Connect with us

Actualitate

MApN vrea să recruteze personal nou, după majorarea bugetului în 2023. Ce face armata cu banii

Publicat

Publicitate

Alocarea de 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB) permite consolidarea apărării României, a declarat, miercuri, ministrul Angel Tîlvăr, la bilanţul Statului Major al Apărării pentru anul trecut. Bugetul alocat apărării va depăși, în 2023, 7 miliarde și jumătate de euro. 

Acesta a vorbit despre „adoptarea pachetului cu proiectele normative care va facilita funcţionarea mai eficientă a instituţiei apărării”.

LA rândul său, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a precizat că anul 2023 va fi unul al recrutării de personal nou şi al instruirii celui existent.

„Va trebui să găsim metode mai eficiente atât pentru atragerea, cât şi pentru menţinerea personalului în Armată. (…)

Totodată, un obiectiv important al Armatei României pentru 2023 îl reprezintă atingerea capacităţii operaţionale finale de către Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est, o structură de comandă esenţială în arhitectura de securitate aliată în zona de sud a Flancului estic”, a afirmat generalul Petrescu.

Ce face Armata cu banii, în 2023

Şeful Apărării a mai spus că a fost semnat contractul de achiziţie a 32 de avioane F-16, au fost recepţionate echipamente aferente sistemelor HIMARS, derivatelor PIRANHA 5, a fost atribuit contractul pentru rachetele de coastă şi s-a realizat acordul-cadru pentru furnizarea de sisteme UAS.

Publicitate

De asemenea, precizează sursa citată, au fost demarate procedurile pentru alte programe importante, cum ar fi autovehiculele tactice blindate de tip uşor.

În ciuda bugetului mai mare, România a căzut în clasamentul celor mai puternice armate din lume pe locul 47, cu un rating de 0.7735 (indice Power Index), după țări precum Elveția sau Chile, potrivit topului consultat de Alba24.

Capabilităţile militare care au fost consolidate sau iniţiate pe parcursul anului trecut sunt semnificative în raportul de forţe de la Marea Neagră, cu un efect de disuasiune important.

Asigurarea militarilor cu echipament de protecţie individuală a fost un alt obiectiv atins. Instruirea a fost ajustată potrivit cerinţelor operaţionale ale spectrului de riscuri şi ameninţări din spaţiul Europei Centrale şi de Est, se mai arată în comunicat.

Pe linia apărării colective, în 2022, un rol important a revenit consolidării prezenţei NATO pe teritoriul naţional. Dispozitivul defensiv aliat pe Flancul estic şi, implicit, în regiunea Mării Negre a fost întărit şi echilibrat, indică MApN.

Grupul de Luptă al NATO dislocat în Cincu, creşterea efectivelor şi capabilităţilor americane în baza Mihail Kogălniceanu, în principal, dar şi în alte locuri, precum şi augmentarea cu noi trupe aliate a Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est „sunt exemple ale solidarităţii europene şi transatlantice în România”.

Sursă: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Avertizare nowcasting COD ROSU pentru municipiul Dorohoi și câteva comune

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o avertizare nowcasting COD ROSU, valabilă până la ora 09:00, pentru localitățile Dorohoi, Mihai Eminescu, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Dersca, Hilișeu-Horia, Pomârla, Mihăileni, Leorda, Cândești, Brăești, Văculești, Lozna și Bucecea.

 

Sunt prognozate: averse care vor acumula peste 20…30 l/mp. În zona avertizată, în ultimele ore, s-au acumulat cantități de peste 50 l/mp.

 

Populația din localitățile vizate a fost avertizată prin sistemul RO-ALERT.

 

Publicitate

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro FURTUNĂ: https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23 sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor

Publicat

Publicitate

În momentul ocupării tronului Imperiului roman de către Iulian Apostatul (361-363), la conducerea armatei şi în administraţie erau demnitari creştini. Pe aceştia Iulian i-a înlocuit cu păgâni şi Ie-a dat poruncă să reintroducă practicile păgâne, să refacă templele şi să reia cultul zeilor.

Creştinii s-au împotrivit unor asemenea măsuri, mulţi primind cununa muceniciei. Printre aceştia se număra şi Sfântul Emilian, fiul unor oameni de familie bună şi cu stare (tatăl său Sabbatianus era prefectul cetăţii Durostor). Pentru a cerceta populaţia Durostorului, în legătură cu noile rânduieli, a venit aici vicarul Capitolinus, un adorator înfocat al idolilor. Constatând că populaţia „se închină zeilor şi le aduce jertfe cu toata cinstirea”, a poruncit să se organizeze ospăţ mare şi a chemat toate căpeteniile sale. Dar în timp ce ei se veseleau la petrecere, tânărul Emilian, aprinzându-se de focul iubirii pentru Hristos, a luat un ciocan şi a intrat în templu distrugând statuile şi altarele de jertfă, ale acestora.

Când a auzit dregătorul, a dat porunca să-l găsească, spunând că-l va omorî, oricine va fi cel ce a adus zeilor o aşa ofensă. Soldaţii l-au arestat pe el şi l-au dus în faţa dregătorului, căruia i-au spus toate cele ce a săvârşit sfântul. Răspunzând cu curaj întrebărilor lui Capitolinus, Sf. Emilian a mărturisit că este creştin şi, că Dumnezeu şi sufletul său, care nu mai putea răbda să vadă cum reînvie păgânismul, l-au îndemnat sa calce în picioare şi să sfarme pe zeii cei fără suflet: „ca să arate tuturor că sunt pietre fără suflet, muţi şi surzi”. Sf. Emilian a fost aruncat în cuptor, dar în loc să ardă el, au fost cuprinşi de flăcări slujitorii dregătorului care erau lângă cuptor.

Dându-şi sufletul în mâinile Mântuitorului Hristos, Emilian s-a mutat la cele de sus. Soţia lui Capitolinus, care era în ascuns creştină, împreună cu alţi dreptmăritori, dobândind trupul Sfântului Emilian, l-au uns cu mir şi l-au îngropat cu cântări şi psalmi, în locul numit Gedina, în apropierea cetăţii Durostor. Pătimirea acestui atlet al lui Hristos a avut loc între 16 şi 18 iulie 362. Ziua morţii sale, 18 iulie, a rămas ca zi de prăznuire şi în Sfânta noastră Biserică.

„Arătatu-te-ai luminos luminător mucenice şi cu strălucirile minunilor luminezi toată făptura, izgonind totdeauna negura patimilor de la cei ce te cinstesc pe tine, mărite Emiliane.”

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii, alături de copiii din Tabăra din pridvorul satului de la Biserica Văculești: Lecții de viață și siguranță în vacanță

Publicat

Publicitate

În cadrul „Taberei din pridvorul satului”, organizată de Parohia Văculești, 70 de copii au avut parte, astăzi de o experiență inedită și educativă, alături de pompierii botoșăneni.

Activitatea a avut ca scop informarea și educarea celor mici în domeniul situațiilor de urgență, prin explicații simple, exerciții practice și multă interacțiune.

Copiii au aflat cât de important este să știe cum să reacționeze în caz de incendiu, inundație, cutremur sau dacă descoperă muniție neexplodată. Informațiile primite pot face diferența în momente critice și, tocmai de aceea, astfel de acțiuni preventive sunt esențiale, indiferent de vârstă.

Pe înțelesul lor, pompierii le-au vorbit despre pericolele care îi pot pândi în viața de zi cu zi, acasă, pe stradă, la locurile de joacă sau la școală. Au fost oferite sfaturi concrete despre ce trebuie evitat pentru a rămâne în siguranță:

– nu vă jucați cu focul – chibrituri, brichete sau lumânări pot provoca incendii;

– stați departe de prize sau cabluri electrice căzute;

Publicitate

– nu vă cățărați în copacii din apropierea liniilor de înaltă tensiune;

– evitați zona căilor ferate electrificate și nu urcați pe vagoane, chiar dacă pare o idee bună pentru un selfie;

– înotați doar în locuri special amenajate și niciodată singuri, dacă nu știți să înotați.

Un alt moment interesant a fost cel dedicat prezentării autospecialelor – copiii au văzut cu ochii lor cum arată și cum funcționează mașinile de intervenție. Cei mai curajoși au avut chiar ocazia să probeze echipamentele de salvare din spații înguste.

Întreaga activitate s-a desfășurat în baza unui protocol de colaborare între Arhiepiscopia Iașilor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

Pentru copiii din tabără, a fost o zi plină de învățături prețioase, dar și de entuziasm, curiozitate și bucuria descoperirii. Iar pentru pompieri, încă o ocazie de a transmite mai departe ceea ce contează cel mai mult: prevenția salvează vieți.

Citeste mai mult

Eveniment

Veteran de război din Botoșani, sărbătorit la împlinirea vârstei de 101 ani

Publicat

Publicitate

Un moment de profund respect și recunoștință a avut loc la Botoșani, unde primarul municipiului, Cosmin Andrei, l-a vizitat pe Ioan Pînzariu, botoșăneanul care a împlinit venerabila vârstă de 101 ani.

Evenimentul a fost descris de edil drept „unul dintre cele mai onorabile la care poate lua parte un primar”. Ioan Pînzariu nu este doar un simbol al longevității, ci și un veteran de război, parte a unei generații care a pus temelia libertăților de care ne bucurăm astăzi.

„Astăzi, am reușit să strâng mâna domnului Ioan Pînzariu, care a împlinit 101 ani! (…) Mă bucur că am avut onoarea să vă salut! La mulți ani și deplină recunoștință!”, a transmis primarul Cosmin Andrei, într-o postare publică.

Gestul autorităților locale de a marca astfel de aniversări vine în contextul în care din ce în ce mai puțini veterani de război mai sunt în viață. Comunitatea botoșăneană a transmis, la rândul său, mesaje de admirație și respect pentru domnul Ioan.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending