Connect with us

Eveniment

Marii nedreptățiți la premiile Oscar 2023. Duminică noaptea este sărbătoarea cea mai valorificată a industriei filmului

Publicat

Publicitate

Duminică noaptea este sărbătoarea cea mai valorificată a industriei filmului. Premiile Oscar sunt un reper pentru cei care nu au foarte mult timp pentru a face o adevărată investigație pentru a găsi un film realizat la cele mai înalte standarde, cu actori de renume și cu buget pe măsură.

În ultimii ani însă, criteriile pentru nominalizarea anumitor producții în defavoarea altora au devenit din ce în ce mai axate pe corectitudine politică, aservirea unor industrii adiacente celei filmului sau chiar mesajul politic din spatele scenariului. Impact.ro a stat de vorbă cu Cătălin Anchidin, critic de film și fin cunoscător al mecanismelor care stau în spatele nominalizărilor la marile premii.

„La Oscar vorbim mai degrabă de star system”

În 2020, înainte de pandemia care a oprit producția de film, Academia americană de film (AMPAS) a anunţat noi reguli privind diversitatea şi incluziunea pentru ca o producţie să fie eligibilă la categoria „cel mai bun film” a premiilor Oscar. Pentru ca o producţie să fie luată în considerare pentru categoria „cel mai bun film” trebuie să îndeplinească criterii care sunt incluse în două din patru norme: Standard A „Onscreen Representation, Themes and Narratives”, Standard B „Creative Leadership and Project Team”, Standard C „Industry Access and Opportunities” şi Standard D „Audience Development”. Fiecare normă are criterii care cer includerea persoanelor din grupuri subreprezentate, precum femeile, persoane din grupuri etnice sau rasiale subreprezentate, din comunitatea LGBTQ+ şi persoane cu dizabilităţi fizice şi cognitive. De fapt această decizie a fost ultima verigă dintr-un lung lanț de decizii.

„Premiile Oscar nu au fost niciodată relevante pentru calitatea artistică a filmelor ci mai degrabă pentru industria filmului și în general pentru showbiz. La Oscar vorbim mai degrabă de star system, si mașinăria de marketing și pr care se pornește pentru fiecare film în parte. Cu cât un film este mai promovat cu atât are mai multe șanse să atragă atenția membrilor Academiei Americane de Film.”, spune Cătălin Anchidin.

Ce filme a ratat Academia Americană de Film anul acesta?

Lista cu filmele nominalizate și posibilii câștigători este ușor de găsit însă l-am rugat pe invitatul nostru să ne spună care sunt producțiile sau actorii care ar fi meritat să fie prezenți la ceremonia din Los Angeles. Și numite prestații actoricești nu au fost apreciate, precum Woody Harrelson în Triangle of Saddness, deși filmul a fost nominalizat, doar un exemplu care stă pe buzele tuturor. Cătălin Anchidin a ales următoarele exemple pentru a ilustra cum o producție realizată impecabil

Decision to leave

Publicitate

O poveste de dragoste modernă cu elemente neo-noir care abordează într-un mod absolut unic o clasică poveste despre dragoste și obsesie.

Filmul regizat de Park Chan-wook a câștigat Premiul de regie la Cannes si ar fi meritat cel putin 4 nominalizări: cel mai bun film, cea mai bună regie, imagine și actorie.

The Woman King

Unul dintre cele mai bune filme istorice ale anului trecut cu Viola Davis care ar fi meritat din nou un Oscar pentru interpretare și care vorbește despre trecutul tulburător al războinicelor Agojie.

Corsage

Ignorat de Academia Americană de Film, filmul a luat trofeul pentru cea mai bună actriță la “Oscarurile Europene”. De altfel Vicky Krieps a primit si premiul la Cannes si a fost desemnat cel mai bun film la Lodon Film Festival si San Sebastian. Un film despre Împărăteasa Elisabeta Austriei și despre nonconformisul ce o caracteriza. În 1877 „Sissi” împlinește 40 de ani, și este forțată să se conformeze unei imagini publice care o încorsetează din ce în ce mai strâns, în toate sensurile.

Armageddon Time

Povestea autobiografică, care te cucerește pur și simplu, a lui James Gray, plasată în New York-ul anilor 1980. Un film în care Anne Hathaway, Jeremy Strong și Anthony Hopkins oferă un regal de actorie.

Good Luck to You, Leo Grande

Emma Thomson joacă rolul unei văduve care ajunge să angajeze o escortă iar viața ei se schimbă subit. O comedie dulce-amară care ar fi meritat Oscarul pentru interpretare, scenariu și regie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pompierii, alături de copiii din Tabăra din pridvorul satului de la Biserica Văculești: Lecții de viață și siguranță în vacanță

Publicat

Publicitate

În cadrul „Taberei din pridvorul satului”, organizată de Parohia Văculești, 70 de copii au avut parte, astăzi de o experiență inedită și educativă, alături de pompierii botoșăneni.

Activitatea a avut ca scop informarea și educarea celor mici în domeniul situațiilor de urgență, prin explicații simple, exerciții practice și multă interacțiune.

Copiii au aflat cât de important este să știe cum să reacționeze în caz de incendiu, inundație, cutremur sau dacă descoperă muniție neexplodată. Informațiile primite pot face diferența în momente critice și, tocmai de aceea, astfel de acțiuni preventive sunt esențiale, indiferent de vârstă.

Pe înțelesul lor, pompierii le-au vorbit despre pericolele care îi pot pândi în viața de zi cu zi, acasă, pe stradă, la locurile de joacă sau la școală. Au fost oferite sfaturi concrete despre ce trebuie evitat pentru a rămâne în siguranță:

– nu vă jucați cu focul – chibrituri, brichete sau lumânări pot provoca incendii;

– stați departe de prize sau cabluri electrice căzute;

Publicitate

– nu vă cățărați în copacii din apropierea liniilor de înaltă tensiune;

– evitați zona căilor ferate electrificate și nu urcați pe vagoane, chiar dacă pare o idee bună pentru un selfie;

– înotați doar în locuri special amenajate și niciodată singuri, dacă nu știți să înotați.

Un alt moment interesant a fost cel dedicat prezentării autospecialelor – copiii au văzut cu ochii lor cum arată și cum funcționează mașinile de intervenție. Cei mai curajoși au avut chiar ocazia să probeze echipamentele de salvare din spații înguste.

Întreaga activitate s-a desfășurat în baza unui protocol de colaborare între Arhiepiscopia Iașilor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

Pentru copiii din tabără, a fost o zi plină de învățături prețioase, dar și de entuziasm, curiozitate și bucuria descoperirii. Iar pentru pompieri, încă o ocazie de a transmite mai departe ceea ce contează cel mai mult: prevenția salvează vieți.

Citeste mai mult

Eveniment

Veteran de război din Botoșani, sărbătorit la împlinirea vârstei de 101 ani

Publicat

Publicitate

Un moment de profund respect și recunoștință a avut loc la Botoșani, unde primarul municipiului, Cosmin Andrei, l-a vizitat pe Ioan Pînzariu, botoșăneanul care a împlinit venerabila vârstă de 101 ani.

Evenimentul a fost descris de edil drept „unul dintre cele mai onorabile la care poate lua parte un primar”. Ioan Pînzariu nu este doar un simbol al longevității, ci și un veteran de război, parte a unei generații care a pus temelia libertăților de care ne bucurăm astăzi.

„Astăzi, am reușit să strâng mâna domnului Ioan Pînzariu, care a împlinit 101 ani! (…) Mă bucur că am avut onoarea să vă salut! La mulți ani și deplină recunoștință!”, a transmis primarul Cosmin Andrei, într-o postare publică.

Gestul autorităților locale de a marca astfel de aniversări vine în contextul în care din ce în ce mai puțini veterani de război mai sunt în viață. Comunitatea botoșăneană a transmis, la rândul său, mesaje de admirație și respect pentru domnul Ioan.

Citeste mai mult

Eveniment

Apel umanitar la Botoșani: O mamă cu nouă copii, internată în spital cu bebelușul de 6 luni, are nevoie de ajutor

Publicat

Publicitate

Un nou caz emoționant mobilizează comunitatea din Botoșani, după un apel făcut de Anamaria Macuc, unul dintre oamenii cu mult suflet implicat în foarte multe activități de întrajutorare la Biserica Pacea din Botoșani.

O mamă cu nouă copii, dintr-un sat aflat la distanță de municipiu, este internată în prezent la Spitalul Județean „Mavromati” împreună cu fetița sa de doar șase luni, după o internare de urgență.

Cadrele medicale fac tot posibilul pentru a trata micuța, însă mama a ajuns la spital fără cele necesare, întrucât plecarea a fost bruscă, fără pregătire. În acest context, botoșănenii sunt îndemnați să se mobilizeze pentru a oferi sprijin material și moral.

Printre cele necesare se numără:

  • apă plată și un biberon pentru bebeluș;
  • scutece (pampers) pentru vârsta de 6 luni;
  • lapte praf Aptamil nr. 2;
  • șervețele umede;
  • hăinuțe lejere pentru copil;
  • două tricouri și o pijama mărimea XXL pentru mamă;
  • produse de igienă personală (deodorant, pastă de dinți etc.).

Cei care doresc să ajute pot lua legătura direct cu mama la numărul de telefon 0756 519 170, pentru a afla detaliile legate de spital, salon și programul de vizită (14:00 – 17:00).

“Un mic gest poate însemna enorm pentru o mamă care își veghează copilul zi și noapte într-un salon de spital, departe de ceilalți opt copii ai săi”, a transmis Anamaria Macuc.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 17 iulie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 17 iulie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 17 iulie 2025:

Loto 6/49: 33, 1, 49, 4, 7, 30

Loto 5/40: 5, 21, 30, 23, 19, 39

Joker: 45, 13, 15, 6, 18 + 4

Noroc: 0 6 2 0 7 6 0

Publicitate

Noroc Plus: 5 6 0 3 0 5

Super Noroc: 1 3 0 4 5 6

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending