Connect with us
Publicitate

Eveniment

Loteria Română: Report de peste 5,63 milioane de euro la Loto 6/49

Publicat

Publicitate

Reportul la Loto 6/49 la categoria I este de peste 5,63 milioane de euro, reportul cumulat la Noroc a ajuns la peste 1,99 milioane de euro, iar reportul la Joker la categoria I este de peste 2,29 milioane de euro, informează Loteria Română într-un comunicat remis luni AGERPRES.

Joi, 12 septembrie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc, după ce la tragerile loto de duminică Loteria Română a acordat peste 23.500 de câştiguri în valoare totală de peste 1,75 milioane de lei.

La Joker, la categoria a II-a, este în joc un report în valoare de peste 439.400 de lei (peste 88.300 de euro) iar la categoria a III-a un report în valoare de peste 55.400 de lei (peste 11.000 de euro). La Noroc Plus se înregistrează la categoria I un report în valoare de peste 124.200 de lei (peste 24.900 de euro).

La Loto 5/40, la categoria I, este în joc un report în valoare de peste 703.500 de lei (peste 141.400 de euro). La Super Noroc se înregistrează un report cumulat în valoare de peste 151.000 de lei (peste 30.300 de euro).

La tragerea Loto 6/49 de duminică, la categoria a II-a, s-au înregistrat cinci câştiguri în valoare de 71.204,60 lei fiecare. Biletele norocoase au fost jucate la agenţii loto din Braşov, Constanţa, Vişeu de Sus, Jud. Maramureş, Tulcea şi pe platforma Loteriei Române, bilete.loto.ro.

De asemenea, la tragerea Loto 5/40, la categoria a II-a, s-a înregistrat un câştig în valoare de 63.581,60 lei. Biletul norocos a fost jucat pe platforma Loteriei Române.

Publicitate

AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mișcare de protest în orașul în care în 700 de ani s-au construit doar două WC-uri publice: Tinerii își fac nevoile pe toate gardurile

Publicat

Publicitate

În ciuda amenzilor pe care le primesc de la poliția locală, tinerii din municipiul Botoșani își fac nevoile pe toate gardurile și peste tot pe domeniul public. În lipsa WC-urilor publice, alături de ei, mulți dintre cei 90.000 de locuitori ai municipiului, fac cam același lucru, dacă sunt nevoiți, până ajung acasă.

Municipiul Botoșani este locul în care de aproape 700 de ani, de la înființarea sa, undeva în jurul anului 1300, nu s-au construit decât două WC-uri publice, iar atunci când cineva este amendat pentru că își face nevoile pe domeniul public, presa locală vorbește doar de lipsa de civilizație a împricinatului, însă nimeni nu vorbește despre faptul că, în lipsa toaletelor din municipiu, administrația publică din localitate te condamnă practic la gesturi disperate.

În ziua de 16 septembrie a.c., ora 18:00, o persoană de sex masculin care tranzita bulevardul Mihai Eminescu, a făcut același lucru: în lipsa unui WC public și forțat de situație, și-a făcut nevoile fiziologice pe un gard vis-a-vis de Liceul A. T. Laurian, fapta fiind surprinsă de camera de supraveghere instalată în zonă.

„Polițiștii locali din Dispecerat, au transmis semnalmentele bărbatului patrulei mobile, care l–au identificat și sancționat conform prevederilor HCL nr. 355/2011”, au transmis polițiștii locali care au grijă de domeniul public.

Chiar dacă gestul polițiștilor rămâne unul firesc și normal într-un stat civilizat, în municipiul Botoșani gestul nu rezolvă problema lipsei de WC-uri publice. Astfel, tinerii spun că vor face la fel și pe mai departe.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Noile REGULI din școli: Elevii NU mai au voie să folosească telefoanele mobile nici în PAUZE. Explicații de la minister

Publicat

Publicitate

Elevii nu mai au voie să folosească telefoanele mobile nici în pauze, este precizarea făcută de secretarul de stat Florian Lixandru din Ministerul Educației, în contextul noilor reguli din școli, relatează alba24.ro.

Este vorba despre regulamentul unităților de învățământ preuniversitar  (ROFUIP) din 2024, Statutul elevului și Legea învățământului preuniversitar.

„Ca și până acum, utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs este interzisă, cu excepția situațiilor în care acestea pot fi folosite ca mijloc didactic. Practic, la decizia profesorului acesta poate permite elevilor să folosească telefoanele mobile în timpul orei respective.

Conducerea unității de învățământ are obligația să asigure un spațiu în care elevii să depoziteze telefoanele, telefoane care nu pot fi folosite pe parcursul programului școlar – practic, ele ar trebui să fie depozitate la intrare și să își preia fiecare elev telefonul la plecare.

Dacă se întâmplă ca un elev să fie prins cu telefonul asupra lui în timpul programului școlar, profesorul are posibilitatea să îi rețină telefonul și să i-l restituie la sfârșitul programului școlar.

Publicitate

Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile. Până acum, în vechiul regulament, aveau posibilitatea să îl folosească în pauze. Acum, practic, n-au voie nici pe timpul pauzelor”, a declarat secretarul dFlorian Lixandru, în cadrul emisiunii Liceenii Smart, difuzată la Canal 33, potrivit edupedu.ro.

Noile reguli din școli. Utilizarea telefoanelor

Potrivit Legii învățământului universitar, ”utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ”.

În ROFUIP 2024 se precizează că” utilizarea acestora în timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ”.

Publicitate

În Statutul elevului 2024, prevederea este că se interzice folosirea telefoanelor mobile:

  • în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ, iar în lipsa acestora cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe școală.

Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz.

Decizie la nivelul școlilor

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat recent că școlile vor decide dacă aplică sau nu prevederea privind interzicerea totală a telefoanelor.

„La nivel național, nu am introdus această interdicție, pentru că sunt școli care se află în zone îndepărtate, sunt copii care fac naveta și în aceste cazuri este nevoie ca părinții să poată lua legătura cu ei pentru preluare, în pauze, să-i anunțe că nu pot să ajungă”, a precizat ministrul.

Anul școlar 2024-2025. Alte reguli noi

Florian Lixandru a mai făcut următoarele precizări:

  • Elevii vor avea 5 note pentru fiecare perioadă de învățare. La finalul anului va fi calculată o medie. La fiecare 20 de absențe nemotivate, media elevului va scădea cu un punct.
  • S-a reintrodus sancțiunea ce prevede exmatriculare cu sau fără drept de înscriere. Ne-am confruntat anul trecut cu suficiente cazuri de violență a unor elevi asupra colegilor sau chiar asupra cadrelor didactice. Atunci, prin legea învățământului universitar a fost reintrodusă sancțiunea privind exmatricularea. Elevii în cauză pot participa la programe de consiliere, pentru prevenirea unor astfel de comportamente.
  • Elevii care deranjează orele de curs pot fi trimiși într-un spațiu special amenajat, cu supraveghere video, sub supravegherea unui cadru didactic, pentru a desfășura alte activități educative.

Citeste mai mult

Eveniment

Studiu: Şoferii sunt mai puțin atenți și DISTRAŞI când folosesc sistemele de automatizare a mașinilor

Publicat

Publicitate

Şoferii tind să se implice în activităţi nelegate de condus, ca verificarea telefonului sau mâncatul, atunci când utilizează sisteme de automatizare parţială, arată un nou studiu al IIHS, relatează mediafax.ro.

Un nou studiu realizat de Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) a scos în evidenţă faptul că şoferii sunt mai predispuşi să se angajeze în activităţi nelegate de condus, cum ar fi verificarea telefonului sau mâncatul, atunci când folosesc sisteme de automatizare parţială, scrie Reuters.

Studiile au fost întreprinse pe parcursul unei luni şi au inclus două sisteme cunoscute: Autopilot de la Tesla şi Pilot Assist de la Volvo.

Sistemele de automatizare parţială, care folosesc camere, senzori şi programe pentru a regla viteza şi a menţine maşina pe banda proprie, permit uneori schimbarea automată a benzii.

Cu toate acestea, şoferii sunt obligaţi să monitorizeze constant drumul şi să fie pregătiţi să preia controlul în orice moment, majoritatea sistemelor cerându-le, de altfel, să ţină mâinile pe volan.

Studiul IIHS a arătat că, în ciuda regulilor menite să limiteze distragerea atenţiei, şoferii îşi adaptează comportamentul pentru a include activităţi nelegate de condus.

Publicitate

David Harkey, preşedintele IIHS, a spus că aceste rezultate arată nevoia unor măsuri de siguranţă mai clare pentru a preveni utilizarea greşită a sistemelor de automatizare parţială.

„Dacă îi antrenezi pe oameni să creadă că atenţia înseamnă doar să mişti volanul din când în când, atunci exact asta vor face”, a spus Harkey.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Școala Altfel: Lecție de prim ajutor pentru elevii Colegiului Național “Mihai Eminescu ” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Elevii claselor a VI-a A și a IX- a D de la Colegiul Național “Mihai Eminescu ” din municipiul Botoșani au participat, astăzi, la o lecție de prim ajutor. Activitățile au fost organizate în cadrul Programului “Școala Altfel”, la solicitarea instituției de învățământ.

Paramedicii SMURD le-au vorbit copiilor despre obstrucția căilor aeriene, fie cu alimente ingerate în grabă, fie cu diverse obiecte precum monezi, mărgele, agrafe, nasturi etc. Totodată, le-au arătat celor prezenți cum să execute corect resuscitarea, copiii fiind nerăbdători să încerce aceste manevre.

De asemenea, s-au adus în discuție și accidentele ce se pot produce atunci când aceștia se află în școală. Astfel, li s-a recomandat să nu se joace cu obiectele folosite la ore, precum compasul din trusa de geometrie pentru că acesta este ascuțit și îi poate răni.

Copiii au fost sfătuiți să nu se împingă pe hol sau în apropierea scărilor deoarece se pot lovi.

“Cu acest prilej, salvatorii au oferit materiale de informare preventivă și sfaturi din cadrul campaniilor naționale: „Nu tremur la cutremur”, Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale!”, „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!”, „R.I.S.C. – Mai bine previi, decât să nu fii!” și „Un cămin sigur pentru copilul tău!”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending