Connect with us
Publicitate

Eveniment

Mașină radiată din circulație de către autoritățile olandeze, găsită în trafic în orașul Săveni

Publicat

Vineri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Săveni au oprit pentru control, pe Drumul Județean D.J. 282, un autoturism condus de un bărbat, de 38 de ani, din orașul Săveni.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autoturismul pe care îl conducea figurează ca fiind radiat din circulație, de către autoritățile olandeze.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui autovehicul neînmatriculat.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Olimpiada națională de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională se va desfășura la Botoșani

Publicat

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani, se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de prestigiu care își propune să promoveze și să susțină limba și cultura ucraineană.

Deschiderea oficială a olimpiadei va avea loc în data de 22 aprilie 2024, începând cu ora 16.00, în Sala de conferințe „Mihai Eminescu” a Complexului hotelier „Rapsodia City Center” din municipiul Botoșani, unitate care va asigura masa și cazarea elevilor participanți și a profesorilor însoțitori pe toată durata competiției.

Probele scrise se vor desfășura marți, 23 aprilie 2024, la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, între orele 9.00-12.00.

Festivitatea de premiere va avea loc în data de 25 aprilie 2024, începând cu ora 10,00, în Sala de conferințe „Mihai Eminescu” a complexului hotelier „Rapsodia City Center”.

La etapa națională a olimpiadei vor participa 68 de elevi din județele Arad, Botoșani, Caraș-Severin, Maramureș, Satu-Mare, Suceava, Timiș, Tulcea și 8 profesori însoțitori. Elevii participanți sunt de nivel gimnazial și liceal și studiază limba ucraineană ca limbă maternă, disciplină de studiu în cadrul programului școlar. O parte dintre elevii participanți, din județele Maramureș, Timiș și Suceava, provin din licee cu predare în limba ucraineană maternă. Comisia centrală va fi formată din 13 membri.

Uniunea Ucrainenilor din România, organizație reprezentativă parlamentară a comunității ucrainene, este partenerul principal al Inspectoratul Școlar Județean Botoșani în organizarea acestui eveniment.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Amenzi de 9.000 de lei, aplicate pentru apelare nejustificată sau abuzivă a numărului de urgență 112

Publicat

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la  37 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 156 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 75.000 de lei.

 

Sancțiuni în valoare de 9.000 de lei, au fost aplicate pentru apelarea nejustificată sau abuzivă a numărului de urgență 112 și în valoare de 5.400 de lei au fost aplicate pentru provocare de scabdal și adresare de injurii.

 

De asemenea, au fost reținute 13 permise de conducere și 4 certificate de înmatriculare.

Citeste mai mult

Cultura

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Paul Aretzu – Dumitru Augustin Doman

Publicat

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Pentru lecturi și discuții, sunt invitați poeții Paul Aretzu și Dumitru Augustin Doman. Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, începând cu ora 10.00, la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni, profesor coordonator – Loredana Amariei, și va fi moderat de Lucia Țurcanu.

 

PAUL ARETZU (n. 29 mai 1949, Caracal) este poet, critic şi eseist. A fost profesor de limba și literatura română și limba franceză la Școala generală din comuna Osica de Sus (1973-1986), la Școlile nr. 4 și nr. 5 din Caracal (1986-1990) și la Colegiul Național „Ioniță Asan” din aceeași localitate (1990-2014). În perioada 2010-2013, a  fost redactor-șef al revistei „Ramuri”.

În 1971, a debutat în revista „Ramuri”, condusă de Al. Piru, iar în 1988 este inclus cu grupajul Insomnia cuvintelor în volumul colectiv Zboruri lirice (Editura Scrisul Românesc). Prima carte, Carapacea cu sunete, îi apare în 1996, la Editura Eminescu.

A publicat volumele de poezie: Orbi în Paradis (Editura Cartea Românească, 1999); Diapazonul de sânge (Editura Cartea Românească, 2000); Cartea Psalmilor (semne de iubire) (Editura Cartea Românească, 2003); Urma lui Uriel (Editura Vinea, 2006); Muntele Viu (Editura Pleiade, 2016); Cartea cu anluminură (Editura Pământul, 2010); Psalmi cu anluminură (Editura Dacia XXI, 2011); Ștergerea completă a feţei (antologie; Editura TipoMoldova, 2011); Eva Maria şi condeierul Paul (în colaborare cu Eva Maria Ilsia Musuret, Editura Brumar, 2014); Muntele Viu (Editura Pleiade 2016).

Este autorul câtorva cărți de critică literară: Viziuni critice (Editura Ramuri, 2005); Scara din bibliotecă (Editura Ideea Europeană, 2007); Jurnal de lecturi (Editura Scrisul Românesc, 2009); Măgăriţa lui Balaam (Editura TipoMoldova, 2013).

Poemele sale au fost traduse în engleză, franceză, sârbă, maghiară, turcă.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 2000.

 

DUMITRU AUGUSTIN DOMAN (n. 29 august 1953, Șovarna, Mehedinți) este poet și prozator. A fost redactor la „Zig-Zag” (1990), „Expres Magazin”(1991-1992), „Evenimentul Zilei”(1992-1997). Între 1996 și 2000, a fost redactor-șef la revista „Calende”, iar din 2008 până în 2020, redactor-șef la „Argeș”.

A publicat prima povestire în anul 1973, în revista „Orizont”, debutând editorial în 1985, cu volumul Povestiri cu contrapunct (Editura Albatros, 1985).

Este autorul volumelor: Sfârşitul epocii cartofilor (Editura Calende, 1999); Meseria de a muri (Editura Calea Moşilor, 2001); Concetăţenii lui Urmuz (Editura Muzeul Literaturii Române, 2007); Moartea noastră cea de toate zilele (Editura Timpul, 2008); Generaţia 80 văzută din interior (Editura Tracus Arte, 2010); Cititorul de roman (Editura Pământul, 2010); Sâmbătă, duminică și alte singurătăți (Editura TipoMoldova, 2015); Zbateri facile, strădanii futile (Editura Bibliotheca, 2017); Moartea de după moarte (Editura Junimea, 2019); Spuma zilelor și nopților de lectură (Editura Grinta, 2019); Omul cu drujba roșie și alte povestiri (Editura Limes, 2023).

În anul 2023, a publicat primul volum de poezie, Zidul de ceață, apărut la Editura Limes.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 2008.

Citeste mai mult

Eveniment

Cine se poate pensiona cu 15 ani mai devreme și fără penalități: Noi calcule

Publicat

Este vorba, în primul rând, despre condițiile speciale și deosebite de muncă, adică fostele grupe de muncă 1. și 2. Românii care lucrează în continuare în aceste condiții beneficiază de această reducere a vârstei de pensionare. Aceștia se pot pensiona mai vreme chiar și cu 13 ani sau cu 10 ani. 

Vizați de noua prevedere legislativă sunt și oamenii care au lucrat în zonele de radiații I și II, adică s-au expus unui risc foarte mare. Și aceștia se pot pensiona cu 20 de ani (zona I) sau cu 10 ani (zona 2). Oamenii primesc în timpul activității o serie de punctaje, acestea fiind luate în calcul în momentul în care se pensionează.

Dacă ne referim la persoanele cu dizabilități, vedem că se pot pensiona cu 15 ani mai devreme cei care sunt încadrați la gradul de handicap grav, și cu 10 ani mai devreme cei care sunt încadrați la gradul de handicap mediu.

CINE SE POATE PENSIONA MAI DEVREME ÎN NOUA LEGE

– românii care au lucrat în condiții deosebite și speciale – vârstă de pensionare se reduce 13 ani/respectiv 10 ani

– persoanele care au lucrat în zonele de radiații I și II – vor avea reducerea din vârsta standard de pensionare de 20 de ani ( zona I) și respectiv de 18 ani (zona II)

– persoanele cu dizabilități – se pot pensiona cu 15 ani mai devreme – handicap grav
cu 10 ani mai devreme – handicap mediu

SURSA: Legea pensiilor

Cum a fost semnat deja contractul pentru sistemul informatic, înseamnă că se așteaptă ca această etapă de recalculare să înceapă.

De luna viitoare și până în luna august vor fi distribuite deciziile de recalculare, iar în acest fel oamenii vor vedea punctajul după noua formulă, urmând ca în septembrie să fie livrate noile pensii.

CÂND PRIMESC ROMÂNII PENSIILE MAJORATE

– mai-august – distribuirea deciziilor de recalculare
– septembrie – livrarea pensiilor majorate
– 3 milioane de români primesc a doua majorare
– 1,6 milioane de români rămân cu pensiile înghețate

SURSA: REALITATEA PLUS

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending