Connect with us

Eveniment

Lovitură majoră pentru toți românii care stau la bloc. Cât vei plăti dacă ai două camere

Publicat

Publicitate

Niciodată nu a fost mai rentabil să faci un efort să locuiești la casă în loc să stai la bloc. Nu de alta, dar impozitele au explodat în 2024, iar cei mai afectați sunt cei care stau la apartament, deși se vor simți costuri umflate și pentru deținerea de terenuri, mașini și nu numai.

În raport cu rata inflației calculată de INS pe 2022, egală cu 13,8%, toate taxele și impozitele plătite de români în acest an vor fi semnificativ mai mari. Singuri care vor avea de câștigat în conformitate cu valoarea respectivă sunt pensionarii. Aceștia din urmă, încă din luna ianuarie, ar trebui să vadă o majorare a pensiei de exact 13,8%, chiar dacă în mediul privat este improbabil ca pe întregul an 2023 să nu fi văzut angajații astfel de creșteri salariale.

Dările către stat cresc în 2024 cu 13,8%
Începând cu luna ianuarie 2024, dările către autoritățile locale, sub formă de taxe și impozite vor fi indexate cu 13,8%, în raport cu rata inflației din 2022. Punctual, vom vedea cea mai mare scumpire din ultimii ani.

”Pentru o garsonieră, impozitul creşte de la 144 de lei, la 180 de lei pe an. În cazul unui apartament cu două camere taxele ajung la peste 240 de lei iar pentru unul cu 3 camere, mai bine de 350 de lei pe an. Iar dacă aveţi o locuinţă mare, un apartament cu 4 camere, atunci impozitul pe an va depăşi 500 de lei. ”, conform estimărilor Observator.ro.

În ceea ce privește opinia românilor de rând pe marginea subiectului, aceștia visează la o aliniere a salariului la rata inflației, dar nu pot să facă decât atât, să viseze.

Cresc și impozitele la mașini într-un ritm accelerat
Impozitul pentru deținerea de autoturisme va crește raportat la puterea motorului. Punctual, în cazul unei mașini cu motorul de 1600 de centimetri cubi, impozitul se majorează cu 24 de lei. În cazul unui motor de 2 litri, ar fi bine să faci un efort să achiți impozitul în primele trei luni ale anului, când există o bonificație de 10%. Atunci vei plăti în plus doar 5 lei sau 216 lei pentru întregul an. Alternativa după 31 martie este impozitul complet majorat de 240 de lei pentru același autoturism.

Publicitate

Pentru că impozitele variază de la o primărie la alta, fiind stabilite la nivel local, în Timișoara, de exemplu, un apartament cu trei camere plătești 230 de lei. La mașinile puternice, te poți aștepta la un salt mediu de 40 – 45 de lei în plus. Pe de altă parte, în Oradea, impozitele cresc cu un semnificativ mai rezonabil 7%, față de media națională aproape dublă de 13,8%.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ajutoare de urgență pentru Botoșani: Sprijin financiar pentru familiile și persoanele aflate în dificultate

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat alocarea unui fond de 1.714.100 lei pentru acordarea de ajutoare de urgență destinate sprijinirii a 431 de familii și persoane singure aflate în situații critice la nivel național.

Printre beneficiarii acestei măsuri se află și botoșăneni care se confruntă cu probleme grave de sănătate sau alte situații ce cresc riscul de excluziune socială, relatează agerpres.ro.

„În urma centralizării situațiilor extreme cu care se confruntă familii sau cetățeni din toată țara, am alocat fonduri pentru a le veni în ajutor celor mai greu încercați dintre noi. Plata ajutoarelor de urgență va fi asigurată din bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Pentru județul Botoșani, sprijinul financiar se adresează persoanelor și familiilor care trec prin momente dificile din cauza problemelor de sănătate sau a altor situații ce pot genera marginalizare socială. Aceste ajutoare fac parte din suma totală de 1.118.900 lei alocată pentru 305 familii și persoane singure din mai multe județe, inclusiv Botoșani.

Ajutoarele de urgență sunt acordate în următoarele situații:

  • 409.700 lei au fost alocați pentru 75 de familii și persoane afectate de incendii în diverse județe din țară.
  • 185.500 lei au fost direcționați către 51 de familii și persoane afectate de fenomene meteorologice severe, cum ar fi ploi abundente, inundații sau vânt puternic.
  • 1.118.900 lei au fost alocați pentru 305 familii și persoane, inclusiv din Botoșani, care se confruntă cu probleme de sănătate grave sau alte situații sociale dificile.

Selecția beneficiarilor a fost realizată pe baza fișelor de verificare întocmite de agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, iar ajutoarele vin ca o formă de sprijin pentru cei care nu au mai beneficiat de alte tipuri de ajutor în baza Hotărârii de Guvern nr. 1145/2024.

Publicitate

Guvernul anunță că astfel de măsuri vor continua, pentru a sprijini cetățenii aflați în situații de criză și pentru a preveni riscul de excluziune socială în comunitățile vulnerabile, inclusiv în județul Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiuni pentru fluidizarea traficului în Botoșani: 37 de sancțiuni aplicate și autovehicule ridicate de Poliția Locală

Publicat

Publicitate

Nu mai puțin de 37 de sancțiuni au fost aplicate și mai multe autovehicule du fost ridicate, în perioada 17 – 18 februarie, când polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulația pe Drumurile Publice au desfășurat o serie de acțiuni menite să prevină și să combată faptele antisociale, având ca scop principal fluidizarea traficului rutier și pietonal în municipiul Botoșani.

Conform prevederilor art. 7 din Legea 155/2010 – Legea Poliției Locale, în urma controalelor efectuate, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.810 lei, fiind acumulate și 57 de puncte de penalizare. Acțiunile s-au concentrat în special pe respectarea regulilor privind oprirea, staționarea și parcarea autovehiculelor.

Pe strada Pacea, între segmentul cuprins între A.C.R. și strada Sucevei, polițiștii locali au intervenit în zona semnalizată cu indicatorul „Oprirea interzisă”, unde au fost sancționați opt șoferi pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002. În patru dintre aceste cazuri, s-a dispus ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar.

Acțiunile au continuat și pe alte artere importante din oraș, precum străzile Vârnav, Victoriei, Grivița, Tiberiu Crudu și Bulevardul Mihai Eminescu. În aceste zone, polițiștii locali au blocat roțile a zece autovehicule staționate ilegal, în conformitate cu prevederile HCL nr. 292/2017.

De asemenea, polițiștii locali au asigurat monitorizarea și fluidizarea traficului rutier și pietonal în apropierea unităților de învățământ arondate Poliției Locale Botoșani, inclusiv la Școala Generală nr. 8, Școala Generală nr. 10 și Liceul „Mihai Eminescu”. O atenție deosebită a fost acordată și zonei intersecției străzilor Prieteniei și Vârnav, pentru a preveni eventualele ambuteiaje.

Reprezentanții Poliției Locale Botoșani anunță că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, cu scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră și de a asigura o circulație fluentă pe raza municipiului.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bilete de tratament balnear 2025: Peste 60.000 de bilete gratuite pentru pensionari, aprobate de Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat acordarea gratuită a peste 60.000 de bilete de tratament balnear pentru pensionari, care vor fi distribuite prin intermediul caselor teritoriale de pensii. Pentru anul 2025, unitățile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice vor pune la dispoziție un număr maxim de 60.420 de bilete, repartizate în cel mult 19 serii. Bugetul alocat pentru acest program este de 400 milioane de lei.

Până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, se adaugă numărul biletelor de tratament balnear contractat cu alte unităţi de profil. Acesta se stabileşte prin încheierea unor contracte subsecvente în baza acordurilor-cadru atribuite în anul 2024.

Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter special se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete.

n anul 2025, fiecare solicitant îndreptățit conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, poate beneficia de un singur bilet de tratament balnear.

Distribuirea biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.

În anul 2024 s-au contractat 137.081 de bilete de tratament balnear, din care 20.562 gratuite.

Publicitate

Bilete de tratament balnear 2025. Beneficiari

Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în România și care au calitatea de:

  • pensionar al sistemului public de pensii
  • asigurat al sistemului public de pensii
  • beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii
  • persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale

După repartizarea biletelor gratuite şi a celor aflate la dispoziţia conducerii, biletele rămase se repartizează pe serii, staţiuni şi unităţi de tratament, după cum urmează:

  • cel puţin 80% pentru pensionari;
  • până la 20% pentru asiguraţi

Bilete gratuite de tratament balnear 2025

Pot beneficia gratuit de bilete de tratament balnear:

  • pensionari de invaliditate
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, precum şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, stabilită în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.214/1999, cu modificările şi completările ulterioare
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor OG nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare
  • persoane care beneficiază de bilete de tratament balnear, cure balneoclimaterice potrivit art. 21 alin. (2), art. 22 și art. 24 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperaresau li s-a emis o recomandare medicală de către medicul curant
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaţilor care lucrează în mediu radioactiv – zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: La Parohia Pacea din Botoșani au fost achiziționate trei containere modulare, spații esențiale unde vor fi organizate donațiile făcute de botoșăneni

Publicat

Publicitate

Visul preotesei Ana Maria Macuc este pe cale să se împlinească în totalitate, lucru posibil doar cu cu ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului și al oamenilor cu suflet mare din Botoșani și nu numai. De curând, Parohia Pacea din municipiul Botoșani a reușit să achiziționeze și să amenajeze trei noi „căsuțe”, denumirea dată celor trei containere modulare, spații esențiale unde vor organiza donațiile făcut de botoșăneni pentru sutele de copii și adulți care au nevoie de ajutor.

Acestea sunt amplasate la intrarea B în cimitirul Pacea, pe un spațiu îngust, dar pe care, cu ajutorul dvs, am reușit să-l valorificăm la maxim pentru a putea ajuta cât mai mulți oameni.

„Din dragoste pentru aproapele, când am început activitățile sociale la Casa „Sf. Irina”, ne-am concentrat mai ales pe bebeluși salvați de la avort, mame însărcinate aflate în criză de sarcină și mame cu copii. Însă, în scurt timp, am înțeles că nevoia este mult mai mare și spațiul este insuficient (chiar dacă-l folosim la capacitate maximă) pentru a ajuta cât mai frumos și cât mai bine organizat, categorii diferite de oameni.
Cu sprijinul dumneavoastră, am început să ajutăm și:
Familii care se află în situații dificile
Oameni bolnavi de cancer, de alte boli grave sau imobilizați la pat
Bătrâni și oameni singuri
Copii din centrele de plasament și adulți din centrele medico-sociale și azilele de bătrâni („Campania 1.500 de zâmbete”)
Copiii cu posibilități financiare reduse, cărora le organizăm lunar zilele de naștere ( „Copii fericiți de ziua lor de naștere”) și le oferim pentru școală: ghiozdane și rechizite ( „Un ghiozdan pentru un școlar”).
Cupluri cărora le oferim, gratuit, absolut tot ceea ce au nevoie pentru Cununia Religioasă.
împrumutăm haine de ocazie pentru adulți și copii.
Oameni care au nevoie de o haină călduroasă în sezonul rece ș.a.
Donațiile dumneavoastră sunt de mare folos oamenilor, dar deseori am fost nevoiți să le oprim temporar din lipsă de spațiu.
Acum, datorită acestor trei căsuțe, putem organiza totul mai eficient, putem rula mai repede donațiile și putem ajuta mai mulți oameni care trec prin situații dificile.
Vă mulțumim din suflet și vă suntem recunoscători pentru tot sprijinul dumneavoastră necontenit și dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate!
𝐈̂𝐦𝐩𝐫𝐞𝐮𝐧𝐚̆, putem face o lume mai frumoasă și mai bună!” , a scris pe pagina de socializare preoteasa Ana MAria MAcuc.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending