Connect with us
Publicitate

Administratie

Video. Mai frumos ca la Botoșani: Mica Unire de la Săveni a adunat tineri, voluntari și cercetași din toată Moldova și Țara Românească

Publicat

Publicitate

Mica Unire a fost realizată simbolic și în orașul Săveni, la 164 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859. Alături de tineri au fost prezenți și voluntari și cercetași din Moldova și Țara Românească.

Săvinenii, români cu dragoste de neam și țară, ca în fiecare an, au sărbătorit în data de 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române din 1859 înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, prin participarea la manifestări a tinerilor, voluntarilor și cercetașilor din Moldova și Țara Românească în cadrul proiectului național ,,Stejarul Unirii”, cât și prin organizarea mai multor activități care au evidențiat importanța acestui eveniment istoric, concursurile de handbal și orientare ,,Cupa Unirii” și spectacolul  ,,Mica Unire”.

În acest an, la împlinirea a 164 de ani de la Unire Principatelor Române ce a avut loc în 1859, fiecare dintre noi trebuie să-și amintească și să cinstească  pe oamenii şi evenimentele ce au contribuit la împlinirea acestui ,,vis al românilor cu dragoste de neam și țară” aducând în atenția comunității rolul decisiv pe care l-a avut domnitorul Alexandru Ioan Cuza în realizarea Unirii celor două principate românești, Moldova şi Ţara Românească, fiind primul pas în crearea statului național unitar român” a declarat Relu Petru Tîrzioru, primar al orașului Săveni.

Manifestările din acest an au început cu intonarea imnului de stat în fața Primăriei orașului Săveni, alocuțiuni din partea reprezentanților administrației publice locale, a invitaților din Republica Moldova, Argeș și a d-nei Cristina Chiorescu, director Liceul Teoretic ,,Dr.Mihai Ciucă”, Săveni care a prezentat semnificația, contextul istoric și importanța acestei zile în istoria poporului române.

 

Activitățile au continuat cu ,,Hora neamului și poporului românesc” și deplasarea participanților în locațiile de evenimente de la Casa de cultură și Complexul sportiv, unde toți cei prezenți au participat la spectacolul ,,Mica Unire”, la provocările cercetașilor și la  concursurile  de handbal și orientare ,,Cupa Unirii”, profesori coordonatori Gabriela răducanu, elena Bordeianu, Iuliana Damian, Anamaria Hazaparu, Manuela Sorohan, Șuliuc Ghiță, activități la care au participat 250 elevi de la Liceul teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă”, Școala Gimnazială Nr.1, Săveni, Școala Gimnazială Nr.13, Botoșani, cercetași din Republica Moldova și România, tineri și voluntari de la Asociația ,,Arlechin” și Centrul Județean de Voluntariat-filiala Săveni.

Publicitate

Publicul spectator a aplaudat la scenă deschisă membrii ansamblului folcloric ,,Floarea Soarelui” coordonat de coregraf, Laurențiu Cârligeanu și d-ul Sorin Luță, director a Centrului cultural Săveni, pe tinerele vlăstare din grupul vocal ,,Crenguța de Busuioc” de la Asociația ,,Arlechin”, coordonat de d-na Carmen Cornaci.

La manifestări organizate în orașul Săveni au participat 100 de cercetași, membri ai Organizației Naționale ,,Cercetașii României” prin centrul local ,,Cutezătorii” din județul Botoșani, coordonați de Sebastian Gheorghiu, Flavius Damean, Monica Aruxandei, Anamaria Hazaparu, Iuliana Damian, Manuela Sorohan, Viorel Hrițcu, Simon Marcu, centrul local ,,Aventura – Pitești” din județul Argeș, coordonat de Sebastian Stanciu și delegația cercetașilor din Republica Moldova condusă de Natalia Mereuță, aceștia alături de tinerii și voluntarii prezenți au dansat ,,Hora neamului și poporului românesc”  în cadrul activității ,,Stejarul Unirii”, astfel s-a repetat în mod simbolic ,,Mica Unire” la 164 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, prin participarea la manifestări a cercetașilor din Moldova și Țara Românească.

Iată și alte câteva imagini realizate cu această ocazie:

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O nouă destinație de la Aeroportul Internațional “Ștefan cel Mare” Suceava: Karlsruhe/Baden Baden

Publicat

Publicitate

Aeroportul Internațional “Ștefan cel Mare” Suceava a anunțat astăzi deschiderea unei noi rute pe care o va opera compania Bees Airlines de pe aeroportul de la Salcea.  

Este vorba de ruta Suceava – Karlsruhe/Baden Baden, practic a treia destinație din Germania pentru pasagerii care aleg să zboare de la Suceava, și, tot a treia destinație pe care compania Bees Airlines o operează de la Suceava, după Tel Aviv și București-Otopeni.

“Ne-am cuplat centurile de siguranță către o nouă destinație de la Aeroportul Internațional “Ștefan cel Mare” Suceava. Bees Airlines devine un partener stabil pentru Aeroportul din Suceava și o companie de încredere pentru pasagerii care își doresc noi oportunități flexibile de călătorie din regiunea noastră. Totodată, rămâne devotat accesibilității și siguranței pe care o oferă pasagerilor săi, dar și eforturilor continue de a oferi noi destinații cu zboruri directe de la Suceava”, a transmis Aeroportul Internațional “Ștefan cel Mare” Suceava.

În prezent Bees Airlines operează zboruri Suceava – București-Otopeni, cu două frecvențe pe săptămână pentru început, iar din Decembrie cu cinci, Suceava – Tel Aviv, iar de acum pe ruta Karlsruhe/Baden Baden, cu două zboruri directe pe săptămână.

Citeste mai mult

Eveniment

Este TOAMNĂ, omeni buni. Brumărel a venit cu vânt și ploi. Prognoza meteo pentru săptămâna 14-20 octombrie

Publicat

Publicitate

Este toamnă iar vremea se răcește începând din 12 octombrie, iar temperaturile scad cu peste 10°C în sud-est. Mai mult decât atât,  în unele zone va ploua și vântul va sufla cu putere, relatează alba24.ro.

În 12 și 13 octombrie sunt prognozate temperaturi maxime în jurul a 20 de grade, iar pentru a doua săptămână caracteristice vor fi valorile cuprinse între 16 și 18 grade.

Brumărel, în topul celor mai ploioase luni octombrie

– Din punct de vedere al precipitațiilor, în intervalul 2000 – 2024, media de precipitații pentru luna octombrie se situează undeva la 40.8 l/mp. Cu toate acestea, în topul celor mai secetoase luni octombrie de când se fac măsurători meteo la noi, regăsim doar doi ani din intervalul 2000 – 2024: 2000 și 2022.

Estimările Centrului European de Prognoză vorbesc de o lună Brumărel care se poate dovedi în top 3 sau 5 cele mai ploioase din octombrie, cu un excedent la nivelul întregii țări cuprins între 20 și 40 de mm peste ceea ce ar fi normalul climatologic al fiecărei regiuni.

Defalcat pe săptămâni, după o primă săptămână extrem de bogată în ploi la nivelul întregii țări, cea de a doua săptămână din octombrie vine cu un regim ușor deficitar, pentru ca intervalul 14 – 31 octombrie să se anunțe normal din punct de vedere al precipitațiilor.

Publicitate

– Sudul Olteniei, sud-estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea ar putea acumula cantități de 30 – 40, izolat 50 mm, în timp ce restul țării se poate apropia de valori de 60 – 80 mm. Posibil ca prin zona montană a Maramureșului să ajungem chiar la 100 de mm.

Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Ploile își vor mai face apariția undeva la începutul săptămânii, în deosebi din noaptea de luni spre marți, prin regiunile nordice, iar undeva spre jumătatea săptămânii se vor semnala ploi prin partea de nord a teritoriului și prin partea de est a țării.

„După acest episod cu vântul de astăzi, prin acest cod galben din partea de est a teritoriului, vom mai avea intensificări ale vântului prin prima parte a săptămânii, în zona montană, mai ales, dar și în zilele ce urmează, tot la fel prin partea de est a teritoriului și tot în zona de zona de sud-vest, cu viteze în general de 40-50km/h pentru zonele joase și viteze ușor mai mari pentru zona montană”, a explicat meteorologul Diana Giurgiu la Digi24.

Publicitate

Deși sâmbătă vremea se va răci, de duminică temperaturile vor mai urca

„A debutat un proces de răcire a vremii care, mai ales pentru partea de sud-est și est a teritoriului, astăzi se va resimți semnificativ, deoarece aici ieri am avut, mai ales pentru partea de sud-est, temperaturi maxime ce au urcat până spre 28-29° Celsius.

Astăzi, aici valorile de temperatură pe parcursul zilei nu vor depăși 19-20 Celsius. Pe parcursul zilei de astăzi așteptăm valori undeva spre 22°C, mai mult prin zona Olteniei.

În zilele următoare, cu mici oscilații de la o zi la alta și de la o regiune la alta, încă de mâine, vremea se mai încălzește, vom avea temperaturi ce se vor situa în general în jurul a ceea ce ar trebui să înregistrăm la această dată.

În prima parte a săptămânii, pentru partea de sud a teritoriului, aceste valori de temperatură se vor situa ușor peste cele specifice acestei perioade .

Astfel, meteorologii spun că ne așteptăm ca în prima parte a săptămânii temperaturile maxime să urce spre 23-24°C pentru zona de sud a teritoriului, dar în zilele ce urmează, cu mici oscilații de la o zi la alta și de la o regiune la alta, temperaturilre se vor afla cumva în jurul normelor.

În această perioadă ar trebui să avem temperaturi maxime cuprinse între 14 și 20 de grade, iar în ceea ce privește regimul temperaturilor de pe parcursul nopților, deci temperaturile minime, acestea să fie cuprinse cam între 3 și 9 grade, cu valori mai scăzute în zonele depresionare și ușor mai ridicate în zona litoralului”, a mai explicat meteorologul Diana Giurgiu.

Citeste mai mult

Eveniment

Unde este transmis LIVE la TV meciul Cipru – România din în Liga Națiunilor. Mircea Lucescu speră la o nouă victorie

Publicat

Publicitate

Naționala de Fotbal a României întâlnește sâmbătă seara, 12 octombrie, echipa de fotbal a Ciprului în Liga Națiunilor, în cel mai așteptat eveniment sportiv al weekend-ului. Este vorba despre un meci din etapa a 3-a a Ligii Națiunilor 2024 -2025.

Cele două echipe se întâlnesc pe stadionul din Larnaca. Din câte se pare Mircea Lucescu pregătesște o echipă foarte ofensivă pentru acest meci.

Meciul va fi transmis în direct de la ora 21.45. Televiziunea care va transmite meciul este Prima TV.

Echipe probabile România-Cipru

CIPRU (4-2-3-1): Mall – Andreou, Karo, Gogic, Ioannou – Kousoulos, Artymatas – Loizou, Kastanos, Tzionis – Pittas;
Rezerve: Dimitriou, Michail – Stylianou, Antoniou, Laifis, Panagiotou, Pileas, Mamas, Chrysostomou, Charalampous, M. Ilias, Sotiriou;
Selecționer: Sofronis Avgousti;

ROMÂNIA (4-1-4-1): Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – M. Marin – Man, Stanciu, R. Marin, F. Coman – Drăguș;
Rezerve: Târnovanu, Moldovan – Alibec, Mihăilă, V. Ghiță, I. Hagi, C. Manea, Mitriță, Olaru, Chipciu, Sorescu, Pușcaș;
Selecționer: Mircea Lucescu;

Publicitate

Stadion: AEK Arena – Georgios Karapatakis (Larnaca);

Arbitru: Sascha Stegemann (Germania);

Asistenți: Marco Achmuller și Christof Gunsch (ambii din Germania);

Publicitate

Arbitru VAR: Bastian Dankert (Germania); Asistent VAR: Katrin Rafalski (Germania)

Următorul meci pentru România

Meciul următor, Lituania – ROMÂNIA, se va desfășura, marți, 15 octombrie, de la ora 21:45, pe stadionul Dariaus ir Girėno (Kaunas). Meciul de fotbal Lituania – România va fi difuzat în direct de Antena 1.

Naționala României a câștigat deja două meciuri în grupă. România – Kosovo s-a terminat 3-0, iar România – Lituania 3-1.

Programul Naționalei României, în grupă

  • Kosovo – România 0-3
  • România – Lituania 3-1
  • Cipru – România (12 octombrie 2024, ora 21:45) – live la Prima TV;
  • Lituania – România (15 octombrie 2024, ora 21:45) – live la Antena 1;
  • România – Kosovo (15 noiembrie 2024, ora 21:45);
  • România – Cipru (18 noiembrie 2024, ora 21:45);

Meciul cu Cipru este de-a treia partidă disputată de tricolori cu Mircea Lucescu pe banca antrenorilor.

Liga Națiunilor contează pentru naționala României fiindcă o clasare pe primul loc în grupele preliminare poate facilita drumul spre barajul Campionatului Mondial din 2026, ceea ce ar reprezenta o șansă în plus, mai ales pentru reprezentativele slab cotate.

Liga Națiunilor va avea un rol extrem de important în calificarea la Campionatul Mondial organizat de Canada, Mexic și Statele Unite, scriu jurnaliștii de la GSP.

La barajul turneului final, vor ajunge 16 echipe naționale din Europa, după cum urmează: 12 care vor termina pe locul 2 în preliminarii și cele mai bine clasate 4 reprezentative câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor, dar care nu au ocupat locurile 1 sau 2 în grupele din preliminariile Mondialului.

Citeste mai mult

Eveniment

Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor: Pompierii botoșăneni, informare preventivă în marile piețe din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Acasă, la serviciu, la școală, în centre comerciale sau pe stradă, indiferent de locul în care ne aflăm în momentul producerii unor inundații, cutremure, alunecări de teren sau alte situații de urgență generate de fenomene meteo periculoase, trebuie să știm cum să ne comportăm, spun pompierii ISU Botoșani.

La fel de important este să cunoaștem ce avem de făcut înainte și după producerea unor astfel de evenimente, periodic fiind organizate acțiuni de informare și educare preventivă.

În contextul Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor, pompierii botoșăneni au organizat astăzi, în Piețele Centrale din municipiile Botoșani și Dorohoi, puncte de informare preventivă.

Tema propusă anul acesta de Organizația Națiunilor Unite a fost „Implicarea copiilor și a tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre”.

Pompierii le-au prezentat tuturor broșura „De la risc la reziliență: copii protejați, comunitate sigură”, care oferă informații despre importanța protejării în fața dezastrelor, dar și materiale dedicate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani, respectiv „Supraviețuitorii la cutremur”, „Supraviețuitorii la incendii” și „Supraviețuitorii la inundații”.

Cele mai multe dintre persoanele pe care le-au întâlnit și-au amintit de inundațiile din 2008 și 2010 din  Baranca, Rădăuți Prut și Dorohoi, dar și de urmările acestora.

Publicitate

Astfel de acțiuni vor fi desfășurate și mâine, în Piețele Centrale din municipiile Botoșani și Dorohoi.

“Împreună, suntem mai pregătiți în fața riscurilor și de aceea va invităm să fiți alături de noi, să ne urmăriți pagina de internet, rețelele de socializare și portalul fiipregatit.ro pentru a afla informații utile despre cum pot fi prevenite situațiile de urgență”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending