Connect with us
Publicitate

Actualitate

Mașină solară cu 3 roți, construită de o echipă a UTCN. Va parcurge 3.200 de km la un concurs în Australia

Publicat

Publicitate

O echipă de studenți și profesori de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) construiește o mașină solară cu 3 roți care va parcurge, în premieră, 3.200 de km la un concurs în Australia alimentată doar cu energia primită de la Soare.

Vehiculul solar are propulsie electrică, este unul ultraușor, având o caroserie din fibră de carbon, și cântărește în jur de 200 de kg.

Alimentarea se face pe bază de panouri fotovoltaice care ocupă aproape 5 mp din suprafața mașinii.

Publicitate

”Vom participa la competiția World Solar Challenge în Australia, care începe în 22 octombrie și durează 7 zile. Piloții sunt 6 studenți care se vor schimba o dată la fiecare 2 ore.

O echipă de studenți și profesori de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) construiește o mașină solară cu 3 roți care va parcurge, în premieră, 3.200 de km la un concurs în Australia alimentată doar cu energia primită de la Soare.

Vehiculul solar are propulsie electrică, este unul ultraușor, având o caroserie din fibră de carbon, și cântărește în jur de 200 de kg.

Publicitate

Alimentarea se face pe bază de panouri fotovoltaice care ocupă aproape 5 mp din suprafața mașinii.

”Vom participa la competiția World Solar Challenge în Australia, care începe în 22 octombrie și durează 7 zile. Piloții sunt 6 studenți care se vor schimba o dată la fiecare 2 ore.

Viteza maximă a mașinii este în jur de 80-90 de km pe oră, dar la competiție vehiculul se va deplasa cu o viteză medie de 65 de km pe oră, ținând cont că va trebui parcursă o distanță de 3.200 de km, între Darwin și Adelaide”, a spus conf. univ. Ștefam Breban, coordonator al echipei UTCN.

Publicitate

solar 3

Participare în premieră pentru România

Prof. univ Călin Neamțu, de asemenea coordonator al echipei, a declarat la rândul său că această competiție din Australia este cea mai importantă din lume a vehiculelor solare, care are loc în condiții dificile în deșert, la temperaturi ridicate.

”Participarea noastră este o premieră pentru România, suntem prima echipă care a construit un vehicul solar și participă la concursul din Australia.

Mașina se va conduce pe autostrăzi câte 8 ore pe zi și se va campa unde vom ajunge la finalul fiecărei zile. Anul trecut am fost prezenți la o competiție de 24 de ore în Europa, dar acum e altceva. Obiectivul nostru este să terminăm cursa și încercăm să câștigăm un loc pentru cea mai bună echipă de debut”, a spus Neamțu.

De remarcat este că piesele componentae ale caroseriei din fibră de carbon ale mașinii, dar și unele de mici dimeniuni, au fost realizate chiar la UTCN, cu ajutorul unui utilaj modern, numit autoclavă, care nu se mai găsește în nicio universitate din România.

”Aici avem posibilitatea să presăm fibrele de carbon”, a explicat și prof. univ. Paul Bere.

solar 4

Ce spun studenții

Una dintre studentele din echipă, Daiana, s-a ocupat în cadrul proiectului de partea de proiectare a cupolei mașinii, ventilație, suporturi pentru faruri și colantarea vehiculului.

”Stau până seara târziu să pregătim mașina. Îmi plac mașinile, de aceea am venit la această facultate”, a spus Daiana.

Proiectarea mașinii solare a început în octombrie 2022, iar de atunci au fost realizate mai multe versiuni.

”Suntem în momentul construcției, iar următoarea provocare este plecarea în Australia. Eu am lucrat în medie peste 12 ore pe zi la acest proiect”, a spus Gabriel Eric, absolvent al UTCN,  care este în primul an la master.

solar 1

Unul dintre cei 6 piloți ai mașinii, Raimond, a explicat că un aspect important de care trebuie ținut cont în concurs este riscul pentru șoferi, în condițiile în care mașina solară nu are airbag-uri, iar sistemele de siguranță sunt reduse.

”Avem doar o centură în șase puncte care ne asigură un anumit sistem de siguranță și rollbar-ul care ne protejează capul. Am pilotat și mașina de anul trecut, iar față de o mașină clasică aceasta este mult mai rudimentară, fiind mai apropiată de o bicicletă la condus, dar ne-am descurcat deși condițiile de șofat nu sunt simple”, a explicat Raimond, absolvent la UTCN, masterand.

Un alt pilot al mașinii, Sebastian, student în anul 3, a afirmat că cei care se vor ocupa de condusul mașinii solare vor încerca să se ajute unii pe alții pentru a se reuși atingerea obiectivului, și anume încheierea cursei.

Echipa UTCN ar mai avea nevoie de un sprijin financiar pentru transportul mașinii solare pe calea aerului până în Australia, astfel că cei care doresc să ofere o mână de ajutor o pot face prin încheierea unui contract de sponsorizare cu universitatea.

La competiția World Solar Challenge sunt înscrise 66 de echipe din întreaga lume.

Sursa: cluj24.ro

soalr 6

soalr 7

 

 

 

Ssolar 8

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Igor Cuciuc, după moartea fiicei: „Am pierdut tot ce aveam mai scump”

Publicat

Publicitate

„Am pierdut tot ce aveam mai scump”. Asta a scris într-o postare pe rețele interpretul Igor Cuciuc, la scurt timp după moartea fiicei sale. Acesta a mai menționat că prima ambulanță ar fi venit neechipată, iar a doua a sosit peste 20 de minute, scrie agora.md.

Igor Cuciuc spune că fiicei lui i s-a făcut rău la data de 15 noiembrie, la ora 21:30, în timp ce se afla într-un local de la Botanica, bulevardul Dacia, după balul bobocilor. Părinții au fost anunțați că Andreea și-a pierdut cunoștința.

Din spusele tatălui, salvarea ar fi venit peste șapte minute, însă ar fi fost neechipată. Peste 20 de minute ar fi venit a doua ambulanță, cu aparat respirator, însă nu s-a mai reușit resuscitarea fetei.

Publicitate

„Au încercat 45 de minute să o resusciteze cu oxigen și nu au putut să o aducă la viață. Nu știu ce să zic. Cauza o vom afla astăzi. Nu era cu ce respira în acel local plin de fum, kalian (n.r. narghilea), țigări electronice și fără aerisire corespunzătoare! Suntem distruși de durere! Doamne, de ce ai luat-o la tine așa devreme pe Andreea, fiica mea iubită?”, a scris pe pagina sa de facebook Igor Cuciuc.

Sursa agora.md

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Valeriu Iftime: „V-am cerut demisia! Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă”

Publicat

Publicitate

Am încheiat a treia săptămână la Consiliul Județean cerând demisii pentru modul dezastruos în care a fost gestionată problema apei din județ. Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă!

Am spus-o încă de la începutul campaniei trecute: situația critică a companiei de apă a demonstrat o lipsă gravă de management și viziune, ca să nu mai vorbesc de implicare și capacitate pentru a gestiona situații de criză.

Avem nevoie mai mult ca oricând de o echipă nouă, una care să aibă cu adevărat capacitatea și motivația de a oferi botoșănenilor serviciile la care au tot dreptul.

Publicitate

Dacă cineva mai are dubii că această decizie este imperativă, situația de ieri nu mai lasă loc de amânare. Ieri am decis să merg în regim de urgență la o avarie majoră – o conductă mare de apă a cedat, s-a lucrat toată noaptea pentru remediere și am fost acolo, alături de echipă, pentru a urmări îndeaproape soluționarea. Lucrurile vor intra în normal, însă șubrezimea sistemului nu reprezintă altceva decât o consecință directă a tuturor investițiilor ratate de cei care au fost responsabili până acum.

Pentru mine acest subiect este prioritar!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Veste tragică! Andreea, unicul copil al interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață la Balul Bobocilor

Publicat

Publicitate

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe, scrie unica.md.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

 

Publicitate
Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

 

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi a demonstrat că PSD a crescut de fiecare dată pensiile cu cel puțin 41%, în timp ce PNL le-a înghețat de mai multe ori

Publicat

Publicitate

Fostul Ministru al Muncii, deputatul PSD Marius Budăi a prezentat un grafic al creșterii punctului de pensie în perioadele în care Ministerul Muncii a fost condus de miniștrii PSD, respectiv miniștrii PNL. Social-democratul demonstrează că PNL a mințit când s-a lăudat că a majorat pensiile cu 40%. În realitate, spune Budăi, PNL a înghețat pensiile în 2021, iar fostul premier Florin Vasile Cîțu spunea atunci că „mărirea pensiilor cu 8% era în programul electoral, nu în programul de guvernare”. La fel, fostul PDL, azi PNL, a înghețat pensiile timp de 3 ani, în perioada 2010-2012. 

Am vrut să vedeți adevărul, pentru că i-am auzit pe cei de la PNL cum se lăudau, sau mai degrabă mințeau, că au majorat pensiile cu 40%, lăudându-se de fapt cu deciziile noastre. Adevărul e că PNL a înghețat pensiile în 2021, iar premierul de atunci, Florin Vasile Cîțu, declara senin că nu contează ce a promis PNL în „programul electoral” – contează doar ce au trecut după alegeri în „programul de guvernare!”, a declarat Marius Budăi.

Social-democratul susține că dacă se ia în calcul și recalcularea pensiilor de la 1 septembrie, în ultimii trei ani, miniștrii muncii de la PSD au reușit să majoreze pensia medie cu peste 70%.

Publicitate

Am prezentat distinct recalcularea pensiilor, pentru că de la 1 septembrie nu mai vorbim de „punctul de pensie”, ci de un alt indicator „valoarea punctului de referință”. Dacă însă comparăm pensia medie de la finalul anului 2021 (1.608 lei) cu cea din prezent (2.735 lei), creșterea este de peste 70%!”, a explicat fostul ministru al Muncii.

Pentru următorii 4 ani, PSD și-a propus să majoreze pensia medie cu 48%, până la 4.050 de lei față de 2.735 de lei cât e în prezent.

https://www.facebook.com/share/1DB4WdQkpK/

Publicitate

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending