Connect with us

Eveniment

Măsurile de ordine publică stabilite pentru perioada weekendului prelungit 11 – 15 august 2023 în județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Începând de mâine, la nivelul județului vor fi mobilizați, în medie, zilnic, peste 150 de polițiști, pregătiți să intervină pe toate palierele, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale, fluidizarea traficului și creșterea gradului de siguranță rutieră.

Având în vederea că în aceste zile, traficul va fi aglomerat pe anumite artere rutiere, echipajele de poliție vor fi prezente pe drumurile publice, cu autospecialele dotate cu aparate radar, etilotest și DrugTest. Scopul acestora nu este de a aplica sancțiuni, ci de a identifica și extrage din trafic acele persoane care reprezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

Pentru protejarea cetățenilor, polițiștii se vor concentra pe zonele cu risc de producere a unor incidente care ar putea să tulbure liniștea și ordinea publică sau să-i pună în pericol, cum ar fi cluburi, discoteci și locuri în care se formează aglomerări de persoane.

Vă dorim să aveți parte de zile liniștite, lipsite de incidente nedorite, iar dacă sunteți victima vreunei infracțiuni sau asistați la comiterea vreunei astfel de fapte, nu ezitați să apelați 112 sau să vă adresați celui mai apropia polițist.

În minivacanța de Sfânta Maria, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani își va concentra efortul în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică atât la festivalurile specifice sezonului estival, cât și la manifestările religioase cu participare numeroasă prilejuite de sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului.

Jandarmii botoșăneni, în cooperare cu efective de poliție și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea fără incidente nedorite a Zilelor comunelor Broscăuți, Mileanca și Vlăsinești.

Publicitate

De asemenea, Vatra satului Stăuceni și Hora satului Ghireni sunt alte evenimente locale de interes pentru cetățeni unde jandarmii vor acționa pentru prevenirea faptelor de natură penală și contravențională.

Nu în ultimul rând, jandarmii vor fi prezenți alături de participanții la Hramul mănăstirii Zosin, pentru ca oficierea slujbei religioase și celelalte activități specifice hramului să nu fie tulburate de situații neplăcute.

Pe timpul executării misiunilor, jandarmii vor acționa preponderent pentru preîntâmpinarea faptelor de tulburare a ordinii si siguranței publice, dar nu vor fi tolerate abaterile de la normele legale.

Recomandăm participanților să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc, să aibă grijă de bunurile personale de valoare și să apeleze cu încredere la cea mai apropiată patrulă de ordine publică în mod direct,  în cazul producerii unor fapte antisociale care îi afectează pe ei sau pe cei din jur.

 

 

La nivelul poliţiei de frontieră au fost dispuse măsuri pentru supravegherea sporită a frontierei de stat, atât în punctele de trecere a frontierei cât şi în zona de competenţă.

În punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Botoșani, la nevoie, sutem pregătiţi pentru suplimentarea arterelor de control, în funcţie de configuraţia fiecărui punct şi de dinamica valorilor de trafic.

Pentru evitarea aglomeraţiei, s-a suplimentat personalul planificat la controlul documentelor, precum și echipamentele de control folosite, fiind utilizate inclusiv staţii mobile, în vederea asigurării controlului de frontieră în parametrii optimi.

Tot pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cu operativitate, echipe mobile din cadrul structurilor noastre se vor deplasa în principalele puncte de trecere ale frontierei pentru a acorda sprijin colegilor aflaţi în teren.

Pentru a contribui la scurtarea timpului de control şi implicit la fluidizarea traficului, avem o serie de recomandări utile pentru participanţii la traficul transfrontalier:

       verificarea valabilităţii documentului de călătorie cu care se intenţionează tranzitarea frontierei; deţinerea documentelor necesare pentru călătoria minorilor, cu recomandarea ca părinţii, înainte de plecare, să consulte condiţiile de călătorie în străinătate pentru minorii cetăţeni români, informații disponibile pe site-ul Poliţiei de Frontieră Române, astfel încât să fie evitate situaţiile neplăcute în care acestora nu li se permite ieşirea din ţară;

       conducătorii mijloacelor de transport să se asigure că au documentele necesare pentru autovehicul: permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare și dovada inspecției tehnice periodice;

       pentru bunurile deţinute (altele decât cele de uz personal), să se păstreze documentele de provenienţă şi să se respecte prevederile legislaţiei vamale din România;

       și nu în ultimul rând, recomandăm consultarea  aplicaţiei Trafic On-line, de pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care  prezintă o  estimare a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

În toată această perioadă, Poliţia de Frontieră va acționa în sistem integrat alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane și mijloace de transport, dar și pentru gestionarea cazurilor apărute.

 

 

Pompierii militari vor fi la datorie și vor fi pregătiți să acționeze pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor sau a animalelor din medii ostile vieții, în situația în care se vor înregistra astfel de cazuri și pentru acordarea primului ajutor medical.

Profitând de zilele libere, multe persoane vor merge în zonele turistice.           Acestora le recomandăm să respecte toate măsurile de siguranță, atât pe timpul deplasării către obiective, cât și pe durata sejurului.

În această perioadă, o atenție deosebită trebuie acordată copiilor, care din dorința de a se bucura de ultimele zile de vacanță, merg la scăldat. Nu de puține ori aceștia aleg zonele neamenajate. Aceste locuri pot fi periculoase, în special pentru persoanele care nu știu să înoate foarte bine, deoarece curenții sunt puternici, malurile abrupte, iar nivelul apei se schimbă brusc.

Pentru a preveni evenimentele nedorite, recomandăm tuturor cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de siguranță atunci când merg la scăldat:

–         frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;

–         evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;

–         evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;

–         nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;

–         nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;

–         nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;

–         nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;

–         echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Persoanelor care aleg să petreacă timpul la iarbă verde, le reamintim faptul că trebuie să respecte măsurile de prevenire a incendiilor și să aibă mare grijă la modul în care pregătesc grătarul.

Precizăm faptul că este interzisă folosirea focului deschis la mai puțin de 10 metri faţă de locurile în care există materiale combustibile (lemn, hârtie etc.) sau la mai puțin de 40 de metri faţă de zonele cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili etc.)

Astfel, sfătuim cetățenii să aprindă focul la distanțe de siguranță, doar în locurile special amenajate și fără să folosească substanţe inflamabile. Nu trebuie aprinse focare direct pe sol pentru că flăcările se pot extinde la vegetație, într-o clipă de neatenție.

Arderea trebuie supravegheată continuu, deoarece vântul ar putea schimba direcţia flăcărilor și chiar duce scânteile la distanţe mai mari, către zone împădurite sau cu vegetaţie uscată.

Este recomandat ca cetățenii să aibă la dispoziţie mijloace de primă intervenţie pentru stingerea rapidă a focului: un stingător de incendiu sau o rezervă de apă.

Înainte de a pleca spre casă, locul pregătirii grătarului va fi verificat cu mare atenţie. Jarul trebuie stins, iar cenușa acoperită cu pământ.

Nu în ultimul rând, copiii trebuie supravegheați permanent pentru a nu se juca cu focul sau în apropierea acestuia.

Orice început de incendiu observat trebuie să fie anunţat la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi lichidat de către pompieri înainte de a produce pagube materiale sau pierderi de vieţi omeneşti.

 

În perioada acestei minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Sfintei Maria, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.

În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

De asemenea, reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct centrului sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Agenţia Naţională Antidrog oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/masurile-de-ordine-publica-stabilite-pentru-perioada-weekendului-prelungit-11-15-august-2023-in-judetul-bot

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Din 1 aprilie: La Bucecea colectarea gunoiului se va face din poartă în poartă. Punctele fixe de colectare vor fi desființate. Ce reguli trebuie respectate

Publicat

Publicitate

Primăria orașului Bucecea a anunțat introducerea unui nou sistem de colectare a deșeurilor menajere, care va fi implementat începând cu data de 1 aprilie 2025. Colectarea se va face direct din poartă în poartă, începând cu ora 7:00 dimineața, fiecare stradă având alocată o zi clar stabilită în graficul oficial de colectare.

Măsura are drept scop îmbunătățirea gestionării deșeurilor, creșterea gradului de curățenie în oraș și reducerea poluării. Potrivit autorităților locale, noul sistem va aduce mai mult confort cetățenilor, care nu vor mai fi nevoiți să transporte gunoiul la punctele de colectare.

Principalele beneficii ale sistemului nou de colectare sunt eliminarea necesității deplasării la punctele fixe, reducerea depozitărilor necontrolate de deșeuri, un oraș mai curat și un mediu mai sănătos și colectare organizată, pe zile și străzi, a transmis administrația publică locală.

Puncte de colectare desființate, sancțiuni pentru depozitări ilegale

Începând cu aceeași dată, toate punctele fixe de colectare din zonele de case – inclusiv cele din Călinești, Bohoghina, Bucecea (str. Gării), Leordei, Satul Nou, Siminiceanu, Eroilor, Stadionului – vor fi desființate, iar depozitarea deșeurilor pe amplasamentele vechi va fi strict interzisă.

Cetățenii care vor fi surprinși depozitând deșeuri vegetale, resturi provenite de la animale sau alte tipuri de gunoi în aceste locații riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 10.000 de lei, în funcție de gravitatea faptelor. Persoanele care aruncă gunoi pe câmp și sunt identificate cu ajutorul camerelor de supraveghere vor fi sancționate cu amendă fixă de 10.000 de lei.

Publicitate

Reguli pentru colectarea deșeurilor și informații pentru cetățeni

Primăria face apel la cetățeni să respecte programul de colectare și să pregătească deșeurile în recipientele distribuite, pentru ca procesul să se desfășoare în mod eficient.

  • Persoanele care nu au primit încă recipientele pot depune o cerere la secretariatul primăriei, urmând ca acestea să fie livrate a doua zi, împreună cu contractul de salubrizare.
  • Societățile comerciale care au nevoie de containere de capacitate mare sunt rugate să transmită o cerere oficială pentru a primi logistica necesară în cel mai scurt timp.

Pentru orice întrebări sau nelămuriri, locuitorii sunt invitați să se adreseze direct Primăriei Bucecea.

„Împreună facem Bucecea un oraș mai curat și mai frumos!”, a fost mesajul transmis de reprezentanții administrației locale, prin primarul Angel Gheorghiu, care au mulțumit tuturor cetățenilor care se implică activ în acest demers de modernizare a serviciului de salubrizare.

Citeste mai mult

Eveniment

Guvernul a prelungit plafonarea tarifelor RCA până la 30 iunie 2025, pentru a evita creșterea prețurilor

Publicat

Publicitate

Guvernul României a decis, joi, prelungirea plafonării tarifelor pentru polițele de asigurare auto obligatorie (RCA) cu încă trei luni, până la data de 30 iunie 2025. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

„Prelungim cu încă trei luni plafonarea prețurilor la polițele RCA, până la 30 iunie 2025. Vrem să prevenim atât dezechilibre în piață, cât și posibile creșteri de prețuri”, a declarat prim-ministrul, menționând că măsura vine la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Prelungirea plafonării vine în contextul în care piața asigurărilor auto continuă să fie fragilă, iar autoritățile încearcă să evite majorări semnificative de tarife care ar putea afecta consumatorii.

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat joi, se prelungește aplicarea prevederilor din HG nr. 1326/2023, referitoare la stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare RCA, până la 30 iunie 2025. Documentul prevede că hotărârea va intra în vigoare la 1 aprilie 2025.

Contextul acestei decizii are rădăcini în HG 298/2023, care a stabilit tarifele RCA la nivelul celor practicate de fiecare asigurător la data de 28 februarie 2023. Inițial, plafonarea era valabilă pentru 6 luni, până la 10 octombrie 2023, însă a fost prelungită în mai multe rânduri. Cele mai recente prevederi urmau să expire la 31 martie 2025.

Totodată, în aceeași perioadă a fost plafonat și comisionul de distribuție la 8% din prima netă, o măsură menită să tempereze presiunea asupra tarifelor finale achitate de șoferi.

Publicitate

Prin această decizie, Guvernul își propune să mențină un echilibru pe piața asigurărilor, oferind protecție consumatorilor în fața unor eventuale scumpiri nejustificate.

Citeste mai mult

Administratie

Orașul Darabani, finanțare prin programul „Școli sigure și sănătoase”. Se reabilitează Școala Bajura și un nou corp la Liceul „Dimitrie Cantemir”

Publicat

Publicitate

Vești bune pentru elevii și cadrele didactice din orașul Darabani. Două noi investiții în infrastructura educațională vor fi realizate cu finanțare prin Programul Național de Investiții „Școli sigure și sănătoase”, gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Orașul Darabani a fost inclus oficial, săptămâna aceasta, pe lista obiectivelor finanțate prin acest program, care are ca scop reabilitarea, modernizarea și consolidarea seismică a unităților de învățământ preuniversitar din România.

Concret, vor fi realizate două investiții majore, respectiv reabilitarea celui de-al doilea corp de clădire al Școlii Bajura, pentru a asigura un mediu educațional sigur și eficient pentru elevii din această zonă, precum și construirea unui corp nou de clădire în incinta Liceului „Dimitrie Cantemir”, pe amplasamentul fostei săli de festivități, cu scopul de a extinde capacitatea și funcționalitatea spațiilor destinate activităților educaționale.

Primarul orașului Darabani, Mihai-Alin Gîrbaci, a anunțat că în ședința ordinară a Consiliului Local, desfășurată astăzi, cele două proiecte au primit votul în unanimitate al consilierilor locali, ceea ce reflectă sprijinul deplin al administrației pentru investițiile în educație.

„Aceste proiecte vin ca răspuns la nevoile reale ale comunității noastre și sunt un pas important pentru viitorul copiilor din Darabani. Le mulțumesc consilierilor locali pentru susținerea unanimă”, a explicat primarul Mihai-Alin Gîrbaci.

Programul „Școli sigure și sănătoase” prevede, printre altele, lucrări de consolidare seismică, reabilitare, modernizare, creșterea performanței energetice, dar și intervenții la internate, cantine, biblioteci sau ateliere școlare. Prin aceste fonduri, se urmărește crearea unui mediu educațional sigur, modern și adaptat nevoilor actuale.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 27 martie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 27 martie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 27 martie 2025:

Loto 6/49: 7, 35, 4, 18, 9, 20

Loto 5/40: 7, 3, 28, 11, 4, 6

Joker: 44, 26, 32, 36, 14 + 5

Noroc: 8 3 9 1 4 0 4

Publicitate

Noroc Plus: 9 6 2 2 1 0

Super Noroc: 8 5 1 1 1 1

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending