Connect with us
Publicitate

Eveniment

Mai multe cartiere din municipiul Botoșani nu vor avea apă vineri. Motivul anunțat de Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea executării lucrărilor de mutare a caminului de contor de branșament ce alimentează cu apă potabilă clădirea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani întrerupe furnizarea apei, mâine 26 iulie 2024, în intervalul orar 08:00 – 12:00.

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în imobilele situate pe Aleea Prieteniei, str. Vârnav, respectiv instituții publice și agenți economici: Școala Gimnazială nr. 7, Punct Termin Eminescu nr. 1, Punct Termic Cornișa, Serviciul Român de Informații.

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei, rugăm consumatorii să-şi constituie rezervele de apă necesare.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Incendiu la Tudora! O casă a fost mistuită de foc, cauza stabilită fiind o lumânare lăsată nesupravegheată

Publicat

Publicitate

O casa a ars aproape în totalitate în localitatea Tudora din cauza unei lumânări aprinse, lăsată nesupravegheată. Incidentul a avut loc în această după-amiază, iar alarma a fost dată de vecini.

 

La fața locului au intervenit Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță de prim ajutor SMURD, precum și membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comună. Ajunși la locul evenimentului, aceștia au constatat că incendiul se manifesta violent la două din cele patru camere ale locuinței și la acoperiș. Datorită intervenției rapide a fost evitată extinderea incendiului la un magazin din apropiere și la o anexă din gospodăria învecinată. Proprietarul nu era acasă însă, în interiorul locuinței se afla un prieten al acestuia, care a a ieșit singur când a simțit mirosul de fum.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost o lumânare lăsată nesupravegheată care a aprins materialele combustibile.

 

Pentru prevenirea unor tragedii, ISU Botoșani vă recomandă să:

Publicitate

 

– nu lăsați lumânările aprinse, nesupravegheate. Cel mai bine este să le stingeţi pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră;

 

Publicitate

– vă asigurați că lumânarea se află în poziţie verticală şi este fixată într-un suport special, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;

 

– așezați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă, rezistentă la căldură;

 

– nu puneți lumânările aproape de lucrurile care se pot aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.), în locuri în care pot ajunge copiii mici şi animalele de companie, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii;

Citeste mai mult

Eveniment

Ajutor de la stat pentru cultivarea legumelor în sere și solarii. Câți bani pot primi legumicultorii. Proiect, la MADR

Publicat

Publicitate

Ajutor de la stat pentru cultivarea legumelor în sere și solarii. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va aloca peste 25 de milioane de euro, informează alba24.ro,  din bugetul anului viitor pentru cultivarea legumelor în spaţii protejate în perioada 2024-2025, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul MADR.

Astfel, legumicultorii vor beneficia de un ajutor de minimis de maximum de 1.000 de euro/1.000 mp/beneficiar pentru cultivarea de tomate, ardei gras şi/sau lung sau gogoşari, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde în spaţii protejate.

Ajutor de la stat pentru cultivarea legumelor în sere și solarii

Resursele financiare necesare aplicării schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate” pentru perioada 2024-2025 prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 124,337 milioane de lei, reprezentând echivalentul a 25 de milioane de euro, acestea fiind asigurate din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii pe anul 2025.

Potrivit proiectului, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, respectiv:

  • producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, valabil până la 31 decembrie 2025;
  • producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale;
  • producătorilor agricoli persoane juridice.

Criterii de eligibilitate

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de legume în spaţii protejate, beneficiarii trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe următoarele criterii de eligibilitate:

Publicitate
  • să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre;
  • să utilizeze o suprafaţă cumulată de spaţii protejate de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile de tomate, ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde;
  • să marcheze suprafaţa prevăzută, la loc vizibil, cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere legume, perioada 2023-2024”,
  • să obţină producţiile minime corespunzătoare culturii de legume.

De asemenea, legumicultorii trebuie:

  • să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate în anul 2024, respectiv la data depunerii cererii;
  • să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, să facă dovada obţinerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare;
  • să obţină legume care nu depăşesc conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide.

„Pentru suprafaţa prevăzută de 1000 mp se acceptă o o diferenţă de minus 50 mp rezultaţi în urma verificării în teren a suprafeţei cultivate cu legume”, se precizează în proiectul de act normativ.

Care sunt producțiile minime pe care trebuie să le obțină legumicultorii

Producţiile minime pe care trebuie să le obţină beneficiarii sunt:

Publicitate
  • 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate;
  • 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar;
  • 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveţi;
  • 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
  • 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată;
  • 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac;
  • 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde.

Dovada obţinerii producţiei de legume obţinute în spaţii protejate, prevăzute în proiect, o constituie copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare pentru legumele care fac obiectul programului.

În document se precizează că valorificarea producţiei se va face în perioada 21 octombrie 2024 – 31 ianuarie 2025 inclusiv.

Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile pentru o singură cultură dintre cele prevăzute, iar sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor începând cu data de 25 februarie 2025.

Valoarea maximă a sprijinului financiar se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,9735 lei, stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE).

Citeste mai mult

Cultura

Peste 50 de artiști din țară și din străinătate la Salonul Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”, cea de-a XI-a ediție

Publicat

Publicitate

În perioada 20 septembrie – 20 octombrie 2024, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, va organiza cea de-a XI-a ediție a Salonului Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”. Așadar, în ziua de 20 septembrie, începând cu ora 12:00, vă așteptăm la vernisajul care va avea loc în holul Casei Văsescu, str. Unirii, Nr. 10.

Anul acesta au răspuns invitației noastre 56 de artiști naivi din țară și străinătate, după cum urmează:

  • BRAZILIA – Beto NASCIMENTO;
  • FINLANDA – Kikka NYRÉN;
  • FRANȚA – Bron ODILE;
  • ISRAEL – Auni EDRIS, Elena ERYOMINE, Michal ESHET, Noemi ESHET-ROSENZWEIG, Rachel FRANK, Ruthy GOLD, Miri GOLDSHMIDT, Ayelet HOCH, Howayda IBRAHIM-ZAITOUN, Ida LOMIANSKI, Hevrona MALKI, Batia MITRANI, Hayim OTSARYA, Natalie PELED, Moran SHAMBAR, Noga SHAVIT, Roni SHEMESH, Dvora SIVAN;
  • ITALIA – Guido VEDOVATO;
  • POLONIA – Barbara JOZEFOWICZ;
  • PORTUGALIA – Maria TEREZA;
  • ROMÂNIA – Gabriela BĂLOIU, Florin BEJINARI, Aurica BOBOESCU, Oana CĂTĂNOIU, Anișoara CIOBANU, Gheorghe CIOBANU, Lucica CIOBANU, Ruxanda CIUPERCĂ, Mihai DASCĂLU, Ana Viorica FARKAȘ, Anastasia GÎRNEAȚĂ, Ana GRUNZU, Cristian HÂRTIE, Lina HORTOLOMEI, Toader IGNĂTESCU, Maricela ISTRATE, Maria LUPU, Rita MAXIM, Ioan MĂRIC, Eugenia NECHITA, Anda PETRACHE, Genoveva POPA, Calistrat ROBU, Paul Răzvan ROBU, Nicolae ȘERBAN, Dumitru ȘTEFĂNESCU, Elena ȘTEFĂNESCU, Costel  TĂNASE, Paulina TUFESCU, Tatiana ȚIBRU, Maria VINTILĂ;
  • UNGARIA – Zsóka MÁNDOKI HALÁSZ.

Citeste mai mult

Eveniment

Manifestările cultural-artistice și religioase prilejuite de desfășurarea Săptămânii Culturii la Vorona, sub lupa jandarmilor

Publicat

Publicitate

În acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cultural-artistice și religioase prilejuite de desfășurarea Săptămânii Culturii la Vorona.

Festivalul concurs de muzică populară pentru copii și tineri ,,Moștenire din Bătrâni”, hramul mănăstirii Vorona, Serbările Pădurii și hramul mănăstirii Sihăstria Voronei sunt tot atâtea evenimente publice cu participare numeroasă la care jandarmii, în cooperare cu efective de poliție și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și pentru prevenirea și stingerea incendiilor, conform competențelor instituționale.

De asemenea, jandarmii, împreună cu partenerii instituționali, vor fi prezenți la Zilele comunelor Leorda, Coțușca, Hilișeu Cloșca și Sânta Mare, unde vor acționa pentru desfășurarea acestora în condiții de siguranță pentru participanți.

Nu în ultimul rând, efectivele de jandarmerie vor asigura ordinea și siguranța publică la meciul de fotbal din Liga a III-a dintre echipele Rapid Brodoc și ACS Șoimii Gura Humorului, disputat sâmbătă pe Stadionul municipal Dorohoi, începând cu ora 15.00.

În afara acestor misiuni, jandarmii vor acționa împreună cu polițiștii botoșăneni pentru prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională în mediul urban și rural, a traficului și consumului ilegal de substanțe psihoactive și vor interveni la apelurile făcute de cetățeni prin numărul unic de urgență 112.

 

Publicitate

Recomandăm participanților la manifestările publice să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare și să solicite sprijinul jandarmilor în mod direct atunci când sesizează producerea unor fapte antisociale care îi afectează pe ei sau pe cei din jur.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending