Connect with us

Actualitate

Microîntreprinderi 2023: Noutăţi la impozitul pe venituri și alte modificări importante. Precizările oficiale ale ANAF

Publicat

Publicitate

Anul 2023 aduce o serie de schimbări importante pentru microîntreprinderi. Este vorba în primul rând despre noutăţi la impozitul pe venituri, dar și despre alte modificări importante, relatează alba24.ro. Precizările oficiale ale ANAF, mai jos.

Plafonul veniturilor pentru plata impozitului de 1% (cel de 3% a fost eliminat) în 2023 este de 500.000 euro, pentru microîntreprinderile nou înființate.

Pentru cele mai vechi, care în 2022 s-au încadrat la venituri sub 1 milion de euro, vor rămâne și în 2023 la același regim până la atingerea pragului de 500.000 euro, după care vor trece la impozit pe profit.

În ceea ce privește capitalul social, o persoană poate deține mai mult de 25% din capitalul social al unei microîntreprinderi în cel mult 3 societăți.

În caz contrar, dacă o persoană deține mai mult de 25% în mai mult de 3 societăți, trebuie să decidă care dintre ele trec la plata impozitului pe profit.

Condiția de microîntrepindere mai presupune cel puțin un salariat cu normă întreagă.

Publicitate

Practic, nu vor mai exista microîntreprinderi fără salariat.

Acesta poate să fie ori cu contract de muncă pe 8 ore, sau mai mulți angajați pot cumula contracte parțiale care să însumeze 8 ore.

De asemenea, este permis un contract de mandat a cărui sumă să fie echivalentă cu salariul minim (de exemplu un administrator).

Una dintre prevederi este interpretabilă, potrivit HotNews: suspendarea contractului de muncă poate genera ieșirea din condiția de microîntreprindere și, ca atare, este nevoie de atenție la concediile medicale și la alte suspendări ale contractului că pot duce la pierderea statutul de microîntreprindere.

Microîntreprinderi 2023: precizările oficiale ale ANAF
ANAF a adus o serie de precizări legate de noutățile anului 2023 în ceea ce privește regimul microîntreprinderilor.

Începând cu 1 ianuarie 2023, microîntreprinderea, este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro (a scăzut de la 1.000.000 euro). Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;
capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.
a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, în proporție de peste 80% din veniturile totale;
are cel puțin un salariat, cu excepția societății nou-înființate;
are asociaţi/acţionari care deţin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând şi persoana care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezentul articol.
Plata impositului pentru firmele din HoReCA în 2023
Se dă posibilitatea firmelor care desfășoară activități în domeniile HoReCa să opteze începând cu 1 ianuarie 2023 pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

Sunt vizate persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN:

5510 — «Hoteluri și alte facilități de cazare similare», 5520 — «Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată»,

5530 — «Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere», 5590 — «Alte servicii de cazare», 5610 — «Restaurante»,

5621 — «Activități de alimentație (catering) pentru evenimente»,

5629 — «Alte servicii de alimentație n.c.a.»,

5630 — «Baruri și alte activități de servire a băuturilor» pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor , fără să poată ieși din acest sistem în cursul anului.

Cine este exclus
Sunt excluse din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor următoarele:

persoana juridică română care desfășoară activități în domeniul bancar;
persoana juridică română care desfășoară activități în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, inclusiv cea care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii;
persoana juridică română care desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc;
persoana juridică română care desfășoară activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale.
Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, constituit potrivit legii;
Fondul de compensare a investitorilor, înfiinţat potrivit legii;
Fondul de garantare a pensiilor private, înfiinţat potrivit legii;
Fondul de garantare a asiguraţilor, constituit potrivit legii;
entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică.
Alte prevederi importante
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor devine opțional.

Persoanele juridice române pot opta să aplice impozitul pe veniturile microîntreprinderilor începând cu anul fiscal următor celui în care îndeplinesc condițiile de microîntreprindere și dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023.

Microîntreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit în cursul anului fiscal, opțiunea putând fi exercitată începând cu anul fiscal următor, cu excepțiile situațiilor în care societatea trebuie să iasă din sistem ca urmare a neîndeplinirii condițiilor (ex: depășirea limitei de venituri).

O persoană juridică română care este nou-înființată poate opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condițiile privind deținerea capitalului social și deținerile asociaților sunt îndeplinite la data înregistrării în registrul comerțului, iar cea privind încadrarea cel puțin a unui salariat, în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective.

Cota unica de impozitare a microîntreprinderilor va fi de 1%. (înainte era cota de 1% pentru persoanele juridice cu cel puțin un salariat și 3% pentru cele fără salariați).

Baza legală: OG 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale publicat în Monitorul Oficial al României partea I nr. 716/15.07. 2022.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O anexă dintr-o gospodărie din Dimăcheni s-a făcut scrum noaptea trecută. Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemnate

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, noaptea trecută, într-o gospodărie din localitatea Dimăcheni. O anexă a fost cuprinsă de flăcări. Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemnate.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Dimăcheni. Aceștia au constatat faptul că bucătăria de vară ardea în totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la celelalte construcții din gospodărie.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

Publicitate

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Să ne amintim de Marian Crudu, fotbalist emblematic al județului Botoșani, care a trecut în veșnicie la doar 31 de ani

Publicat

Publicitate

Pe 10 februarie se împlinesc 21 ani de când atacantul de legendă Marian Crudu a părăsit această lume, învins de boală, la doar 31 de ani, lăsând în urmă părinții pe veci nemângâiați și iubitorii de fotbal din județ și din țară marcați de trecerea sa prematură din această viață.

Nici peste ani, ecoul meciurilor spectaculoase pe care Marian Crudu le termina cu explozia de bucurie a spectatorilor nu s-au stins, fotbalistul continuând să trăiască în inimile celor care l-au cunoscut, dar și în curiozitatea micilor fotbaliști care își întreabă discipolii:

Cine a fost Marian Crudu?

Lucia Crudu (foto), mama lui Marian, nu poate uita niciun moment ochii strălucitori ai fiului său și în fiecare an, pe 10 februarie, răsfoiește paginile îngălbenite ale unor ziare care au relatat evoluția incredibilă a atacantului care devenise repede cunoscut. Fotografiile cu Marian sunt mișcate de pe locul lor doar când mama sa șterge praful. Marian a continuat să trăiască în inimile lor. Lucia Crudu își amintește că de mic copil dribla„coechipierii” pe bucata de teren unde se „tranșa” de-un fotbal în orice moment al zilei.

A început fotbalul la 12 ani sub ochii antrenorului Alin Cazaciuc, prima sa echipă fiind Zorile Roma. În anii 80 transportul jucătorilor se făcea cu căruțele și uneori cei accidentați erau cărați în spate. La această echipă, era coleg cu Cososchi, Condurache,Pădureț, Șoptelea, Forțu și alții. S-a făcut repede remarcat, încă din primele întâlniri marcând goluri spectaculoase, mai ales pe final de meci așa cum îi plăcea să facă. A trecut apoi la CS Botoșani tot sub comanda antrenorului Alin Cazaciuc. Când avea 17 ani, încă la echipa de juniori, Marian Crudu a fost remarcat de renumitul antrenor Gheorghe Olah. A participat la multe competiții internaționale și a jucat titular în echipa României la un campionat mondial care s-a desfășurat în Spania. Când a trecut la seniori, Marian Crudu s-a transferat la Gloria Buzău, avându-l ca antrenor pe Dudu Georgescu, ajungând să joace și la Sportul Studențesc.

Ultimul meci în care a jucat Marian Crudu a fost la Iași, când a marcat golul victoriei pentru botoșăneni. Explozia de bucurie a acoperit durerea accidentării, care l-a scos definitiv din fotbal pe jucătorul care a adus faimă județului Botoșani. Pe 10 februarie 2003, Marian Crudu a îndoliat fotbalul din toată țara, la doar 31 de ani plecând din această lume.

Publicitate

Peluza care îi poartă numele

Măcar atât a putut să facă tatăl lui Marian Crudu, care a dus toată viața în inima sa o imensă tristețe. Din respect pentru talentul fiului său a insistat că măcar o peluză să îi poarte numele, ca mărturie pentru bucuria imensă pe care a adus-o în decursul anilor botoșănenilor iubitori de fotbal. Părinții săi mai au însă un regret. Și-ar fi dorit ca municipalitatea să valideze un vis și anume  ca denumirea Centrului de juniori de la FC Botoșani să fie „Marian Crudu”. Pentru că bazele fotbalului autentic de azi s-au pus atunci când puțini juniori aveau șansa să joace cu adevărat în competiții internaționale. Marian Crudu a fost un fotbalist emblematic pentru botoșăneni, un talent cum rar s-a văzut în județ, luptător și optimist, care juca pentru bucuria publicului și pentru a-și face mândri părinții și cei patru frați.

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Zece tone de furaje distruse în urma unui incendiu, la Leorda

Publicat

Publicitate

Pompierii au fost solicitați să intervină, noaptea trecută, pentru stingerea unui incendiu izbucnit pe un câmp de la marginea localității Leorda. Un depozit de furaje a fost cuprins de flăcări.

La fața locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Leorda. Aceștia au constatat faptul că ardeau aproximativ zece tone de furaje și au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la o stână.

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind acțiunea intenționată.

Cazul a fost preluat de polițiști.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Publicitate

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Un bărbat de 60 de ani, din Liveni, are nevoie de ajutor, după ce casa i-a fost afectată în urma unui incendiu

Publicat

Publicitate

Un bărbat, în vârstă de 60 de ani, din localitatea Liveni, are nevoie de ajutor, după ce casa i-a fost afectată în urma unui incendiu. S-a întâmplat noaptea trecută. Când s-a produs evenimentul, proprietarul nu era acasă. Vecinii au observat flăcările și au sunat după ajutor, la pompieri.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Manoleasa. Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile din două camere și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga construcție.

Cel mai probabil, incendiul a fost generat de un coș de fum necurățat de funingine.

Pentru prevenirea unor situații similare, ISU Botoșani vă reamintește:

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

Publicitate

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Material de informare preventivă: https://youtu.be/ixUc6UmdzHY7

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending