Connect with us
Publicitate

Cultura

Memorialul Ipotești: Atelierele FILIT au ajuns la ediția a zecea

Publicat

Publicitate

În anul 2024, prin proiectul cultural Atelierele FILIT pentru traducători, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, 15 traducători din limba română într-o limbă străină vor fi susținuți în dezvoltarea competențelor profesionale. 

Atelierele FILIT pentru traducători vor fi găzduite de Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu în perioada 1-8 septembrie 2024. Întâlnirile includ mese rotunde consacrate traducerii literare și prelegeri cu invitați din mediul cultural și academic. O sesiune de lucru va fi aplicată pe traducerea poeziei eminescieme „Melancolie”.

Traducătorii vor beneficia de cazare, decontul transportului pe teritoriul României şi o sumă forfetară asigurată de MNLR Iași (primii 10 clasați) și de Memorialul Ipoteşti (următorii 5 clasați). De asemenea, pentru a încuraja colaborarea între traducători şi scriitori, autorilor români interesaţi să se deplaseze la Ipotești li se asigură cazarea, în limita locurilor disponibile. Participanţii vor fi cazaţi la popasul turistic „Floare Albastră”, construit în apropierea casei memoriale „Mihai Eminescu” şi a bisericuţei familiei Eminovici de la Ipotești, jud. Botoșani.

Termenul de predare a traducerilor realizate (fragmentul propus dintr-un autor român și un text din creația eminesciană) în cadrul proiectului cultural Atelierele FILIT pentru traducători este 20 octombrie 2024. Beneficiarii rezidenței au obligația să acorde Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi şi Memorialului Ipoteşti drept neexclusiv de publicare pentru textele traduse (textele de proză/dramaturgie vor avea min. 18.000 de semne cu spații, iar textele poetice, min. 9.000 de semne). De asemenea, în momentul publicării traducerii, aceştia trebuie să menţioneze faptul că textul a fost tradus cu sprijinul Atelierelor FILIT pentru traducători, desfăşurate la Ipoteşti. O atenţie sporită va fi acordată proiectelor legate de scriitorii din reţeaua muzeelor literare ieşene, respectiv de Memorialul Ipoteşti.

Perioada de înscriere este 2-21 iulie 2024. Înscrierile se pot face la adresa atelierelefilit@gmail.com. Evaluarea dosarelor se va realiza în perioada 22-25 iulie 2024, iar rezultatele vor fi comunicate în data de 26 iulie 2024.

Dosarul de înscriere trebuie să cuprindă următoarea documentaţie în limba română:

Publicitate
  • formular de înscriere completat, disponibil aici;
  • prezentarea pe scurt a proiectului de traducere (maximum 2.000 de semne) și expunerea motivelor de a participa la Atelierele FILIT pentru traducători;
  • CV cu accent pe activitatea de traducere .

Proiectul cultural Atelierele FILIT pentru traducători a fost dezvoltat în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT pentru a susține infrastructura culturală și a crea un cadru de întâlnire profesională între traducători. Anul acesta, atelierele fac parte dintre activitățile desfășurate în cadrul programului UNESCO „Iași. City of Literature”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Supradoză cu marijuana la o fetiță de 3 ani. Nu se mai oprea din râs, iar ochii îi străluceau nefiresc

Publicat

Publicitate

Caz ieșit din comun la Constanța. Medicii au internat de urgență o fetiță de trei ani cu simptome specifice unei supradoze, iar la analizele efectuate copilul a ieșit pozitiv la marijuana. Este o premieră în România, dat fiind vârsta foarte mică a pacientului. Fetița a fost adusă la spital de mama ei căreia i s-au cerut explicații privind starea micuței, scrie click.ro.

Copilul nu se mai oprea din râs

O tânără din Constanța și-a adus copilul de urgență la spital cu o stare de rău și somnolență. Medicii au observat strălucirea nefirească din ochii copilului și bănuielile că ar fi drogată au fost confirmate de analize.

„Este vorba despre un pacient minor, în vârstă de trei ani, care a fost internat în unitatea noastră prin serviciul de urgență. Când a fost adus la spital, copilul prezenta stare de somnolență fiind internat pentru ingestie de substanțe necunoscute. În urma testelor toxicologice, minorul a ieșit pozitiv la substanțe interzise.

Prin urmare, a primit tratament de specialitate din partea echipei noastre medicale. După mai bine de 24 de ore de spitalizare și monitorizare atentă starea sa de sănătate a copilului s-a îmbunătățit semnificativ și a fost externat în condiții de siguranță”, a declarat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Constanța, transmite Adevărul.

Mama și fetița de trei ani au ajuns Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Femeia și-a dat seama că ceva nu este în regulă cu cea mică pentru că aceasta nu se mai oprea din râs. Până la spital, copila a fost copleșită de o stare de somnolență.

Publicitate

Copilul a mâncat dulciuri aduse din Olanda

După simptomele prezentate, medicii au presupus ingerat substanțe stupefiante, motiv pentru care au testat-o. Fetița a ieșit pozitiv la canabis, potrivit replicaonline.

Mama copilului a fost și ea testată, dar rezultatul în cazul ei a ieșit negativ.

Publicitate

Cadrele medicale au chemat la fața locului ofițerii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, care au audiat-o pe mama copilului.

Din primele date, mama fetiței ar fi cetățean olandez și ar lucra ca navigator pentru o companie din Țările de Jos. Tatăl copilului este cetățean român, din județul Constanța.

Femeia le-ar fi spus anchetatorilor că fetița ar fi mâncat prăjituri, jeleuri și bomboane de la un magazin din Olanda.

Cel mai probabil, copila a mâncat bomboane sau o prajitură cu canabis, dar nu este exclusă nici varianta de a se fi aflat în preajma unei persoane care a consumat astfel de substanțe și s-a intoxicat.

Sursa: click.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Realizarea sistemului antigrindină care să deservească județul Botoșani intră în linie dreaptă

Publicat

Publicitate

Realizarea sistemului antigrindină care să deservească județul Botoșani intră în linie dreaptă. Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a finalizat licitația pentru realizarea punctelor de lansare a rachetelor antigrindină.

Mai mult, firma care a câștigat licitația a realizat proiectele tehnice, iar în prezent a depus solicitările necesare pentru autorizarea construirii acestora, care se va face în următoarele luni.
Fenomenele meteo extreme afectează grav agricultorii din județul Botoșani, iar combaterea căderii grindinei poate diminua substanțial pierderile fermierilor. În urma demersurilor făcute echipa PSD Botoșani, Guvernul României a aprobat înființarea a 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină care să apere întreaga zonă arabilă a județului nostru, adică peste 250 de mii de hectare. În perioada imediat următoare, va începe construirea acestor puncte de lansare.

„La licitație s-au depus oferte pentru 8 din cele 12 puncte ce vor fi realizate. Aceste prime 8 puncte de lansare vor fi construite în comunele Roma, Havârna, Corlăteni, Ungureni, Gorbănești, Hănești, Durnești și Avrămeni. Pentru celelalte 4 puncte de lansare de la Albești, Copălău, Curtești și Văculești, licitația va fi reluată.
Pe lângă protejarea culturilor, prin realizarea acestor puncte de lansare a rachetelor antigrindină se vor crea și noi locuri de muncă în județ, câte 9 pe fiecare punct. Vorbim, deci, de 108 locuri de muncă noi. Așa înțelegem noi dezvoltarea județului!”, scrie pe pagina de socializare președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

În paralel cu construirea punctelor de lansare a rachetelor antigrindină, reprezentanții Unității de combatere a căderilor de grindină – Moldova 1 – Iași, vor realiza recrutarea, instruirea și angajarea personalului.

Citeste mai mult

Eveniment

Expoziția de pictură și sculptură ,,Expresii plastice în formă și culoare”, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

În perioada 5 – 25 iulie 2024, la Memorialul Ipotesti Centrul National de Studii “Mihai Eminescu”, va fi deschisă expoziția de pictura și sculptură ,,Expresii plastice în formă și culoare”, ce reunește o serie de lucrări realizate de patru artiști ieșeni: Mircea Ștefănescu, Constantin Ciornei, Ciprian Romaniuc și Romeo Ionescu.

Artiștii expozanți sunt absolvenți ai Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași, activând pe scena artistică națională de peste 30 de ani. Activitatea artistică și de cercetare a autorilor este materializată prin numeroase participări la expoziții de arte vizuale colective, simpozioane sau conferințe de specialitate din tară și din străinătate, dar și prin expozițiile personale pe care le-au realizat de-a lungul carierei lor profesionale.

Expoziția ,,Expresii plastice în formă și culoare” surprinde, într-o viziune poetică și metaforică, un univers al creativității în care formele și culorile, tehnicile și texturile se împletesc armonios, într-un discurs dinamic și compozițional, menit să ne sensibilizeze și să ne inspire.
Expoziția, curatoriată de muzeograful Cotinel Munteanu, va fi vernisată pe data de 5 iulie 2024, ora 12:30, în Sala de expoziții Horia Bernea și va fi prezentată de criticul de artă, cercetător științific, prof. dr. Mirela Ștefănescu.

Principalele preocupări artistice ale sculptorului Mircea Ștefănescu sunt legate de provocarea de a transpune în material, în manieră proprie, lumea plină de simboluri a universului creștin. Integrate unui demers estetic substanțial, simbolurile creștine oferă cheia de descifrare a sensibilității și energiilor creatoare. Prin alegerea lemnului ca material în exprimarea simbolurilor, cu o pluralitate de semnificații religioase și filosofice, sculptorul scoate în evidență noblețea materialului ce capătă noi valențe prin transpunerea lui în simbol.

Pictura lui Ciprian Romaniuc este imersată unui univers poetic traversat de interogații personale conturate de multiple ipostaze ale sinelui, proiectând prin formule plastice vibrante viziuni estetice expresive. Fiind pasionat de poezie, artistul transformă toate trăirile și emoțiile în versuri pline de sensibilitate, concentrându-le într-o oglindă a sufletului care vibrează la unison cu expresia plastică.

Având ca sursă de inspirație motivele decorative din cultura Cucuteni, Romeo Ionescu reinterpretează stilistic, prin multiple semnificații, un labirint compozițional ce se desprinde din lumea imaginarului. Firul narativ este străbătut de simboluri și personaje fantastice recompuse în neașteptate direcții semantice. Cheia de lecturare a lucrărilor lui Romeo Ionescu se regăsește în abordarea unor teme universale concentrate în jurul genezei și a umanității, transpuse cromatic prin suprapuneri de texturi și forme într-o perspectivă personală, meditativă.

Publicitate

Constantin Ciornei își proiectează viziunea plastică într-o dimensiune spirituală a interpretărilor oferită de profunzimea semnificațiilor și simbolurilor reprezentate de compozițiile expuse. Fie că abordează teme filozofice sau religioase, lucrările generează un joc al materialității și spațialității care permite o receptare mai bună a detaliilor și vibrației conținutului estetic.

Reunite în acest spațiu poetic, lucrările definite de viziunile stilistice și estetice distincte ale fiecărui artist proiectează, deopotrivă, un ansamblu compozițional unitar susținut de mesajul și energia ce rezonează cu sensibilitățile fiecăruia dintre noi.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Parcuri eoliene la Mitoc și Avrămeni. Unul va avea 42 de turbine, valoarea investiției depășind 500 milioane euro

Publicat

Publicitate

Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani a finalizat, în această săptămână, procedura de reglementare pentru cel de-al doilea proiect de investiții în domeniul producerii energiei electrice din surse regenerabile din județul Botoșani.

Este vorba de două inițiative ale unor companii private care vor fi derulate pe teritoriul administrativ al unor comune din partea de nord-est a județului:
1. Primul proiect, reglementat de APM Botoșani în anul 2023, presupune construirea unui parc eolian format din 23 de turbine (cu înălțimea maximă de 205 m), cu o putere instalată de 138 MW, amplasat pe teritoriul comunei Mitoc, pe o suprafață totală de 318033 mp.

2. Al doilea parc eolian, pentru care APM Botosani a emis acordul de mediu în această săptămână, propus a fi amplasat în extravilanul comunelor Adășeni, Avrămeni, Manoleasa, Mitoc, va produce energie electrică prin instalarea a 42 turbine eoliene (cu înălțimea maximă de 265 m), în cadrul unui ansamblu eolian format 3 parcuri cu o putere totală de aprox. 305 MW, pe o suprafață totală de 838.061 mp. Valoarea estimată a acestei investiții este de peste 500 milioane euro.

Procedura de reglementare pentru cele două proiecte, derulată în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, a presupus efectuarea unor studii complexe, întocmite de către experți atestați în condițiile legii, pentru a stabili care este impactul acestora asupra populației, calității factorilor de mediu și a ariilor naturale protejate (situri Natura 2000) din vecinătate. Documentația depusă de titulari pentru emiterea actelor de reglementare a cuprins:
– Studiul de evaluare a impactului asupra mediului;
-Studiul de evaluare adecvată a efectelor potenţiale ale proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar
– Studiul de evaluare a impactului asupra sănătăţii şi confortului populaţiei.
Pe baza acestor studii, în actul de reglementare emis, respectiv acordul de mediu, au fost stabilite măsuri și condiții pentru implementarea proiectelor în toate etapele de dezvoltare și funcționare a parcurilor eoliene. Precizăm faptul că procedura de reglementare a implicat, în toate etapele, informarea publicului interesat prin: publicarea unor anunțuri în ziare, afișare la sediul titularului/autorităților publice locale și pe site-ul APM Botoșani, dezbatere publică.
“Acestea sunt unele din cele mai importante investiții reglementate din punct de vedere al protecției mediului pentru județul Botoșani. În prezent, se află în procedura de reglementare un parc eolian format din 16 turbine, situat în extravilanul orașului Săveni.Apreciem faptul că, în ultimii ani, a crescut interesul și în județul nostru față de implementarea proiectelor în domeniul folosirii energiei solare și eoliene pentru producerea energiei electrice.” a declarat directorul executiv al APM Botoşani, dl. Eugen Mateciuc.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending