Connect with us

Cultura

Mai multe filme-vedetă decât oricând la Festivalul Filmului European 2023

Publicat

Publicitate

Cea de-a 27-a ediție FFE va debuta în capitala culturală a Europei – Timișoara, pe 9 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gală, de Ziua Europei. Festivalul va continua la:

– Oravița (Casa de Cultură „George Motoia Craiu”), între 10-14 mai,

– București (Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, Cinemateca Union, Cinema Elvire Popesco), între 15-23 mai,

– Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte „George Topîrceanu”), între 18-20 mai 2023

– Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai

– Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai 2023.

Publicitate

 

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

 

În anul în care ICR sărbătorește 20 de ani de activitate, iar Timișoara este capitala europeană a culturii, este o onoare pentru noi să anunțăm o nouă ediție a evenimentului cu cea mai îndelungată tradiție din portofoliul ICR: Festivalul Filmului European. O manifestare europeană prin excelență, Festivalul, inițiat de Comisia Europeană în urmă cu 27 de ani, reprezintă nu doar un cadru care oferă iubitorilor de film din România diversitatea de idei și bogăția stilistică a cinemaului european, ci este și o confirmare a forței echipei ICR, căreia m-am alăturat din nou, și care reușește să ducă, în fiecare an, filmul european în cât mai multe orașe românești. Mulțumim Reprezentanței Comisiei Europene care, neîntrerupt, ne este alături. Vom debuta la Timișoara, desigur, ca omagiu adus capitalei culturii, dar vom ajunge și în orașe în care proiecția de film european pe marele ecran nu este ceva permanent accesibil. Ne-ar bucura ca operele cinematografice pe care le propunem să declanșeze o schimbare în viața lor culturală”, a declarat Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român.

 

La ediția 2023, vedetele și filmele-vedetă coexistă, după cum ne-a precizat Cătălin Olaru, directorul artistic al Festivalului Filmului European. „În The Pod Generation, recompensat cu premiul Alfred P. Sloane la Sundance 2023, personajul celebrei Emilia Clarke se pregătește să devină mamă, dar nu de dragoni. Începând cu natura concepției, descoperim că nu e un copil ca oricare altul. Nu-i vorbă, nici protagonistul interpretat de starul Timothée Chalamet în Bones and All (premiul pentru regie la Veneția) nu e tânărul îndrăgostit tipic, semn că patimile cărnii sunt multe și mistuitoare, iar iubirea e doar una dintre ele.

 

Împreună, avem bucuria să descoperim multele, ermeticele, tăcutele mistere presărate în Music al Angelei Schanelec (cel mai bun scenariu la Berlin în 2023). Să intrăm, din fericire, pentru scurt timp, în pielea unui polițist de provincie, mulțumită neverosimilului documentar Gigi la legge (premiul special al juriului la Locarno). În sfârșit, Samsara, adică încă unul din filmele-eveniment ale ediției din acest an a Berlinalei (premiul special al juriului secțiunii Encounters), ne îndeamnă să închidem ochii și să ne bucurăm de lume așa cum e ea, plină de nedeslușite zgomote și de spectacol”, a declarat Cătălin Olaru.

 

Programul complet va fi prezentat săptămâna viitoare, iar biletele vor putea fi achiziționate online, pe platforma Eventbook.ro și direct din cinematografe.

 

Contact: Irena Isbășescu, coordonator FFE – Institutul Cultural Român, tel. 0741-271.273, e-mail: contact@ffe.ro.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Percheziții în municipiul Botoșani la locuința unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă cu țigări

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară la locuința unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă în formă asimilată, din municipiul Botoșani.

 

În urma activităților desfășurate, la locațiile vizate au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor, 2.500 de pachete de țigarete de proveniență Duty-free și Republica Moldova, care nu aveau aplicate timbru de acciză – România.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de contrabandă, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri conform prevederilor legale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

AJOFM Botoșani: „ADAPT-Formare și adaptare activă la cerințele pieței muncii”

Publicat

Publicitate

 Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de muncă Botoșani, în calitate de Lider, împreună cu ASOCIAŢIA CONSULTANŢILOR ÎN DEZVOLTARE COMUNITARĂ Suceava în calitate de Partener, anunță lansarea proiectului „ADAPT-Formare și adaptare activă la cerințele pieței muncii” – cod SMIS 333438.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European Plus – Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021 – 2027 și a fost depus în cadrul Apelului PEO/382/PEO_P9/OP4/ESO4.7/PEO_A35 – Pachet de bază pentru persoanele fără/cu nivel scăzut de formare, derulat pe o perioadă de 17 luni : Iulie 2025 – Noiembrie 2026 și are o valoare totală de 2.486.706,66 lei.

Obiectivul general al proiectului îl constituie facilitarea accesului la un loc de muncă sau păstrarea locului de muncă pentru 320 persoane fără/cu nivel scăzut de calificare cu varsta intre 18 și 64 de ani din județul Botosani prin consolidarea capacității participanților de a se adapta la schimbările pieței muncii, facilitarea tranzițiilor între locuri de muncă sau domenii profesionale, precum și creșterea mobilității ocupaționale prin intermediul pachetelor de bază (servicii de orientare in cariera si consiliere profesionala, cât și evaluare / certificare competente sau programe de formare profesională).

Obiective specifice ale proiectului:

🔹 Obiectivul 1: Sprijinirea tranziției către ocupări sustenabile în vederea reducerii sărăciei și asigurării incluziunii sociale, asigurând oportunități echitabile pentru un numar de 320 de persoane fără / cu nivel scăzut de calificare din jud. Botodani prin oferirea de servicii de orientare in cariera si consiliere profesionala. Aceste servicii oferă ghidare către domenii și locuri de muncă relevante, cresc motivația și încrederea în sine, și promovează o mentalitate de învățare continuă.

🔹 Obiectivul 2: Promovarea ocupării sustenabile și de calitate prin facilitarea participării unui numar de 320 de persoane fără / cu nivel scăzut de calificare la programe de formare profesională / evaluare și certificare de competențe.Beneficiarii își vor dezvolta competențele tehnice și transversale, iar prin evaluarea și certificarea abilităților dobândite anterior vor putea accesa locuri de muncă mai bine plătite și mai stabile.

Publicitate

Activități și beneficii pentru participanți:

Toate persoanele din grupul țintă vor beneficia de sesiuni individuale de consiliere și orientare profesională, în cadrul cărora se va întocmi un plan personalizat de carieră. În baza acestuia, participanții vor putea urma un program de formare profesională din pachetul planificat a fi furnizat de fiecare dintre partenerii proiectului astfel :

 

 

1. pentru un număr de 196 persoane vor fi organizate gratuit cursuri de calificare/inițiere finanțate din bugetul proiectului în următoarele ocupații : muncitor constructor bârne, chirpici și piatră, ajutor bucătar, confecționer asamblor articole din textile , operator introducere, validare și prelucrare date;

2. pentru un număr de 60 de persoane se va realiza evaluarea și certificarea de competențe profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale (experiență în muncă) în umătoarele ocupații : zidar pietrar tencuitor, sudor, zugrav, electrician în construcții, confecţioner asamblor articole din textile,;

3. din grupul țintă, 64 de persoane vor participa la sesiuni de formare pentru dobândirea de competențe de bază în ocupațiile : lucrător bucătărie și retușier confecționer și zidar pietrar;

4. proiectul vizează, de asemenea și sprijinirea persoanelor care nu au absolvit nici un ciclu de educație școlară și/sau nu dețin competențe de bază în limba română, matematică sau IT. Astfel, un număr de minimum 64 de persoane cu nivel de educație ISCED 0 sau cu dificultăți în aceste domenii vor participa la sesiuni personalizate de formare pentru dobândirea competențelor menționate, facilitând integrarea lor socială și profesională.

 

Pentru înscrieri și informații suplimentare, doritorii sunt invitați la sediul AJOFM Botoșani, situat pe Str. Colonel Victor Tomoroveanu nr. 2, de asemenea, pot contacta echipa proiectului la numărul de telefon 0231 536 791/ 0231 536 792, prin e-mail la ajofm.bt@anofm.gov.ro .

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Final de competiție la Botoșani: Peste 150 de pompieri voluntari și privați din județele Moldovei au cules laurii

Publicat

Publicitate

Final de competiție la Botoșani: SVSU Lespezi și SPSU Egger România – Rădăuți, câștigătorii etapei interjudețeane a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

Peste 150 de pompieri voluntari și privați din județele Botoșani, Iași, Suceava, Vaslui, Bacău, Neamț, dar și din Republica Moldova, au participat, în ultimele trei zile, la etapa interjudețeană a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

 

Organizat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, concursul s-a desfășurat pe Stadionul Municipal Botoșani și pe Stadionul „Mecanex”.

 

La start s-au aliniat șase echipaje formate din membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la Săbăoani (Neamț), Rebricea (Vaslui), Văculești (Botoșani), Târgu Ocna (Bacău), Cârlibaba (Suceava) și Lespezi (Iași), dar și patru echipaje aparținând Serviciilor Private pentru Situații de Urgență ale Egger România – Rădăuți, SSG Fire & Rescue – Tașca, Neamț, Antibiotice S.A. – Iași și Dedeman – Bacău.

Publicitate

 

La această etapă, au participat, în calitate de invitați speciali, pompieri voluntari din Republica Moldova, care au impresionat prin pregătirea lor exemplară și spiritul de echipă.

 

Concurenții au avut de susținut trei probe practice, respectiv „Pista cu obstacole pe 100 m”, „Ștafeta 4 x 100 m” şi „Dispozitivul de intervenţie”, toate contracronometru.

 

Lupta pentru locul I a fost una extrem de strânsă, iar fiecare secundă a contat în clasamentul final.

 

În urma desfăşurării competiţiei, la categoria SVSU, locul I a fost obţinut de echipajul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Lespezi din județul Iași.

 

Pe a doua treaptă a podiumului a urcat echipajul SVSU Săbăoani din județul Neamț, iar pe cea de-a treia Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cârlibaba din județul Suceava.

 

La categoria SPSU, locul l a fost ocupat de echipajul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă Egger România – Rădăuți. Locul II a fost adjudecat de SPSU SSG Fire & Rescue – Tașca, Neamț, iar locul III de SPSU Antibiotice S.A. Iași.

 

În calitate de câştigători ai etapei interjudețene, pompierii voluntari de la Lespezi și privați de la Egger România – Rădăuți vor participa la faza națională a concursului, care se va desfăşura în județul Mehedinți, în luna august.

 

Activitatea s-a încheiat cu o festivitate de premiere.

 

Prin desfășurarea acestor concursuri se urmărește dezvoltarea și perfecționarea aptitudinilor și a deprinderilor specifice, necesare îndeplinirii acțiunilor de intervenție în situații de urgență, precum și evaluarea nivelului de pregătire a capacității de intervenție a serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

 

Competiția s-a desfășurat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, Primăriei Municipiului Botoșani și a Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din Constanța, Brăila, Galați, Tulcea, Ialomița și Călărași.

 

Felicitări tuturor echipelor participante pentru determinarea, disciplina și fair-play-ul de care au dat dovadă în toate probele.

Citeste mai mult

Eveniment

Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie. Cine va avea asigurare de sănătate fără achitarea contribuției

Publicat

Publicitate

Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie. Noua lege de măsuri fiscale prevede situațiile în care persoane pot beneficia de asigurare de sănătate de stat, fără să fie necesară achitarea contribuției, scrie alba24.ro.

Guvernul a restrâns categoriile de persoane exceptate de la plata CASS, însă a păstrat anumite condiții.

Potrivit măsurilor pregătite de Guvern, ce se vor aplica de la 1 septembrie, va fi aplicat CASS pensiilor ce depășesc pragul de 3000 de lei. Contribuția se calculează în procent de 10% și se plătește pentru suma ce depășește acest prag. Măsura se aplică din 1 august 2025 până în 2028.

Categorii de persoane ce nu mai sunt scutite de plata CASS

Următoarele categorii de persoane nu vor mai fi exceptate de la plata CASS:

persoane aflate în întreținerea unei persoane asigurate, respectiv soț/soție/părinți fără venituri proprii

  • persoane persecutate în perioada comunistă
  • beneficiari de indemnizație de șomaj
  • persoane aflate în concediu creștere copil
  • persoane cu venitul minim de incluziune
  • personalul monahal
  • bolnavi incluși în programele de sănătate (cu excepția celor cu afecțiuni oncologice).

Aceștia vor putea depune declarație și achita contribuția la sănătate calculată la nivelul a șase salarii minime pe economie.

Plata CASS în tranșe

În cazul coasiguraților (soț, soție, părinți fără venituri proprii), pentru dobândirea calității de asigurat, se propune ca plata CASS prin depunerea unei declarații de venit prin care se exercită opțiunea, cu plata contribuției în două tranșe după cum urmează:

Publicitate
  • a) 25% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea
  • b) 75% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opţiunea.

Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, în toate situațiile în care se exercită opțiunea începând cu data de 1 august 2025, inclusiv în cazul persoanelor care exercită opțiunea potrivit art. 180 alin. (1) din Codul fiscal, începând cu aceeași dată, se efectuează în 2 tranșe:

  • 50% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea
  • 50% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opțiunea

Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie

Potrivit legii cu măsuri fiscale, vor beneficia în continuare de asigurare de sănătate de stat, fără plata CASS:

  • persoanele diagnosticate cu afecțiuni oncologice beneficiari de programele naționale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecțiuni, în condițiile Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului, cu modificările și completările ulterioare
  • persoanele cu handicap

La sfârșitul anului 2024, potrivit evidențelor CNAS, 10,3 milioane de persoane erau scutite de plata contribuției și 6,3 milioane de persoane plăteau CASS.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending