Connect with us

Actualitate

Mașinile cu dispozitive RADAR, poziționate „la vedere” și doar cu înscrisurile Poliției Române. Lege aprobată la comisii

Publicat

Publicitate

Mașinile pe care sunt dispozitive radar vor trebui să fie poziționate în trafic, în mod vizibil și să aibă însemnele Poliției Române. Proiectul de lege a primit raport favorabil de la Comisia de industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea articolului 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice cu modificările şi completările ulterioare este iniţiat de 18 deputaţi din toate grupurile parlamentare şi un deputat neafiliat.

Raportul comun cu alte trei comisii de specialitate, adoptat cu amendamente, urmează să fie supus aprobării plenului Camerei Deputaţilor – for decizional în acest caz.

Ce prevede proiectul

Potrivit proiectului, adoptat tacit de Senat, se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive ale Poliţiei Rutiere.

Autovehiculele pe care instalate dispozitivele radar pot fi utilizate staţionar sau în mişcare.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat de către poliţiştii de frontieră. Poliţiştii rutieri, respectiv poliţiştii de frontieră sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive, mai stipulează proiectul.

Publicitate

Constatarea contravenţiilor cu privire la faptele care încalcă dispoziţiile privind limitele de viteză se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de constatare a contravenţiei.

Proiectul mai prevede interzicerea constatării contravenţiilor cu privire la faptele care încalcă dispoziţiile privind limitele de viteză dacă autovehiculele şi dispozitivele de măsurare a vitezei nu sunt poziţionate vizibil şi nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere.

Ce spune reprezentantul MAI

Comisarul-şef Alexandru Popa, care a reprezentat Ministerul de Interne la şedinţă, a precizat că punctul de vedere al Guvernului este unul negativ, argumentând că utilizarea mijloacelor tehnice la constatarea contravenţiilor la regimul rutier este deja reglementată într-o normă de metrologie legală care arată că înregistrarea unui autovehicul trebuie să cuprindă în mod neapărat numărul de înmatriculare, ora şi viteza de deplasare.

„În ceea ce priveşte propunerea legislativă apreciem că este similară cu cea care acum trei săptămâni în comisie a fost respinsă în ceea ce priveşte presemnalizarea radarelor, ce a fost declarată neconstituţională de două ori”, a arătat comisarul-şef de la Poliţia Rutieră.

Opinia parlamentarilor

„Dacă citim motivarea Curţii Constituţionale, nu e sigur că este cam aceeaşi cu proiectul de lege din faţa noastră. (…) Noi ce dorim? Să avem cât mai mulţi contraveninenţi sau să se circule în limitele vitezei legale? Eu cred că este varianta asta – mai bine să-i speriem pe cei care participă la trafic şi să circule regulamentar decât să-i tragem în capcană, să-i prindem şi să-i pedepsim. Sigur, a doua variantă aduce nişte venituri la bugetul de stat, dar nu e sigur că măreşte şi nivelul de siguranţă pe drumurile publice”, a transmis deputatul UDMR Bende Sandor.

Deputatul AUR Lucian-Florin Puşcaşu, iniţiator al propunerii legislative, a precizat că ideea de la care a plecat a fost „de a pune nişte lucruri în ordine”.

„Considerăm că Poliţia Rutieră nu trebuie sa aibă o atitudine haiducească, nu trebuie să vâneze cu orice preţ pe cei care încalcă legea, trebuie să o facă într-un spirit asumat. Legea se referă la obligativitatea inscripţionării autoturismelor pe care se montează tehnică de înregistrare şi credem că este necesară o asemenea atitudine din partea agenţilor de Poliţie, dat fiind că toţi cunoaştem abuzurile care se pot săvârşi în trafic din partea unor agenţi care consideră că trebuie să obţină asemenea trofee cu orice preţ.

Considerăm că e important şi factorul de prevenţie în traficul rutier, iar o semnalizare şi o presemnalizare a mijloacelor de înregistrare şi de verificare a traficului este în acest sens obligatorie, cred că e de folos ca să putem face educare cu acordul participanţilor la trafic, nu doar print-o aplicare excesivă a legii. Acesta este sensul pentru care am iniţiat acest proiect legislativ şi credem că Ministerul de Interne ar trebui să nu se opună unor asemenea practici, fiindcă nu le scad din autoritate, ci îi obligă să fie mult mai responsabili”, a argumentat deputatul.

Potrivit acestuia, „funcţionarii statului au şi trebuie să aibă în continuare demnitatea de a se arăta în uniformă, de a se arăta exact ceea ce sunt şi să fie mândri de acest lucru şi să nu fie o sperietoare pentru cetăţeni, ci, în primul rând, apărători ai legii”.

sursă: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la Spitalul de Urgență Suceava

Publicat

Publicitate

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) ‘Sf. Ioan ce Nou’ din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală.

Potrivit acestora, analizele sunt gratuite, iar rezultatele sunt cunoscute în regim de urgență, într-un termen de maxim 15 minute.

‘Cu ajutorul analizorului de determinare a markerilor imunologici în regim de urgență, cu rezultat în maxim 15 minute, care se află în dotarea Ambulatoriului se poate doza un biomarker de referință – NT-proBNP (N-terminal prohormon al peptidei natriuretice de tip B), care s-a dovedit a fi un instrument valoros în detectarea disfuncției cardiace chiar și în stadiile incipiente, adesea asimptomatice. Nivelurile crescute de NT-proBNP reflectă stresul hemodinamic asupra inimii și pot apărea înainte de manifestările clinice evidente ale insuficienței cardiace’, susține coordonatorul Centrului Antidiabetic Suceava, Claudiu Cobuz, medic primar șef Secție diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Acesta susține, de asemenea, că pacienții cu diabet zaharat prezintă un risc de 2-5 ori mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă față de populația generală, chiar și în absența hipertensiunii arteriale sau a bolii coronariene.

‘Conceptul de cardiomiopatie diabetică- disfuncția miocardică independentă de ischemie sau hipertensiune – a fost descris încă din anii ’70 și subliniază necesitatea unui screening proactiv. În stadiile incipiente ale IC, simptomele precum dispneea de efort, fatigabilitatea sau edemele pot fi absente sau atribuite altor comorbidități. Astfel, utilizarea unui marker biologic precum NT-proBNP poate semnala precoce afectarea cardiacă și poate ghida investigații suplimentare (ecocardiografie, test de efort). Studiile clinice au arătat că NT-proBNP are o sensibilitate și specificitate ridicate în diagnosticul IC, inclusiv la pacienții cu DZ’, explică Claudiu Cobuz.

Cu sprijinul conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava, utilizarea in premieră regională în cadrul unui centru antidiabetic, în mod gratuit, a acestui biomarker de insuficiență cardiacă indică preocuparea continuă pentru a crește calitatea serviciilor medicale pentru pacienții cu diabet zaharat atât în ceea ce privește diagnosticul precoce a patologiei cardiovasculare cât și necesitatea monitorizării complicațiilor cronice specifice. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania vine la hramul de vară al Mănăstirii Coșula, sărbătorit pe 16 mai. Credincioșii din toată Moldova sunt așteptați la un eveniment

Publicat

Publicitate

Pe 16 mai, Mănăstirea Coșula din județul Botoșani își deschide larg porțile pentru a celebra hramul de vară în cinstea Sfântului Cuvios Sila, ale cărui moaște se află în incinta așezământului monahal. Sute de credincioși din întreaga regiune a Moldovei sunt așteptați să participe la manifestările religioase dedicate acestui sfânt cuvios, cunoscut pentru darurile sale de rugăciune și povățuire duhovnicească.

Ceremoniile religioase vor debuta joi, 15 mai, la ora 18:00, cu slujba de Vecernie și Utrenie, iar vineri, 16 mai, începând cu ora 08:00, se vor oficia Ceasurile, Acatistul, Sfânta Liturghie și o agapă frățească.

„Cu bucurie, noi, viețuitorii Sfintei Mănăstiri Coșula, vă invităm la hramul de vară al mănăstirii noastre, închinat Sfântului Cuvios Sila. Să-l rugăm să ne lumineze sufletele prin rugăciunile lui și să ne călăuzească pe calea mântuirii”, a transmis arhimandritul Calinic Chervase, starețul Mănăstirii Coșula.

Programul slujbelor: 

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, Mănăstirea Coșula se pregătește să îmbrace veșminte de sărbătoare pentru a sărbători Hramul de vară – “Sfântul Cuvios Sila”, ale cărui Sfinte Moaște se află în Mănăstire.
📌📌📌La bucuria acestui praznic, se adaugă și bucuria de a-i avea în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, Epicop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, care va sluji atât la slujba Privegherii din ajun, cât și în ziua hramului la Dumnezeiasca Liturghie și la slujba Parastasului, împreună cu soborul de preoți și diaconi, înconjurați de credincioșii ce vor fi prezenți pentru a-I aduce mulțumire lui Dumnezeu și recunoștință sfîntului Sila.
Vă invităm să luați parte, împreună cu noi, după următorul program:
#Joi , 15 mai 2025
Ora 18:00 – Slujba Privegherii în cinstea Sfinților Cuvioși Sila Paisie și Natan.
#Vineri, 16 mai 2025
Ora 8:00 – Acatistul Sf. Sila, Paisie și Natan
Ora 9:00 – Sfânta Liturghie arhierească”, se arată într-un comunicat remis redacției.

Sfântul Cuvios Sila

Sfântul Cuvios Sila s-a născut în anul 1697 în ținutul Botoșanilor, din părinți ortodocși, Ion și Ioana. A intrat ca frate începător la Schitul Orășeni (com. Cristești, jud. Botoșani), fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a venit la Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie. După trecerea acestuia la cele veșnice, starețul Dosoftei, noul părinte duhovnicesc al schitului, a rânduit să fie hirotonit diacon și preot, iar la scurt timp să fie tuns în schima mare.

Publicitate

Un monument istoric cu rădăcini adânci în istoria spirituală și culturală a Moldovei

Situată la 20 de kilometri sud-est de municipiul Botoșani, Mănăstirea Coșula a fost întemeiată în anul 1535 de marele vistiernic Mateiaș Coșolvei, sfetnic al domnitorului Petru Rareș. Ansamblul arhitectural, reprezentativ pentru stilul feudal moldovenesc, este inclus pe lista monumentelor istorice și are o semnificație aparte în patrimoniul spiritual al regiunii.

După reînființarea sa în anul 1991, mănăstirea a cunoscut o amplă revitalizare. Începând cu 2022, a devenit un punct de atracție turistică major în județul Botoșani, odată cu finalizarea unui proiect de restaurare în valoare de 15 milioane de lei din fonduri europene. Din aceste fonduri au fost restaurate clădirile existente și s-a amenajat un muzeu în fosta casă egumenească, unde cel mai vechi exponat este o Sfântă Evanghelie din 1731.

Un alt proiect, în valoare de 2,89 milioane de lei, finanțat de Compania Națională de Investiții, a permis construirea unor spații moderne de cazare pentru pelerini și chilii pentru călugări, precum și un paraclis folosit în sezonul rece.

În perioada sa de glorie, între secolele XVII-XVIII, Mănăstirea Coșula a fost unul dintre cele mai importante centre monahale din lumea ortodoxă, cu peste 1.000 de călugări. Aici a fost tradusă pentru prima dată în limba română lucrarea istoricului Herodot. Din patrimoniul de odinioară s-au păstrat puține obiecte, multe dispărând în perioada regimului comunist, când mănăstirea a fost abandonată, iar o parte a bisericii „Sfântul Nicolae” a fost transformată în depozit de cartofi.

Biserica mănăstirii adăpostește fresce vechi de aproape 500 de ani, cu o valoare artistică remarcabilă. Restauratorii au descoperit o culoare unică, denumită „galben de Coșula”, iar stilul pictural amintește de marile mănăstiri din Bucovina, precum Sucevița, Voroneț sau Arbore.

Citeste mai mult

Eveniment

Noi reguli pentru comercianții de tutun, impuse de ANPC. Vânzătorii pot cere cartea de identitate a cumpărătorului

Publicat

Publicitate

Reguli noi pentru vânzătorii de tutun: Obligații suplimentare impuse de ANPC începând de duminică

Începând de duminică, comercianții care vând produse din tutun sunt obligați să respecte o nouă regulă introdusă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Această măsură are ca scop întărirea protecției consumatorilor și alinierea la reglementările europene în domeniu, scrie alba24.ro.

ANPC subliniază că nerespectarea noilor prevederi poate atrage sancțiuni, inclusiv amenzi semnificative sau chiar suspendarea activității comerciale.

Ei au obligația să afișeze la loc vizibil un panou informativ prin care să reamintească interdicția vânzării acestor mărfuri către minori, potrivit Rador.

Afișul, care poate fi descărcat de pe site-ul ANPC.

Publicitate

De asemenea, ordinul prevede obligația operatorilor economici de a deține în mod obligatoriu și variante dedicate persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, fie audio, fie prin utilizarea oricăror mijloace fizice ori digitale specifice.

Noile reguli se adresează vânzătorilor de produse din tutun, țigări electronice, dispozitive pentru încălzirea tutunului, precum și alte mărfuri similare.

Citeste mai mult

Eveniment

12 mai – Ziua internațională a asistenților medicali

Publicat

Publicitate

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali.

Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului ‘Saint Thomas’ din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane fără o pregătire profesională. Ca semn al recunoașterii meritelor sale, regina Victoria a decorat-o în 1904 cu Crucea Roșie Regală. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit.

Tema din 2025, stabilită de către Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN), este ‘Puterea economică a îngrijirii’ și se concentrează pe sănătatea și bunăstarea asistentelor medicale, subliniind rolul critic pe care îl joacă o forță de muncă sănătoasă în consolidarea economiilor, îmbunătățirea sistemelor de sănătate și asigurarea unor rezultate mai bune pentru comunitățile din întreaga lume, potrivit www.icn.ch.

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali este o federație de peste 130 de asociații naționale de asistenți medicali, reprezentând cele peste 28 de milioane de asistenți medicali din întreaga lume. Este prima și cea mai largă organizație internațională din lume pentru profesioniștii din domeniul sănătății și a fost fondată în 1899. Aceasta activează pentru a asigura îngrijiri medicale de calitate pentru toți, pentru politici solide de sănătate la nivel global, progresul cunoștințelor de asistență medicală, precum și pentru respectarea în lume a profesiei de asistent medical. ICN colaborează cu agențiile specializate din cadrul ONU, și în mod special cu Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Internațională a Muncii și Banca Mondială. Totodată lucrează îndeaproape cu o serie de organizații internaționale neguvernamentale și alți parteneri.

În fiecare an, ICN alcătuiește un raport ce cuprinde studii de caz, interviuri, bannere și logo-uri pentru rețelele sociale. ICN face apel la asistenții medicali să își împărtășească experiențele sub forma unui studiu de caz, informând astfel populația despre activitatea lor și servind în același timp și ca un schimb de experiență între asistenții medicali prin cunoașterea diverselor modalități de soluționare a problemelor din domeniul de activitate – proceduri ce pot fi accesate pe www.icnvoicetolead.com.

Evoluția profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaș în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, servicii bazate pe aparatură și echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării acestei profesii. Asociațiile naționale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea și sprijinirea în desfășurarea activității acestei categorii de profesioniști.

Publicitate

Celebrarea asistenților medicali are loc, în multe țări, precum Australia, Statele Unite, Canada, timp de o săptămână, fiind denumită ‘National Nurses Week’. Activitățile desfășurate pe parcursul acestei săptămâni – seminarii educaționale, dezbateri, concursuri, discuții și alte evenimente comunitare -, evidențiază rolul important al asistenților medicali (femei sau bărbați) în îngrijirea pacienților.

În România, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) susține în fiecare an tema aleasă de ICN pentru Ziua internațională a asistenților medicali, pentru că aceasta reflectă angajamentul față de contribuția esențială în domeniul de ”nursing” la nivelul comunității internaționale, se subliniază pe www.oamr.ro. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending