Connect with us

Eveniment

Medicii de familie vor putea fi chemați acasă pentru consult și diagnostic. Lista serviciilor medicale disponibile

Publicat

Publicitate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care medicii de familie să poată diagnostica și trata anumite boli și la domiciliul pacienților, nu doar la cabinet, așa cum se întâmplă acum.Pacienții vor putea să fie consultați și tratați de medicii de familie nu numai la cabinetul medical ci și la domiciliu, relatează alba24.ro.

Serviciile de diagnostic sau terapie la domiciliu vor fi disponibile, cel puțin teoretic, din luna aprilie.

Potrivit avocatnet.ro cea mai importantă schimbare ce va fi adusă de către proiectul de HG de la CNAS este introducerea, în pachetul de bază în asistența medicală primară, a unor servicii diagnostice și terapeutice.

Servicii medicale la cabinet sau la locul solicitării
Astfel, aceste servicii diagnostice și terapeutice vor putea fi acordate de medicii de familie, teoretic, începând cu luna aprilie 2022, atât la cabinetul acestora, așa cum se întâmplă în prezent, cât și la domiciliul pacientului sau la locul solicitat de acesta.

Documentul în forma finală după negocieri poate fi consultat aici: Proiect-HG-21.02.2022

Aceste servicii se vor putea acorda de către medicii de familie doar asiguraţilor de pe lista proprie, la cabinet, la domiciliul asiguratului sau la locul solicitării, în cadrul programului obișnuit de lucru sau în cadrul unui program de lucru prelungit.

Publicitate

Ce servicii de diagnosticare și terapeutice vor putea acorda medicii de familie
Servicii diagnostice și terapeutice vor putea fi acordate conform curriculei de pregătire a medicului, adică, în funcție de specializarea medicului, pacientul aflat pe lista acestuia va putea beneficia doar de anumite astfel de servicii.

Serviciile diagnostice și terapeutice ce vor putea fi acordate pacienților la domiciliul acestora nu apar în proiectul de HG amintit, dar vor fi stabilite prin norme ce vor apărea ulterior.

Totuși, ținând cont de ce prevede legislația actuală și de echipamentele necesare pentru stabilirea anumitor diagnostice (unele dintre ele nu pot fi cărate de medic din casă-n casă), s-ar putea ca la domiciliul pacienților să se poată face proceduri diagnostice simple:

luarea pulsului și a tensiunii arteriale,
efectuarea unei electrocardiograme,
efectuarea spirometriei (măsurarea volumului de aer expirat),
pulsoximetriei (nivelul saturației de oxigen din organism),
măsurarea forţei musculare cu dinamometrul
diverse teste clinice.
După cum apare în nota de fundamentare a proiectului, “acordarea de către medicii de familie a unor servicii medicale diagnostice și terapeutice diversificate, conform curriculei de pregătire în specialitate, adaptate nevoii de îngrijiri a pacienților, atât la nivelul cabinetului, cât și la domiciliul pacientului sau la locul solicitării, creează premisele privind asigurarea accesului permanent la serviciile medicale acordate de medicii de familie cu diminuarea perioadei de recuperare a sănătății și reducerea numărului de internări evitabile”.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Festivalul „Tradiții și obiceiuri din Moldova de Nord”, la Casa de Cultură din Săveni

Publicat

Publicitate

Orașul Săveni vă invită să celebrați moștenirea noastră culturală, păstrată cu grijă de-a lungul veacurilor.

În data de 19 decembrie 2024, la Casa de Cultură din Săveni, veți avea ocazia să participați la festivalul “Tradiții și obiceiuri din Moldova de Nord”, o sărbătoare a datinilor și obiceiurilor ce definesc identitatea noastră culturală și spirituală. Evenimentul este dedicat redescoperirii patrimoniului imaterial al acestei regiuni de poveste.

Programul festivalului:
Scene teatrale care readuc la viață datinile și obiceiurile de iarnă, înfățișând fragmente din viața satului moldovenesc;
Colinde tradiționale, interpretate cu suflet de grupuri vocale locale, care vestesc Nașterea Domnului;
Dansuri populare, precum jocurile cu căiuți și capra, măiestru înfăptuite de tineri dornici să ducă mai departe aceste nestemate culturale;
Urături și Sorcova, transmise cu bucurie și speranță, pentru un an nou plin de belșug și sănătate.
Organizatori: Liceul Teoretic “Dr. Mihai Ciucă” Săveni, Primăria orașului Săveni, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Școala Gimnazială Nr. 1 Săveni. Partenerii din sfera neguvernamentală – Asociația Arlechin, Centrul Județean de Voluntariat Botoșani și Centrul Local “Cutezătorii Botoșani”, membri ai Organizației Naționale “Cercetașii României”.

Coordonarea acestui eveniment este asigurată de cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni: Prof. Cristina CHIORESCU – director, Prof. Mihaela DRASLEUCĂ – director adjunct, Prof. Felicia NĂPÎRCĂ – director educativ și Prof. Carmen GORESCU.

Info line: www.saveni7days.ro / www.voluntariatbotosani.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Elevii din Răuseni au aflat de la polițiști cum pot proteja animalele și care este importanța respectării drepturilor acestora

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au desfășurat activități informativ -educative în cadrul programului ”Școala Altfel”, cu elevii Școlii Primare nr. 2 ”Doina”, din comuna Răuseni.

 

Activitatea a fost interactivă, polițiștii discutând cu elevii despre cum pot proteja animalele și care este importanța respectării drepturilor acestora. Au fost, de asemenea, desfășurate activități în scopul dezvoltării compasiunii față de animale, constând în fișe de lucru, cu activități specifice vârstei.

 

În același context, elevii prezenți la activitate au primit dulciuri din partea polițiștilor, oferite cu sprijinul Corpului Național al Polițiștilor.

Publicitate

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un tânăr din Trușești, care s-a urcat la volan dar a „uitat” că nu are permis

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 10 Ștefănești au oprit pentru control, pe drumul comunal, din  comuna Santa Mare, un autoturism condus de un tânăr, de 23 de ani, din comuna Trușești.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer, pericol public! Conducători auto din Dorohoi depistați beți la volan

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul Rutier au fost sesizați cu privire la faptul că un autoturism a luat foc în trafic. A fost solicitată și intervenția pompierilor care au lichidat incendiul.

 

În urma deplasării la fața locului a fost stabilită identitatea conducătorului auto, în persoana un tânăr, de 22 de ani, din județul Suceava. Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

        

La data de 17 decembrie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 291 B, în comuna Dersca, un autoturism condus de un bărbat, de 39 de ani, din din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending