Connect with us
Publicitate

Economie

Migrația a decimat populația județului Botoșani. Abia acum vom afla câți suntem: În februarie începe Recensământul Populației

Publicat

Județul Botoșani, cel mai afectat de migrația populației din Regiunea de Nord Est și toată România, va afla în cel mai scurt timp câți oameni mai trăiesc aici precum și ce bunuri mai au. Ultimii 30 de ani au fost o adevărată catastrofă pentru demografia județului și se apreciază că aproape jumătate din populație a părăsit teritoriul național.

Acest lucru este posibil pentru că nivel național este în desfășurare pregătirea şi organizarea Recensământului Populației și Locuințelor 2021, o cercetare statistică realizată în mod tradițional odată la 10 ani.

Din cauza pandemiei COVID, realizarea recensământului a fost amânată pentru anul 2022. Aceasta măsoară cu exactitate o serie de indicatori statistici deosebit de importanți pentru fiecare stat, cum ar fi numărul populației rezidente şi distribuţia teritorială a acesteia, dimensiunea fondului de locuințe, condiţiile de locuit, dar surprinde și modificările cantitative și de structură intervenite de la ultimul recensământ pentru o multitudine de aspecte importante cum ar fi tipologia gospodăriilor și a nucleelor familiale, numărul de copii pe care o familie alege să-i aibă și structura etnică și confesională a populației, etc.

RPL 2021 se realizează sub aspect tehnico-metodologic de către Institutul Naţional de Statistică, în concordanţă cu regulamentele Uniunii Europene.

Momentul de referinţă al RPL 2021 este ora «0» din ziua de 1 decembrie 2021.

În etapa de pregătire a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, în perioada februarie-martie a anului 2021 s-a desfășurat un recensământ de probă, în scopul testării la scară mică a activităţilor de organizare şi de prelucrare a datelor, a metodologiei şi a aplicaţiei informatice, pentru obţinerea elementelor necesare perfecţionării instrumentarului de recensământ şi a corectării la timp a eventualelor erori sistematice existente în oricare dintre etapele recensământului.

Recensământul Populației și Locuințelor din semestrul I al anului 2022 este 100% informatizat și se va desfășura preponderent online, fiecare persoană având posibilitatea de a se autorecenza.

Iată și calendarul recensământului:

Recensământul propriu-zis se va desfășura în anul 2022 conform următorului calendar:

– 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL 2021;

– 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI);

– 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă- în-faţă (cu ajutorul tabletelor – metoda CAPI).

Toate informațiile primite de la cetățeni au caracter STRICT CONFIDENŢIAL, scopul prelucrării este exclusiv statistic, datele cu caracter personal cu care operează INS sunt protejate şi nu sunt divulgate sau transmise nimănui.

Acestea au însă darul de a arăta adevărul crunt despre județul Botoșani. Condus de o liotă de politicieni complet ineficienți și dezinteresați, sau direct interesați doar de scaunele și de buzunarele proprii, județul Botoșani a ajuns complet izolat de restul teritoriului, o oază a sărăciei crunte și o pepinieră a migrației din România, în care singurul țel este plecare din teritoriul național.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Mitropolitul Longhin (Mihail) Jar a fost schimbat din fruntea Mănăstirii Bănceni

Publicat

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, condusă de Mitropolitul Onufrie, a luat decizia de a-l schimba pe Mitropolitul Longhin (Mihail) Jar din fruntea Mănăstirii Bănceni.

Într-un comunicat publicat pe site-ul news.church.ua, se anunță lapidar că „Starețul Mănăstirii Bănceni, cu hramul Înălțarea Domnului din Eparhia Cernăuților și a Bucovinei, a fost înlocuit”.

Alte detalii nu au fost oferite.

Decizia vine la câteva zile după ce Mitropolitul Longhin Jar a fost trimis în judecată de către autorități, fiind acuzat de „încălcare a egalității cetățenilor în funcție de convingerile lor religioase”.

Sinodul a avut în vedere și componența membrilor permanenți ai Sfântului Sinod. În legătură cu imposibilitatea de a participa la ședințe, IPS Mitropolit Ilarion de Donețk și Mariupol a fost înlăturat din membrii permanenți ai Sinodului. Înaltpreasfințitul Mitropolit Serhiy de Ternopil și Kremeneț a fost numit membru permanent al Sfântului Sinod.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi scandalagii din Dorohoi l-au amenințat cu un box și un cuțit pe șoferul unui autocar plin cu copii

Publicat

Ieri după-amiază, în jurul orei 14.30, în timp ce executau o misiune de menținere a ordinii și siguranței publice în zona instituțiilor de învățământ din municipiul Dorohoi și pe traseele de deplasare ale elevilor, un conducător auto, aflat într-o stație de transport în comun de pe strada Dimitrie Pompeiu, a făcut semn jandarmilor să oprească autospeciala de serviciu și le-a relatat că doi tineri au încercat să urce fără aprobare în autocarul în care se aflau aproximativ 40 de elevi.

Din cauză că nu le-a permis accesul, unul dintre aceștia a încercat să îl lovească cu pumnul, după care l-au amenințat cu acte de violență.

Jandarmii i-au imobilizat pe scandalagii, iar în urma verificărilor efectuate au constatat că cele relatate de conducătorul auto se confirmă, actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și tulburarea ordinii și liniștii publice, întocmite pe numele celor doi, în vârstă de 21, respectiv 19 ani, urmând a fi înaintate către Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi în vederea continuării cercetărilor.

Pe lângă boxul cu care l-au amenințat pe șoferul autocarului, la controlul corporal al tinerilor a mai fost găsit și un briceag, care a fost ridicat, de asemenea, în vederea confiscării.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani acționează zilnic în apropierea unităților de învățământ aflate în competență, dar și pe traseele de deplasare ale elevilor și în zona autogărilor, pentru a preveni și descuraja săvârșirea faptelor de natură antisocială și pentru a menține un climat de siguranță atât pentru elevi, cât si pentru cadrele didactice.

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de botoșăneni au cerut intervenția poliției prin 112

Publicat

În ultimele 24  de ore polițiștii botoșăneni au intervenit la 44 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost aplicate peste 100 de  sancțiuni contravenționale, în valoare de 55.000  de lei, cele mai multe dintre acestea fiind pentru abateri la regimul rutier.

Totodată, în urma intervenților la evenimentele sesizate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale în valoare de 8.800 de lei, pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială,  respectiv provocare de scandal, adresare de injurii sau tulburarea ordinii și liniștii publice, iar 3 sancțiuni, în valoare de 10.500 de lei, au fost aplicate pentru apelare abuzivă sau nejustificată a numărului de urgență 112.

 

În aceeași perioadă  au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 11 permise de conducere, dintre care 6 pentru depășirea limitei legale de viteză și 3 pentru conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Tabăra de interpretare a textului CreativLit la Memorialul Ipotești

Publicat

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 5-8 octombrie 2023, a V-a ediție a Taberei de interpretare a textului CreativLit. La ateliere sunt invitați să participe studenți de la diferite universități, liceeni, public interesat de temele în discuție.

Tabăra de interpretare a textului CreativLit are drept obiectiv, pe de o parte, promovarea operei eminesciene și, pe de altă parte, medierea dialogului cu scriitorii contemporani.

Memorialul Ipotești îi are ca invitați la această ediție pe scriitorii Radu Aldulescu și Nichita Danilov.

Participanții vor avea ocazia să discute pe textele scriitorilor invitați, în cadrul atelierelor moderate de dr. Livia Iacob (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) și dr. Daniela Petroșel (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), precum și pe texte de Mihai Eminescu.

La edițiile anterioare ale Taberei de interpretare a textului CreativLit de la Ipotești au participat, ca scriitori-invitați: Ana Blandiana, Nora Iuga (2018), Ion Mureșan, Mina Decu, Florin Partene (2019), Ion Pop, Adrian Popescu (2021), Varujan Vosganian, Emilian Galaicu-Păun (2022).

Pentru detalii și înscriere la atelierele CreativLit, vă rugăm să ne contactați la adresa: m.ipotesti@gmail.com

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending