Impactul ordonanței ”trenuleț” asupra Educației: Voucherele pentru copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), prevăzute de legea învățământului preuniversitar 198/2023, sunt amânate de Guvern până la începutul anului școlar 2026-2027. Gratuitatea la transportul elevilor va fi limitată iar primele didactice ar putea dispărea printr-o formulare vagă din document, scrie alba24.ro.
Informația a fost publicată de Edupedu, care citează proiectul de ordonanță de urgență supranumit „trenuleț”.
Ordonanța are mai multe prevederi care nemulțumesc atât profesorii, cât și elevii.
Spre exemplu, Guvernul Ciolacu vrea să limiteze transportul cu reducere pentru studenți cu trenul doar la ruta domiciliu-facultate, iar reducerile la autobuz și metrou să fie doar pentru orașul în care învață studentul.
Și primele didactice ale angajaților din învățământ vor fi, se pare, eliminate. Primele au fost obținute de profesorii din sindicate și care au protestat public, în urma grevei generale din mai-iunie 2023, după 13 zile de proteste și trei mitinguri de amploare în toată țara.
Explicația privind posibila eliminare a primelor didactice vine tot de la Edupedu.
”Concret, în proiectul publicat de Ministerul de Finanțe în transparență decizională duminică 29 decembrie, la prânz, apare la articolul XXIV condiționarea acordării primelor de „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile.
Lucru pe care orice profesor îl poate identifica drept imposibil fiindcă o parte din prima de carieră didactică a fost de la bun început acordată ca sumă de la bugetul de stat – este vorba despre componenta de 30% pentru nevoile personale, bani din care cadrele didactice puteau achiziționa orice.
Doar o componentă de 70% din cei 1.500 de lei era eligibilă pentru decontare din fonduri europene, nu toată suma, cum vrea să condiționeze acum Guvernul Ciolacu” au scris jurnaliștii publicației.
Asociațiile de elevi, de studenți și sindicatele din Învățământ au reacționat la aceste măsuri, pe care le-au catalogat ca fiind ”un regres nemaiîntâlnit din 1989 până în prezent”.
Ce prevederi au fost incluse în ”Ordonanța Trenuleț” care afectează sistemul de învățământ
Transport pentru studenți:
Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență beneficiază de reducere de 90%:Pentru transportul intern auto și feroviar (clasa a II-a), între localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ.
Pentru transportul local în comun și metrou, în localitatea unde se află universitatea.
Explicație: Facilitatea este menținută pentru a sprijini accesul la educație al studenților.
Finanțare pentru burse și protecție socială:
Costul standard pentru bursele studenților și sprijinul social în universități se menține la nivelul din noiembrie 2024.
Explicație: Guvernul nu alocă sume suplimentare, dar păstrează finanțarea existentă pentru burse și alte ajutoare.
Tichete sociale pentru elevi și preșcolari dezavantajați:
Tichetele sociale pentru sprijin educațional acordate elevilor și preșcolarilor dezavantajați vor fi susținute doar dacă cheltuielile sunt integral decontate din fonduri externe nerambursabile.
Explicație: Se încurajează folosirea fondurilor europene pentru aceste măsuri.
Prime pentru personalul didactic și auxiliar:
Primele pentru carieră didactică și alte stimulente acordate personalului din învățământ vor fi disponibile doar dacă sunt integral decontate din fonduri externe nerambursabile.
Explicație: Se limitează cheltuielile directe din bugetul național, prioritizând sprijinul extern.
Blocarea angajărilor:
Angajările în sistemul public, inclusiv în educație, sunt suspendate, cu excepția cazurilor justificate și aprobate în limitele bugetului.
Explicație: Se evită creșterea costurilor prin reducerea numărului de angajați noi.