Connect with us
Publicitate

Administratie

Video. Mai frumos ca la Botoșani: Mica Unire de la Săveni a adunat tineri, voluntari și cercetași din toată Moldova și Țara Românească

Publicat

Publicitate

Mica Unire a fost realizată simbolic și în orașul Săveni, la 164 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859. Alături de tineri au fost prezenți și voluntari și cercetași din Moldova și Țara Românească.

Săvinenii, români cu dragoste de neam și țară, ca în fiecare an, au sărbătorit în data de 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române din 1859 înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, prin participarea la manifestări a tinerilor, voluntarilor și cercetașilor din Moldova și Țara Românească în cadrul proiectului național ,,Stejarul Unirii”, cât și prin organizarea mai multor activități care au evidențiat importanța acestui eveniment istoric, concursurile de handbal și orientare ,,Cupa Unirii” și spectacolul  ,,Mica Unire”.

În acest an, la împlinirea a 164 de ani de la Unire Principatelor Române ce a avut loc în 1859, fiecare dintre noi trebuie să-și amintească și să cinstească  pe oamenii şi evenimentele ce au contribuit la împlinirea acestui ,,vis al românilor cu dragoste de neam și țară” aducând în atenția comunității rolul decisiv pe care l-a avut domnitorul Alexandru Ioan Cuza în realizarea Unirii celor două principate românești, Moldova şi Ţara Românească, fiind primul pas în crearea statului național unitar român” a declarat Relu Petru Tîrzioru, primar al orașului Săveni.

Publicitate

Manifestările din acest an au început cu intonarea imnului de stat în fața Primăriei orașului Săveni, alocuțiuni din partea reprezentanților administrației publice locale, a invitaților din Republica Moldova, Argeș și a d-nei Cristina Chiorescu, director Liceul Teoretic ,,Dr.Mihai Ciucă”, Săveni care a prezentat semnificația, contextul istoric și importanța acestei zile în istoria poporului române.

 

Activitățile au continuat cu ,,Hora neamului și poporului românesc” și deplasarea participanților în locațiile de evenimente de la Casa de cultură și Complexul sportiv, unde toți cei prezenți au participat la spectacolul ,,Mica Unire”, la provocările cercetașilor și la  concursurile  de handbal și orientare ,,Cupa Unirii”, profesori coordonatori Gabriela răducanu, elena Bordeianu, Iuliana Damian, Anamaria Hazaparu, Manuela Sorohan, Șuliuc Ghiță, activități la care au participat 250 elevi de la Liceul teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă”, Școala Gimnazială Nr.1, Săveni, Școala Gimnazială Nr.13, Botoșani, cercetași din Republica Moldova și România, tineri și voluntari de la Asociația ,,Arlechin” și Centrul Județean de Voluntariat-filiala Săveni.

Publicitate

Publicul spectator a aplaudat la scenă deschisă membrii ansamblului folcloric ,,Floarea Soarelui” coordonat de coregraf, Laurențiu Cârligeanu și d-ul Sorin Luță, director a Centrului cultural Săveni, pe tinerele vlăstare din grupul vocal ,,Crenguța de Busuioc” de la Asociația ,,Arlechin”, coordonat de d-na Carmen Cornaci.

La manifestări organizate în orașul Săveni au participat 100 de cercetași, membri ai Organizației Naționale ,,Cercetașii României” prin centrul local ,,Cutezătorii” din județul Botoșani, coordonați de Sebastian Gheorghiu, Flavius Damean, Monica Aruxandei, Anamaria Hazaparu, Iuliana Damian, Manuela Sorohan, Viorel Hrițcu, Simon Marcu, centrul local ,,Aventura – Pitești” din județul Argeș, coordonat de Sebastian Stanciu și delegația cercetașilor din Republica Moldova condusă de Natalia Mereuță, aceștia alături de tinerii și voluntarii prezenți au dansat ,,Hora neamului și poporului românesc”  în cadrul activității ,,Stejarul Unirii”, astfel s-a repetat în mod simbolic ,,Mica Unire” la 164 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, prin participarea la manifestări a cercetașilor din Moldova și Țara Românească.

Iată și alte câteva imagini realizate cu această ocazie:

Publicitate

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un băiețel din Dersca a plecat de acasă la amiază și nu s-a mai întors. Dacă îl vedeți sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au anunțat în această seară că efectuează verificări pentru localizarea unui minor de 13 ani, din satul și comuna Dersca, care astăzi, în jurul orei 14:00, a părăsit domiciliul iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Ailoaie Vlăduț Gabriel se deplasa cu o bicicletă de celulare gri și are următoarele semnalmente: 1,60 m înălțime 45 de kg, păr brunet ochi albaștri.

La momentul plecării purta pantaloni și hanorac de culoare neagră, tricou alb. De asemenea, purta un ghiozdan pe spate.

Publicitate

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Copilă de 13 ani din Draxini, de negăsit. A plecat dimineață la școală și nimeni nu mai știe nimic de ea

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 13 ani, din sat Draxini, comuna Bălușeni, care astăzi, în jurul orei 7:00, a părăsit domiciliul pentru a se deplasa la școală, însă până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

BEJUJȘCĂ MARIA SABINA are următoarele semnalmente: 1,50 m înălțime 45 de kg, păr lung, șaten închis, poartă aparat dentar.

La momentul plecării purta pantaloni și bluză de culoare neagră, adidași albi.

Publicitate

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Tânăr din Botoșani cu permisul suspendat, suprins cu 104 km/h în Dărmănești, la volanul unui Q7 înmatriculat în Anglia

Publicat

Publicitate

Un autoturism Audi Q7 alb, înmatriculat în Marea Britanie și cu volan pe partea dreaptă, a fost filmat și înregistrat  la data de 19 mai 2024, la ora 10:15, de polițiștii Serviciului Rutier Suceava, cu pistolul radar Trucam, circulând cu 104 km/h în localitate, în comuna Dărmănești, pe DN2, în direcția Suceava către Rădăuți.

La volan a fost identificat Alexandru R., de 29 de ani, din comuna Cândești, județul Botoșani.

Conducătorul auto a prezentat poliției un permis de conducere britanic, iar verificările în aplicația E-DAC au arătat că dreptul său de a conduce era suspendat și nu avea permisiunea de a conduce pe drumurile publice, fiind cercetat penal pentru o altă infracțiune rutieră. Testul cu aparatul etilotest a avut rezultat negativ.

Publicitate

De asemenea, conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru că circula cu 104 km/h în localitate.

“A fost întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană a cărei exercitare a dreptului de a conduce i-a fost suspendată””, a transmis IJP Suceava.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Supermarketurile, OBLIGATE să accepte returnarea ambalajelor, indiferent dacă aparatele de reciclare sunt funcționale sau nu

Publicat

Publicitate

Hypermarketurile și supermarketurile sunt obligate să accepte returnarea ambalajelor, indiferent dacă aparatele de reciclare sunt funcționale sau nu.

Mai precis, potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, magazinele trebuie să preia manual ambalajele și să ramburseze contravaloarea PET-urilor la casă, relatează alba24.ro.

Comercianții înregistrați în sistemul de garanție-returnare (SGR) sunt obligați să accepte ambalajele returnate de consumatori, chiar dacă aparatele de colectare a ambalajelor (RVM) sunt defecte.

Publicitate

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere consumatorilor posibilitatea să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției.

Asta indiferent dacă aparatul este sau nu funcțional.

  • Magazinele trebuie să ofere „posibilitatea consumatorilor sau utilizatorilor finali de a returna ambalajul SGR. În vederea restituirii valorii garanției în cadrul oricărui punct de returnare de pe teritoriul României” – HG 1.074/2021.

”Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje.

Publicitate

Cu alte cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi pet-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor.

E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a subliniat Mircea Fechet, citat de bugetul.ro.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending