Connect with us

Educație

Mesaj și pentru Botoșani? Ciucă nu mai vrea şcoli cu toaleta în curte: Nu cred că e un efort financiar deosebit

Publicat

Publicitate

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, un plan pentru ca în doi ani să numai existe şcoli cu toaleta în curte: „Nu cred că e un efort financiar deosebit să putem să facem ca acest demers să se realizeze şi să nu mai discutăm despre acest subiect”

„Există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învăţământ ne ia prin surprindere. Am dorit ca, împreună cu conducerea Ministerului Educaţiei, cu conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi, desigur, cu reprezentanţii structurilor din fiecare judeţ să avem această şedinţă în care să putem să identificăm ultimele probleme, de altfel sperăm să nu fie chiar pe ultima sută de metri, şi să identificăm soluţiile şi modul prin care putem să sprijinim începerea, debutul anului şcolar de săptămâna viitoare, din data de 5 septembrie. Discutăm despre 2.940.000 de elevi, preşcolari şi ante-preşcolari, în 17.872 de unităţi de învăţământ”, a a afirmat Nicolae Ciucă la începutul videoconferinţei.

Premierul a mai spus că că luni a discutat cu reprezentanţii asociaţiilor de comune, oraşe, municipiii, cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, iar una dintre temele abordare a fost legată de începerea anului şcolar.

„Din păcate, avem încă şcoli unde suportul administrativ nu e cel pe care ni l-am asumat. Sunt încă şcoli care au toaleta în curte. Am înţeles, domnule ministru, că există o perspectivă şi un plan la nivelul Ministerului Educaţiei, astfel încât până la finele anului 2024 să se finalizeze, 2024-2025. Eu cred că putem, aşa cum se rezolvă o serie întreagă de probleme, să ne focalizăm atenţia şi resursele, astfel încât în următorii doi ani să finalizăm o dată această problemă, pentru că nu cred că e nevoie de altceva decât de voinţă şi coordonare cu autorităţile locale. Vă rog să avem un plan pe care să-l aprobăm până la începutul anulului viitor, astfel încât în momentul în care pot să înceapă lucrările, ele să se deruleze. Nu cred că e un efort financiar deosebit să putem să facem ca acest demers să se realizeze şi să nu mai discutăm despre acest subiect”, a adăugat el.

Ciucă a mai spus că transportul elevilor a fost o problemă abordată cu asociaţiile primarilor din ţară.

„Şansa la educaţie trebuie asigurată pentru fiecare elev: Spuneam că dacă trei elevi nu au transport, instituţiile statului trebuie să le asigure transport, pentru că au dreptul la educaţie şi trebuie să aibă şansa la un proces de educaţie cum se cuvine”, a încheiat Ciucă.

Publicitate

Premierul a participat, marţi, la videoconferinţa cu prefecţii şi cu reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi al Municipiului Bucureşti pe tema pregătirii începerii anului şcolar.

În anul 2020, în plină pandemie de COVID-19, peste 200 de şcoli din judeţul Botoşani aveau încă toaleta în fundul curţii. Dintre acestea, 29 de unităţi de învăţământ nu aveau apă curentă, iar elevii se spălau pe mâini la lighean, ca acum un secol.

Conform statisticilor oficiale, Botoşaniul se afla pe locul doi, în România, la numărul de şcoli cu latrina în curte, fiind devansat doar de judeţul Vaslui.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Mediafax

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

FOTO: Inovație și tehnologie în Educație: Profesori botoșăneni, prezenți la cursuri ERASMUS+ în Praga

Publicat

Publicitate

 În perioada 2-6 decembrie 2024, prin Proiectul de Acreditare Erasmus+ a Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, au beneficiat de formare continuă 18 cadre didactice de la școlile asociate în consorțiul coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani (Școala Gimnazială Nr. 1 Blândești, Școala Gimnazială „Dimitrie Pompeiu” Broscăuți, Școala Gimnazială Nr. 1 Copălău, Școala Gimnazială Nr. 1 Cristești, Școala Gimnazială „Mihai Constantineanu” Dorobanți, Școala Gimnazială Nr. 1 Dumeni, Școala Gimnazială Nr. 1 Gorbănești, Școala Gimnazială „Gheorghe Popovici” Lozna și Școala Gimnazială Nr. 1 Mileanca). 

Participarea cadrelor didactice la cursurile INNOVATIVE APPROACHES TO TEACHING, respectiv TEACHING IN THE AI AGE, desfășurate în Praga, Republica Cehă, a fost asigurată cu sprijinul financiar din cadrul Proiectului de Acreditare Erasmus+ cu nr. de referință: 2024-1-RO01-KA121-SCH-000209212, implementat de către Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.

În vederea atingerii obiectivelor proiectului și a respectării calității implementării acestuia, pentru îmbunătățirea calității procesului instructiv-educativ, cursanții s-au implicat în activități specifice de pregătire, urmând ca, în următoarea perioadă, să realizeze activități de diseminare și de integrare în activitatea didactică a noutăților aflate la cursurile de formare.

În urma participării la mobilitate, cadrele didactice au dobândit noi competențe pedagogice în utilizarea tehnologiei digitale, au avut posibilitatea de a explora noi perspective educaționale, de a împărtăși idei cu profesori de la școli din alte țări ale Uniunii Europene și de a pune bazele unor viitoare proiecte Erasmus + sau eTwinning.

Această experiență educațională internațională subliniază angajamentul consorțiului coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani față de formarea continuă a cadrelor didactice, sprijinind inovarea și calitatea în educație. Implementarea competențelor dobândite va contribui la dezvoltarea unui învățământ orientat spre nevoile elevilor dintr-o societate digitalizată și interconectată.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Patru bărbați au văzut moartea cu ochii. Li s-a făcut rău în timp ce lucrau într-un cămin general de alimentare cu apă, la Barajul Stânca-Costești

Publicat

Publicitate

Patru bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 36 de ani, au nevoie de îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău în timp ce lucrau într-un cămin general de alimentare cu apă, la Barajul Stânca-Costești. Doi dintre ei au ieșit singuri din bazin, ceilalți doi fiind scoși de către colegi. Martorii la eveniment au sunat după ajutor, la 112.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzilor de Intervenție Ștefănești și Trușești, cu două autospeciale de stingere, o ambulanță SMURD, două ambulanțe SAJ și echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD.

Primele echipaje care au ajuns la fața locului au constatat faptul că toate cele patru persoane erau scoase din cămin, una fiind semiconștientă. Echipajele medicale au acordat primul ajutor victimelor, fiind administrat oxigen. În acest moment, persoanele sunt transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Citeste mai mult

Eveniment

Părinții cu doi copii scapă de suprataxarea contractelor part-time

Publicat

Publicitate

Senatul a adoptat un proiect legislativ care vine în sprijinul părinților cu doi sau mai mulți copii. Aceștia vor fi exceptați de la suprataxarea contractelor de muncă part-time, o măsură menită să susțină familiile cu copii și să ofere mai multă flexibilitate în echilibrul dintre viața profesională și cea de familie, scrie tvrinfo.ro.

Senatorii au aprobat o modificare importantă a Codului Fiscal, care vine în întâmpinarea părinților naturali, adoptivi sau a tutorilor legali care au în întreținere cel puțîn doi copii. Proiectul legislativ a obținut 54 de voturi pentru, unul împotrivă și 41 de abțineri.

Potrivit proiectului, de aceasta măsură vor beneficia părinții naturali/adoptivi sau tutori legali cu doi sau mai mulți copii sub 18 ani. Copiii trebuie însă să fie înscriși într-o unitate de învățământ.

Contribuțiile sociale vor fi calculate la salariul efectiv realizat, nu la salariul minim brut pe țară, în cazul contractelor part-time.

În prezent, angajații care lucrează cu contracte part-time sunt suprataxați, fiind obligați să plătească contribuțiile sociale raportat la salariul minim pe economie, chiar dacă salariul lor efectiv este mai mic. Această măsură a fost introdusă în urmă cu câțiva ani pentru a combate munca la negru, însă a creat dificultăți pentru anumite categorii de persoane.

Date demografice alarmante au determinat însă o regândire a politicilor fiscale. Recensământul populației din 2021 a arătat o scădere îngrijorătoare a numărului de copii și a rătei natalității în România. Aceasta este una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, cu o medie de doar 1,7 copii per femeie.

Potrivit inițiatorilor, această modificare are scopul de a veni în sprijinul familiilor: „Părintele sau tutorele legal optează adesea pentru un program part-time pentru a putea îmbina munca și creșterea copiilor. Este nedrept că aceștia să fie penalizați fiscal pentru o alegere firească”, se arată în expunerea de motive.

Publicitate

Este important de menționat că în prezent există deja câteva categorii exceptate de la suprataxare: 1. Elevii și studenții până la 26 de ani; 2. Ucenicii cu vârsta sub 18 ani; 3. Persoanele cu dizabilități; 4. Pensionarii pentru limită de vârstă, cu anumite excepții; 5. Cei care cumulează venituri din mai multe contracte de muncă. Această nouă modificare adaugă pe lista excepțiilor o categorie extrem de importantă: părinții care se ocupă de creșterea și educația a cel puțin doi copii.

Experții economici apreciază că măsura vă avea un impact pozitiv asupra familiilor, în special asupra mamelor, care sunt cele mai afectate de regimul actual de taxare. Cu toate acestea, există și critici, unii parlamentari susținând că măsura ar putea reduce veniturile colectate la bugetul de stat.

În contextul unei rate a natalității în scădere și a unei piețe a muncii rigide, Guvernul încearcă să găsească soluții pentru a sprijini familiile tinere și pentru a stimula o mai mare participare pe piața muncii a părinților.

Proiectul legislativ merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional. Dacă va fi aprobat, măsura ar putea intra în vigoare începând cu anul viitor.

Părinții așteaptă cu nerăbdare această modificare, care le-ar putea ușura povara financiară și le-ar permite să își gestioneze mai bine timpul între muncă și familie.

Citeste mai mult

Eveniment

Eutanasierea câinilor sănătoşi va fi interzisă. Lege adoptată la Senat

Publicat

Publicitate

Eutanasierea câinilor sănătoşi va fi interzisă. Senatul a adoptat tacit luni, în plen, propunerea legislativă în acest sens. Prin actul normativ, se încurajează sterilizarea acestora.

„Câinii fără stăpân vor fi cazaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân până la revendicare sau adopţie. Populaţia trebuie informată despre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat, precum şi prin programe şi evenimente de încurajare a adopţiei”, se arată în propunerea legislativă, potrivit Agerpres.

Proiectul mai prevede că „animalele bolnave incurabil, declarate ca atare în urma unui examen medical efectuat de medicul veterinar, examen la care vor asista reprezentanţi din partea organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia animalelor, în baza fişei de observaţie, vor putea fi eutanasiate de îndată”.

„Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide şi nedureroase a câinilor bolnavi. Eutanasierea câinilor sănătoşi este interzisă şi este singura procedură admisă de suprimare a vieţii animalelor bolnave incurabil sau grav rănite”, prevede proiectul.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân cu modificările şi completările ulterioare.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending