Connect with us
Publicitate

Actualitate

LUNI începe examenul de BACALAUREAT 2024. Calendarul examenelor la care s-au înscris 2.790 de candidați din Botoșani

Publicat

Publicitate

Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni (iunie – iulie) a examenului național de bacalaureat 2024 sunt programate în intervalul 17 – 27 iunie, iar conform ISJ Botoșani, la acest examen s-au înscris în județul nostru nu mai puțin de 2.790 de candidați .

Probele se vor desfășura după următorul calendar:

  • 17 – 19 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română [proba A];
  • 19 – 20 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă [proba B];
  • 19 – 21 iunie: Evaluarea competențelor digitale [proba D];
  • 25 – 27 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională [proba C].

La nivelul județului Botoșani, în această sesiune, s-au înscris pentru susținerea examenului 2.790 de candidați.

„Examenul de bacalaureat este un moment care marchează tranziția spre o nouă etapă în viața absolvenților de liceu, cărora le recomand să abordeze toate probele examenului cu seriozitate, cu concentrare și cu încredere în forțele proprii.

Le urez mult succes tuturor candidaților și îi îndemn să privească cu încredere spre viitorul pe care și-l doresc!” a declarat inspectorul școlar general, prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC

Evaluarea competențelor lingvistice pentru limba română, limba maternă și limba modernă, precum și a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic de aceeași specialitate din unitatea de învățământ). În situațiile în care această condiție nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectați din alte școli.

Publicitate

Rezultatele obținute de fiecare candidat la probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulație internațională se exprimă prin stabilirea nivelului de competență corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene (așadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins).

În aceeași manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competențelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competență în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu și în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaților în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, și nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispozițiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.

Publicitate

“În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, se consideră că acesta nu a susținut proba”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISJ Botoșani, Inspector școlar, Prof. Ana-Maria LOGHIN.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Aproape 150 de locuri de muncă în țările Europei pentru botoșănenii aflați în căutarea unui trai mai bun

Publicat

Publicitate

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 142 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Germania – 60 locuri de muncă vacante pentru: muncitor în producţie , șofer de autobuz, operator stivuitor, lucrător ajutor la prelucrarea metalelor, electrician, sudor .Pentru muncitor în producție se solicită cunoștințe de limba germană dar nu este obligatoriei , pentru celelalte ocupații se solicită cunoștințe de limba germană;

Letonia – 30 locuri de muncă vacante pentru sudor. Cunoştinţe de bază de limba engleză la nivel conversațional;

Austria – 26 locuri de muncă vacante pentru : tehnician punere în funcțiune mașini cu comandă numerică, tehnician prelucrare, tehnician punere în funcțiune, asamblor, tehnician  service, maistru vopsitor, vopsitor industrial, lucrător în beton, mecanic/lăcătuș, mecanic auto pt camioane . Este necesară o bună cunoaștere a limbii engleze (B1). Constituie avantaj cunoștințele de germană.

Belgia – 16 locuri de muncă pentru : electrician de intretinere si reparatii, macaragiu, tehnician rețele de telecomunicații. Candidații selectați trebuie să cunoască limba olandeza/ franceza/ engleza- foarte bine . Bucătar – candidații selectați trebuie să cunoască limba engleza/ franceza- la nivel – cunostinte de bază . Instalator centrale termice,  muncitor necalificat la înreținere drumuri și poduri – candidații trebuie să cunoască limba engleză nivel de bază .

 

 Slovenia – 6 locuri de muncă vacante pentru : Cercetator în domeniul dispozitivelor celulare ,      candidatul selectat trebuie să cunoască limba engleză fluent, îngrijitor curățenie – candidații selectat trebuie să dețină cunostinte de baza engleza sau germana sau sirba sau croată.

Publicitate

Irlanda – 1 loc de muncă îngrijitor persoane  – candidatul trebyuie să dețină cunoștințe  bune de limba engleză – vorbit

Malta – 3 locuri de muncă vacante pentru : Director adjunct calitate, Inginer electrician, Manager achizitii , Candidații trebuie să cunoască limba engleză fluent.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES

Publicitate

 

Informaţii suplimentare la Consilierul EURES, telefon 0231536791 sau e-mail gabriela.drobota.bt@anofm.gov.ro

Citeste mai mult

Cultura

Mai sunt câteva zile rezervate înscrierii la Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul

Publicat

Publicitate

Centrul de Creație Botoșani anunță că încă se pot face înscrieri pentru Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul” până pe data de 31 octombrie 2024. Materialele se vor trimite pe adresa de e-mail: literatura@centrulcreatieibt.ro.

În perioada 14-15 noiembrie 2024, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, și în parteneriat cu Primăria Orașului Săveni, organizează cea de a XXIX-a ediţie a Festivalului-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul”. Desfășurat o dată la doi ani, festivalul își propune prin ambele secțiuni – creație și interpretare – descoperirea și promovarea talentelor dramaturgice în rândul amatorilor.

Concursul se desfășoară pe două secțiuni:

  1. CREAȚIE

La concurs pot participa dramaturgi contemporani români, membri sau nu ai uniunilor de creație, fără limită de vârstă, cu o pisă de teatru într-un act. Organizatorii nu impun participanților nicio tematică.

Textul propriu-zis, semnat cu motto, și fișa de înscriere (Anexa 1 din regulament) în format WORD, în care vor fi menționate motto-ul, numele, prenumele, numărul de telefon și adresa, vor fi trimise online la adresa de e-mail: literatura@centrulcreatieibt.ro până la data de 31 octombrie 2024.

  1. INTERPRETARE

La aceasta secțiune pot participa trupe de teatru de amatori, din fiecare județ al țării, cât și trupe din Republica Moldova și Ucraina.

Publicitate

Categorii: monolog, trupe de elevi, trupe de absolvenți de liceu.

Înscrierea la concurs se face pe baza de fișei de înscriere (conform anexei din regulament) și un video de maximum 15 minute din piesa propusă în competiție, care va fi folosit pentru selecția finală.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Autoturism radiat din circulație, descoperit la Vama Stânca

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări cu privire la un bărbat cu cetăţenie română care a fost depistat, în trafic, conducând un autoturism neîmatriculat.

 În ziua de 25 octombrie a.c, în jurul orei 08.40, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieşi din ţară, un bărbat cu cetățenie română, în vârstă de 56 de ani, conducând un autoturism, cu număr de înmatriculare specific Belgiei.

La controlul de frontieră, existând suspiciuni cu privire la starea de înmatriculare a autoturismului în cauză, colegii noştri au procedat la efectuarea de verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că acesta a fost radiat din circulaţie de autoritățile din Belgia începând cu data de 26.06.2024, iar în prezent nu figurează a fi înmatriculat în circulație de către un alt stat.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Arhiva unei societăți comerciale din municipiul Botoșani s-a făcut scrum într-un incendiu violent

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent a izbucnit astăzi, la prânz, în subsolul unui bloc de pe strada Gării din municipiul Botoșani. Arhiva unei societăți comerciale, piese de mobilier vechi, mai multe saltele pneumatice pentru sporturi nautice, calorifere electrice și calculatoare, au luat foc.

Locatarii au simțit miros de fum și au sunat după ajutor, la 112.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu trei autospeciale de stingere.

Când au ajuns echipajele de salvatori, toate bunurile existente pe o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați ardeau mocnit, cu degajări mari de fum.

Pompierii au intervenit rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă. Aceștia au folosit și ventilatoare pentru evacuarea fumului din subsolul blocului.

Nu s-a impus evacuarea locatarilor. Pentru stingerea incendiului s-a acționat mai bine de două ore. Au ars arhiva societății, rafturi de lemn și scaune de birou, zece saltelele pentru sporturi nautice, două calculatoare, patru calorifere electrice și un frigider.

Publicitate

Intervenția a fost îngreunată de spațiul îngust, cantitatea mare de materiale combustibile depozitate la subsol, vizibiltatea zero, fumul dens și căldura foarte ridicată.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

❗️ATENTIE❗️

Publicitate

✔️ Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;

✔️ Nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher;
✔️ Nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent;

✔️ Nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu;

✔️ Verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending