Connect with us
Publicitate

Actualitate

Marele Trofeu al Festivalului „Mamaia” 2024 a fost câștigat de Didi-Ionuț Cojocariu, economist și artist de lângă Botoșani

Publicat

Publicitate

După serile Festivalului Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc „Mamaia” 2024, primite cu entuziasm de un public numeros de toate vârstele, care a ales să se bucure de întâlnire cu vedetele folclorului românesc și cu talentații concurenți, atât în Piațeta Perla din Mamaia, cât și în fața micului ecran, urmărind evenimentul transmis live la TVR Folclor, „Mamaia Folclor” 2024 și-a desemnat vineri, 30 august, câștigătorii, informează folclor.tv.ro.

Chiar dacă vremea a fost mai capricioasă cu evenimentul reluat după 12 ani, ploaia nu a speriat publicul iubitor de muzică populară, cultură și tradiții autentice, din toate zonele etnofolclorice ale țării.

Spectatorii au rămas alături de Gala Laureaților prezentată de cunoscuta realizatoare TVR Iuliana Tudor și interpretul de muzică populară din Teleorman, Gelu Voicu. Artiștii au fost acompaniați de Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul” a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, condusă de maestrul Cristian Obrejan. Premiile au fost înmânate de membrii juriului concursului și al preseleției.

MARELE TROFEU AL FESTIVALULUI a fost câștigat de Didi-Ionuț Cojocariu (Bucovina), un tânăr de 30 de ani, de profesie economist. Concurentul a interpretat melodiile „Mândră floare-i norocu” – Mina Pâslaru și „Pentru tine Mărioară” – Alexandru Dumbravă.

Secțiunea Soliști vocali:

PREMIUL I – Alexandra Georgiana Pițu (Muntenia). Concurenta a interpretat melodiile „Balada lui Toma Alimoș” – culegere din repertoriul zonal și „Pe ulița car` mi-e drag” – culegere din repertoriul zonal.

Publicitate

PREMIUL al II-lea – Mădălina Avădănei (Moldova). Concurenta a interpretat melodiile „Doină de Cătănie” – culegere din repertoriul zonal, folclorist Alexandru Vasiliu din Tătăruși și „Foaie verde baraboi” – creație bazată pe o colecție de folclor publicată.

PREMIUL al III-lea – Florin Mihalache (Banat). Concurentul a interpretat melodiile „Cucule te văd zburând” – doină din repertoriul lui Iosif Ciocloda și „Peste deal, peste poiene” – cântec din repertoriul Nicoletei Voica.

Secțiunea Soliști instrumentiști:

Publicitate

PREMIUL I – Papuc Viorel (Muntenia) – NAI.
Concurentul a interpretat melodiile „Doina de jale” – piesă din repertoiul Maestrului Gheorghe Zamfir și „Hora Staccato – Grigoraș Dinicu”.

PREMIUL al II-lea – Alexandru Costin Cioiu (Oltenia) – CAVAL
Concurentul a interpretat melodiile „Doina din caval” – Dumitru Zamfira și „Sârba de la Tismana” – Dumitru Zamfira

PREMIUL al III-lea – Alexandru Cristian Sărbușcă (Oltenia) – CLARINET
Concurentul a interpretat melodiile „Doina” – creație bazată pe o colecție de folclor publicată și „Hora și sârba” – creatie bazată pe o colecție de folclor publicată.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Traficul pe calea ferată, afectat de ploile abundente. Șine sub apă, viteză redusă și chiar oprirea temporară a circulației

Publicat

Publicitate

Precipitațiile abundente care au căzut în ultimele 24 ore au afectat și circulația trenurilor, mai multe sucursale regionale CFR semnalând probleme. Pe anumite tronsoane s-a impus scăderea vitezei de rulare și chiar s-a suspendat circulația, până la retragerea apelor, scrie Adevărul.

Reprezentanții Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” SA au anunțat că traficul feroviar de pe raza Sucursalelor Regionale CF Iași, Craiova și Galați a fost afectat de ploile abundente, care au provocat inundații și aluviuni.

La această oră, din cauza ploilor abundente, trenurile circulă cu viteză redusă pe intervalul de cale ferată Crasna – Zorleni, de pe raza SRCF Iași, măsură necesară, până la retragerea apelor, pentru siguranța traficului, iar pe distanța Hanu Conachi – Independența este afectat de inundații (apă peste ciuperca șinei) firul II, circulația feroviară realizându-se pe firul I”, a anunțat CFR S.A., prin intermediul unui comunicat.

Probleme  au fost și pe raza SRCF Craiova, pe linia CF Călimănești – Cozia. Aici traficul feroviar a fost afectat pe ambele sensuri de circulație în noaptea de vineri spre sâmbătă, 13/14 septembrie 2024, din cauza aluviunilor provocate de ploile torențiale.  În prezent se circulă în condiții normale doar pe firul II.

Inundațiile au întrerupt total circulația pe raza SRCF Galați pe secția CF neinteroperabilă Berești – Târgu Bujor – Galați. Aici terasamentul a fost inundat, decizându-se oprirea temporară a circulației feroviare. Această secție CF  este operată de Transferoviar Călători – TFC, mai precizează reprezentanții CFR S.A…

Pentru reluarea în condiții normale a traficului feroviarse așteaptă retragerea apelor.

Publicitate

Personalul de specialitate este permanent pe teren pentru asigurarea condițiilor optime de trafic, dar și pentru verificarea nivelului apelor, astfel încât circulația trenurilor să poată fi reluată în condiții normale, în cel mai scurt timp de la retragerea apelor din zona căii ferate.

Transmitem scuze călătorilor și îi asigurăm că, odată cu retragerea apelor și remedierea, funcție de situație, a eventualelor deranjamente constatate la suprastructura căii, personalul feroviar al SRCF Iași, Galați și Craiova va depune toate eforturile necesare pentru reluarea circulației trenurilor în condiții normale de trafic”, mai transmite CFR S.A.

Pe contul oficial al Primăriei municipiului Bârlad a fost postat un video și o avertizare pentru cei care intenționează să se deplaseze spre județul Galați, pe ruta Grivița-Bălăbănești-Cuca.

Publicitate

Momentan, traficul rutier și feroviar este închis în ambele sensuri, spre și dinspre Galați către Bârlad, din cauza ieșirii din albie a Pârâului Jăravăț, la ieșirea din localitatea Grivița, spre Halta Bălăbănești.

Recomandăm celor care intenționează să folosească această rută să se informeze suplimentar înainte de a pleca de acasă”, este mesajul municipalității.

Citeste mai mult

Eveniment

Comemorarea deținuților politici morți în Penitenciarul Aiud. Mărturisiri ale deținuților

Publicat

Publicitate

La Aiud va avea loc o slujbă de comemorare a deținuților politici decedați în perioada regimului comunist. Evenimentul se va desfășura la monumentul „Calvarul Aiudului”, sâmbătă, în data de 14 septembrie 2024. Locația a fost aleasă datorită faptului că aici îți duc somnul de veci mulți dintre deținuții politici de la Penitenciarul Aiud, scrie alba24.ro.

Închisoarea din Aiud, recunoscută şi sub denumirea de ”Zarca Aiudului” a ”găzduit” între zidurile sale sub regimul comunist deţinuţi politici cu pedepse mari, proveniţi din toate categoriile politice şi sociale.

În apropierea închisorii, în locul numit Râpa Robilor se află osemintele multor deţinuţi decedaţi în penitenciar şi aruncaţi în gropi comune.

Mulţi şi-au găsit aici sfârşitul în urma bătăilor primite sau a bolilor de care au suferit în anii de detenţie. În perioada 1953 – 1958 comandant al Penitenciarului Aiud a fost col. Ştefan Koller, unul dintre iniţiatorii acţiunilor represive împotriva deţinuţilor politici.

Acesta s-a făcut remarcat nu doar prin completa izolare a celor închişi aici, ci şi prin faptul că a transferat din infirmerie pe toţi deţinuţii bolnavi de TBC, răspândindu-i în toate celule penitenciarului, scrie Adevărul.ro.

Conform cercetărilor, în registrul special al morţilor de la penitenciar şi al registrelor de stare civilă de la Primăria Aiud, numărul morţilor ajunge la un minim de 782, în perioada 1945-1989.

Publicitate

Mărturisiri ale deținuților

Mărturii grăitoare ale celor care şi-au petrecut tinereţea în spatele gratiilor în Cetatea Aiudului apar în cartea „Aiudule, Aiudule“, apărută la Cluj Napoca în 2011.

Virgil Totoescu a fost arestat în 1948, când soţia era însărcinată în trei luni cu singura lor fiică, pe care o va cunoaşte peste 14 ani, la eliberare.

”Aiudul a rămas o pagină excepţională în viaţa noastră, în viaţa celor de acolo şi cu un ecou deosebit în afară, şi pentru ceilalţi, pentru că preocupările noastre spirituale n-au putut fi înfrânte.

Publicitate

Am suferit de foame, de frig, dar legătura cu Dumnezeu n-am rupt-o. M-a ajutat pe mine, şi pot spune şi pe ceilalţi, ne-a ajutat Dumnezeu să transformăm celula în chilie. Daţi-vă seama, ştiam evanghelii în întregime.”

Ilie Tudor a povestit că a fost arestat de autorităţile comuniste în 1958.

În cei 6 ani dramatici de inchisoare, la Aiud i-a întâlnit, printre mulţi alţii, şi pe părintele Dumitru Stăniloae, Nichifor Crainic şi Radu Gyr.

Întrebat ce l-a făcut să reziste, a răspuns: „În primul rând, pentru că la temelia educaţiei mele a stat Biserica, desi sunt nevrednic şi-acuma.”

Fiul ctitorului manastirii din Rohia, Octavian Gherman, a fost arestat de 3 ori, a însumat 8 ani şi jumatate de detenţie.

Pus să caracterizeze încercarea comunismului asupra noastră, bărbatul a răspuns: „Eu cred c-o fost o binefacere, dintr-un anumit punct de vedere. Or aparut valori nemaipomenite din punct de vedere spiritual. Or aparut valori, despre care nu ştiam că există-n neamul ăsta, datorită suferinţelor prin care au trecut.”

Monumentul „Calvarul Aiudului”

În  anul 1992 Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, filiala Alba și Sibiu, au luat decizia de a ridica un monument și un așezământ monahal în „Râpa robilor”.

Concepția monumentului aparține arhitectului Anghel Marcu în colaborare cu arhitecții Nicolae Goga și Liliana Chiaburu. Lucrările de execuție s-au încheiat în 1999.

Simbolizează suferințele îndurate de cei întemnițați de comuniști în penitenciarul din Aiud, cele 14 cruci reprezentând martirii ce duc pe umerii lor crucea cea mare, suferința neamului românesc.

Pe brațele crucii mari sunt două găuri, simbol al ochilor plânși îndreptați spre Dumnezeu, singurul sprijin al deținuților.

Monumentul este prezent în majoritatea ghidurilor turistice, fiind vizitat de cei care trec prin orașul Aiud, pentru a aduce un omagiu celor care au suferit în temnițele României comuniste.

Citeste mai mult

Educație

Carduri educaționale 2024: Cererile pentru a primi cei 500 de lei se depun până pe 3 octombrie. Condiții

Publicat

Publicitate

Părinții copiilor de grădiniță și elevilor defavorizați care au venituri reduse și se încadrează în condițiile prevăzute de ordonanța nr. 83/2023 trebuie să depună la secretariatul școlii o cerere pentru a primi cardurile educaționale în valoare de 500 de lei, până în data de 3 octombrie, scrie alba24.ro.

De precizat, toți cei care s-ar încadra în condițiile programului, trebuie să facă o cerere indiferent dacă au deja cardul de anul trecut, transmite Edupedu.

Până în data de 3 octombrie părinții pot depune la secretariatul școlii cerere pentru obținerea cardului de 500 de lei.

Dacă au card de anul trecut, trebuie să depună doar cererea pentru bani.

Data de 3 octombrie coincide cu cele 25 de zile prevăzute de lege, numărate de la începerea școlii.

Carduri educaționale 2024: Cine poate primi bani

În cazul preșcolarilor calcularea venitului la care se raportează se modifică față de anii trecuți pentru că începând cu luna ianuarie 2024, ajutorul social și alocația  pentru susținerea familiei vor fi înlocuite cu venitul minim de incluziune (VMI).

Publicitate

 

a) copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate;

Condițiile de acordare a sprijinului:

Publicitate

Acordarea stimulentelor educaționale este condiționată de frecvența regulată la grădiniță a copiilor din familiile beneficiare ale stimulentului educațional prevăzut de prezenta lege.

În sensul prezentei legi, prin frecvență regulată se înțelege prezența zilnică a copilului la grădiniță în luna monitorizată, cu excepția absențelor motivate.

Se consideră absențe motivate, ce nu afectează acordarea tichetelor sociale, următoarele cazuri, cu condiția ca acestea să nu depășească 50% din zilele de grădiniță:

  • a) absențe medicale: motivate, numai dacă părinții aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii, la revenirea acestora la grădiniță. În caz excepțional, o singură dată pe an școlar, copiii pot beneficia de tichete sociale și dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniță, din motive medicale;
  • b) învoiri: copiii pot fi învoiți de către părinți în limita a 3 zile pe lună, cu condiția anunțării cadrelor didactice.
  • b) copiii dezavantajați din învățământul de stat primar înscriși în învățământul de stat primar care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară;
  • c) copiii dezavantajați din învățământul de stat gimnazial înscriși în învățământul de stat gimnazial, care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Carduri educaționale 2024: Condițiile de eligibilitate pentru anul școlar 2024/2025

Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc cumulativ, următoarele
criterii, potrivit anunțurilor postate de mai multe școli:

  • venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat preșcolar este de maxim 692 lei
  • venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat primar și gimnazial realizat în luna iulie 2024 să fie de maxim 1.850 lei.

Se vor lua toate veniturile, inclusiv:

a) salariile obținute de membrii familiei

b) indemnizațiile de șomaj

c) creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizație cu caracter permanent

d) alocație de stat pentru copii

e) alocații de întreținere pentru copiii dați în plasament

f) burse pentru elevi și studenți

g) chirii

h) venituri agricole

Citeste mai mult

Eveniment

Doina Federovici: „Guvernarea locală și centrală a PSD a adus multe beneficii botoșănenilor”

Publicat

Publicitate

Comitetul Politic Județean al PSD Botoșani s-a reunit astăzi într-o ședință tehnică pentru pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare. La întâlnire au participat ca invitați secretarul general al PSD, Paul Stănescu, vicepremierul Marian Neacșu, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, europarlamentarii Victor Negrescu, Claudiu Manda și Dragoș Benea, președinții aleși ai CJ Timiș și Suceava, Alfred Simonis și Gheorghe Șoldan și secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Alexandru Stoica.

Analiza conducerii centrale a fost că PSD Botoșani a demonstrat de-a lungul timpului că este una dintre cele mai performante organizații din țară, fapt confirmat și de victoriile obținute la ultimele alegeri locale și europarlamentare, față de care rezultatul de la scrutinul pentru președinția Consiliului Județean a fost doar un accident.

„Aș vrea să le mulțumesc botoșănenilor pentru că au votat în număr mare cu PSD la alegerile locale. Votul politic de la acest scrutin ne-a arătat că botoșănenii sunt în continuare alături de PSD. Am convingerea că organizația se va mobiliza bine și va obține din nou victorii clare la alegerile prezidențiale și parlamentare. Guvernarea locală și centrală a PSD a adus multe beneficii botoșănenilor”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.
În cadrul ședinței au fost abordate și principalele probleme cu care se confruntă administrațiile locale.
Săptămâna aceasta, Cabinetul Ciolacu a aprobat o Hotărâre de Guvern prin care a alocat 7,56 miliarde de lei pentru continuarea investițiilor publice inițiate de autoritățile locale din România. Din această sumă, 2,56 miliarde lei vor fi distribuite în principal către autoritățile publice locale pentru achitarea facturilor constructorilor în proiectele din Programul „Anghel Saligny” (1,66 miliarde lei), dar și pentru proiectele din PNDL I și II și în PNRR. Restul de 5 miliarde lei au fost transferate pentru investițiile desfășurate prin Programul National de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIS), derulat de Compania Națională de Investiții.
„În județul Botoșani sunt în desfășurare nu mai puțin de 127 de proiecte de investiții prin Programul Anghel Saligny, care vor putea beneficia de fondurile alocate de Guvernul Ciolacu”, a declarat Marius Budăi, prim-vicepreședintele PSD Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending