Connect with us

Eveniment

Metoda „șmen”, preferată de infractori în această perioadă. Oamenii legii: Anunțați în cel mai scurt timp poliția

Publicat

Publicitate

Pentru a evita să deveniți victime ale infracțiunilor de înșelăciune prin metoda “șmen” vă recomandăm ca în cazul în care sunteți abordat în spațiile publice și vi se propune un schimb valutar, aparent mai avantajos, decât cel propus de unitatea autorizată pentru astfel de tranzacții, nu dați curs acestor propuneri!

În situația în care aveți suspiciunea că ați fost înșelat la încheierea unei tranzacții, anuntați in cel mai scurt timp poliția!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Nichifor Leprosul, ocrotitor de molime

Publicat

Publicitate

În primăvara anului 2020, pe când pandemia se instala în întreaga lume, unui credincios din Athena i s-a arătat un sfânt care i-a spus: „Să le transmiți oamenilor să nu se teamă de coronavirus! Chiar dacă se va îmbolnăvi cineva, să mă cheme în rugăciune, iar eu îl voi vindeca!”.

Sfântul era Nichifor cel Lepros, un om al lui Dumnezeu, care a trăit întrea­ga viață chinuit de lepră, una dintre cele mai cumplite molime de pe pământ. Răbdând boala cu rugăciune, și-a sfințit sufletul, și a ajuns să îi tămăduiască miraculos și pe alții. Sfântul Nichifor cel Lepros s-a născut în anul 1890, în insula Creta. A rămas orfan de mic, fiind crescut de bunicul după tată. La vârsta de treisprezece ani a dezvoltat primele semne ale leprei. A plecat în Egipt, unde a lucrat o vreme la un bărbier din Alexandria, dar, întrucât boala a înaintat, a cerut sfatul unui arhiereu ortodox, care l-a îndrumat spre Cuviosul Antim Vaianos (†1960, canonizat în anul 1992 și prăznuit în 15 februarie), care slujea la leprozeria din Hios.

La vârsta de 24 de ani, în anul 1914, Nicolae a ajuns la azilul-spital pentru leproși administrat de ieromonahul Antim. După doi ani, Cuviosul Antim l-a tuns în monahism, dându-i numele de Nichifor (în limba greacă, înseamnă purtător de biruință). Boala lui a avansat (un tratament pentru lepră a fost descoperit abia în 1947), dar sfântul şi-a trăit viaţa în ascultare, în post și rugăciune. Iubea privegherile de noapte și la chilie se ruga ceasuri în șir, dar, în același timp, nu vorbea despre acestea și nu își deschidea inima nimănui altcuiva decât părintelui său duhovnicesc. A devenit prim-cântăreț (protopsalt) al bisericii azilului, dar mai târziu, când, din pricina bolii, și-a pierdut vederea, cele mai multe slujbe erau cântate de ceilalți de la strană.

Totuși, el rostea din memorie psalmii lui David și multe tropare și rugăciuni, pe care le știa pe de rost. În anul 1957, când azilul-spital a fost închis, Sfântul Nichifor și ceilalți pacienți rămași au fost mutați în centrul pentru leproși Sfânta Varvara din Egaleo, la vest de orașul Atena. În acea vreme, sfântul avea aproape 67 de ani. Trupul și ochii îi fuseseră afectați de boală. Mulți credincioși au început să vină la monahul Nichifor să îi ceară binecuvântarea. Țintuit la pat, chinuit de dureri și aproape orb, sfântul Nichifor avea însă darul de a aduce mângâiere celor ce veneau la el.

Vizitatorilor le spunea adesea: „Copiii mei, vă rugați? Și cum vă rugați? …să vă rugați cu rugăciunea lui Iisus, cu «Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă.» Așa să vă rugați.” Sfântul Nichifor a trecut la Domnul în ziua de 4 ianuarie 1964, la vârsta de 74 de ani.  Pentru toate minunile săvârșite, pentru viața lui, aprinsă ca o torță a iubirii de Dumnezeu și de oa­meni, Patriarhia Ecumenică l-a canonizat pe Sfântul Nichifor cel Lepros în anul 2012, și i-a fixat ca dată de pomenire ziua trecerii sale în veșnicie – 4 ianua­rie.

Cu douăzeci de ani înainte, Patriarhia îl cano­nizase și pe Sfântul Antim din Hios, povățuitorul Sfântului Nichifor Leprosul. Să-i chemăm în rugă­ciuni pe amândoi sfinți, așa cum au și trăit. Și să nu uităm că în molima care ne bân­tuie, Sfântul Nichifor cel Lepros ne poate oferi aju­torul!

Publicitate

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât introducerea în calendar a Sfântului Nichifor cel Lepros. Este sărbătorit, anual, în data de 4 ianuarie.

 

 

Citeste mai mult

Actualitate

Concedii 2025: Atenționări ANPC pentru cei care cumpără pachete turistice. Cum să evite capcanele din unele oferte

Publicat

Publicitate

Concedii 2025: ANPC îi sfătuiește pe consumatori să fie atenți când cumpără pachete turistice. Este important să verifice dacă agenția de turism are licență, să evite ofertele ”prea ieftine” și să facă plățile doar în conturi bancare oficiale ale agenției, scrie alba24.ro.

De asemenea, consumatorii ar trebui să afle mai multe despre agenția de turism, să citească recenzii reale și să caute datele de contact directe ale acesteia.

ANPC a transmis recomandări privind pachetele turistice și face referire la cazurile recente legate de compania „Posing Art Creation” din Satu Mare, deținută de Oana Tarța. Aceasta a prejudiciat 32 de turiști. Protecția Consumatorului subliniază importanța verificării licenței agențiilor de turism înainte de achiziție, potrivit Agerpres.

„Firma, care a promovat pachete de Revelion pentru Zanzibar prin platforma „Hai Cu Noi” pe reţele sociale nu deţinea licenţa necesară pentru vânzarea acestor pachete. Din păcate, acest lucru a condus la pierderi financiare pentru turiştii care au cumpărat pachetele respective, fără a mai beneficia de vacanţa promisă”, susţin reprezentanţii ANPC.

Astfel, pentru a evita situaţiile de acest tip, turiştii ar trebui să verifice licenţa agenţiei de turism. „Toate agenţiile licenţiate sunt listate pe site-ul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului.

Verificaţi dacă numele agenţiei figurează pe această listă oficială”, precizează reprezentanţii ANPC.

Publicitate

Concedii 2025: Recomandări ANPC pentru turiști

Totodată, turiştii trebuie să se ferească de oferte „suspect de ieftine”. „Agenţiile licenţiate oferă transparenţă, facturi clare şi garanţii pentru serviciile contractate. Ofertele prea atractive pot ascunde capcane”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, ANPC recomandă verificarea recenziilor autentice şi contactelor directe. „Verificaţi recenziile altor turişti pentru a vă face o idee despre reputaţia agenţiei. Evitaţi agenţiile fără site-uri oficiale sau fără o adresă fizică verificabilă”, se menţionează în document.

ANPC consideră necesar ca turiştii să se informeze despre reputaţia agenţiei. „Recenziile clienţilor şi experienţele altora pot oferi informaţii valoroase despre seriozitatea agenţiei de turism”, arată sursa citată.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor  recomandă ca plăţile să se facă doar în conturi bancare oficiale ale agenţiei de turism.

„Evitaţi plăţile în numerar sau către conturi personale, deoarece acestea pot indica activităţi ilegale sau dubioase, verificaţi dacă datele de pe factură corespund cu cele ale agenţiei de la care aţi achiziţionat pachetele turistice”, spun reprezentanţii instituţiei.

„Fac un apel către toţi consumatorii să verifice întotdeauna licenţa agenţiilor de turism înainte de a semna orice contract sau de a efectua plăţi. Siguranţa şi drepturile consumatorilor sunt prioritatea noastră, iar informarea corectă şi documentarea prealabilă sunt paşi esenţiali pentru a preveni astfel de situaţii regretabile.

ANPC va continua să monitorizeze piaţa şi să ia măsuri împotriva celor care încalcă legea şi prejudiciază consumatorii.”, a declarat Sebastian Hotca, preşedinte interimar ANPC, citat în comunicat.

 

Citeste mai mult

Actualitate

Nicolae Grigorescu – liderul topului celor mai bine vânduţi artişti în 2024 la licitaţiile din România

Publicat

Publicitate

Pictorul Nicolae Grigorescu este din nou lider în topul celor mai bine vânduţi artişti la licitaţiile de artă din România, în anul 2024 fiind înregistrate vânzări de peste 880.000 de euro pentru lucrările acestui artist.

În topul pentru anul trecut al celor mai bine vânduţi artişti la licitaţiile din ţară, realizat de site-ul de specialitate www.tudor-art.com, Grigorescu este lider cu vânzări totale de 880.500 de euro pentru 12 opere adjudecate. Şi anul trecut Grigorescu a fost primul în topul celor mai bine vânduţi artişti la licitaţiile din România, cu vânzări totale de 478.781 de euro pentru 14 opere adjudecate.

Pe locul al doilea în topul din acest an se situează Nicolae Tonitza, cu 38 de lucrări cumpărate pentru suma totală de 802.933 de euro, iar pe locul al treilea Ştefan Câlţia, cu 63 opere, adjudecate la suma totală de 410.000 de euro.

Următoarele locuri în topul din 2024 al celor mai bine vânduţi artişti sunt ocupate de: Ion Ţuculescu, cu 10 de opere vândute la suma totală de 299.650 de euro; Adrian Ghenie – cu 10 de lucrări, la 296.249 de euro; Felix Aftene – cu 38 lucrări, la 260.800 de euro; Sabin Bălaşa – cu 26 de lucrări, la 239.349 de euro; Theodor Aman – cu 26 de lucrări, la 195.320 de euro; Theodor Pallady – cu 39 de lucrări, la 195.048 de euro şi George Mazilu, cu 61 de lucrări, la 174.100 de euro.

În 2023, top zece al celor mai bine vânduţi artişti la licitaţiile de artă din România a fost condus de Nicolae Grigorescu cu vânzări totale de 478.790 de euro pentru 14 opere adjudecate. El a fost urmat de Nicolae Tonitza, cu vânzări 452.800 de euro (18 lucrări), Sabin Bălaşa – 206.607 (18 lucrări); Constantin Piliuţă – 197.361 de euro (87 lucrări); Felix Aftene – 186.650 de euro (27 lucrări); Alexandru Ciucurencu – 169.413 de euro (20 lucrări); Horia Bernea – 150.227 de euro (13 lucrări); George Mazilu – 141.644 de euro (29 lucrări); Octav Băncilă – 138.505 de euro (23 lucrări); Iosif Iser – 121.217 de euro (32 lucrări). AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Actualitate

Magazinele Profi, cumpărate de Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image. Achiziția a fost finalizată

Publicat

Publicitate

Ahold Delhaize a anunțat, vineri, finalizarea achiziției retailerului român de produse alimentare Profi Rom Food SRL (Profi) de la MidEuropa. Suma tranzacției este de aproximativ 1,3 miliarde euro, valoarea întreprinderii.

Achiziția dublează amprenta de retail a Ahold Delhaize în România, care operează în prezent aproape 1.000 de magazine sub brandul Mega Image, potrivit unui comunicat al companiei.

”Punctele forte complementare ale Profi și Mega Image vor spori capacitatea acestora de a servi clienții atât din zonele urbane, cât și din cele rurale, vor stimula creșterea și vor oferi mai multe opțiuni și valoare clienților din România”, anunță Ahold Delhaize.

Profi este un retailer de produse alimentare tradiționale din România, care operează aproximativ 1.700 de supermarketuri și magazine de proximitate. În cele 12 luni încheiate în iunie 2024, compania a generat vânzări nete de 2,7 miliarde de euro.

Profi are 1.751 de magazine în țară, peste 25 dintre acestea în județul Alba.

”Potrivirea puternică a formatelor și propunerile complementare oferite clienților de către mărcile Profi și Mega Image vor genera sinergii”, mai precizează compania.

Publicitate

Estimări de vânzări nete după achiziția magazinelor Profi

Ahold Delhaize se așteaptă ca Profi să adauge la rezultatele sale financiare din 2025 aproximativ 3 miliarde de euro în vânzări nete. Se așteaptă ca Profi să aibă un impact neutru asupra profitului pe acțiune diluat al Ahold Delhaize în 2025. Detalii suplimentare despre impactul asupra rezultatelor financiare ale Ahold Delhaize vor fi furnizate pe 12 februarie, ca parte a perspectivei sale pentru 2025.

Intenția de a achiziționa Profi a fost anunțată pe 30 octombrie 2023  și aprobată recent de Consiliul Concurenței din România (CCR), sub rezerva obligațiilor post-închidere privind relațiile cu furnizorii de pe piața de retail din România, precum și cesionarea a 87 de magazine.

BofA Securities și Goldman Sachs au acționat în calitate de consilieri financiari pentru Ahold Delhaize; CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang și GNP Guia Naghi & Partners au acționat în calitate de consilieri juridici.

”Pentru a asigura stabilitate și predictibilitate pe piața de retail din România, alaturi de Mega Image, Profi urmează să acționeze în conformitate cu seria consistentă de angajamente asumate de Ahold Delhaize ca răspuns la preocupările exprimate de Consiliul Concurenței, inclusiv în ce privește cesionarea unui număr de magazine fără a le întrerupe activitatea, și asigurarea protecției personalului”, a anunțat, recent, Profi Rom Food.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending