Sistemul de sănătate stă să se prăbușească după ce și medicina de familie se află la un pas de colaps național. Asta pentru că medicii de familie nu mai pot, financiar vorbind, să-și țină cabinetele deschise deoarece Casele de Asigurări de Sănătate nu le-au virat plățile integrale pentru luna octombrie și nici pentru decembrie nu sunt șanse. Iar victimele colaterale în acest război sunt, evident, pacienții, scrie Adevarul.
Situația cabinetelor de medicină de familie a devenit critică. Medicii nu mai au bani să-și plătească facturile la utilități, chiriile, consumabilele și nici salariile angajaților. Mulți nu mai au cu ce să cumpere nici măcar tipizate. Prin urmare, nu mai pot elibera pacienților rețete compensate. Le-a ajuns cuțitul la os, motiv pentru care se văd nevoiți să recurgă la măsuri drastice: mulți dintre ei amenință că vor pune lacătul pe ușă, alții se pregătesc să taxeze serviciile medicale care, conform legii, sunt gratuite.
„Vorbim despre o criză națională“, a declarat, pentru „Adevărul“, dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj.
Într-adevăr, aceeași situație se regăsește și în Mureș, Sibiu, Brașov, Galați, etc. „Am primit săptămâna trecută doar 60% din venituri. Săptămâna viitoare ar trebui să primim banii pe luna noiembrie, ori noi nu am primit nici măcar pe luna octombrie. Avem de plătit salarii“, a explicat și dr. Dumitru Mărășescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Galați.
La rândul său, dr. Iulia Băilă, președinta Patronatului Medicilor de Familie Mureș, a spus că „medicii de familie au o întârziere de plată de 21 de zile și nu avem niciun comunicat din partea CNAS. Este un lucru foarte rău, iar de luni mulți colegi vor să închidă cabinetele, lucru care va afecta numeroși oameni care au nevoie de ajutorul nostru“.
„Nu garantăm că vom onora toate consultațiile“
Cum se efectuează decontul sau mai degrabă cum ar trebui să se efectueze, explică dr. Costiug. La sfârșitul fiecărei luni, medicii de familie raportează Casei de Asigurări serviciile medicale pe care le-au acordat asiguraților. Există, conform contractului, între 20 și 24 de astfel de servicii oferite zilnic. „Orice problemă medicală pentru care pacientul vine la cabinet presupune o consultație decontată de Casa de Asigurări“, explică medicul. Prin urmare, dacă fondurile au fost epuizate, medicii vor fi nevoiți să ofere astfel de servicii contra cost. Aceștia așteaptă să primească restul banilor aferenți lunii octombrie, iar în 18 decembrie sumele aferente lunii noiembrie. „Nu mai avem niciun orizont de așteptare. Nu am primit niciun comunicat oficial din partea Casei Naționale de Sănătate. Prin urmare, nu putem garanta că vom onora toate consultațiile“, a mai explicat dr. Costiug.
Cum vor lupta medicii pentru drepturile lor? E simplu, spune dr. Mihai Mara, președintele Patronatului Medicilor de Familie Cluj. „Eu, unul, voi respecta legea. Așadar, între 18 decembrie și 3 ianuarie, zi când urmează să se semneze actul adițional de prelungire a contractului cu Casa, eu voi primi doar pacienți care au deja o programare făcută. După 18 decembrie, la nivelul județului Cluj, nu se vor mai face programări pentru consultații gratuite. Cine vine neprogramat, și nu este un caz urgent, va fi primit după orele de program și contra cost. Dacă cei de la Casa de Sănătate nu plătesc consultațiile, atunci cineva tot trebuie să le plătească“. Dar, atenție! Dacă ești consultat contra cost, nu primești nici rețete compensate, mai adaugă acesta. „Oamenii vor ajunge să-și cumpere medicamentele la preț întreg, să-și facă analizele pe bani, asta este.“
Dr. Emiliana Costiug recunoaște că o astfel de practică nu este normală, având în vedere că oamenii plătesc asigurări sociale, însă este ultimul colac de salvare de care se mai agață medicii. „Banii oamenilor merg la Ministerul de Finanțe, dar nu se mai întorc în sistemul de sănătate“, a mai spus specialistul.
Ce vor face pacienții în situația în care cabinetele vor fi închise sau vor percepe bani pentru consultații? Dacă nu suferă de o afecțiune care necesită urgență, medicii îi sfătuiesc pe oameni să aștepte. „Mai exact, să-și facă o programare la medicul de familie undeva în ianuarie și să aștepte până atunci. Dacă nu e grav. Dacă e grav sau dacă între timp boala se agravează și nu mai pot aștepta, trebuie să meargă la spital, la camera de gardă“, mai explică dr. Mihai Mara.
Medicii din Cluj amenință Casa Județeană de Asigurări de Sănătate cu procesul: „Este singurul lucru care ne-a mai rămas de făcut, pentru a ști sigur că ne recuperăm banii. Vom acționa Casa de Asigurări de Sănătate Cluj în instanță. Am dat deja actele avocatului. Va fi un proces de durată, dar nu putem sta cu mâinile în sân. Să ne plângem, dar să nu facem nimic. Trebuie să luptăm pentru drepturile noastre. Vorbim despre un contract care nu a fost respectat“.
Cât vor costa consultațiile gratuite
Fiecare cabinet își va stabili propriile tarife. „Acestea pot ajunge și până la 100 de lei, în funcție de complexitatea afecțiunii de care suferă pacientul“, a declarat dr. Emiliana Costiug. În zona rurală însă, prețurile ar putea fi mai mici. „Nu este un preț standard, pe țară. Casa de Sănătate decontează undeva la aproximativ 50-55 de lei consultația. Atunci, începând de la acel preț, fiecare medic poate impune un tarif“, a explicat și dr. Mara. „Depinde și de zona în care se află cabinetul. Nu poți cere aceeași sumă care e percepută în centrul orașului dacă tu ai cabinetul într-un sat“. Pacienții vor primi factură și chitanță, iar pe baza acestora se pot duce la Casa de Asigurări de Sănătate să deconteze sumele.
Alexandru Rafila: „Nu e corectă această abordare”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că intenția medicilor de familie pune presiune pe cetăţeni,. Acesta a afirmat că nu este corect acest lucru, mai ales că, după semnarea noului contract cadru, veniturile în medicina de familie au crescut substanţial.
“Nu ştiu dacă este corectă această abordare. Întreaga activitate medicală, de acordare a asistenţei medicale este finanţată de Casa Naţională de Asigurări de Sanătate prin Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate. Sunt structuri care sunt independente din punct de vedere financiar de Ministerul Sănătăţii, dar, mod evident, Casa Naţională cred că are în vedere soluţii pentru completarea plăţii din luna noiembrie, care a acoperit serviciile medicale pentru medicina primară, doar parţial. Ăsta este motivul pentru care medicii de familie au pus astfel problema”, a afirmat Rafila. Pe de altă parte, ministrul a precizat că nu crede că se va ajunge la o astfel de situaţie.
“Nu cred că se va ajunge la o astfel de situaţie. Mi se pare o situaţie care pune presiunea pe cetăţeni şi nu cred că este corect, mai ales că în ultimul an, mai ales după semnarea noului contract cadru, veniturile în medicina de familie au crescut substanţial şi cred că se poate găsi o soluţie, dar, repet, trebuie aici ca această soluţie să fie discutată de reprezentanţii medicilor de familie sau altor prestatori de servicii medicale cu cei cu care au încheiat contractul, respectiv reprezentanţii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate”, a mai transmis ministrul Sănătăţii.