Connect with us

Eveniment

Mergea la Zilele Nordului la Darabani: Tânăr din Botoșani, depistat pozitiv la testarea cu DrugTest

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Botoșani care mergea la Zilele Nordului la Darabani, a fost depistat pozitiv la testarea cu DrugTest de către polițiștii care l-au oprit pentru un control de rutină.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au anunțat astăzi că la data de 5 august 2023, au oprit pentru control pe drumul național D.N. 29 A, în orașul Darabani, un autoturism condus de un de 23 de ani, din municipiul Botoșani.

În urma testării cu aparatul DrugTest, rezultatul a fost pozitiv pentru substanțele canabis și methamphetamine.

Acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cum va fi vremea de 1 Mai. Prognoza meteo pe regiuni pentru următoarele două săptămâni

Publicat

Publicitate

Vremea în minivacanța de 1 Mai, în Transilvania și la munte. Administrația Națională de Meteorologie a anunțat prognoza pentru următoarele două săptămâni, până în 11 mai, în regiuni din țară.

Vremea va fi caldă în următoarele zile, cu maxime de până la 25-26 sau chiar 27 de grade în minivacanța de 1 Mai. Însă în 5-8, temperaturile vor scădea brusc. Apoi temperaturile cresc din nou.

Sunt anunțate și perioade cu ploi: în Transilvania și Banat în 3-4 mai, în jurul datei de 6 mai în vest, apoi din nou în 9-10 mai în centru, vest și nord-est.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Transilvania

În primele 3 zile de prognoză media maximelor termice va fi în creștere până spre 23 de grade. Apoi va scădea treptat, astfel că în data de 5 mai aceasta se va situa în jurul valorii de 18 grade.

Va urma o încălzire ușoară, iar în ultimele zile de prognoză, media maximelor termice va tinde spre 21-22 de grade

Media temperaturilor minime va fi în creștere de la 2 grade în prima dimineață, până la aproximativ 7 grade în data de 1 mai, apoi va avea variații, în general, între 5 și 8 grade.

Publicitate

Vor fi intervale cu averse, izolat până la începutul lunii mai, apoi pe arii mai extinse.

Vremea 28 aprilie – 11 mai la munte

Media maximelor termice se va situa între 9 și 14 grade, iar a minimelor între 0 și 5 grade.

Vor fi perioade cu averse, pe arii restrânse în ultimele zile ale lunii aprilie, apoi pe suprafețe mai mari.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Banat

Valorile termice diurne vor fi în creștere până la finalul lunii aprilie, când media maximelor se va situa în jurul valorii de 24 de grade. În primele 5 zile ale lunii mai, aceasta va fi în scădere treptată spre 18-19 grade. Apoi se va încălzi din nou, astfel că spre finalul intervalului de prognoză se va ajunge la valori cuprinse între 21 și 24 de grade.

Media minimelor termice nu va avea variații mari și se va situa în general între 8 și 10 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare după data de 2 mai.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Crișana

Maximele termice vor fi în creștere până în data de 30 aprilie, când media lor va atinge 24 de grade. Va urma o scădere treptată a acesteia, pentru 5 zile, de aproximativ 6-7 grade, apoi o încălzire, spre valori medii de 22-23 de grade în ultimele zile de prognoză.

Media temperaturilor minime va fi cuprinsă, în general, între 7 și 10 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare începând cu data de 3 mai.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Maramureș

Media maximelor termice va crește de la 20 de grade în prima zi, până la 23 de grade în 30 aprilie. Apoi va urma o perioadă de 5 zile în care aceasta va scădea cu aproximativ 7 grade.

În intervalul următor se va încălzi din nou, iar media va tinde, în ultimele zile de prognoză, spre 21-22 de grade.

Media temperaturilor minime va crește la începutul intervalului și va atinge 8 grade în data de 1 mai. Va urma o noapte rece, cu o medie de 3-4 grade, pentru ca în zilele care vor urma minimele termice să atingă în medie medie 6-9 grade.

Până la finalul lunii aprilie probabilitatea pentru averse va fi scăzută, apoi va crește.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Moldova

Până la începutul lunii mai vremea se va încălzi, media maximelor termice va ajunge la 21-22 de grade, iar cea a minimelor se va situa în jurul valorii de 9 grade.

În intervalul care va urma, până la finalul prognozei, în general, media temperaturilor maxime va avea valori între 19 și 23 de grade, iar a minimelor între 7 și 10 grade.

Vremea va fi predominant frumoasă până la începutul lunii mai, apoi va crește probabilitatea pentru intervale de timp cu averse.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Dobrogea

În primele două zile de prognoză vremea va fi rece, cu o medie a temperaturilor maxime de 15 grade și a minimelor de 4-5 grade. Vor urma 2 zile de încălzire, cu aproximativ 6-7 grade, apoi media maximelor termice va avea variații între 19 și 22 de grade, iar a minimelor între 9 și 11 grade.

Probabilitatea pentru perioade cu averse va fi în creștere după data de 3 mai.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Muntenia

Până în data de 1 mai vremea va fi în general în încălzire, media temperaturilor maxime va atinge 24-25 de grade, iar a minimelor va fi de 9-10 grade.

În zilele care vor urma vor fi variații ale mediei maximelor termice între 20 și 25 de grade, iar ale minimelor între 7 și 11 grade.

Vor fi intervale de timp cu averse, pe alocuri, în data de 1 mai și pe arii mai extinse începând cu data de 4 mai.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Oltenia

Valorile termice diurne vor fi în creștere până la începutul lunii mai, când media maximelor se va situa în jurul valorii de 24 de grade, iar a minimelor va fi de 9 grade.

În perioada care va urma, maximele termice vor fi în medie între 21 și 25 de grade, iar minimele între 7 și 11 grade.

Vor fi perioade cu averse, pe alocuri în data de 1 mai și pe suprafețe mai mari după data de 4 mai.

Citeste mai mult

Administratie

VIDEO: CNIR a preluat contractul pentru lotul de 28 de kilometri din autostrada A3 în Bihor. Termenul de finalizare a lucrărilor

Publicat

Publicitate

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a preluat contractului pentru construirea lotului Chiribiș-Biharia pe traseul Autostrăzii A 3 – Transilvania. În circa doi ani, se va putea circula neîntrerupt pe autostradă, de la Nușfalău (Sălaj) până la vama Borș II, scrie alba24.ro.

”Este prima investiție a CNIR în zona de nord-vest a țării, un contract pe care îl vom derula cu profesionalism și responsabilitate pentru că obiectivul nostru este livrarea unui proiect de calitate în termenul asumat.

Vom organiza ședințe cu Antreprenorul pentru începerea lucrărilor în cel mai scurt timp posibil. Totodată, vom analiza inclusiv posibilitatea demarării execuției, etapizat, pe anumite sectoare.

Prin construirea subsecțiunii 3C2 Chiribiș-Biharia și finalizarea lucrărilor la lotul alăturat, 3C1 Suplacu de Bacău-Chiribiș, în aproximativ doi ani se va putea circula pe autostradă, fără întrerupere, de la Nușfalău, în județul Sălaj, până la Borș II, la frontiera cu Ungaria”, a declarat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.

Contractul pentru lotul de 28 de kilometri din autostrada A3 în Bihor

Pentru acest lot din județul Bihor, Asocierea Precon Transilvania- Citadina 98 are un termen de realizare de 24 de luni, din care 6 luni etapa de proiectare și 18 luni pentru execuție. Lungimea tronsonului de autostradă este de 28,5 km, iar în cadrul contractului vor fi realizate 18 lucrări de artă.

Publicitate

YouTube video

Valoarea contractului este de 785 milioane lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile, Programul Transport 2021-2027, respectiv fonduri de la Bugetul de Stat.

În perioada următoare va fi semnat actul adițional prin care CNIR SA se subrogă în drepturile și obligațiile CNAIR SA și va fi emis ordinului de începere a lucrărilor.

Vor fi predate către antreprenor materialele de construcții aflate în stoc și documentația de calitate pentru lucrările deja executate.

Citeste mai mult

Cultura

Spectacolul „Vasilache şi Mărioara”, la Teatrul „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani sunt așteptați la Teatrul „Vasilache”, într-un număr cât mai mare, la spectacolul  „Vasilache şi Mărioara”. Textul și regia spectacolului sunt semnate de Ion Sapdaru; scenografie şi costume Gelu Rîşca; muzica Toma Rîşca.

Spectacolul „Vasilache şi Mărioara” va avea loc în zilele de joi, 1 mai 2025, de la ora 18:00 şi duminică, 4 mai 2025, de la orele 11:00 şi 12:30.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Adelina Cojocariu, Ioana Buta, Pavel Petraşi şi Cosmin Tanasă!

„Cea mai vestită poveste despre cel mai vestit cuplu românesc, Vasilache şi Mărioara. După mulți ani Vasilache, ctitorul teatrului pentru copii din Botoșani se întoarce în casa lui. Se întoarce pentru a-şi juca propria poveste, doldora de aventuri comice. Şi mai mereu se ceartă cu năbădăioasa lui nevastă, Marioara. Uneori conflictul ii aduce chiar la bastonade haioase, în care ambii soți nu se lasă bătuți, dar până la urmă se împacă pentru că se iubesc. Iar atunci când cineva încearcă sa-i dezbine, şi Vasilache şi Mărioara fac front comun împotriva dușmanului şi bineînțeles că-l înving. Vasilache şi Mărioara, poveste cu final fericit, muzica, dans şi voie bună. Acest spectacol este un omagiu celor care au creat această mișcare, a teatrului de bâlci, predecesorilor noștri din care s-au născut teatrele de păpuși. Este onorant pentru Teatrul Vasilache să aibă în repertoriu un spectacol cu personajul care a inspirat denumirea acestui teatru.” (Ion Sapdaru – regizor)

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani!

 

Publicitate

Preţul unui bilet este de  20 lei.

 

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Mănăstirea Sihăstria: Au fost deshumate moaştele Sfinților Cuvioși Cleopa și Paisie

Publicat

Publicitate

Astăzi, 28 aprilie, la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, a fost împlinită rânduiala de deshumare a osemintelor Sfinților Cuvioși Paisie Olaru și Cleopa Ilie, ca etapă importantă în procesul de proclamare a canonizării lor.

Soborul de clerici, avându-i în frunte pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul și Preasfințitul Părinte Veniamin al Basarabiei de Sud, a săvârșit rânduiala liturgică rânduită pentru acest moment deosebit, în cadrul căreia moaștele Cuvioșilor Paisie și Cleopa au fost scoase cu grijă din locul de odihnă, curățate de pământ și așezate cu evlavie în sicrie noi, din lemn.

Totodată, obiectele care s-au păstrat în mormintele lor au fost așezate cu cinste în cutii special pregătite. La final, cinstitele lor oseminte au fost purtate în biserica Mănăstirii Sihăstria, unde rânduiala a fost încheiată prin cântarea troparului alcătuit în cinstea fiecăruia dintre cei doi sfinți.

În cuvântul rostit cu acest prilej, PS Nichifor a subliniat că deshumarea moaștelor Sfinților Paisie și Cleopa reprezintă o continuare a binecuvântării lui Dumnezeu, începută prin proclamarea lor ca sfinți, și că acest eveniment va rămâne o zi de mângâiere duhovnicească pentru toți cei prezenți:

Părinții Paisie și Cleopa au fost părinți ai binecuvântării și tot cu binecuvântare am început și noi acest demers. Binecuvântare care are un început în binecuvântarea sinodală, a proclamării întru sfinți a celor doi mari părinți. Am început această rânduială, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Teofan, de a purcede și noi și a scoate la lumină osemintele lor, oseminte care s-au făcut părtașe deopotrivă cu sufletul harului lui Dumnezeu, pe care l-au căutat prin rugăciune și prin nevoință.

Ziua aceasta va rămâne pentru noi nu doar o zi istorică, ci o zi însemnată în sufletele noastre, o zi în care am văzut cu toții cum lucrează Dumnezeu pe pământ și în zilele neputinței noastre. Zi de mângâiere pentru că, ați văzut cu toții – pământul era jilav și apa cuprinsese osemintele și sicriele celor doi părinți. Iar când le-am scos din pământ, s-a umplut întreg cimitirul de bună mireasmă.

Publicitate

Bucuria aceasta se cere a fi primită în inimile noastre, o bucurie cinstită, spre a mărturisi și noi precum o facem în biserică„Toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit de sus este, pogorându-se de la Tine, Părintele luminilor, și Ție slavă înălțăm…”. Această slavă au mărturisit-o și au primit-o cei doi părinți, sfințindu-se și făcându-se ei înșiși purtători ai acestei slave. Această slavă o mărturisim cu toții și vă mulțumesc tuturor celor care ați venit cu evlavie și cu cinstire împreună cu noi la acest moment. Mulțumesc, de asemenea, tuturor celor care ați fost și sunteți alături de părinții acestei mănăstiri. Mulțumesc părintelui stareț Arsenie și obștii acesteia, care are o moștenire puternică, o moștenire care înseamnă și binecuvântare, dar și chemarea de a urma acestor nevoințe și acestei vieți sfinte. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca, având și această întărire în inimile noastre, să ne întoarcem acasă mai puternici și să mărturisim ceea ce am văzut cu ochii noștri: oseminte scoase din mormânt, pe care le-am descoperit a fi sfinte moaște purtătoare de bună mireasmă și purtătoare de har! Să fiți binecuvântați!

Deshumarea s-a realizat conform rânduielilor bisericești, pentru pregătirea corespunzătoare a cinstitelor moaște, care vor fi așezate în racle noi, aflate în curs de confecționare. Urmează ca proclamarea oficială a canonizării celor doi cuvioși să fie săvârșită într-un cadru solemn, în perioada următoare.

***

Amintim că, anul 2025 a fost declarat de Patriarhia Română drept Anul omagial al Centenarului Patriarhiei și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea, marcând astfel un moment de referință în istoria Bisericii Ortodoxe Române. În acest cadru solemn, părinții Paisie Olaru și Cleopa Ilie, au fost canonizați în luna iulie de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, primind titulatura Sfinții Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria, cu cinstire în ziua de 2 decembrie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending