Connect with us

Educație

Metode didactice INOVATIVE învățate de laurieni la Praga: Joaca și jocurile în sporirea interesului elevilor pentru cunoștințe

Publicat

Publicitate

Ȋn perioada 01.05.2023-05.05.2023, două cadre didactice de la Colegiul Național „A. T. Laurian” din Botoșani, profesor Pricope Mihaela-Liliana și profesor Dediu Maria – Magdalena,  au participat la cursul „Going Digital in an Innovative Classroom”,  desfășurat în Praga, la Centrul de formare pentru profesori „ITC International Training Center”.

Acest curs a fost finanţat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul Erasmus+, în cadrul proiectului de Acreditare, Educaţie şcolară, acţiunea cheie 1, mobilităţi, nr. 2022-1-RO01-KA121/KA122-SCH-000061732, implementat de Colegiul Național „A. T. Laurian”.

La curs au participat profesori din Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Polonia, Lituania și România. Cursul a avut o durată de 21 de ore și a fost structurat pe 10 module, care au inclus atât elemente de teorie, cât și elemente practice, aplicative.

Datorită diversității naționalității participanților, schimbul de experiență a fost autentic, complex, antrenant, iar lucrul pe echipe a fost motivant și provocator.

Temele abordate au fost: Competențele secolului XXI, Gamificarea în clasă, Utilizarea jocurilor pentru a facilita învățarea, Dezvoltarea gândirii critice și creative prin jocuri, Jocurile outdoor pentru învățarea activă, Utilizarea codurilor QR, Strategii moderne pentru planificarea lecțiilor, Instrumente pentru crearea site-uri-lor  etc. S-au organizat, de asemenea, ateliere de lucru.

Principalul  obiectiv al cursului a fost îmbunătățirea și eficientizarea  procesului educațional,  prin metode noi, moderne, care  stimulează  și încurajează gândirea critică și creativă, capabilă să conducă la  rezolvarea problemelor și luarea deciziilor, în mod asumat.

Publicitate

Cursul și-a propus și dobândirea de abilități în vederea creării unei atmosfere propice cultivării creativității, a originalității și a libertății imaginației, în rândul elevilor.

S-au oferit soluții inovative pentru obținerea de noi tehnici de predare la clasele heterogene, în care este necesar să se creeze un suport solid pentru a facilita  accesul la învățare. Ȋn acest sens, s-au prezentat metode care folosesc joaca și jocurile pentru sporirea interesului elevilor și transmiterea cunoștințelor, s-au făcut demostrații, atât cu ajutorul jocurilor „indoor”, cât și în cadrul jocurilor „outdoor”, dar și  a codurilor QR.

De asemenea, s-au prezentat numeroase site-uri și platforme care ajută la elaborarea unor strategii moderne, interesante, pentru o bună organizare a unei lecții, s-au exersat instrumentele necesare  pentru diverse tipuri de prezentări, pentru elaborarea testelor, pentru conceperea unor conținuturi captivante și utile. Profesorii participanți și-au dezvoltat noi competențe la nivel de cunoștințe (A ȘTI), aptitudini (A FACE), atitudini (A FI), pe care urmează să le inoculeze elevilor în activitățile și orele desfășurate cu elevii.

“Tot acest demers are în centrul său interesul major pentru orientarea și optimizarea predării și a determinării unei atitudini pozitive față de învățare, având în prim plan dezvoltarea competențelor digitale, de utilizare a tehnologiei informației ca instrument de învățare și cunoaștere, a competențelor sociale, a competențelor de comunicare, a celor de conștientizare și exprimare personală, pornind de la ipoteza că motivarea elevilor într-o manieră autentică, captarea atenției acestora într-un mod adecvat, folosirea metodelor și a instrumentelor potrivite, conform particularităților regăsite în cadrul unei clase, pot conduce la amplificarea potențialului de predare-învățare-evaluare”, au transmis profesorii care au participat la acest curs.

Proiectul este finanțat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul Erasmus+, Acțiunea cheie 1, Mobilități, Educație școlară, Acreditare. Această publicație / comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorilor și Comisia Europeană nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Atenție, Cod portocaliu de instabilitate atmosferică!

 

Meteorologii au emis o avertizare tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani valabilă astăzi, între orele 12:00-22:00.

 

În intervalul menționat vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii puternice (viteze ale vântului de 70…90 km/h) și grindină de medii și mari dimensiuni (2-5 cm). În intervale scurte de timp (1-3 ore) cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 60 l/mp.

 

Publicitate

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

 

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

 

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

 

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

 

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

 

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

 

– nu atingeți firele căzute la pământ;

 

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

 

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Economie

FOTO Mașini de lux sechestrate de autoritățile române, scoase la licitație de o agenție a Ministerului Justiției. LISTA și prețuri

Publicat

Publicitate

Mașini de lux sechestrate de autoritățile române, scoase la licitație de o agenție a Ministerului Justiției. Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), agenția Ministerului Justiției care administrează bunurile sechestrate în anchetele penale, scoate la vânzare mai multe mașini, cu prețuri evaluate între 3.000 și 36.000 de euro. 

Potrivit ANABI, licitațiile vor avea loc în lunile iulie și august.

Mașini de lux, scoase la licitație de ANABI

  • autoturism BMW X6, an fabricație 2016, benzină, 423 kw, 4395 cmc, rulaj estimat 94.929 km, culoare albastru, înmatriculat – preț de evaluare – 178.923 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la data de 17 iulie, în intervalul orar 09:00 – 15:00.

  • autoturism Porsche Cayenne, an fabricație 2012, diesel, 180 kw, 2967 cmc, rulaj estimat 333.286 km, culoare alb, înmatriculat – preț de evaluare – 68.000 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la data de 23 iulie, în intervalul orar 09:00 – 15:00.

Publicitate
  • autoturism BMW X5 xDrive40d, an fabricație 2015, diesel, 230 kw, 2993 cmc, rulaj estimat 300.521 km, culoare alb, înmatriculat – preț de evaluare – 85.329 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la data de 24 iulie, în intervalul orar 09:00 – 15:00.

  • autoturism BMW 520D, an fabricație 2010, diesel, 135 kw, 1995 cmc, rulaj estimat 169.132 km, culoare gri, înmatriculat – preț de evaluare – 50.044 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la data de 4 august, în intervalul orar 09:00 – 15:00.

  • autoutilitară Mercedes-Benz Sprinter, an fabricație 2012, diesel, 140 kw, rulaj estimat 247.713 km, culoare alb, înmatriculat – preț de evaluare – 19.100 lei, nu se aplică TVA

Licitația va avea loc la data de 30 iulie, în intervalul orar 09:00 – 15:00.

  • autoturism Audi A6, an fabricație 2007, diesel, 103 kw, 1968 cmc, rulaj estimat 187.243 km, culoare gri, înmatriculat – preț de evaluare – 16.275 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la data de 14 iulie, în intervalul orar 09:00 – 15:00.

Informații suplimentare pot fi obținute la numărul de telefon 0372.573.000 sau prin email la licitatii.anabi@just.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Pangratie, Episcopul Tavromeniei

Publicat

Publicitate

Sfântul Mucenic Pangratie, Episcopul Tavromeniei – 9 iulie

 

Sfântul Sfinţit Mucenic Pangratie, originar din Antiohia, a cunoscut pe Sfinţii Apostoli ai Mântuitorului la Ierusalim, unde a venit însoţit de tatăl său. Călătoria lor a avut loc la scurt timp după Înălţarea la cer a Domnului şi după Pogorârea Duhului Sfânt. La Ierusalim, Pangratie a fost botezat de Sfântul Apostol Petru. Apos¬tolul, văzând râvna lui Pangratie, l-a sfinţit Episcop al Tavromeniei din Sicilia (astăzi oraşul Taor¬mina). În urma propovăduirii Evangheliei de către Pangratie, însuşi dregătorul împărătesc Bonifatie s-a botezat, ridicând şi o biserică. Dar, cu toată râvna Sfântului Pangratie, mulţi dintre locuitori nu au renunţat la păgânism. Profitând că Boni¬fatie era plecat din cetate, păgânii l-au prins pe Pangratie şi l-au ucis.

Citeste mai mult

Economie

Adio programul „Usturoiul”. Schemele de ajutor de minimis, reprogramate pentru 2026. Și la cartof la fel

Publicat

Publicitate

Schemele de ajutor de minimis destinate susținerii producției de usturoi și cartofi vor fi reprogramate pentru începutul anului 2026, a anunțat, marți, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), citat de agerpres.ro.

‘Decizia are la bază faptul că, în perioada elaborării actelor normative necesare, România s-a aflat sub conducerea unui Guvern interimar, fără putere decizională deplină. În lipsa unui Executiv cu mandat complet, procedurile de avizare interministerială nu au putut fi finalizate, ceea ce a întârziat lansarea efectivă a celor două scheme’, precizează MADR, în comunicat.

Totodată, reprezentanții MADR susțin că apropierea finalului campaniei de recoltare reduce considerabil eficiența implementării schemelor în această perioadă.

În aceste condiții, MADR consideră oportună reprogramarea celor două scheme pentru începutul anului viitor, ‘pentru a asigura o derulare predictibilă și coerentă, în beneficiul fermierilor’.

‘Prin această decizie, MADR urmărește menținerea echilibrului bugetar și o gestionare responsabilă a resurselor publice, fără a compromite obiectivul de sprijinire a fermierilor români. Ministerul Agriculturii își reafirmă angajamentul de a prioritiza finanțarea schemelor care răspund nevoilor reale ale producătorilor agricoli și care au un impact direct asupra calității vieții oamenilor’, se mai arată în comunicat.

MADR intenționa să aloce 60 de milioane de lei pentru susținerea producției de usturoi în 2025, sprijinul financiar pentru cultivatori fiind de cel mult 3.000 de euro/hectar, iar pentru susținerea producției de cartofi bugetul a fost estimat la 15 milioane de lei, cu un cuantum de 200 euro/ha.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending