Connect with us

Eveniment

Manifestările dedicate Zilei Internaționale a Copilului de la Botoșani vor fi supravegheate de jandarmi

Publicat

Publicitate

În acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cultural-artistice, sportive și promoționale dedicate sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului.

Având în vedere că manifestările publice se vor desfășura în mai multe localități și locații, respectiv în municipiile Botoșani și Dorohoi, precum și în orașele Darabani, Săveni și Ștefănești, au fost suplimentate efectivele de jandarmerie care vor acționa, împreună cu partenerii instituționali (poliști, pompieri și polițiști locali), în vederea prevenirii faptelor antisociale de natură penală și contravențională, fluidizării traficului rutier și pietonal, precum și pentru prevenirea și stingerea incendiilor, potrivit competențelor instituționale.

Având în vedere că în ziua de 1 iunie, traficul va fi închis circulației rutiere pe strada Cuza Vodă, între intersecțiile cu străzile Ștefan Luchian și Arhimandrit Marchian, recomandăm conducătorilor auto să aleagă alte trasee de deplasare în intervalul orar 09.00 – 15.00.

De asemenea, începând cu ora 11.00, circulația autovehiculelor va fi restricționată progresiv pe traseul strada A.I.Cuza – sens giratoriu cu strada Arhimandrit Marchian – sens giratoriu cu Bulevardul Mihai Eminescu – Parcul Mihai Eminescu, în vederea preîntâmpinării unor incidente nedorite la Parada Personajelor de Poveste.
De asemenea, jandarmii vor fi prezenți și la evenimentul ,,MAI aproape de copii” în Piața Revoluției, unde își vor prezenta, alături de colegii din celelalte structuri, autospecialele de serviciu și mijloacele din dotare, iar câinii de serviciu își vor dovedi priceperea în cadrul unor exerciții de disciplină canină și de intervenție.

Recomandăm participanților la manifestările publice să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare, iar în cazul sesizării unor fapte antisociale care îi afectează pe ei sau pe cei din jur, să solicite imediat sprijinul jandarmilor aflați în dispozitivul de misiune în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Volume în concurs pentru Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum (ediția 2025)

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” va acorda în cadrul Zilelor Eminescu, ediția din iunie 2025, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum. 

Premiul, care se află la ediția a XXVII-a, se acordă anual, începând cu 1999, pentru poeţii care au debutat în volum în anul precedent acordării premiului, în baza deciziei unui juriu național.

În 2025 premiul se va acorda pentru debut editorial în anul 2024, iar din juriul acestei ediții fac parte: Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Doris Mironescu, Andreea Pop, Simona Popescu, Adriana Stan, Andrei Terian, Lucia Țurcanu.

Pe adresa Memorialului au ajuns și au fost trimise juriului spre deliberare următoarele volume (ordinea este alfabetică):

 

 

Publicitate

Adrian A. Agheorghesei, Cu mine, cu voi, cu nimeni, Junimea, 2024;

Iustin Butnariuc, Zâmbim, radiația nu   s-a stins, Max Blecher, 2024;

Andrew Davidson-Novosivschei, Inimă leneșă, Dezarticulat Books, 2024;

Flavia Dima, Ulaanbaatar,  OMG, 2024;

Marinela T. Dinulescu, Plus minus infinit, Junimea, 2024;

Daniela Bejinariu, New Era Eva, Tracus Arte, 2024;

Iarina Copuzaru, Perfecțiunii îi e frică de noi, Cartex, 2024;

Valeria Coțofană, Pentru ce trăim și pentru cine murim?, Prut, 2024;

Alex Frandeș, Inimioară, Charmides, 2024;

Olivia Grecea, Toată tinerețea pe care o dau mai departe, frACTalia, 2024;

Mihai Manole, De piele ne va fi cel mai dor, Tracus Arte, 2024;

Izabel Marin, Noi ce suntem?, frACTalia, 2024;

Alexandru Martinaș, Subtăcere.ro, Brumar, 2024;

Emma Mihăescu, Fitiluri, Charmides, 2024;

Samir Molaomer, Pig boy, Tracus Arte,2024;

Filip Naru, negru.gri.alb., Eikon, 2024;

Ioana Pătulea, Evanescent, Tracus Arte, 2024;

Andrei Peptine, Sunt eu și criza mea temporară, Cartex, 2024;

Maria Felicia Pinte, Pe urmele Copilăriei, Eikon, 2024;

Alexandru Constantin Popescu, Iluzia POPESCU, Junimea, 2024;

Miruna Rus, Haos și renaștere, Bestseller, 2024;

Simona Sigartău, Singuri sub râsetele familiilor perfecte, Max Blecher, 2024;

Alex Gabriel Stan, Ishtar, Vinea, 2024;

Nicoleta Șimon, (ingrats), Cartex, 2024;

Dorin Ștefănescu, Cu ochii spre cer, Septenrion, Rădăuți, 2024;

Tibi & Ligia, Poezii, Dezarticulat Books, 2024;

Alina Țârcoman-Ochea, Nu doare când dormi, Cartier, 2024;

Vlad Codrin Toma, centostihuri, Eikon, 2024.

 

Citeste mai mult

Eveniment

CCR a respins cererea de ANULARE a alegerilor prezidențiale. Urmează demararea procedurilor legale pentru învestirea lui Nicușor Dan în funcția de președinte

Publicat

Publicitate

CCR a respins solicitarea de anulare a alegerilor: Judecătorii Curții Constituționale au respins, joi, cererea depusă de George Simion privind anularea alegerilor prezidențiale. În aceeași zi, CCR va organiza ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatelor scrutinului.

Curtea Constituţională validează rezultatul scrutinului, asigură publicarea rezultatului alegerilor în mass-media şi în Monitorul Oficial al României şi validează rezultatul alegerilor pentru preşedintele ales.

Actul de validare se întocmește în 3 exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului pentru depunerea jurământului de către noul președinte,  iar al treilea i se înmânează acestuia.

Ulterior, se va pregăti ședința solemnă din Parlament, în cadrul căreia Nicușor Dan va depune jurământul, potrivit stiripesurse.ro.

La această ședință vor participa multiple personalități, inclusiv reprezentanții principalelor instituții din România, reprezentanții Bisericii sau ai corpului diplomatic.

Ce urmează

Validarea mandatului şi depunerea jurământului

Publicitate

(1) Rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională.

(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ:

Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: „Ziua Porților Deschise” în învățământ antepreșcolar/preșcolar

Publicat

Publicitate

În conformitate cu calendarul activităților specifice din cadrul unităților de învățământ antepreșcolar/preșcolar, în data de 24 mai 2025, în intervalul orar 10,00 – 14,00, se va desfășura activitatea intitulată „Ziua Porților Deschise”, destinată informării părinților cu privire la oferta educațională aferentă anului școlar 2025-2026.

Evenimentul are ca scop facilitarea accesului la informații relevante privind organizarea procesului instructiv-educativ la nivel antepreșcolar/preșcolar, familiarizarea cu spațiile și resursele educaționale ale unităților de învățământ, precum și prezentarea cadrelor didactice.

„Ziua Porților Deschise” se adresează părinților interesați de înscrierea copiilor în învățământul antepreșcolar/preșcolar, în anul școlar următor, constituind totodată un prilej de consolidare a relației dintre unitatea de învățământ și comunitatea locală.

Activitatea se va desfășura la sediile unităților de învățământ, cu respectarea prevederilor legale și a normelor instituționale în vigoare.

„Educația timpurie reprezintă fundamentul dezvoltării armonioase a fiecărui copil, iar „Ziua Porților Deschise” în unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar este o oportunitate deosebită pentru părinți și copii de a descoperi mediul educațional care le va ghida primii pași în procesul de învățare.

Pe 24 mai 2025, invităm toți părinții să viziteze grădinițele și creșele, să interacționeze cu cadrele didactice și să afle mai multe despre metodele moderne de predare și activitățile menite să stimuleze curiozitatea și creativitatea celor mici. Împreună, construim un viitor educațional solid pentru copiii noștri!” a declarat inspectorul școlar general, prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Expoziția personală Lila Lungulescu – „Călătorie în univers abstract”

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 19-30 mai 2025, în spațiul Colecției de Artă Botoșani (Piața Revoluției, nr. 12), o nouă expoziție personală a artistei Lila Lungulescu. Denumită „Călătorie în univers abstract”, expoziția propune spre vizionare peste 25 de lucrări de artă abstractă realizate de către artistă în diferite perioade ale creației.

Referindu-se la lucrările sale, artista, absolventă, în 2018, a studiilor de masterat la Universitatea Națională de Arte ,,George Enescuˮ din Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, specializarea Pictură, membră a U.A.P.R. – Filiala Iași, menționează: ,,Lumea care mă înconjoară este o provocare cromatică care mă ajută în redarea motivațiilor spirituale și amprentei figurative, iar notele de abstract manifestate în imaginea plastică sunt detalii ale personalității ce sunt adânc îngropate în suflet, așteptând să fie scoase la ivealăˮ.

Începând din 2019, lucrând asiduu și tenace, artista a participat la numeroase expoziții de grup (Bacău, Botoșani, Ipotești, Brăila, Iași, Slobozia, Suceava) și colective din țară și din străinătate (Galeria de Artă Balcic, Bulgaria; Galeria de Artă „Kiril Petrov”, Montana, Bulgaria). De asemenea, a deschis expoziții personale în România: la Botoșani – „Fascinația culorilor” (2022), „Univers Interior” (2024) la Colecția de Artă; „Culorile Nordului” (2019), „Cromatică și sentiment” (2020), „Infinitele lumini” (2021) la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”; la Botoșani și Iași – „Naturalism abstract și culorile spiritului” (2020), „Simfonie cromatică în 100 de pași” (2021), „Puterea culorilor” la Galeria „Victoriaˮ (2022), la Suceava – „Figurativ & Abstract”, Muzeul Bucovinei, Galeria de Artă ,,Sala POD” (2019) și în Italia – Expoziția ,,Naturalisimo Astratto e Cromie Dele Spirito”, Galleria Gutenberg al Colosseo, Roma (2019).

Artista a participat la diverse tabere de creație și a primit premii pentru activitatea sa: în 2016, Premiul I la Secțiunea Pictură-Grafică în cadrul Expoziției Internaționale de Arte Plastice și Decorative a Școlilor Populare de Arte, ediția a XXI-a; Premiul de Excelență la proiectul-concurs de artă grafică și fotografie „Imagine RO”, Tokyo (Japonia). În 2018 a primit Diploma de Excelență pentru promovarea artei, culturii românești și susținerea proiectului „Îngeri de Crăciun” (Asociația IArt, Iași), iar în 2020 a primit Premiul pentru Tehnica Mixtă, la expoziția de artă vizuală

„Dragobete Art.Roˮ, ediția a VIII-a , U.A.P.R., Filiala Iași.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 24 mai 2025, la ora 11.30.

Publicitate

Evenimentul este curatoriat și prezentat de Liviu Șoptelea.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending