Connect with us

Eveniment

Marii nedreptățiți la premiile Oscar 2023. Duminică noaptea este sărbătoarea cea mai valorificată a industriei filmului

Publicat

Duminică noaptea este sărbătoarea cea mai valorificată a industriei filmului. Premiile Oscar sunt un reper pentru cei care nu au foarte mult timp pentru a face o adevărată investigație pentru a găsi un film realizat la cele mai înalte standarde, cu actori de renume și cu buget pe măsură.

În ultimii ani însă, criteriile pentru nominalizarea anumitor producții în defavoarea altora au devenit din ce în ce mai axate pe corectitudine politică, aservirea unor industrii adiacente celei filmului sau chiar mesajul politic din spatele scenariului. Impact.ro a stat de vorbă cu Cătălin Anchidin, critic de film și fin cunoscător al mecanismelor care stau în spatele nominalizărilor la marile premii.

„La Oscar vorbim mai degrabă de star system”

În 2020, înainte de pandemia care a oprit producția de film, Academia americană de film (AMPAS) a anunţat noi reguli privind diversitatea şi incluziunea pentru ca o producţie să fie eligibilă la categoria „cel mai bun film” a premiilor Oscar. Pentru ca o producţie să fie luată în considerare pentru categoria „cel mai bun film” trebuie să îndeplinească criterii care sunt incluse în două din patru norme: Standard A „Onscreen Representation, Themes and Narratives”, Standard B „Creative Leadership and Project Team”, Standard C „Industry Access and Opportunities” şi Standard D „Audience Development”. Fiecare normă are criterii care cer includerea persoanelor din grupuri subreprezentate, precum femeile, persoane din grupuri etnice sau rasiale subreprezentate, din comunitatea LGBTQ+ şi persoane cu dizabilităţi fizice şi cognitive. De fapt această decizie a fost ultima verigă dintr-un lung lanț de decizii.

„Premiile Oscar nu au fost niciodată relevante pentru calitatea artistică a filmelor ci mai degrabă pentru industria filmului și în general pentru showbiz. La Oscar vorbim mai degrabă de star system, si mașinăria de marketing și pr care se pornește pentru fiecare film în parte. Cu cât un film este mai promovat cu atât are mai multe șanse să atragă atenția membrilor Academiei Americane de Film.”, spune Cătălin Anchidin.

Ce filme a ratat Academia Americană de Film anul acesta?

Lista cu filmele nominalizate și posibilii câștigători este ușor de găsit însă l-am rugat pe invitatul nostru să ne spună care sunt producțiile sau actorii care ar fi meritat să fie prezenți la ceremonia din Los Angeles. Și numite prestații actoricești nu au fost apreciate, precum Woody Harrelson în Triangle of Saddness, deși filmul a fost nominalizat, doar un exemplu care stă pe buzele tuturor. Cătălin Anchidin a ales următoarele exemple pentru a ilustra cum o producție realizată impecabil

Decision to leave

O poveste de dragoste modernă cu elemente neo-noir care abordează într-un mod absolut unic o clasică poveste despre dragoste și obsesie.

Filmul regizat de Park Chan-wook a câștigat Premiul de regie la Cannes si ar fi meritat cel putin 4 nominalizări: cel mai bun film, cea mai bună regie, imagine și actorie.

The Woman King

Unul dintre cele mai bune filme istorice ale anului trecut cu Viola Davis care ar fi meritat din nou un Oscar pentru interpretare și care vorbește despre trecutul tulburător al războinicelor Agojie.

Corsage

Ignorat de Academia Americană de Film, filmul a luat trofeul pentru cea mai bună actriță la “Oscarurile Europene”. De altfel Vicky Krieps a primit si premiul la Cannes si a fost desemnat cel mai bun film la Lodon Film Festival si San Sebastian. Un film despre Împărăteasa Elisabeta Austriei și despre nonconformisul ce o caracteriza. În 1877 „Sissi” împlinește 40 de ani, și este forțată să se conformeze unei imagini publice care o încorsetează din ce în ce mai strâns, în toate sensurile.

Armageddon Time

Povestea autobiografică, care te cucerește pur și simplu, a lui James Gray, plasată în New York-ul anilor 1980. Un film în care Anne Hathaway, Jeremy Strong și Anthony Hopkins oferă un regal de actorie.

Good Luck to You, Leo Grande

Emma Thomson joacă rolul unei văduve care ajunge să angajeze o escortă iar viața ei se schimbă subit. O comedie dulce-amară care ar fi meritat Oscarul pentru interpretare, scenariu și regie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Economie

Proiect: Firmele nu vor mai fi obligate să ceară anual eliberarea unor noi autorizaţii de funcţionare

Publicat

Un proiect de lege depus în Parlament arată că firmele nu vor mai fi obligate să ceară anual eliberarea unor noi autorizații de funcționare. Autorizația de funcționare va fi emisă fără termen de valabilitate.

Firmele nu vor mai fi obligate să ceară anual eliberarea unor noi autorizaţii de funcţionare, potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul USR Claudiu Mureşan.

Autorizaţia de funcţionare va fi emisă fără termen de valabilitate, astfel că o cerere de reautorizare nu va fi necesară dacă în activitatea firmelor nu apar modificări care să afecteze autorizaţia existentă, iar documentele deja depuse sunt în termenul de valabilitate.

„Antreprenorii şi firmele mici sunt îngropaţi sub teancuri de hârtii şi avize.

Faptul că nu vor mai avea în sarcină şi obligaţia reînnoirii anuale a acordului/autorizaţiei de funcţionare e un ajutor mic, dar îi scuteşte să mai facă – în fiecare an – încă un dosar, încă un drum la primărie.

În acelaşi timp, funcţionarii publici cu atribuţii în emiterea autorizaţiilor/acordurilor de funcţionare vor fi degrevaţi de operaţiuni repetitive şi vor putea să se concentreze pe alte chestiuni importante pentru comunităţi”, declară Claudiu Mureşan.

Proiectul prevede ca obligaţia de a obţine un nou acord de funcţionare să existe doar dacă documentele depuse expiră în termen de 30 de zile sau dacă apar modificări în activitatea desfăşurată.

Sursa: Mediafax

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii de la școlile din Botoșani s-au întâlnit cu mascații. Acțiunea s-a desfășurat în contextul Zilei Poliției Române

Publicat

În contextul Zilei Poliției Române, polițiștii botoșăneni au fost prezenți în mai multe unități de învățământ, din județ, pentru promovarea profesiei de polițist.

Astfel, în zilele de 22 și 23 martie 2023, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei din cadrul structurilor de șiguranță școlară, acțiuni speciale, criminalistică și elevi ai școlilor de profil, au desfășurat activități de informare cu elevii mai multor unități școlare, din județul Boto.ani.

Elevilor le-au fost oferite informații cu privire la pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a deveni polițiști, care sunt condițiile ncesare pentru a se putea înscrie la școlile de profil, precum și principalele activități specifice acestei meserii

Polițiștii prezenți la activități au răspuns tuturor întrebărilor elevilor, legate de ce presupune activitatea unui om al legii.

Citeste mai mult

Eveniment

Identitate falsă cumpărată cu 250 de euro. Cum a vrut un bărbat să înșele vigilența vameșilor de la Stânca

Publicat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca au descoperit asupra unui bărbat cu cetățenie R. Moldova o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române, care era falsă.

 

În data de 22 martie a.c., în jurul orei 15.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru a intra în România, pasager într-un autocar, un cetățean din R. Moldova, în vârstă de 25 de ani.

La controlul de frontieră, a fost descoperită asupra bărbatului o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române, care avea imprimate datele de identitate și fotografia tânărului.

Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că documentul în cauză nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals.

Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că a procurat documentul prin intermediul unor cunoştinţe, contra sumei de 250 de euro pentru a obţine un loc de muncă în Cehia.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Citeste mai mult

Educație

Concurs național de informatică găzduit la Botoșani

Publicat

În perioada 24 – 26 martie 2023, municipiul Botoșani va fi gazda unui eveniment de anvergură, înscris în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de către Ministerul Educației – Concursul Național de Informatică „Urmașii lui Moisil”, ce se va desfășura la Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani.

Organizat de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Societatea de Excelență și Performanță în Informatică, Consiliul Județean Botoșani și Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani, concursul va reuni elevii care au obținut punctajele cele mai mari la Olimpiada de Informatică, din 18 judeţe ale ţării și din municipiul Bucureşti. În cadrul concursului vor concura și echipe din Republica Moldova.

Competiția a fost inițiată în anul 2001 de către Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi, în onoarea patronului liceului, academicianul Grigore C. Moisil (1906 – 1973), fondator de şcoală de informatică în România, personalitate recunoscută pe plan mondial pentru fundamentarea informaticii ca ştiinţă. A mai fost organizat la Botoșani în 2018 și 2019, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, sub coordonarea regretatei profesoare, inspector școlar la acea vreme, Liliana Chira.

Concursul de Informatică “Urmaşii lui Moisil” se desfăşoară într-o singură zi (25 martie 2023) şi constă într-o probă practică pe o platformă de concurs dedicată, realizată în parteneriat cu Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică. Durata de desfășurare a probei practice este de trei ore și constă  în  rezolvarea  a  două  probleme  de  natură  algoritmică,  cu  ajutorul  calculatorului.

Festivitatea de deschidere va avea loc vineri, 24 martie 2023, ora 19.00, în Aula Magna a Colegiului Național ”A.T. Laurian”.

”Le urăm succes tuturor participanților și ne dorim ca zilele petrecute la Botoșani să fie stimulante și inspirate și să marcheze un schimb autentic de experiență. Pentru informații actualizate despre eveniment îi invităm pe cei interesați să acceseze site-ul: https://moisil.sepi.ro/”, este mesajul Danielei Nour, inspectorul școlar pentru informatică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending