Connect with us

Eveniment

Măsuri de fluidizare a traficului transfrontalier în punctele de frontieră

Publicat

Publicitate

Având în vedere că ne aflăm în plin sezon estival şi urmează minivacanța de Sfânta Maria, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au fost dispuse măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat, iar polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.

Pentru evitarea aglomerărilor, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în limita configuraţiei acestora, se vor crea fluxuri suplimentare de control, în funcție de valorile de trafic.
În prezent, prin punctele de frontieră se înregistrează valori de trafic normale pentru această perioadă, fără a se înregistra blocaje sau timpi mari de aşteptare. Pentru fluidizarea traficului la granița de est, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine, în vederea dispunerii unor măsuri comune.
Totodată, reamintim că frontiera cu R. Moldova este graniţă externa a Uniunii Europene, la timpul necesar pentru efectuarea controlului de către polițiștii de frontieră asupra camioanelor, se mai adaugă și cel necesar efectuării controlului celorlalte autorități:
 Direcția Generală a Vămilor – controlul mărfurilor și bunurilor, controlul mărfurilor comunitare;
 Autoritatea Sanitar Veterinară – controlul produselor de origine animală, perisabile;
 Ministerul Transporturilor, prin C.N.A.I.R. – cântărire, vignetă;
 Autoritatea Naţională Fitosanitară – controlul produselor vegetale.
Astfel, în cazul mijloacelor de transport marfă, se efectuează şi operaţiuni vamale, care includ printre altele şi controlul fizic sau verificarea aplicării sigiliului vamal etc.

În condiţiile în care, conform estimărilor, cel mai tranzitat punct de trecere va fi Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, revenim cu precizarea de a fi tranzitate toate punctele de frontieră deschise traficului internațional, existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
Menționăm că, la frontiera de est sunt şapte puncte de trecere a frontierei cu specific rutier :

• pe raza jud. Galaţi: P.T.F. Oancea – Cahul
P.T.F. Galaţi – Giurgiuleşti
• pe raza jud. Vaslui: P.T.F. Albiţa – Leuşeni
P.T.F. Bumbăta– Leova
• pe raza jud. Iaşi: P.T.F. Sculeni – Sculeni
• pe raza jud. Botoşani: P.T.F. Rădăuţi – Prut-Lipcani
P.T.F. Stânca – Costeşti
PTF Racovăţ – Diakivtsi
Pentru a contribui la scurtarea timpului de control şi implicit la fluidizarea traficului, avem o serie de recomandări utile pentru participanţii la traficul transfrontalier:
 verificarea valabilităţii documentului de călătorie cu care se intenţionează tranzitarea frontierei; deţinerea documentelor necesare pentru călătoria minorilor, cu recomandarea ca părinţii, înainte de plecare, să consulte condiţiile de călătorie în străinătate pentru minorii cetăţeni români, informații disponibile pe site-ul Poliţiei de Frontieră Române, astfel încât să fie evitate situaţiile neplăcute în care acestora nu li se permite ieşirea din ţară;
 documentarea, în prealabil, la reprezentanţele diplomatice din România ale statelor în care se călătoreşte, cu privire la condiţiile particulare de intrare şi şedere;
 conducătorii mijloacelor de transport să se asigure că au documentele necesare pentru autovehicul: permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare și dovada inspecției tehnice periodice;
 pentru bunurile deţinute (altele decât cele de uz personal), să se păstreze documentele de provenienţă şi să se respecte prevederile legislaţiei vamale din România;
 și nu în ultimul rând, recomandăm consultarea aplicaţiei Trafic On-line, de pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă o estimare a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.
În toată această perioadă, Poliţia de Frontieră va acționa în sistem integrat alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane și mijloace de transport, dar și pentru gestionarea cazurilor apărute.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Nelu GâscăNeluʼ” vine la Teatrul „Vasilache”

Publicat

Publicitate

Micuții botoșăneni sunt invitați la Teatrul „Vasilache” joi, 16 ianuarie 2025, de la ora 18:00 şi duminică, 19 ianuarie 2025, de la orele 11:00 şi 12:30, să vizionaţi spectacolul Nelu GâscăNeluʼ!

Regia spectacolului  Nelu GâscăNeluʼ  este semnată de Florin Iftode, autor text Maria Gornic, muzica Kevin MacLeod, asistent regie Alin Gheorghiu, iar scenografia este realizată de Gelu Rîşca.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Renata Voloşcu, Pavel Petrași, Oana Asofiei, Ioana Buta, Adelina Cojocariu, Cosmin Tanasă și Andrei Bordianu

„Spectacolul Nelu GâscăNeluʼ prezintă păţaniile unui pui de gâscă lăudăros, adoptat de doi vecini nostimi. Din cauza lăudăroşeniei lui, Nelu GâscăNeluʼ  era cât pe ce să fie făcut friptură de către doamna Vulpe. Însă, cum „prietenul la nevoie se cunoaşte”, Măriuca, o fetiţă cumsecade şi prietena gâscănelului, îl salvează pe acesta din ghearele doamnei Vulpe.

Vă invităm să vizionaţi un spectacol interactiv, cu păpuşi şi actori, din care copiii vor învăţa că „lauda de sine, nu miroase-a bine!”  Florin Iftode – regizorul spectacolului.

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani!

Publicitate

Preţ bilet 20 lei

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începere spectacolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Val de aer polar peste România, până la sfârșitul săptămânii. Când vor fi cele mai reci nopți

Publicat

Publicitate

Val de aer polar peste România, până la sfârșitul săptămânii. După ce săptămâna trecută am avut câteva zile cu temperaturi de primăvară, vremea s-a răcit brusc din weekend. Potrivit meteorologilor, valul de aer polar va rămâne peste România până la sfârșitul săptămânii. Cele mai reci nopți vor fi cele de marți și miercuri, scrie alba24.ro

În următoarele zile, toată țara va fi străbătută de un val de aer polar.  Vremea va fi închisă pe parcursul săptămânii la nivelul întregii ţări. Vor fi intensificări ale vântului, precipitaţii mixte şi valori termice apropiate de cele specifice perioadei.

Valul de frig se va menţine până la sârşitul săptămânii, când se va încălzi uşor în toată ţara.

Citeste mai mult

Eveniment

Cumpărător de bună credință, s-a ales cu un dosar penal

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut efectuează cercetări cu privire la un cetățean român, care s-a prezentat la controlul de frontieră cu un autovehicul care figura radiat din circulație.

 

În data de 12 ianuarie a.c., în jurul orei 15.00 în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, un cetățean român, în vârstă de 21 de ani, la volanul unui autoturism înmatriculat în România.

Colegii noștri au efectuat verificări specifice, în urma cărora s-a concluzionat că seria de pe autoturism nu coincide cu cea din certificatul de înmatriculare, autoturismul fiind radiat din Belgia în octombrie 2024.

Tânărul a declarat polițiștilor de frontieră că nu avea cunoștință că autoturismul este radiat din Belgia, el fiind achiziționat în urmă cu câteva luni din România.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui autovehicul cu număr fal de înmatriculare și conducerea unui autovehicul neînmatriculat. La finalizarea cercetărilor, se vor lua măsurile legale care se impun.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Plata impozitelor locale cu reducere: Taxele pot fi achitate și online până la 31 martie 2025. Reduceri și modalități de plată

Publicat

Publicitate

Plata impozitelor locale cu reducere: Românii care achită taxele până la 31 martie 2025 pot beneficia de o reducere de până la 10%. Locuitorii pot plăti sumele datorate și online, scrie alba24.ro.

Autoritatea pentru Digitalizarea României a anunțat că impozitele și taxele se pot plăti și online, simplu, rapid și fără comision, prin Ghișeul.ro. Astfel, cetățenii beneficiază de reducerea de până la 10% până la 31 martie.

Cetățenii au la dispoziție și o aplicație mobilă, accesul fiind astfel mult mai ușor la orice oră din zi sau din noapte, potrivit sursei citate.

Obligațiile financiare se pot achita și parțial, pentru cine dorește această variantă.

Plata impozitelor locale cu reducere. Aplicația ROeID

”Punem la dispoziția românilor aplicația ROeID care oferă accesarea centralizată, simplă și fără efort, a tuturor serviciilor publice digitale printr-o aplicație mobilă – fără să mai fie nevoie să reținem zeci de conturi și parole diferite.

Beneficiile evidente sunt rapiditatea, ușurința în utilizare și eficiența. Misiunea noastră estedigitalizarea serviciilor publice, reducând necesitatea interacțiunilor fizice pentru cetățeni și companii, iar prin Ghișeul.ro facem pași importanți pentru transformarea digitală a administrației publice locale, simplificând accesul cetățenilor la servicii”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

Publicitate

Aplicația are înrolate peste 1600 de instituții cu mai mult de 400 de tipuri de plăți. Printre acestea se regăsesc plata contravalorii cărții de identitate, a pașaportului, permisului, cazierului, rovinietei, taxei judiciare de timbru, a plăcuțelor de înmatriculare și a asigurării obligatorii împotriva dezastrelor(PAD).

Potrivit Autorității, sunt 2,4 milioane de utilizatori active pe ghiseul.ro și peste 1600 de instituții înrolate

În anul 2024, utilizatorii au efectuat mai mult de 4.769.000 de plăți în valoare de aproximativ 2.681.172.000 lei.

În primele zile ale anului 2025, prin Ghișeul.ro s-au înregistrat deja aproximativ 178.000 de tranzacții și plăți în valoare de 72.077.000 de lei.

Și în acest an se acordă o bonificație de 10% pentru persoanele fizice și 5% pentru persoanele juridice dacă taxele și impozitele sunt plătite până la data de 31 martie 2025, transmit reprezentații primăriei.

Donatorii de sânge (care au minimum 3 donări de sânge) și persoanele cu handicap gradul II beneficiază de o bonificație de 10%.

Persoanele cu handicap de gradul I beneficiază de scutirea plății de taxe si impozite. Solicitările se depun până în data de 31 decembrie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending