Connect with us

Eveniment

„Mândru că sunt moldovean”, eveniment surpriză pentru botoșăneni. Printre tineri s-au aflat Cătălin Flutur și Valeriu Iftime

Publicat

Publicitate

Sub sloganul „Mândru că sunt moldovean”, miercuri 8 mai circa 700 de tineri au umplut la refuz Casa de Cultură a Sindicatelor din Botoșani pentru a fi alături de trupele lor preferate. Parfumul de „tinerețe nebună” a fost pus în valoare de trupele Bosquito si White Mahala, două trupe care timp de 3 ore nu au lăsat pe nimeni să stea pe scaune.

Ziua Tineretului Liber a fost un eveniment surpriză pentru botoșăneni, iar Eugen Graur (Gelu), organizatorul spectacolului a știut să pună în valoare prezența între tineri a lui Valeriu Iftime și a lui Cătalin Flutur. De altfel, aceștia au salutat cu mult zâmbet vârsta frumoasă a celor din sală și i-au îndemnat să fie mândri de locurile natale, de faptul că provin din Moldova și mai ales să nu uite că Botoșaniul este al celor care-l iubesc. Energia participanților i-a făcut pe cei doi să se ridice de pe scaune, să aplaude și chiar să cânte versurile pieselor, alături de tinerii din jur.

Botoșaniul a fost tânăr timp de 3 ore, iar Bosquito si White Mahala au declarat de pe scenă faptul că aceste meleaguri cu o energie unică le-au rămas în suflet încă de prima dată când au concertat și că tinerii merită mai mult decât primesc de la societate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

E gata! TikTok, blocat în SUA: Aplicația OPRITĂ înainte de intrarea în vigoare a interdicției

Publicat

Publicitate

TikTok nu mai este funcțional în SUA. Sâmbătă seara, aplicația TikTok a devenit inaccesibilă în Statele Unite, cu mai puțin de două ore înainte de intrarea în vigoare a interdicției. Deși legea impunea doar eliminarea aplicației din magazinele virtuale, compania a decis să oprească imediat serviciile, încercând astfel să exercite presiune asupra autorităților.

TikTok, una dintre cele mai populare aplicații de social media din lume, era folosită de circa 170 de milioane de americani.

TikTok nu mai funcționează în SUA

Utilizatorii aplicației au fost întâmpinați cu mesajul: „Ne pare rău, TikTok nu este disponibilă momentan. O lege care interzice TikTok a fost adoptată în SUA. Din păcate, asta înseamnă că nu poți folosi TikTok pentru moment. Suntem norocoși că președintele Trump a indicat că va lucra cu noi la o soluție de restabilire a TikTok, odată ce își va prelua funcția”.

Vineri, Curtea Supremă a SUA a confirmat legea privind interzicerea TikTok începând de duminică, 19 ianuarie, dacă ByteDance, compania care deține aplicația, nu o vinde către o firmă americană.

Aplicația a fost acuzată că este supusă legilor chineze ce impun companiilor tehnologice să contribuie la colectarea de informații. Astfel, teoretic, ar oferi autorităților chineze acces la datele utilizatorilor americani.

Judecătorii au respins apelul companiei chineze, dar termenul de aplicare ar putea fi amânat de Donald Trump, care va fi învestit pe 20 ianuarie.

Publicitate

Președintele ales a transmis sâmbătă seară că, „cel mai probabil”, va acorda TikTok o amânare de 90 de zile de la o interdicție odată ce va prelua mandatul.

Citeste mai mult

Eveniment

Dramă la Ripiceni. O bătrână de 82 de ani a murit în flăcări seara trecută în urma unui incendiu produs de un scurtcircuit

Publicat

Publicitate

O femeie, în vârstă de 82 de ani, din localitatea Ripiceni, și-a pierdut viața în urma unui incendiu care i-a cuprins locuința. Tragedia s-a produs noaptea trecută, iar flăcările au fost observate de vecini.

Când au ajuns pompierii, casa și o anexă ardeau în totalitate. Întrucât existau informații că proprietara ar putea să fie în interior, echipajele au început imediat căutarea acesteia, concomitent cu actiunea de stingere a incendiului.

Din păcate, femeia a fost găsită decedată într-una dintre camere.

La caz au acționat pompierii din cadrul Gărzilor de Intervenție Ștefănești și Trușești, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, o ambulanță SAJ, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ripiceni.

“Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Pentru evitarea unor tragedii, ISU Botoșani recomandă:

Publicitate

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective.

De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Macarie cel Mare, Egipteanul

Publicat

Publicitate

Sfântul Macarie cel Mare, numit Egipteanul, a trăit între anii 295 – 392 și se deosebește de celălalt Cuvios Macarie, numit Alexandrinul, care a trăit în aceeiași epocă, adică între anii 293 – 393. Amândoi au fost continuatorii monahismului din Egipt, inițiat de Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Sfântul Macarie Egipteanul s-a născut şi a crescut pentru viaţa pustnicească. Din fragedă copilărie îndeletnicindu-se cu fapta bună şi iubind viaţa virtuoasă şi împodobindu-se cu ea, a ajuns locaş dumnezeiesc al Duhului. A dobândit atâta răbdare în ostenelile lui pentru fapta bună, încât a primit puterea să gonească duhurile necurate. El avea deopotrivă şi darul înţelegerii; spunea mai dinainte ce avea să se întâmple şi era făcător de minuni. Pentru toate acestea după rugămintea îndelungată a arhiereului de atunci, a primit preoţia, căci arhiereul a hotărât să nu stea ascunsă făclia sub obroc, ci a căutat să-şi sfinţească mâna, prin atingerea de el.

După sfinţire Macarie s-a dedat la nevoinţe şi mai grele: a făcut o hrubă pe sub pământ, care începând de la chilia lui, se întindea pe o lungime de o jumătate de stadiu, şi la capătul hrubei şi-a săpat cu mâinile lui o peşteră. Când veneau mulţi oameni să-l cerceteze, el intra în hrubă şi se ascundea în peşteră şi nimeni nu-l afla. Cât despre mâncare şi băutură, este de prisos să mai vorbim, de vreme ce trupul prin înfrânarea cea desăvârşită şi dumnezeiască mărturisea aceasta.

Odată, venind la el un eretic, stăpânit de demonul îngâmfării şi zicând că nu există învierea morţilor, ca să-l înfrunte pe acest eretic, cuviosul a înviat pe un mort. Şi zicea cuviosul că sunt două cete de demoni; una se luptă cu oamenii prin patimi înspăimântătoare şi alta, a îngâmfării, împinge pe oameni la rătăcire. Satan rânduieşte ceata din urmă la fermecători şi la eretici.

Acest sfânt a proorocit urgia Domnului asupra ucenicului său, care ascundea lucrurile săracilor şi nu se pocăia şi pentru aceasta s-a şi îmbolnăvit de lepră. Iar pe unul, care împins de demon mânca în fiecare zi câte trei coşuri de pâine, şi bea un vas mare de vin, l-a făcut să mănânce numai trei bucăţi mici de pâine. Cuviosul Macarie a văzut şi pe diavol cum îşi purta meşteşugirile şi înşelăciunile în tigvuliţe. Pe Teopempt monahul, cel înşelat de diavol, l-a îndreptat. El a auzit glas dintr-o tigvă uscată a unui preot al idolilor, care se găsea în pustiu, zicând ca prin mijlocirea rugăciunilor lui cei din chinurile iadului se uşurează puţin.

A proorocit pustiirea aşezărilor călugăreşti de la Skit. Pe un mort l-a înviat, ca să spună unde a ascuns averea unor oameni şi iarăşi a poruncit de a adormit. Deci cu astfel de lucruri dumnezeieşti fiind împodobit, a părăsit viaţa la adânci bătrâneţi, trăind nouăzeci de ani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ministrul Sănătății: Listele de așteptare pentru investigații medicale sunt o realitate în orice țară din Uniunea Europeană

Publicat

Publicitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu doar în România, ci și în toate țările europene există liste de așteptare pentru investigații medicale, scrie alba24.ro.

Acesta a fost întrebat de jurnaliști care sunt soluțiile care ar putea fi găsite de minister pentru a scurta timpul de așteptare al pacienților care au nevoie de investigații imagistice decontate de Casa de Asigurări.

Ministrul Sănătății a răspuns că listele de așteptare sunt o practică întâlnită nu doar în România.

”Listele de așteptare sunt o realitate cu care mulți dintre noi nu suntem obișnuiți. În orice țară din Uniunea Europeană, și în Marea Britanie, listele de așteptare sunt o realitate. Acest lucru trebuie să îl înțelegem cu toții.

Nu este vorba aici de urgențe. Discutăm de tratamentul unor afecțiuni cronice care necesită un anume tip de investigație. Acesta este modul în care orice sistem de sănătate poate să rezolve o problemă în sistemul public: prin listele de așteptare”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

De asemenea, întrebat de jurnaliști despre faptul că sunt pacienți care așteaptă și 7 luni pentru o programare la RMN, ministrul Sănătății a replicat că nu a auzit ”pe cineva să aștepte atât de mult timp pentru a face o astfel de investigație”.

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending