Connect with us
Publicitate

Eveniment

Medicii de familie se pregătesc să taxeze consultațiile. Cum s-a ajuns aici

Publicat

Publicitate

Sistemul de sănătate stă să se prăbușească după ce și medicina de familie se află la un pas de colaps național. Asta pentru că medicii de familie nu mai pot, financiar vorbind, să-și țină cabinetele deschise deoarece Casele de Asigurări de Sănătate nu le-au virat plățile integrale pentru luna octombrie și nici pentru decembrie nu sunt șanse. Iar victimele colaterale în acest război sunt, evident, pacienții, scrie Adevarul.

Situația cabinetelor de medicină de familie a devenit critică. Medicii nu mai au bani să-și plătească facturile la utilități, chiriile, consumabilele și nici salariile angajaților. Mulți nu mai au cu ce să cumpere nici măcar tipizate. Prin urmare, nu mai pot elibera pacienților rețete compensate. Le-a ajuns cuțitul la os, motiv pentru care se văd nevoiți să recurgă la măsuri drastice: mulți dintre ei amenință că vor pune lacătul pe ușă, alții se pregătesc să taxeze serviciile medicale care, conform legii, sunt gratuite.

„Vorbim despre o criză națională“, a declarat, pentru „Adevărul“, dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj.
Într-adevăr, aceeași situație se regăsește și în Mureș, Sibiu, Brașov, Galați, etc. „Am primit săptămâna trecută doar 60% din venituri. Săptămâna viitoare ar trebui să primim banii pe luna noiembrie, ori noi nu am primit nici măcar pe luna octombrie. Avem de plătit salarii“, a explicat și dr. Dumitru Mărășescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Galați.

Publicitate

La rândul său, dr. Iulia Băilă, președinta Patronatului Medicilor de Familie Mureș, a spus că „medicii de familie au o întârziere de plată de 21 de zile și nu avem niciun comunicat din partea CNAS. Este un lucru foarte rău, iar de luni mulți colegi vor să închidă cabinetele, lucru care va afecta numeroși oameni care au nevoie de ajutorul nostru“.

„Nu garantăm că vom onora toate consultațiile“

Cum se efectuează decontul sau mai degrabă cum ar trebui să se efectueze, explică dr. Costiug. La sfârșitul fiecărei luni, medicii de familie raportează Casei de Asigurări serviciile medicale pe care le-au acordat asiguraților. Există, conform contractului, între 20 și 24 de astfel de servicii oferite zilnic. „Orice problemă medicală pentru care pacientul vine la cabinet presupune o consultație decontată de Casa de Asigurări“, explică medicul. Prin urmare, dacă fondurile au fost epuizate, medicii vor fi nevoiți să ofere astfel de servicii contra cost. Aceștia așteaptă să primească restul banilor aferenți lunii octombrie, iar în 18 decembrie sumele aferente lunii noiembrie. „Nu mai avem niciun orizont de așteptare. Nu am primit niciun comunicat oficial din partea Casei Naționale de Sănătate. Prin urmare, nu putem garanta că vom onora toate consultațiile“, a mai explicat dr. Costiug.

Publicitate

Cum vor lupta medicii pentru drepturile lor? E simplu, spune dr. Mihai Mara, președintele Patronatului Medicilor de Familie Cluj. „Eu, unul, voi respecta legea. Așadar, între 18 decembrie și 3 ianuarie, zi când urmează să se semneze actul adițional de prelungire a contractului cu Casa, eu voi primi doar pacienți care au deja o programare făcută. După 18 decembrie, la nivelul județului Cluj, nu se vor mai face programări pentru consultații gratuite. Cine vine neprogramat, și nu este un caz urgent, va fi primit după orele de program și contra cost. Dacă cei de la Casa de Sănătate nu plătesc consultațiile, atunci cineva tot trebuie să le plătească“. Dar, atenție! Dacă ești consultat contra cost, nu primești nici rețete compensate, mai adaugă acesta. „Oamenii vor ajunge să-și cumpere medicamentele la preț întreg, să-și facă analizele pe bani, asta este.“

Dr. Emiliana Costiug recunoaște că o astfel de practică nu este normală, având în vedere că oamenii plătesc asigurări sociale, însă este ultimul colac de salvare de care se mai agață medicii. „Banii oamenilor merg la Ministerul de Finanțe, dar nu se mai întorc în sistemul de sănătate“, a mai spus specialistul.

Ce vor face pacienții în situația în care cabinetele vor fi închise sau vor percepe bani pentru consultații? Dacă nu suferă de o afecțiune care necesită urgență, medicii îi sfătuiesc pe oameni să aștepte. „Mai exact, să-și facă o programare la medicul de familie undeva în ianuarie și să aștepte până atunci. Dacă nu e grav. Dacă e grav sau dacă între timp boala se agravează și nu mai pot aștepta, trebuie să meargă la spital, la camera de gardă“, mai explică dr. Mihai Mara.

Publicitate

Medicii din Cluj amenință Casa Județeană de Asigurări de Sănătate cu procesul: „Este singurul lucru care ne-a mai rămas de făcut, pentru a ști sigur că ne recuperăm banii. Vom acționa Casa de Asigurări de Sănătate Cluj în instanță. Am dat deja actele avocatului. Va fi un proces de durată, dar nu putem sta cu mâinile în sân. Să ne plângem, dar să nu facem nimic. Trebuie să luptăm pentru drepturile noastre. Vorbim despre un contract care nu a fost respectat“.

Cât vor costa consultațiile gratuite
Fiecare cabinet își va stabili propriile tarife. „Acestea pot ajunge și până la 100 de lei, în funcție de complexitatea afecțiunii de care suferă pacientul“, a declarat dr. Emiliana Costiug. În zona rurală însă, prețurile ar putea fi mai mici. „Nu este un preț standard, pe țară. Casa de Sănătate decontează undeva la aproximativ 50-55 de lei consultația. Atunci, începând de la acel preț, fiecare medic poate impune un tarif“, a explicat și dr. Mara. „Depinde și de zona în care se află cabinetul. Nu poți cere aceeași sumă care e percepută în centrul orașului dacă tu ai cabinetul într-un sat“. Pacienții vor primi factură și chitanță, iar pe baza acestora se pot duce la Casa de Asigurări de Sănătate să deconteze sumele.

Alexandru Rafila: „Nu e corectă această abordare”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că intenția medicilor de familie pune presiune pe cetăţeni,. Acesta a afirmat că nu este corect acest lucru, mai ales că, după semnarea noului contract cadru, veniturile în medicina de familie au crescut substanţial.

“Nu ştiu dacă este corectă această abordare. Întreaga activitate medicală, de acordare a asistenţei medicale este finanţată de Casa Naţională de Asigurări de Sanătate prin Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate. Sunt structuri care sunt independente din punct de vedere financiar de Ministerul Sănătăţii, dar, mod evident, Casa Naţională cred că are în vedere soluţii pentru completarea plăţii din luna noiembrie, care a acoperit serviciile medicale pentru medicina primară, doar parţial. Ăsta este motivul pentru care medicii de familie au pus astfel problema”, a afirmat Rafila. Pe de altă parte, ministrul a precizat că nu crede că se va ajunge la o astfel de situaţie.

“Nu cred că se va ajunge la o astfel de situaţie. Mi se pare o situaţie care pune presiunea pe cetăţeni şi nu cred că este corect, mai ales că în ultimul an, mai ales după semnarea noului contract cadru, veniturile în medicina de familie au crescut substanţial şi cred că se poate găsi o soluţie, dar, repet, trebuie aici ca această soluţie să fie discutată de reprezentanţii medicilor de familie sau altor prestatori de servicii medicale cu cei cu care au încheiat contractul, respectiv reprezentanţii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate”, a mai transmis ministrul Sănătăţii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, își anunță viziunea pentru o Românie puternică: „Este timpul să acționăm!”

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte al AUR Botoșani și candidat la Senatul României, a făcut recent o vizită în piața din Dragalina și orașul Dorohoi, unde a discutat cu cetățenii despre #PlanulSimion și viziunea AUR.

În cadrul întâlnirilor, Silegeanu a subliniat importanța responsabilității personale, citând-o pe Elisabeth Kubler-Ross: “Cred că noi suntem singurii responsabili de alegerile noastre şi trebuie să acceptăm consecinţele fiecărei fapte, fiecărui cuvânt şi gând de-a lungul întregii noastre vieţi.”

 

Publicitate

Adresându-se botoșănenilor, Silegeanu a subliniat că AUR se află în mijlocul unei campanii de reconstrucție și transformare a României într-o țară respectată de Uniunea Europeană. El a evidențiat planurile economice și culturale ale partidului, atât pe plan intern, cât și extern, menționând măsuri de dezvoltare reale pentru fiecare român.

 

„Este timpul să recunoaștem realitatea: țara noastră a fost afectată de politici care au vândut resursele noastre și au subminat potențialul de dezvoltare, din dorința unor lideri de a-și servi doar interesele personale și de partid,” a declarat Silegeanu. El a făcut apel la cetățeni să devină patrioți adevărați și să se alăture luptei pentru o Românie mai bună.

Publicitate

 

Silegeanu a reafirmat angajamentul AUR față de valorile tradiționale și principiile românești autentice, subliniind că este momentul să acționăm pentru viitorul țării și al familiilor noastre. „Partidul AUR este angajat în susținerea valorilor tradiționale și a principiilor românești autentice,” a concluzionat el.

 

Publicitate

Această declarație vine într-o perioadă crucială pentru AUR, care își propune să aducă o schimbare semnificativă în peisajul politic românesc, prin promovarea unei viziuni clare și determinante pentru viitorul României. CMF 11240014

Citeste mai mult

Eveniment

Atelier de pictură icoane pe sticlă la Centrul educațional al Protopopiatului Dorohoi

Publicat

Publicitate

În dimineața zilei de 16 noiembrie, în cadrul Centrului educațional al Protopopiatului Dorohoi s-a desfășurat un atelier de pictură icoane pe sticlă. 

Desfășurat la inițiativa și prin implicarea părintelui protopop, Ionuț-Ștefan Apetrei, activitatea a reunit 25 de copiii din zona municipiului Dorohoi, care, sub coordonarea voluntarelor Evelina Mihalache și Alexandra Damian, studente la Iași și membre ale ASCOR Iași, au fost inițiați în tainele picturii pe sticlă. Urmând pașii necesari, copiii au avut de realizat câte o icoană după chipurile Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României și ale Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, sărbătoriți în perioada următoare, timp în care au făcut cunoștință cu viața și personalitatea acestora, prin dialog și jocuri de cunoaștere. Icoanele realizate de copii vor fi cuprinse într-o expoziție prezentată cu ocazia tradiționalului Concert de colinde, organizat de Protopopiatului Dorohoi în luna decembrie 2024.

Alături de atelierele de scriere creativă (poezii, scrisori, povești), teatru (scenetă de Crăciun) și muzică (colinde), experiența picturii icoanelor pe sticlă se înscrie în rândul activităților pe care Centrul educațional al Protopopiatului Dorohoi le organizează în perioada 5 noiembrie – 12 decembrie pentru copiii din zona municipiului Dorohoi și a localităților limitrofe.

Publicitate

Activitățile vor continua și săptămâna viitoare (18 – 25 noiembrie), după următorul program:

  • Scriere creativă (scrisori, povești, poezii), marți 19 noiembrie, orele 11.00 – 12.30, prof. Munteanu Gabriela;

  • Teatru, joi 21 noiembrie, orele 18.30 – 20.00, prof. Onofrei Anamaria;

    Publicitate
  • Colinde, sâmbătă, 23 noiembrie, orele 10.00 – 12.00, prof. Sarafim Răzvan.

Citeste mai mult

Eveniment

Rămăşiţe umane din preistorie, descoperite pe un şantier din Iași

Publicat

Publicitate

Rămăşiţe umane şi vestigii arheologice datând din preistorie au fost descoperite în timpul lucrărilor la şantierul Spitalului Regional de Oncologie (SRU) Iaşi.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare a Infrastructurii pentru Sănătate (ANDIS), Adrian Popa, afirmă, prin intermediul unei postări pe reţele de socializare, că în cadrul cercetărilor arheologice de pe amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţă din Iaşi, cercetătorii Institutului de Arheologie al Academiei Române, filiala Iaşi, au descoperit mai multe complexe datând din preistorie.

Conform sursei citate, echipa Institutului de Arheologie, condusă de dr. Măriuca Vornicu, a reuşit să atribuie vestigiile, pe baza resturilor ceramice descoperite în timpul săpăturilor arheologice, culturii arheologice Horodiştea-Erbiceni, dată la circa 3.500 î.Hr.

Publicitate

„Această cultură arheologică reprezintă o legătură importantă între sfârşitul culturii Cucuteni (Eneolitic) şi începutul Epocii Bronzului. În acea perioadă au avut loc schimbări sociale importante în întreaga Europă şi, de asemenea, în regiunea carpatică, prin afluxul de populaţii venite din zonele nord pontice, aflux care a remodelat harta genetică a acestei părţi din Lumea Veche. De remarcat sunt gropile care, conform estimărilor iniţiale, pot fi interpretate ca monumente funerare, conţinând rămăşiţele a cel puţin 14 indivizi. Cel puţin o parte dintre morminte sunt înmormântări secundare. După terminarea cercetărilor arheologice, resturile umane din gropile descoperite urmează să fie examinate în ceea ce priveşte modul lor de viaţă, cauza morţii şi bolile lor patologie, folosind metode moderne de cercetare ştiinţifică, analize ADN, analize izotopice, examinări antropologice”, menţionează Adrian Popa, în postarea pe Facebook.

Contactat telefonic, directorul ANDIS a declarat, pentru AGERPRES, că descoperirile arheologice nu vor afecta continuarea lucrărilor la SRU Iaşi.

„Lucrările nu sunt afectate. Zona este cumva separată. Acolo vor fi împrejmuirea şi pompele de căldură, lucrări care vor fi executate în ultima parte din proiect. Nu afectează fundaţia. Ea poate fi turnată, lucrările la clădire pot fi începute şi se pot desfăşura în paralel. Ce e bine e faptul că descărcările arheologice nu au scos la iveală aşezăminte care ar fi putut stopa lucrările. Deocamdată suntem într-un scenariu optimist”, a explicat ANDIS, Adrian Popa. AGERPRES

Publicitate

 

Sursa foto: Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate/Facebook

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Deputatul PSD Marius Budăi susține că scopul final al „Planului PNL” este ca Iohannis să conducă viitorul guvern al României

Publicat

Publicitate

Deputatul PSD Marius Budăi a scris într-o postare pe rețelele sociale că în spatele  eforturilor PNL de a-l califica pe candidatul lor, Nicolae Ciucă, în finala prezidențială se află „Planul PNL” al cărui scop final este ca Iohannis să conducă viitorul guvern ce se va forma după alegerile parlamentare de la 1 decembrie.

Deputatul social democrat susține că  cei de la PNL speră că dacă Nicolae Ciucă se va califica pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, va fi votat de toți alegătorii celorlalți candidați necalificați, iar dacă va deveni președinte, îl va numi pe Iohannis premier.

Cum ar fi ca Iohannis să conducă viitorul guvern al României? Acesta e Planul PNL! La fel cum au făcut pentru Iohannis „Legea pentru un singur om”, tot așa vor să facă „un guvern pentru un singur om”, a scris Marius Budăi.

Publicitate

Acest susține că fiecare vot pentru PNL înseamnă de fapt un vot pentru „Guvernul Iohannis”. „Tot ce vedeți că face PNL (…), toate minciunile răspândite de PNL, totul este pentru „Planul Iohannis premier”. Deci țineți minte! Fiecare vot pentru Ciucă și PNL este un vot pentru „Guvernul Iohannis”, mai spus deputatul social-democrat. 

https://www.facebook.com/share/15REECptwJ/?mibextid=WC7FNe

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending