Connect with us

Eveniment

Mâine vom ști exact ce salarii și pensii vor avea românii de la 1 ianuarie 2023

Publicat

Publicitate

Premierul Nicolae Ciucă spune că miercuri se va lua o decizie cu privire la creșterea salariului minim pe economie, în cadrul discuțiilor din Coaliția de guvernare, dar și în ceea ce privește creșterea pensiilor, relatează alba24.ro

”Mâine vom avea întâlnirea tripartită la guvern și vom stabili tot ce ține de salariul minim” a spus prim-ministrul. Cel mai proobabil este vorba despre decizia de a crește saalriul minim al angajaților la 3.000 de lei.

În ceea ce privește creșterea pensiilor, Nicolae Ciucă a declarat că ”lucrăm pentru a asigura o anvelopă de creștere a pensiilor cu 15% din buget”.

Decizia legată de creșterea pensiilor va veni în contextul în care partidele din arcul guvernamental au supra-licitat procentele, într-o competiție din care au lipsit însă argumentele economice.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Prima ediţie a Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani va aborda interdisciplinaritatea terapeutică în era inteligenţei artificiale

Publicat

Publicitate

În aproximativ o lună, în perioada 20-24 mai 2025, cel mai mare spital din estul ţării va da startul ediţiei inaugurale a Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” din Botoşani, prima ediţie a conferinţei medicale organizate de această instituţie desfăşurându-se sub titulatura ştiinţifică “Abordarea terapeutică interdisciplinară în era inteligenţei artificiale”.

 

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Botoşani, Colegiul Medicilor Botoşani şi Ordinul Asistenţior Medicali Generalişti Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Botoşani şi va avea loc sub înaltul patronaj al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi. De asemenea, manifestarea beneficiază de sprijinul direct şi nemijlocit al mediului de afaceri local.

Peste 400 de medici din diferite specialităţi (medicina de urgenţă, chirurgie generală, neurochirurgie, ortopedie, neonatologie, psihiatrie, gastroenterologie, cardiologie, medicină internă, urologie, dermatologie, oncologie, chirurgie plastică şi reparatorie, pediatrie), dar şi fizioterapeuţi, psihologi, audiologi şi asistenţi medicali din toată ţara sunt asteptaţi la lucrările conferintei. Cei care încă nu s-au înregistrat, pot face acest lucru prin accesarea website-ului manifestării, zilele-spitalului-mavromati.ro. Răsplata va fi un program medical de excepţie, ce va putea fi accesat atat în format onsite, dar şi online, care va fi evaluat cu numeroase credite EMC (educaţie medicală continuă).

„Suntem încântaţi că odată cu prima ediţie a Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” creem la Botoşani o modalitate importantă de asigurare a unui proces continuu şi sustenabil de formare medicală la nivelul tuturor categoriilor de personal din cadrul spitalului, cu consecinţe benefice în funcţionarea instituţiei pe termen lung şi, pe cale de consecinţă, în beneficiul pacienţilor arondaţi.”, a declarat dl. Corneliu Prepeliţă, managerul spitalului.

Dintre lectorii invitaţi, putem aminti pe Prof. Dr. Anca Trifan, Prof. Dr. Camelia Cojocariu, Prof. Dr. Ana-Maria Sîngeap, Prof. Dr. Cătălin Sfarti de la Institutul de Gastroenterologieşi Hepatologie din Iaşi, pe Prof. Dr. Romeo Dobrin, Dr. Ovidiu Alexinschi de la Institutul de Psihiatrie “Socola” din Iaşi, Prof. Dr. Ingrith Miron, Prof. Dr. Laura Trandafir, Prof. Dr. Cristina Gavrilovici, Prof. Dr. Alina Luca, Prof. Dr. Valeriu Lupu , Conf. Dr. Magdalena Starcea, Conf. Dr. Ileana Katerina Ioniuc , Conf. Dr. Solange Tamara Roșu , Şef Lucrări Maria Adriana Mocanu, Şef Lucrări Dr. Otilia Frăsinariu , Dr. Ioana Grigore, Dr. Camelia Ivănescu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sfânta Maria” din Iaşi, Prof. Dr. Dana Turliuc de la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. N. Oblu”din Iași, Șef lucrări Dr Horațiu Stan de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ovidiu Alexa, Prof. Dr. Irina Iuliana Costache-Enache, Dr. Daniela Crişu de la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” din Iasi. Preşedintele de onoare al manifestării este Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi.

Publicitate

Operatorul manifestării este SC Focus Event SRL din Iaşi, iar website-ul evenimentului poate fi găsit la adresa  www.zilele-spitalului-mavromati.ro

 

Citeste mai mult

Eveniment

Se întrerupe furnizarea apei în municipiul Dorohoi și localitatea Corlăteni. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În cursul zilei de astăzi, 28 aprilie 2025, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță desfășurarea unor lucrări programate de întreținere pe conducta de transport apă Leorda -Dorohoi.

Pe durata acestor intervenții, există posibilitatea întreruperii temporare a furnizării apei potabile pentru utilizatorii din municipiul Dorohoi și localitatea Corlăteni.

„În acest moment, alimentarea cu apă este asigurată din rezervoarele de înmagazinare, însă pentru orice eventualitate, recomandăm consumatorilor să își facă  rezerve de apă necesare pentru consumul de bază”, transmit reprezentanții Nova APaserv.

Citeste mai mult

Cultura

Memorialul Ipotești invită liceenii la concursul de proiecte „Eminescu, azi”

Publicat

Publicitate

Cum îl mai citim pe Eminescu; ce știm despre el; cum îi prezentăm textele sau biografia, contextul istoric, social sau literar în care a activat; cum a fost sau este receptat; cum îi citim poezia, proza, publicistica, traducerile; cum putem integra textele sau biografia într-un program informatic, cum îl prezentăm într-un joc de lumini și sunet, într-un spectacol, într-un reportaj imaginar sau unul real cu cititori; cum putem discuta cu personajele din textele lui; cum putem crea un rețetar al bucatelor din epocă, un album despre vestimentația timpului; cum putem urmări itinerarul biografic al poetului sau al personajelor; cum putem urmări edițiile Eminescu – acestea sunt doar câteva sugestii, deloc restrictive, de teme de proiect, de întrebări la care sunt invitați să răspundă liceenii, uzând de toată creativitatea lor.

Concursul se va desfășura în două etape:

  • la prima etapă, care se va încheia în data de 30 mai, participanții vor trimite pe adresa Memorialului Ipotești – ipotesti@gmail.com – descrierea conceptului cu o prezentare video de 3-5 minute; juriul va selecta 5 cele mai bune proiecte;
  • la etapa a doua, participanții vor fi invitați, pentru perioada 12-15 iunie, la Ipotești pentru prezentarea publică a proiectelor; în baza jurizării va fi desemnat câștigătorul; premierea și prezentarea proiectului câștigător va avea loc pe data de 15 iunie.

Citeste mai mult

Eveniment

Părintele Toma Burdulea, duhovnicul din satul Drislea, care adună lacrimile rătăcirii și le preschimbă în lacrimi de bucurie

Publicat

Publicitate

Ieri, sub tăcerea binecuvântată a slujbei din Duminica Tomii, credincioșii din satul Drislea, Trușești, au înălțat din inimile lor  o rugăciune către Dumnezeu pentru părintele lor duhovnicesc, preotul Toma Burdulea, exprimându-și recunoștința, mulțumirea și prețuirea pentru cel care, ținând mâinile sale ridicate în rugăciune, a țesut punți de lumină între suflete și Dumnezeu.

„La mulți și binecuvântați ani, părinte!”, au adresat cu toții o urare care poartă cu sine nu doar dorința sinceră de sănătate și putere, ci și recunoașterea unei lucrări nevăzute, acea trudă de fiecare zi care schimbă vieți, care adună lacrimile rătăcirii și le preschimbă în lacrimi de bucurie.

Parteneriatul rodnic între Școală și Biserică nu a fost pentru cei care l-au trăit doar un proiect, ci o punte, o chemare, o revenire Acasă. A fost brațul întins spre cei ce rătăceau și au aflat din nou că există un loc unde pot să-și plece genunchii, unde pot să-și odihnească tristețile și să-și plângă bucuriile în siguranța rugăciunii și a iubirii dezinteresate.

„Mulțumiri cu recunoștință pentru că am găsit locul unde să-mi plec genunchii…” sunt cuvintele  unei enoriașe, Cătălina Gania, care nu mai au nevoie de alte întăriri. Ele spun povestea unui drum interior, o căutare a sensului și a mângâierii, o regăsire sub privirea blândă a unui părinte de suflete.

Slujirea nu este doar o datorie; ea devine, în mâinile celor aleși, un miracol zilnic. Duminică, în acest ceas de adâncă emoție, întreaga comunitate creștină din Drislea și-a îmbrăcat inimile în sărbătoare, rostind în gând sau în șoaptă aceeași rugăciune: Dumnezeu să vă întărească, părinte, să vă țină mereu în puterea și lumina iubirii Sale, pentru ca încă multe suflete să-și afle prin rugăciunile dumneavoastră calea de la deznădejde la bucurie.

Cu smerenie, părintele Toma a primit de la credincioși o ofrandă a bucuriei, însă florile pălesc în fața recunoștinței sincere pe care acești fii duhovnicești i-o poartă.

Publicitate

Preotul Toma Burdulea s-a născut pe 16 aprilie 1961 în localitatea Tg. Neamţ și este absolvent al Seminarului Teologic  Mănăstirea Neamţ, promoţia 1984. Din anul 1995 este paroh la Parohia Drislea, Protopopiatul Botoşani. Anul acesta va sărbători trei decenii de când a început să construiască biserici vii în sufletele credincioșilor din Drislea, Trușești.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending