Connect with us

Eveniment

Medicii de familie se pregătesc să taxeze consultațiile. Cum s-a ajuns aici

Publicat

Publicitate

Sistemul de sănătate stă să se prăbușească după ce și medicina de familie se află la un pas de colaps național. Asta pentru că medicii de familie nu mai pot, financiar vorbind, să-și țină cabinetele deschise deoarece Casele de Asigurări de Sănătate nu le-au virat plățile integrale pentru luna octombrie și nici pentru decembrie nu sunt șanse. Iar victimele colaterale în acest război sunt, evident, pacienții, scrie Adevarul.

Situația cabinetelor de medicină de familie a devenit critică. Medicii nu mai au bani să-și plătească facturile la utilități, chiriile, consumabilele și nici salariile angajaților. Mulți nu mai au cu ce să cumpere nici măcar tipizate. Prin urmare, nu mai pot elibera pacienților rețete compensate. Le-a ajuns cuțitul la os, motiv pentru care se văd nevoiți să recurgă la măsuri drastice: mulți dintre ei amenință că vor pune lacătul pe ușă, alții se pregătesc să taxeze serviciile medicale care, conform legii, sunt gratuite.

„Vorbim despre o criză națională“, a declarat, pentru „Adevărul“, dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj.
Într-adevăr, aceeași situație se regăsește și în Mureș, Sibiu, Brașov, Galați, etc. „Am primit săptămâna trecută doar 60% din venituri. Săptămâna viitoare ar trebui să primim banii pe luna noiembrie, ori noi nu am primit nici măcar pe luna octombrie. Avem de plătit salarii“, a explicat și dr. Dumitru Mărășescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Galați.

La rândul său, dr. Iulia Băilă, președinta Patronatului Medicilor de Familie Mureș, a spus că „medicii de familie au o întârziere de plată de 21 de zile și nu avem niciun comunicat din partea CNAS. Este un lucru foarte rău, iar de luni mulți colegi vor să închidă cabinetele, lucru care va afecta numeroși oameni care au nevoie de ajutorul nostru“.

„Nu garantăm că vom onora toate consultațiile“

Cum se efectuează decontul sau mai degrabă cum ar trebui să se efectueze, explică dr. Costiug. La sfârșitul fiecărei luni, medicii de familie raportează Casei de Asigurări serviciile medicale pe care le-au acordat asiguraților. Există, conform contractului, între 20 și 24 de astfel de servicii oferite zilnic. „Orice problemă medicală pentru care pacientul vine la cabinet presupune o consultație decontată de Casa de Asigurări“, explică medicul. Prin urmare, dacă fondurile au fost epuizate, medicii vor fi nevoiți să ofere astfel de servicii contra cost. Aceștia așteaptă să primească restul banilor aferenți lunii octombrie, iar în 18 decembrie sumele aferente lunii noiembrie. „Nu mai avem niciun orizont de așteptare. Nu am primit niciun comunicat oficial din partea Casei Naționale de Sănătate. Prin urmare, nu putem garanta că vom onora toate consultațiile“, a mai explicat dr. Costiug.

Publicitate

Cum vor lupta medicii pentru drepturile lor? E simplu, spune dr. Mihai Mara, președintele Patronatului Medicilor de Familie Cluj. „Eu, unul, voi respecta legea. Așadar, între 18 decembrie și 3 ianuarie, zi când urmează să se semneze actul adițional de prelungire a contractului cu Casa, eu voi primi doar pacienți care au deja o programare făcută. După 18 decembrie, la nivelul județului Cluj, nu se vor mai face programări pentru consultații gratuite. Cine vine neprogramat, și nu este un caz urgent, va fi primit după orele de program și contra cost. Dacă cei de la Casa de Sănătate nu plătesc consultațiile, atunci cineva tot trebuie să le plătească“. Dar, atenție! Dacă ești consultat contra cost, nu primești nici rețete compensate, mai adaugă acesta. „Oamenii vor ajunge să-și cumpere medicamentele la preț întreg, să-și facă analizele pe bani, asta este.“

Dr. Emiliana Costiug recunoaște că o astfel de practică nu este normală, având în vedere că oamenii plătesc asigurări sociale, însă este ultimul colac de salvare de care se mai agață medicii. „Banii oamenilor merg la Ministerul de Finanțe, dar nu se mai întorc în sistemul de sănătate“, a mai spus specialistul.

Ce vor face pacienții în situația în care cabinetele vor fi închise sau vor percepe bani pentru consultații? Dacă nu suferă de o afecțiune care necesită urgență, medicii îi sfătuiesc pe oameni să aștepte. „Mai exact, să-și facă o programare la medicul de familie undeva în ianuarie și să aștepte până atunci. Dacă nu e grav. Dacă e grav sau dacă între timp boala se agravează și nu mai pot aștepta, trebuie să meargă la spital, la camera de gardă“, mai explică dr. Mihai Mara.

Medicii din Cluj amenință Casa Județeană de Asigurări de Sănătate cu procesul: „Este singurul lucru care ne-a mai rămas de făcut, pentru a ști sigur că ne recuperăm banii. Vom acționa Casa de Asigurări de Sănătate Cluj în instanță. Am dat deja actele avocatului. Va fi un proces de durată, dar nu putem sta cu mâinile în sân. Să ne plângem, dar să nu facem nimic. Trebuie să luptăm pentru drepturile noastre. Vorbim despre un contract care nu a fost respectat“.

Cât vor costa consultațiile gratuite
Fiecare cabinet își va stabili propriile tarife. „Acestea pot ajunge și până la 100 de lei, în funcție de complexitatea afecțiunii de care suferă pacientul“, a declarat dr. Emiliana Costiug. În zona rurală însă, prețurile ar putea fi mai mici. „Nu este un preț standard, pe țară. Casa de Sănătate decontează undeva la aproximativ 50-55 de lei consultația. Atunci, începând de la acel preț, fiecare medic poate impune un tarif“, a explicat și dr. Mara. „Depinde și de zona în care se află cabinetul. Nu poți cere aceeași sumă care e percepută în centrul orașului dacă tu ai cabinetul într-un sat“. Pacienții vor primi factură și chitanță, iar pe baza acestora se pot duce la Casa de Asigurări de Sănătate să deconteze sumele.

Alexandru Rafila: „Nu e corectă această abordare”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că intenția medicilor de familie pune presiune pe cetăţeni,. Acesta a afirmat că nu este corect acest lucru, mai ales că, după semnarea noului contract cadru, veniturile în medicina de familie au crescut substanţial.

“Nu ştiu dacă este corectă această abordare. Întreaga activitate medicală, de acordare a asistenţei medicale este finanţată de Casa Naţională de Asigurări de Sanătate prin Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate. Sunt structuri care sunt independente din punct de vedere financiar de Ministerul Sănătăţii, dar, mod evident, Casa Naţională cred că are în vedere soluţii pentru completarea plăţii din luna noiembrie, care a acoperit serviciile medicale pentru medicina primară, doar parţial. Ăsta este motivul pentru care medicii de familie au pus astfel problema”, a afirmat Rafila. Pe de altă parte, ministrul a precizat că nu crede că se va ajunge la o astfel de situaţie.

“Nu cred că se va ajunge la o astfel de situaţie. Mi se pare o situaţie care pune presiunea pe cetăţeni şi nu cred că este corect, mai ales că în ultimul an, mai ales după semnarea noului contract cadru, veniturile în medicina de familie au crescut substanţial şi cred că se poate găsi o soluţie, dar, repet, trebuie aici ca această soluţie să fie discutată de reprezentanţii medicilor de familie sau altor prestatori de servicii medicale cu cei cu care au încheiat contractul, respectiv reprezentanţii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate”, a mai transmis ministrul Sănătăţii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: La Parohia Pacea din Botoșani au fost achiziționate trei containere modulare, spații esențiale unde vor fi organizate donațiile făcute de botoșăneni

Publicat

Publicitate

Visul preotesei Ana Maria Macuc este pe cale să se împlinească în totalitate, lucru posibil doar cu cu ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului și al oamenilor cu suflet mare din Botoșani și nu numai. De curând, Parohia Pacea din municipiul Botoșani a reușit să achiziționeze și să amenajeze trei noi „căsuțe”, denumirea dată celor trei containere modulare, spații esențiale unde vor organiza donațiile făcut de botoșăneni pentru sutele de copii și adulți care au nevoie de ajutor.

Acestea sunt amplasate la intrarea B în cimitirul Pacea, pe un spațiu îngust, dar pe care, cu ajutorul dvs, am reușit să-l valorificăm la maxim pentru a putea ajuta cât mai mulți oameni.

„Din dragoste pentru aproapele, când am început activitățile sociale la Casa „Sf. Irina”, ne-am concentrat mai ales pe bebeluși salvați de la avort, mame însărcinate aflate în criză de sarcină și mame cu copii. Însă, în scurt timp, am înțeles că nevoia este mult mai mare și spațiul este insuficient (chiar dacă-l folosim la capacitate maximă) pentru a ajuta cât mai frumos și cât mai bine organizat, categorii diferite de oameni.
Cu sprijinul dumneavoastră, am început să ajutăm și:
Familii care se află în situații dificile
Oameni bolnavi de cancer, de alte boli grave sau imobilizați la pat
Bătrâni și oameni singuri
Copii din centrele de plasament și adulți din centrele medico-sociale și azilele de bătrâni („Campania 1.500 de zâmbete”)
Copiii cu posibilități financiare reduse, cărora le organizăm lunar zilele de naștere ( „Copii fericiți de ziua lor de naștere”) și le oferim pentru școală: ghiozdane și rechizite ( „Un ghiozdan pentru un școlar”).
Cupluri cărora le oferim, gratuit, absolut tot ceea ce au nevoie pentru Cununia Religioasă.
împrumutăm haine de ocazie pentru adulți și copii.
Oameni care au nevoie de o haină călduroasă în sezonul rece ș.a.
Donațiile dumneavoastră sunt de mare folos oamenilor, dar deseori am fost nevoiți să le oprim temporar din lipsă de spațiu.
Acum, datorită acestor trei căsuțe, putem organiza totul mai eficient, putem rula mai repede donațiile și putem ajuta mai mulți oameni care trec prin situații dificile.
Vă mulțumim din suflet și vă suntem recunoscători pentru tot sprijinul dumneavoastră necontenit și dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate!
𝐈̂𝐦𝐩𝐫𝐞𝐮𝐧𝐚̆, putem face o lume mai frumoasă și mai bună!” , a scris pe pagina de socializare preoteasa Ana MAria MAcuc.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O rulotă care era parcată într-o gospodărie din localitatea Ipotești a luat foc

Publicat

Publicitate

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat faptul că era arsă în totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte construcții din gospodărie.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

Publicitate

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult

Eveniment

Slujbă arhierească la Biserica din Manolești Vale. PS Nichifor îl va hirotoni pe diaconul Ionuț Cașcaval, care va fi noul paroh

Publicat

Publicitate

Duminică, 2 martie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va oficia Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ilie” Manolesti Vale, Protopopiatul Botoșani, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, ierarhul îl va hirotoni pe noul preot al acestei comunități, diaconul Ionuț Cașcaval.

De altfel, teologul Ionuț Cașcaval, fiul părintelui Ioan Cașcaval, parohul Bisericii din Costești, Răchiți și ginerele părintelui Vasile-Emanoil Crețu, parohul Bisericii din Cătămărăști Deal, a trăit joi, 20 februarie, momente emoționante la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde a fost hirotonit diacon, în prezența rudelor și prietenilor.

„Preoția sau hirotonia este Taina în care, prin punerea mâinilor episcopului și prin rugăciune, harul divin se pogoară asupra unui candidat anume pregătit, sfințindu-l și așezându-l într-o treaptă a ierarhiei bisericești, împărtășindu-i acestuia puterea de a învăța cuvântul lui Dumnezeu, de a săvârși lucrările sfinte și de a conduce pe credincioși pe calea mânturii” (Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, Din aspectul sacramental al Bisericii, în Studii Teologice, XVIII, 1966, nr. 9-10, p. 553).

Sfânta Taină a Preoției se împărtășește așadar unor bărbați anume pregătiți pentru a o primi cu vrednicie. Însuși Mântuitorul Iisus Hristos i-a ales pe Sfinții Apostoli și i-a învățat, prin toate câte a făcut între oameni, cele ale Împărăției lui Dumnezeu. După aceea i-a învrednicit de deosebita cinste de a propovădui Sfânta Evanghelie și de a săvârși fapte minunate. Adresându-se lor, a așezat și Taina Preoției prin cuvintele: „Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi. Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt; cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți tine, vor fi ținute” (Ioan XX, 21—23).

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: 24 misiuni de salvare a vieții și bunurilor pe zi ale pompierilor botoșăneni, în 2024

Publicat

Publicitate

568 de botoşăneni au fost salvaţi/evacuați de pompieri anul trecut, din locuinţe cuprinse de flăcări, autoturisme implicate în accidente rutiere sau din alte situații care le puneau viața sau sănătatea în pericol. Alte 5 729 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns, la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, 9 069 de botoşăneni au chemat în ajutor forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, ceea ce înseamnă o medie de 24 de misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu 2023, numărul celor care au apelat la sprijinul pompierilor a crescut cu peste 16%.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 582 incendii (157 incendii de vegetație uscată), 5 916 intervenţii SMURD și 2 571 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanare muniţie neexplodată, degajare persoane blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocare uşi, transport persoane bolnave, înlăturare pericol de incendiu în urma unor accidente rutiere, misiuni de recunoaștere și educare preventivă a populației, transport apă menajeră în localitățile afectate de secetă, etc.).

În 431 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

Peste 36% mai multe incendii în 2024, față de anul anterior

În 2024, forțele de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 582 de incendii din care 157 de vegetație uscată, cu 36,61% mai multe față în anul precedent (426 incendii în 2023, din care 75 de vegetație uscată).

Publicitate

Mai bine de jumătate dintre acestea au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending