Connect with us

Eveniment

Măsurile dispuse la nivelul județului Botoșani pentru asigurarea unui climat de ordine în contextul sărbătorii de 1 Mai

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani vor fi la datorie și în acest weekend, pentru ca cetățenii să se bucure de timpul liber, în siguranță.

In perioada, 29 aprilie – 1 mai, peste 200 de politiști vor acționa, în medie, zilnic, ​în sistem integrat, împreună cu jandarmii, pentru prevenirea faptelor antisociale, sprijinirea cetățenilor în cazul unor situații de urgență și descurajarea activităților sau comportamentelor care pot tulbura ordinea și liniștea publică.

Totodată, polițiști rutieri vor acționa pentru fluidizarea traficului rutier, precum și pentru prevenirea accidentelor și blocajelor rutiere, dirijarea și controlul traficului.

Împreună cu polițiștii rutieri vor acționa, punctual, și  polițiștii din cadrul Biroului de Combaterea a  Criminalității Organizate, în vederea prevenirii și combaterii consumului de substanțe psihoactive.

Precizăm faptul că, în week-endul care a trecut, nu au fost înregistrate incidente deosebite, cu excepția faptelor de tulburare a ordinii și liniștii publice și lovire sau alte violențe, înregistrate în două comune din județ, în urma cărora, față de 10 persoane implicate în comiterea  acestora a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Vă recomandăm să respectați prevederile legale privind  conviețuirea socială, evitând astfel sa fiți implicați în fapte de natura a tulbura ordinea și liniștea publică.

Publicitate

 

Iar dacă sunteți victima vreunei infracțiuni sau aveți cunoștință despre comiterea vreunei astfel de fapte, adresați-vă cu încredere  celui mai apropiat poliţist ori sunaţi la 112 .

 

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va acționa cu efective mărite în acest sfârșit de săptămână pentru asigurarea ordinii și siguranței publice la manifestările cu participare numeroasă, misiunile fiind executate în cooperare cu polițiștii și pompierii botoșăneni.

Târgul Expozițional de Ovine și Pielicele Karakul, Bovine și Produse Tradiționale, desfășurat în zilele de sâmbătă și duminică la Stațiunea de Cercetare Popauți, va fi în atenția jandarmilor, care au ca obiectiv principal prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională.

Vineri, jandarmii se vor afla la Mănăstirea Zosin, la sărbătorirea Izvorului Tămăduirii, iar sâmbătă vor fi prezenți la Cimitirul Eternitatea, unde este așteptat, ca în fiecare an, un aflux mare de cetățeni la Paștele Blajinilor.

Tot în această perioadă, jandarmii vor fi alături de botoșănenii care vor vizita Târgul Meșterilor Populari, organizat pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, luând măsurile necesare pentru preîntâmpinarea unor eventuale incidente.

De asemenea, echipajele de jandarmi vor monitoriza zonele de agrement, pentru verificarea modului de respectare a prevederilor Legii nr.54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic.

Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să evite implicarea în conflicte de orice natură și să solicite sprijinul forțelor de ordine în mod direct sau prin apel la numărul unic de urgență 112 în cazul producerii unor fapte antisociale.

 

Având în vedere că ne aflăm în preajma zilei de 1 Mai , la nivelul Poliţiei de Frontieră Botoşani au fost dispuse măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat, iar polițiștii de frontieră acționează alătu ri de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.

Pentru evitarea aglomerărilor, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, iar la nevoie se vor crea fluxuri suplimentare de control, în funcție de valorile de trafic.

În prezent, prin punctele de frontieră se înregistrează valori de trafic normale pentru această perioadă, fără a se înregistra blocaje sau timpi mari de aşteptare.

În vederea fluidizării traficului reprezentanţii Poliţiei de Frontieră menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din Republica Moldova, în vederea dispunerii unor măsuri comune.

De asemenea, reamintim că participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro, care prezintă informații despre toate punctele de frontieră. Mai mult, această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Totodată, pentru informații privind punctele de trecere a frontierei, despre călătoria în străinătate sau pentru sesizări privind diferite aspecte din sfera de competență a Poliției de Frontieră cetățenii pot suna la numărul de telefon 021.9590, care funcționează în regim permanent.

 

Pompierii și salvatorii SMURD vor fi la datorie, în județul Botoșani, în acest sfârșit de săptămână. Aceștia vor fi pregătiți să acționeze pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor sau a animalelor din medii ostile vieții, în situația în care se vor înregistra astfel de cazuri și pentru acordarea primului ajutor medical.

În această perioadă, tot mai multe persoane îşi petrec timpul liber în mijlocul naturii. Acestea trebuie să respecte măsurile de prevenire a incendiilor și să aibă mare grijă la modul în care pregătesc grătarul, dacă merg la iarbă verde, de 1 Mai.

Precizăm faptul că este interzisă folosirea focului deschis la mai puțin de 10 metri faţă de locurile în care există materiale combustibile (lemn, hârtie etc.) sau la mai puțin de 40 de metri faţă de zonele cu pericol de explozie (aze şi lichide combustibile, vapori inflamabili etc.)

Astfel, sfătuim cetățenii să aprindă focul la distanțe de siguranță, doar în locurile special amenajate și fără să folosească substanţe inflamabile. Nu trebuie aprinse focare direct pe sol pentru că flăcările se pot extinde la vegetație, într-o clipă de neatenție.

Arderea va fi supravegheată continuu, deoarece vântul ar putea schimba direcţia flăcărilor și chiar duce scânteile la distanţe mai mari, către zone împădurite sau cu vegetaţie uscată.

Este recomandat ca cetățenii să aibă la dispoziţie mijloace de primă intervenţie pentru stingerea rapidă a focului: un stingător de incendiu sau o rezervă de apă.

Înainte de a pleca din pădure, locul pregătirii grătarului va fi verificat cu mare atenţie. Jarul trebuie stins, iar cenușa acoperită cu pământ.

Nu în ultimul rând, copiii trebuie supravegheați permanent pentru a nu se juca cu focul sau în apropierea acestuia.

Orice început de incendiu observat trebuie să fie anunţat la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi lichidat de către pompieri înainte de a produce pagube materiale sau pierderi de vieţi omeneşti.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Lista datornicilor, din nou pe tapet: Guvernul propune publicarea numelor celor cu taxe neplătite

Publicat

Publicitate

Guvernul României pregătește o modificare semnificativă a Codului de Procedură Fiscală, ce prevede reintroducerea unei măsuri controversate: publicarea listei cu persoanele fizice care au datorii restante către stat, scrie alba24.ro.

Este vorba despre o schimbare ce vizează eliminarea secretului fiscal, pentru a permite autorităților locale și centrale să afișeze public numele, natura și cuantumul sumelor restante ale contribuabililor.

Publicarea Listei datornicilor: Ce prevede noua propunere

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că Executivul lucrează la un proiect prin care se va modifica actualul cadru legal. Potrivit acestuia, datele considerate până acum confidențiale, cum ar fi numele contribuabilului, tipul datoriei (impozit pe casă, mașină, amenzi, etc.) și suma restantă, vor putea fi făcute publice.

„Vom propune eliminarea de la secretul fiscal a acestor informații care privesc un contribuabil, natura datoriilor și cuantumul acestora, astfel încât autoritățile locale să le poată publica pe site-uri oficiale pentru o transparență totală”, a declarat Cseke Attila într-o conferință susținută alături de premierul Ilie Bolojan.

Este de precizat că această măsură se referă strict la persoanele fizice, nu și la firmele cu datorii la bugetul de stat. În cazul companiilor, o decizie în acest sens ar trebui luată de Ministerul Finanțelor, a subliniat ministrul.

Publicitate

De ce se revine la publicarea listei datornicilor

Măsura vine într-un context în care Guvernul aplică noi pachete de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar și îmbunătățirea colectării taxelor. Publicarea listei datornicilor este considerată o formă de presiune socială și morală asupra celor care refuză să-și achite obligațiile fiscale.

Totodată, decizia vine și ca reacție la scăderea nivelului de transparență în alte domenii ale administrației publice. Pe 29 mai 2025, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că declarațiile de avere ale funcționarilor publici nu mai trebuie să includă veniturile și bunurile soților sau copiilor. Acestea nu mai sunt obligatorii nici măcar pentru publicare.

Când va intra în vigoare măsura

Publicarea listei datornicilor va fi inclusă în al doilea pachet de măsuri fiscale pregătit de Guvern, care urmează să fie aprobat în perioada următoare. Nu a fost încă oferit un calendar clar privind adoptarea și aplicarea acestei modificări legislative, dar oficialii spun că va fi implementată „cât mai curând posibil”.

Publicarea listelor cu datornici nu este o idee nouă

În trecut, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) publica periodic liste cu persoane fizice și juridice cu datorii mari la bugetul de stat, însă practica a fost suspendată pe motiv de confidențialitate fiscală și protecția datelor personale.

Citeste mai mult

Educație

FOTO Botoșani: Locul întâi la etapa națională a Concursului Național „Istorie și societate în dimensiune virtuală”

Publicat

Publicitate

În perioada 15-18 iulie, s-a desfășurat, la Craiova, etapa națională a Concursului Național „Istorie și societate în dimensiune virtuală”. Fiind un concurs interdisciplinar, lucrările realizate abordează subiecte pe teme dintre cele mai variate de la disciplinele socio-umane, cu instrumente și operații din cadrul informaticii.

La această ediție, județul Botoșani a fost reprezentat de BARBACARIU GABRIEL DAMIAN, de la Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani, la secțiunea Științe socio-umane, subsecțiunea Soft educațional și elevul GHIORGHICA ALEXANDRU, de la Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani, la secțiunea Istorie.

Cu o prestație de excepție în fața comisiei de concurs, elevul BARBACARIU GABRIEL DAMIAN, pregătit de domnul profesor Sîrbu Lucian, a reușit să obțină punctajul maxim, respectiv 100 de puncte, punctaj ce i-a asigurat primul loc în clasamentul final.

„Rezultatul obținut la acest concurs interdisciplinar, care îmbină rigoarea științelor socio-umane cu creativitatea informaticii, reprezintă o recompensă valoroasă pentru școala botoșăneană. Felicit elevul pentru performanța remarcabilă și cadrele didactice care l-au îndrumat cu profesionalism și pasiune. Ne mândrim cu această reușită și rămânem dedicați susținerii excelenței în educație.” a declarat prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate
Citeste mai mult

LIFESTYLE

MAE: Atenționare de călătorie în Italia. Cod roșu de incendii de vegetație

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană, Regiunea Sicilia, că Departamentul Regional de Protecție Civilă al Regiunii Sicilia a emis un buletin de alertă care vizează pericolul de producere a incendiilor de vegetație pe parcursul zilei de 21 iulie.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, a fost emis cod roșu de pericol în provinciile Catania, Messina, Caltanissetta și Enna, respectiv cod portocaliu de alertă în restul provinciilor siciliene: Palermo, Siracusa, Agrigento și Trapani.

‘MAE recomandă cetățenilor români să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situația existentă atât pe traseu, cât și la destinație și să evite deplasarea în zonele în care există incendii în desfășurare sau un pericol iminent de producere a acestora. De asemenea, MAE recomandă consultarea paginii web a Departamentului Protecției Civile italiene: www.protezionecivile.gov.it, pentru obținerea informațiilor actualizate în timp real

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Roma, +39 06 835 233 44; +39 06 835 233 52; +39 06 835 233 58; +39 06 835 233 56; +39 06 835 233 69; +39 06 835 233 71; +39 06 835 233 74, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și următoarele linii telefonice de urgență în funcție de regiune:

* Consulatul General al României la Roma: +39 345.147.3935
* Consulatul General al României la Milano: +39 366.108. 1444
* Consulatul General al României la Bologna: +39 324.803.5171
* Consulatul General al României la Torino: +39 338. 756 .8134
* Consulatul General al României la Trieste: +39 340.882.1688
* Consulatul General al României la Bari: +39 334.604.2299
* Consulatul României la Catania: +39 320.965.3137.

Publicitate

De asemenea, pot fi consultate paginile web: http://roma.mae.ro/, http://cgroma.mae.ro/, https://www.mae.ro. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Fără bonusuri pentru angajații din direcțiile sportive și federații. Proiect

Publicat

Publicitate

Premiile pentru angajații din direcțiile județene de sport, federațiile naționale, complexurile și cluburile sportive de stat ar putea fi eliminate, potrivit unui proiect aflat în dezbatere la Senat, informează alba24.ro.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 67 (indice 1) din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 16 iulie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, una dintre problemele grave depistate de auditul Curții de Conturi privind activitatea Agenției Naționale pentru Sport se referă la sistemul de premiere.

„În lipsa unor norme clare şi publice, regulile se fac din pix, iar criteriile de acordare a sumelor sunt cunoscute doar de către cei din interior. Sportivii şi federațiile se trezesc în fața unor decizii luate fără nicio justificare, o situatie care încurajează abuzurile şi favorurile. Acest haos normativ permite, de exemplu, ca un angajat al unei federații, al ANS sau chiar un funcționar fară nicio contribuție directă la performanță să primească sume mai mari decât sportivii care obţin medaliile”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Astfel se propune completarea art. 67 (indice 1) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, prin introducerea unui alineat care interzice explicit acordarea de premii către
personalul salariat din cadrul federațiilor sportive naționale, Agenţiei Naționale pentru Sport şi direcțiilor județene pentru sport şi tineret, Direcției pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti, complexurilor sportive naționale şi unităților de administrare a bazelor sportive, respectiv a cluburilor sportive de drept public pentru performanțele sportive realizate de sportivi.

„E o corecție de bun-simț, care sprijină cu adevărat performanța sportivă şi transmite un mesaj de susținere pentru efortul real din spatele rezultatelor. Această modificare legislativă este necesară pentru a restabili corectitudinea în sistemul de premiere şi pentru a elimina practicile abuzive.

Se va produce astfel o separare clară între recunoaşterea meritelor sportive şi beneficiile materiale ale unor funcții administrative. Este un pas necesar pentru a reda sensul real al premierilor, care trebuie să aibă la bază recompensarea performanței şi a sacrificiilor sportivilor şi antrenorilor, nicidecum răsplătirea poziției sau a influenței din sistem”, au mai precizat parlamentarii.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending