Connect with us

Eveniment

Mica Unire: Slujbe religioase în toate lăcașurile ortodoxe de cult, la 166 de ani de la Unirea Principatelor Române

Publicat

Publicitate

Mica Unire: Slujbe religioase în toate lăcașurile ortodoxe de cult din România, la 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, anunțate de Patriarhia Română. 

”Conform Legii 215/2016 privind ceremoniile oficiale și Hotărârii Sfântului Sinod nr. 6.312/2022, slujbele liturgice vor fi săvârșite de clerici, iar depunerile de coroane la monumente vor fi realizate de către autoritățile civile și militare.

În ziua de 24 ianuarie 2025, ierarhii, preoții și diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de Te Deum în toate bisericile parohiale și lăcașurile de cult ale mănăstirilor din Patriarhia Română. La sfârșitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut.

Celebrarea Unirii Principatelor Române și comemorarea făuritorilor acesteia constituie un act solemn de recunoștință, care are menirea să mențină aprinsă candela unității și demnității noastre naționale” au transmis reprezentanții BOR.

MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române: Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit.

Publicitate

La mijlocul secolului al XIX-lea, soarta principatelor Moldovei și Țării Românești era în mâinile Rusiei și ale Imperiului Otoman, care se opuneau unirii lor.

Situația s-a schimbat în urma războiului Crimeii, dintre 1853 și 1856, când Rusia a fost învinsă de Marile Puteri, formate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman.

Mai multe detalii legate de ceea ce s-a întâmplat atunci, puteți citi AICI.

Foto: Arhivă

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Botoșani: Expoziția Concursului Regional de Arte Plastice ,,Omagiu Ștefan Luchian”, ediția a  XVIII-a

Publicat

Publicitate

Expoziția Concursului Regional de Arte Plastice ,,Omagiu Ștefan Luchian”, eveniment organizat de Liceul de Artă în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani, a ajuns la cea de-a XVIII-a ediție și poate fi vizionată în perioada 25-30 ianuarie 2025. Tinerii artiști aduc în fața publicului lucrări de pictură, grafică, sculptură, artă decorativă, cu o tematică variată.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 29 ianuarie 2025, ora 16.00. Expun elevii Liceului de Artă ,,Ștefan Luchianˮ Botoșani, coordonați de către profesorii: Alupoaie Andrei, Alupoaie Diana, Agavriloae Raluca, Ailincăi Monica, Andrușcă Ciprian, Ciobanu Cristina, Dolhescu Genoveva, Strugariu Adina și Surghin Elena.

 

Citeste mai mult

Eveniment

România stă bine la capitolul medici stomatologi și farmaciști dar este pe ultimul loc în UE la kinetoterapeuți

Publicat

Publicitate

Peste 1,4 milioane de profesioniști în domeniul sănătății erau, în anul 2022, în Uniunea Europeană, care lucrau ca medici stomatologi, kinetoterapeuți sau farmaciști, arată datele publicate joi de Eurostat.

Conform acestor cifre, în statele membre UE erau 363.162 de medici stomatologi în anul respectiv. Țările cu cea mai mare pondere a medicilor stomatologi practicanți raportat la populație erau: Cipru (119,4 stomatologi la 100.000 de locuitori), Bulgaria (115,35) și România (114,73 stomatologi la 100.000 de locuitori), în timp ce Grecia și Portugalia aveau cea mai mare pondere a medicilor stomatologi autorizați să profeseze, 133,2 stomatologi la 100.000 de locuitori, respectiv 120,6 stomatologi la 100.000 de locuitori.

La polul opus Irlanda avea cei mai puțin medici stomatologi din UE, 45,1 la 100.000 de locuitori, urmată de Malta, 50,8, și Slovacia, 54,7.

Când vine vorba de kinetoterapeuți, în 2022 erau aproximativ 626.027 de astfel de specialiști în Uniunea Europeană. Germania este pe primul loc în UE, cu 235,1 kinetoterapeuți la 100.000 de locuitori, urmată de Belgia (220,5) și Țările de Jos (198,1). În contrast, pe ultimul loc în UE este România, cu 14,2 kinetoterapeuți la 100.000 de locuitori, devansată chiar și de Bulgaria (26,8) și Slovacia (41).

În cazul farmaciștilor, pentru cele 26 de state pentru care sunt disponibile date, în anul 2022 erau 418.456 de farmaciști. Malta avea cel mai mare număr de farmaciști practicanți, cu 151,6 la 100.000 de locuitori, urmată de Italia (135,6), Belgia (132,5) și România cu aproape 120 de farmaciști la 100.000 de locuitori.

La polul opus, Țările de Jos aveau cei mai puțini farmaciști la 100.000 de locuitori, 21,9, urmate de Danemarca (58,1) și Germania (67,3).

Publicitate

Tot în 2022, în UE au fost 14.306 de absolvenți ai facultăților de stomatologie și 20.806 de absolvenți ai facultăților de farmacie.

În cifre absolute, România a fost pe al doilea loc în UE după numărul de absolvenți ai facultăților de stomatologie, cu 1.878 de absolvenți, fiind devansată doar de Germania, cu 2.504 absolvenți. Raportat însă la numărul total de locuitori, România este lider în UE cu 9,9 absolvenți ai facultăților de stomatologie la fiecare 100.000 de locuitori. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Femeie din Suceava, anchetată după ce și-a însușit 4.000 de euro dintr-un palton care i-a fost donat

Publicat

Publicitate

O femeie din județul Suceava este cercetată penal după ce și-a însușit o sumă de 4.000 de euro care se afla în buzunarul unui palton pe care îl primise ca donație, a transmis, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava.

Potrivit oficialilor IPJ, cea care a donat paltonul este o femeie în vârstă de 88 de ani din municipiul Suceava. Bătrâna a sunat la 112 la aproximativ două săptămâni după ce a făcut donația.

Beneficiara hainei, o femeie în vârstă de 64 de ani, tot din municipiul reședință de județ, a mers la locuința donatoarei, de unde a ridicat paltonul.

‘După aproximativ două săptămâni, donatoarea și-a amintit faptul că a depozitat în paltonul donat suma de aproximativ 4.000 de euro pe care a strâns-o de-a lungul timpului. S-a luat legătura telefonică cu beneficiara, ocazie cu care aceasta din urmă a precizat faptul că într-adevăr a primit bunul de la reclamantă, însă a descoperit din întâmplare suma de bani. În cauză a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor’, precizează IPJ. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Chirii 2025: Noi reguli de închiriere și vânzare a locuințelor ANL. Ce se schimbă

Publicat

Publicitate

Noi reguli privind închirierea locuințelor ANL sunt propuse printr-un proiect de ordonanță publicat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Este vorba despre programul de atribuire a locuințelor pentru tineri aflați la început de carieră, scrie alba24.ro.

Scopul programului de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii, de la data aprobării acestuia, a fost acela de a rezolva problema locuirii segmentului de populaţie constituit de tinerii aflaţi la începutul carierei profesionale, se arată în proiect.

Locuințele erau destinate tinerilor cărora sursele de venit nu le permit închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei sau achiziţia unei locuinţe în proprietate.

În acelaşi timp s-a constituit un fond de locuinţe la nivel local pentru a asigura mobilitatea tinerilor specialişti între localităţi la nivelul întregii ţări.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending