Connect with us

Actualitate

Memorialul Ipotești editează o agendă personalizată, dedicată operei și vieții lui Mihai Eminescu

Publicat

Publicitate

Începând cu anul 2020, Memorialul Ipotești – Centru Național de Studii „Mihai Eminescu” editează o agendă personalizată, dedicată operei și vieții lui Mihai Eminescu.

Agenda din anul 2020, „Eminescu – 170”, a oferit o cronologie a vieții lui Mihai Eminescu, fiind elaborată în baza surselor: Petru Creția, „Testamentul unui eminescolog”; I.E. Torouțiu, „Studii și documente literare”, Vol. IV, „Junimea”; Augustin Z.N. Pop, „Contribuții documentare la biografia lui Mihai Eminescu; Gh. Ungureanu, „Eminescu în documente de familie”; Petru Vintilă, „Eminescu. Roman cronologic”.

Textele incluse în agenda din anul 2021, „Eminescu – 171”, au avut menirea de a aminti de poezia eminesciană, selecția fiind făcută după volumul „Poesii” de Mihail Eminescu, Editura Librăriei SOCECU & Comp., București, 1884.

Fragmentele care alcătuiesc agenda din anul 2022, „Eminescu – 172”, au amintit de poezia eminesciană. Selecția a cuprins poeziile – 65 la număr –  din perioada dintre debutul lui Mihai Eminescu, în ianuarie 1866, și vara anului 1883, poezii pe care poetul le-a dat spre tipărire și „care au fost publicate toate”. Trimiterile sunt făcute în baza datelor identificate de Petru Creția în „Testamentul unui eminescolog”.

Agenda din anul 2023, „Eminescu – 173”, îl evocă pe Eminescu, pornind de la amintirile celor care l-au cunoscut. Fragmentele au fost selectate din: Gh. Bulgăr, „Pagini vechi despre Eminescu”; „Ei l-au văzut pe Eminescu”. Antologie, ediție, note bibliografice de Cristina Crăciun și Victor Crăciun; „Mărturii despre Eminescu. Povestea unei vieți spusă de contemporani”. Selecție, note, cronologie și prefață de Cătălin Cioabă.

Semnalăm apariția agendei „Eminescu – 174” pentru anul 2024. Textele care alcătuiesc agenda au fost selectate din: „Dulcea mea Doamnă / Eminul meu iubit: corespondență inedită Mihai Eminescu-Veronica Micle: scrisori din arhiva familiei Graziella și Vasile Grigorcea”. Ediție îngrijită, transcriere, note și prefață de Christina Zarifopol-Illias și „M. Eminescu: Opere XVI: Corespondență. Documentar”. Coordonator: Dimitrie Vatamaniuc.  Agenda reproduce fragmente din scrisorile dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle, îndemnând cititorul la o lectură integrală a corespondenței dintre ei.

Publicitate

Agenda „Eminescu-174” pentru anul 2024 poate fi achiziționată de la punctul de informare din incinta Memorialului Ipotești.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Incendiu la Cătămărăști Deal! O casă a fost la un pas să se facă scrum. Pompierii fac apeluri disperate în zadar

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, astăzi, într-o gospodărie din localitatea Cătămărăști Deal. Acoperișul unei case a luat foc de la un coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile. Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemnate. Când s-a produs incendiul, nu era nimeri acasă. Vecinii au observat fumul dens și au sunat după ajutor.

 

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. Aceștia au constatat faptul că ardea o parte din acoperișul casei și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la bunurile din interior, dar și la alte construcții din gospodărie. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de trei ore. Suprafața afectată a fost estimată la aproximativ 300 de metri pătrați.

 

Pentru că, în această perioadă, tot mai multe case sunt afectate de incendii generate de coșurile de fum necurățate de funingine, neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului sau deteriorate, ISU Botoșani vă reamintește:

 

Publicitate

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

 

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

 

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn);

 

– îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

 

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

 

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fumși gaze toxice.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Troița din curtea Secției de Psihiatrie, situată în Parcul Tineretului, a fost sfințită de un sobor de preoți

Publicat

Publicitate

În urmă cu două zile, când era a fost prăznuit Sfântul Ștefan, Întâiul Mucenic, un sobor de preoți, din care au făcut parte părintele stareț al Mănăstirii Coșula, arhimandrit  Calinic Chirvase, părintele Petru Chirvase și părintele Vladimir Orlovschi, a sfințit o frumoasă troiță în curtea Secției de Neuropsihiatrie, situată în Parcul Tineretului din municipiul Botoșani. 

Așezat în inima părculețului, sub o perdea imensă de clorofilă, edificiul religios a fost rânduit în numele Sfintei Treimi spre folosul celor suferinzi, a rudelor şi prietenilor acestora care vin să-i viziteze, dar şi a celor ce trudesc în această secție a Spitalului Județean „Mavromati”. Prilej de încântare şi reculegere, troiţa aceasta se dorește a fi un medicament pentru vindecarea păcatelor, un mod eficient de alinare, încurajare, speranţă, putere şi iertare.

Ștefania și Serghei

Convinsă fiind că troița este, dincolo de jertfa financiară, un simbol de credinţă, dar în acelaşi timp mediator între cer şi pământ, Ștefania, o botoșăneancă profund credincioasă, susținută de soțul Serghei, a avut parte chiar în ziua de prăznuire a sfântului ocrotitor de o frumoasă slujbă de sfințire a troiței pe care a donat-o, la care au participat angajații centrului. Ștefania a vrut să așeze troița într-un loc potrivit și a cerut ajutor părintelui Petru Chirvase, care a cerut aprobările necesare, convins fiind că amplasarea edificiului religios în curtea spitalului aduce un plus de binecuvântare și creează contextul înmulțirii serviciilor religioase în cadrul micuței secții medicale. „Desigur că aici se vor săvârși de acum și alte slujbe, cum ar fi, de exemplu, Sfântul Maslu. Sfinţirea unei troiţe devine pentru ctitorii şi închinătorii ei un mod de viaţă jertfelnic, autentic creştinesc, un urcuş spre veşnicie”, a precizat părintele Petru Chirvase.

Amenajată pe cheltuiala angajaților

Troiţa a fost montată pe cheltuiala angajaților secției din Parcul Tineretului, care au plătit meșterii și materialele necesare și a devenit o jertfă şi o responsabilitate deosebită pentru ctitorii ei de a prelungi în timp virtutea dragostei, dar şi o mare bucurie, mulţumire sufletească, aceea de a dărui aproapelui o fărâmitură din coşul darurilor primite de la Bunul Dumnezeu.

Publicitate

Recent, o astfel de troiță a fost ridicată și în curtea Spitalului de Pneumoftizologie din Municipiul Botoșani și a avut parte de o slujbă deosebită de sfințire, la care au participat mai mulți preoți, dar și cadre medicale, numerosi invitați.

La finalul evenimentului religios, părintele Petru Chirvase a citit o rugăciune de dezlegare și, fiind a treia zi de Crăciun, sărbătoare sporită de bucuria sfințirii, beneficiarii secției au primit câte un dar consistent.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Ce prevede ordonanța „trenuleț” care va intra în vigoare de la 1 ianuarie. Ministerul Finanţelor a publicat documentul care îngheață salariile

Publicat

Publicitate

Ministerul Finanțelor a publicat duminică ordonanța cunoscută sub numele de „ordinanța trenuleț”. Documentul, în forma sa oficială, a fost făcut public pentru transparență decizională, iar măsurile prevăzute în acesta urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie, relatează alba24.ro.

Ordonanțata publicată de Ministerul Finanțelor îngheață salariile la nivelul bugetar al lunii noiembrie 2024, blochează noile angajări şi încearcă reducerea cheltuielilor bugetare pentru a redresa situația finanțelor publice care au fost scăpate de sub control.

Ministerul Finanţelor a publicat ordonanța „trenuleț”, care va fi adoptată luni. Principalele măsuri:

  • pensiile nu cresc, rămân la nivelul din noiembrie 2024. Măsura se aplică și pensionarilor speciali din justiție, domeniul aeronautic, pensii militare etc.
  • înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul din noiembrie 2024
  • înghețarea veniturilor demnitarilor la nivelul din noiembrie 2024
  • alocațiile pentru copii rămân la nivelul din noiembrie 2024
  • indemnizația de hrană acordată unor categorii de bugetari rămâne la nivelul din noiembrie 2024
  • orele suplimentare de lucru ale bugetarilor se vor compensa exclusiv prin zile libere, nu vor fi plătite
  • concediul neefectuat de bugetari nu va mai fi compensat în bani
  • bugetarii nu vor putea primi prime și bonusuri
  • sunt eliminate toate voucherele pentru bugetari, cu excepția celor pentru creșe
  • vouchere de vacanță: valoarea lor va fi redusă prin ”ordonanța trenuleț”. Salariații ar putea plăti o parte din valoare
  • nu vor mai fi decontate cheltuielile de transport în concediu ale bugetarilor
  • sunt înghețate angajările la stat, cu unele excepții
  • indemnizația pentru concediul medical va fi REDUSĂ
  • eșalonarea pe 5 ani a drepturilor salariale. Nerespectarea de către judecători sau executori
  • judecătorești va fi considerată abatere disciplinară
  • limitarea la 6 a călătoriilor gratuite cu trenul pentru pensionari și angajații companiilor din cadrul Ministerului Transporturilor
  • subvenția pentru partide scade cu 25% față de 2024

DOCUMENT: Varianta oficială în forma finală poate fi accesată aici: Ordonanța de Urgență 28.12.2014.

Citeste mai mult

Eveniment

Codul galben de ceață și polei a fost prelungit până la ora 17:00 pentru 24 de commune din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 17:00, pentru o parte din județul Botoșani, a anunțat ISU Botoșani. 

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Cristinești, Avrămeni, George Enescu, Manoleasa, Păltiniș, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Cordăreni, Viișoara, Săveni, Concești, Mitoc și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, ISU Botoșani recomandă:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

Publicitate

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112. Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență, a mai adăugat sursa citată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending