Connect with us

Eveniment

Marcel Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani

Publicat

Publicitate

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi „un guvern pe patru ani”, relatează agerpres.ro.

„Eu sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică seară, la finalul Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat.

El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe care îi va propune PSD.

Singura propunere pe care a detaliat-o a fost cea pe care partidul o va avea la Justiţie.

„Ministrul Justiţiei este un avocat, avocat de Înaltă Curte, un om cu foarte multă experienţă în domeniu. În acest moment era ales preşedinte al Comisiei juridice şi partidul îl susţine”, a declarat Ciolacu.

El a subliniat că trebuie date şanse şi altor oameni faţă de cei care au fost până acum, întrebat dacă are cunoştinţă despre faptul că respectivul a fost „avocat al unui controversat om de afaceri din Craiova”.

Publicitate

„Am o singură rugăminte, ce societate vrem să construim? O societate în care nimeni nu are drept la apărare sau trebuie să judecăm un avocat pentru că a fost? Nu ştiam pentru că nu am urmărit activitatea profesională a viitorului ministru al Justiţiei, dar, repet, dumneavoastră ce fel de Românie vreţi să construiţi? Eu vreau o Românie în care să fie zero corupţie, să nu existe niciun fel de corupţie şi să se ia toate măsurile şi zero încălcări ale drepturilor omului. Eu cred că trebuie să dăm şanse şi altor oameni decât celor care au fost până acum, pentru că aţi văzut cu toţii că societatea se schimbă. Nu sunt un prieten, am vorbit cu domnul viitor ministru doar la telefon. Este parlamentar PSD, nu trebuie să fie recomandat”, a declarat Ciolacu.

În context, el a precizat că una dintre variantele pentru candidatura la prezidenţiale discutate în cadrul coaliţiei este Crin Antonescu.

Potrivit unor surse social-democrate, portofoliile pe care ar urma să le deţină PSD în viitorul Executiv şi propunerile de miniştri sunt următoarele: prim-ministru – Marcel Ciolacu, Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr; Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan; Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu; Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila; Ministerul Agriculturii – Florin Barbu, Ministerul Culturii – Natalia Intotero; Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu; Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dramă la Ripiceni. O bătrână de 82 de ani murit în flăcări seara trecută în urma unui incendiu produs de un scurtcircuit

Publicat

Publicitate

O femeie, în vârstă de 82 de ani, din localitatea Ripiceni, și-a pierdut viața în urma unui incendiu care i-a cuprins locuința. Tragedia s-a produs noaptea trecută, iar flăcările au fost observate de vecini.

Când au ajuns pompierii, casa și o anexă ardeau în totalitate. Întrucât existau informații că proprietara ar putea să fie în interior, echipajele au început imediat căutarea acesteia, concomitent cu actiunea de stingere a incendiului.

Din păcate, femeia a fost găsită decedată într-una dintre camere.

La caz au acționat pompierii din cadrul Gărzilor de Intervenție Ștefănești și Trușești, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, o ambulanță SAJ, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ripiceni.

“Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Pentru evitarea unor tragedii, ISU Botoșani recomandă:

Publicitate

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective.

De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Macarie cel Mare, Egipteanul

Publicat

Publicitate

Sfântul Macarie cel Mare, numit Egipteanul, a trăit între anii 295 – 392 și se deosebește de celălalt Cuvios Macarie, numit Alexandrinul, care a trăit în aceeiași epocă, adică între anii 293 – 393. Amândoi au fost continuatorii monahismului din Egipt, inițiat de Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Sfântul Macarie Egipteanul s-a născut şi a crescut pentru viaţa pustnicească. Din fragedă copilărie îndeletnicindu-se cu fapta bună şi iubind viaţa virtuoasă şi împodobindu-se cu ea, a ajuns locaş dumnezeiesc al Duhului. A dobândit atâta răbdare în ostenelile lui pentru fapta bună, încât a primit puterea să gonească duhurile necurate. El avea deopotrivă şi darul înţelegerii; spunea mai dinainte ce avea să se întâmple şi era făcător de minuni. Pentru toate acestea după rugămintea îndelungată a arhiereului de atunci, a primit preoţia, căci arhiereul a hotărât să nu stea ascunsă făclia sub obroc, ci a căutat să-şi sfinţească mâna, prin atingerea de el.

După sfinţire Macarie s-a dedat la nevoinţe şi mai grele: a făcut o hrubă pe sub pământ, care începând de la chilia lui, se întindea pe o lungime de o jumătate de stadiu, şi la capătul hrubei şi-a săpat cu mâinile lui o peşteră. Când veneau mulţi oameni să-l cerceteze, el intra în hrubă şi se ascundea în peşteră şi nimeni nu-l afla. Cât despre mâncare şi băutură, este de prisos să mai vorbim, de vreme ce trupul prin înfrânarea cea desăvârşită şi dumnezeiască mărturisea aceasta.

Odată, venind la el un eretic, stăpânit de demonul îngâmfării şi zicând că nu există învierea morţilor, ca să-l înfrunte pe acest eretic, cuviosul a înviat pe un mort. Şi zicea cuviosul că sunt două cete de demoni; una se luptă cu oamenii prin patimi înspăimântătoare şi alta, a îngâmfării, împinge pe oameni la rătăcire. Satan rânduieşte ceata din urmă la fermecători şi la eretici.

Acest sfânt a proorocit urgia Domnului asupra ucenicului său, care ascundea lucrurile săracilor şi nu se pocăia şi pentru aceasta s-a şi îmbolnăvit de lepră. Iar pe unul, care împins de demon mânca în fiecare zi câte trei coşuri de pâine, şi bea un vas mare de vin, l-a făcut să mănânce numai trei bucăţi mici de pâine. Cuviosul Macarie a văzut şi pe diavol cum îşi purta meşteşugirile şi înşelăciunile în tigvuliţe. Pe Teopempt monahul, cel înşelat de diavol, l-a îndreptat. El a auzit glas dintr-o tigvă uscată a unui preot al idolilor, care se găsea în pustiu, zicând ca prin mijlocirea rugăciunilor lui cei din chinurile iadului se uşurează puţin.

A proorocit pustiirea aşezărilor călugăreşti de la Skit. Pe un mort l-a înviat, ca să spună unde a ascuns averea unor oameni şi iarăşi a poruncit de a adormit. Deci cu astfel de lucruri dumnezeieşti fiind împodobit, a părăsit viaţa la adânci bătrâneţi, trăind nouăzeci de ani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ministrul Sănătății: Listele de așteptare pentru investigații medicale sunt o realitate în orice țară din Uniunea Europeană

Publicat

Publicitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu doar în România, ci și în toate țările europene există liste de așteptare pentru investigații medicale, scrie alba24.ro.

Acesta a fost întrebat de jurnaliști care sunt soluțiile care ar putea fi găsite de minister pentru a scurta timpul de așteptare al pacienților care au nevoie de investigații imagistice decontate de Casa de Asigurări.

Ministrul Sănătății a răspuns că listele de așteptare sunt o practică întâlnită nu doar în România.

”Listele de așteptare sunt o realitate cu care mulți dintre noi nu suntem obișnuiți. În orice țară din Uniunea Europeană, și în Marea Britanie, listele de așteptare sunt o realitate. Acest lucru trebuie să îl înțelegem cu toții.

Nu este vorba aici de urgențe. Discutăm de tratamentul unor afecțiuni cronice care necesită un anume tip de investigație. Acesta este modul în care orice sistem de sănătate poate să rezolve o problemă în sistemul public: prin listele de așteptare”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

De asemenea, întrebat de jurnaliști despre faptul că sunt pacienți care așteaptă și 7 luni pentru o programare la RMN, ministrul Sănătății a replicat că nu a auzit ”pe cineva să aștepte atât de mult timp pentru a face o astfel de investigație”.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Ploi de stele 2025. Curenții de meteori fac spectacol pe cer. Calendar fenomene astronomice

Publicat

Publicitate

Ploi de stele 2025. Geminidele în decembrie

În noaptea de 13 spre 14 decembrie este atins nivelul maxim de către curentul de meteori Geminide. Pământul trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul activ 3200 Phaethon, scrie alba24.ro.

Geminidele sunt considerate a fi una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteori ale anului, cu posibilitatea de a observa în jur de 120 de meteori pe oră în perioada de vârf, sau chiar mai mulţi.

Geminidele alb-gălbui şi strălucitoare oferă una dintre cele mai bogate „ploi de stele” din emisfera nordică, mai ales în anii în care Luna nu luminează cerul, rivalizând cu Perseidele din august.

Ploaia îşi datorează numele constelaţiei Gemeni deoarece meteorii radiază din apropierea stelei strălucitoare Castor din constelaţia Gemenii, în partea de est în serile de decembrie. Aceasta este o aliniere întâmplătoare, desigur, deoarece Castor se află la aproximativ 52 de ani lumină distanţă, în timp ce aceşti meteori ard în atmosfera superioară la aproximativ 100 km deasupra suprafeţei Pământului. Castor este vizibil lângă o altă stea strălucitoare, steaua aurie Pollux din Gemeni.

Spre deosebire de majoritatea altor ploi de meteori, Geminidele nu sunt asociate cu o cometă, ci cu un asteroid: Phaethonul 3200. Asteroidului îi ia aproximativ 1,4 ani pentru a orbita Soarele.

Cum se formează ploile de meteori și cum pot fi observate

Ploile de meteori apar atunci când Pământul traversează calea unei comete, ciocnindu-se cu o dâră de firimituri de cometă. De aceea se întâmplă în aproximativ aceeaşi perioadă în fiecare an şi par să provină din anumite puncte de pe cer. Pe măsură ce ard în atmosfera Pământului, meteorii lasă dungi strălucitoare pe cer, denumite „stele căzătoare”.

Publicitate

În mişcarea sa pe orbită, Pământul întâlneşte curenţii de meteori în aceleaşi zone, punctul lor maxim de activitate producându-se într-o anumită perioadă a anului. Aceşti curenţi de meteori poartă denumirea constelaţiei sau a stelei în dreptul căreia este situat radiantul: Perseide, Leonide, Aqaride, Capricornide.

Primele observaţii despre vizibilitatea unui astfel de fenomen se găsesc în cronici chinezeşti, unde se spune că, în anul 36, într-o singură noapte au fost văzuţi peste 100 de meteori.

Pentru a observa meteorii, este recomandat să privim cerul într-o zonă larg deschisă în care să nu fie lumină artificială, de preferat în afara localităţilor.

Patru eclipse în 2025. Ce va putea fi observat din România

În anul 2025 se vor produce patru eclipse, respectiv două de Soare şi două de Lună. Din România, va putea fi observată în bune condiții doar una dintre acestea.

În 14 martie se produce eclipsă totală de Lună. Va fi vizibilă din America de Nord, America de Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, vestul Europei, Africa, estul Asiei și estul Australiei.

Din România se va observa doar faza parțială prin penumbră. Luna va apune înainte de începutul eclipsei parțiale, ora locală: 6:27, iar începutul fazei parțiale va fi la 7:09, notează Astro Bârlad.

În 29 martie va fi eclipsă parțială de Soare. Va fi vizibilă din nordul Oceanului Atlantic, Groenlanda, nord-estul Canadei, Europa și nord-vestul Africii. Din România eclipsa va vizibilă doar în partea de vest și cea de nord-vest.

În 7 septembrie 2025 va fi eclipsă totală de Lună. Va putea fi observată și din România, pe lângă Europa, Asia, Oceanul Indian, Australia, Africa.

Luna vă răsări în eclipsă parțială. Faza maximă va fi la ora 21:11, însă satelitul natural al Terrei va fi destul de jos față de orizontul sud-estic.

În 21 septembrie va fi eclipsă parțială de Soare. Se va observa din sudul Oceanului Pacific, Antarctica și Noua Zeelandă.

Calendar fenomene astronomice 2025

  • 4 ianuarie – ocultație Luna cu planeta Saturn (seara)
  • 10 ianuarie – planeta Venus la elongaţie estică maximă (seara)
  • 16 ianuarie – planeta Marte la opoziție (toată noaptea)
  • 20 martie – echinocţiul de primăvară
  • 22 – 23 aprilie – maximul curentului de meteori Liridele (ZHR = 18)
  • 6 mai – maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (ZHR = 50)
  • 2 iunie – planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineața)
  • 21 iunie – solstiţiul de vară
  • 31 iulie – maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 25)
  • 12 – 13 august – maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100)
  • 21 septembrie  – planeta Saturn la opoziție (vizibilă toată noaptea)
  • 22 septembrie – echinocţiul de toamnă
  • 23 septembrie – planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 21 octombrie – maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20)
  • 17 – 18 noiembrie – maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
  • 21 noiembrie – planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 13 – 14 decembrie – maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
  • 21 decembrie – Solstiţiul de iarnă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending