Connect with us
Publicitate

Administratie

Locuri de joacă pentru copii, înființate sau modernizate în municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

 

Petrecerea timpului liber de către copii într-un mod sănătos, pe lista obiectivelor administrației locale.

Primăria Municipiului Botoșani a finalizat reabilitarea și modernizarea a 2 locuri de joacă în Parcul Tineretului și Aleea Gen. Gh. Avramescu nr. 43 și a înființat alte 2 spații destinate copiilor pe Aleea Gen. Gh. Avramescu nr. 70 și strada Barbu Lăzăreanu nr. 46.
Obiectivele menționate fac parte din proiectul cu finanțare europeană, „Înființarea a minim 2 terenuri de joacă și a unui teren de sport, precum și reabilitarea a minim 2 terenuri de joacă existente pe teritoriul SDL, inclusiv achiziționarea de mobilier urban specific”, depus în cadrul apelului Programului Operațional Regional (POR) Axa 9, lansat de Asociația GAL Botoșani pentru Viitor.
Sprijinul financiar primit de autoritatea publică locală, de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) pentru modernizarea infrastructurii pentru copii a fost de 548.324 lei.
Spațiile de joacă au suprafețe cu covor din tartan și sunt dotate cu mobilier urban (bănci, coșuri, împrejmuiri teren de joacă).
În cadrul proiectului va fi înființat și un teren de sport în Parcul Tineretului.
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe astfel de terenuri și continuăm această practică. Avem în desfășurare un alt proiect cu sprijinul căruia, la începutul anului viitor, vom avea peste 10 spații de joacă modernizate și cu respectarea tuturor elementelor de siguranță”, a susținut primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.
Proiectul la care șeful administrației locale a făcut referire prevede „Amenajare locuri de joacă și terenuri de sport”, susținut din buget local.
Vor fi:
-teren de joacă tematic (Ocean) și teren de sport multifuncțional pe strada Prunilor nr. 8
-teren de joacă tematic (Speed Park) pe Calea Națională nr. 11
-teren de joacă tematic (Medieval) pe strada Ștefan Luchian nr. 5
-teren de joacă tematic (Pompieri) – Parc Sucevei
-teren de sport tip street workout – Parcul Mihai Eminescu

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Consiliul Județean a scos la licitație modernizarea Drumului Vămii, 49 de kilometri

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a scos la licitație modernizarea Drumului Vămii, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră județeană. Drumul Vămii, mai exact Drumul Județean 282, leagă localitățile Hănești, Vlăsinești, Săveni, Drăgușeni, Coțușca, Rădăuți-Prut, și are o lungime de 49 de kilometri.

Valoarea totală a proiectului, în care sunt incluse lucrările de construcție, serviciile de supervizare și dirigintare, TVA-ul, taxele și rezerva de implementare, se ridică la 68 de milioane de euro. Consiliul Județean Botoșani a depus proiectul pentru finanțarea din Programul Regional Nord-Est 2021-2027, suma eligibilă este de 60 de milioane de euro, iar 8 milioane de euro reprezintă cofinanțarea administrației județene.
„Consiliul Județean Botoșani a fost primul din Regiunea de Nord-Est care a terminat modernizarea Drumului Strategic, deși nimeni nu ne dădea șanse să-l finalizăm până la închiderea exercițiului financiar, decembrie 2023. Acum, suntem primul Consiliu Județean care scoate la licitație modernizarea unei axe strategice pe noul Program Regional.

Este rezultatul muncii unei echipe profesioniste, care a pus interesul județului nostru pe primul plan. Vă reamintesc că în momentul preluării mandatului, în urma demersurilor pe care le-am făcut, am reușit deblocarea la nivel național a Programului Operațional Asistență Tehnică, din care am obținut finanțarea europeană pentru realizarea documentației tehnice necesare Drumului Vămii (studiul de fezabilitate, studiul de siguranță a traficului, proiectul tehnic). Așa arată o administrație profesionistă, care știe ce are de făcut și face ceea ce are de făcut!”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Firmele interesate își pot depune ofertele până pe data de 5 septembrie.
Licitația este împărțită în 3 loturi:
– lotul 1 are o lungime de 10,6 kilometri și se întinde de la Hănești până la Săveni;
– lotul 2 are o lungime de 22,8 kilometri și se întinde de la Săveni până la Coțușca;
– lotul 3 are o lungime de 15,5 kilometri și se întinde de la Coțușca până la Rădăuți-Prut.
Pe lângă modernizarea căii de rulare, proiectul presupune realizarea a trei consolidări și stabilizări de teren pe o distanță totală de 1,8 kilometri: în dreptul iazului de la ieșirea din Hănești, la ieșirea din Săveni și în comuna Drăgușeni. Se vor realiza peste 2 kilometri de drenuri, se vor face 5 poduri și 80 de podețe transversale. Drumul va avea 26 de parcări și stații de autobuz, precum și 2 platforme de cântărire. Pe lângă lucrările la calea de rulare, vor fi construite trotuare pe 25 de kilometri și piste de biciclete pe o lungime de 16 kilometri. În ceea ce privește siguranța drumului, intersecțiile vor fi iluminate și se vor monta parapete metalice pe 1.683 de metri.

De-a lungul drumului, vor fi amplasate și patru stații de reîncărcare electrică.

Drumul Vămii este continuarea firească a Drumului Strategic, realizând astfel o adevărată axă rutieră nord-sud care leagă Vama Rădăuți-Prut de județul Iași.

Publicitate

„Este un proiect major, generos și care va contribui din plin la dezvoltarea județului. Totodată, este un pas important pentru a continua realizarea unei axe cu adevărat strategice care să lege Vama Rădăuți-Prut de sudul județului, implicit de județul Iași, și de a îndrepta ce a stricat administrația liberală care a desenat Drumul Strategic ca un brăduț de Crăciun pentru a include pe traseu primăriile pe care le conducea la acea vreme. Dezvoltarea județului trebuie făcută în ansamblu și nu pe interese politice și economice. În ultimii trei ani și jumătate am demonstrat că echipa pe care o conduc face administrație performantă, atât la nivel județean, cât și la nivelul fiecărei primării”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Când este următoarea minivacanță pentru români. Câte zile libere mai sunt până în anul 2025

Publicat

Publicitate

Aceste zile libere sunt acordate bugetarilor, potrivit Codului Muncii și hotărârilor Guvernului. Pot beneficia de acestea și categorii de angajați din mediul privat, în funcție de decizia conducerii firmelor, scrie alba24.ro. Următoarea minivacanță pentru români va fi în luna august. Bugetarii, dar și alte categorii de angajați vor avea un nou weekend prelungit. Apoi, până la finalul anului, vor mai fi încă două perioade cu sărbători legale.

În august, minivacanța de Sfânta Maria va fi de 4 zile. 15 august pică joia, vineri este zi-punte dată de Guvern, urmată de weekend.

Aceste zile libere sunt acordate bugetarilor, potrivit Codului Muncii și hotărârilor Guvernului. Pot beneficia de acestea și categorii de angajați din mediul privat, în funcție de decizia conducerii firmelor.

Pentru bugetari însă, zilele libere se recuperează.

Zile libere 2024. Cum se recuperează zilele libere
Prin hotărârea 1.307/din decembrie 2023, Guvernul a decis modalitatea în care se recuperează zilele libere acordate în plus.

Actul normativ prevede că:

Publicitate

pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere.
Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru

până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.
Pentru munca prestată prin prelungirea programului, nu se acordă timp liber corespunzător.

Zile libere 2024. Excepții
Zilele libere menționate nu se acordă în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Publicitate

Nu se aplică nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024.

De asemenea, nu se aplică nici participanților în aceste procese.

Zile libere până la finalul anului 2024
joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)
vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
miercuri, 25 decembrie – Crăciunul
joi, 26 decembrie – a doua zi de Crăciun
vineri, 27 decembrie – zi punte spre weekend
Alte zile libere
Salariații pot primi zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie sau pentru alte situații după cum urmează:

căsătoria salariatului – 5 zile (cinci zile lucrătoare)
nașterea unui copil – 5 zile (cinci zile lucrătoare). La acestea se pot adăuga alte 10 zile libere (zece zile lucrătoare) dacă angajatul a urmat un curs de puericultură (concediu paternal)
căsătoria unui copil – 3 zile
schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reședinței – 5 zile (lucrătoare)
la decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile
la decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi
schimbarea domiciliului în aceeași localitate– 3 zile lucrătoare
îngrijirea sănătății copilului – 1 zi (pentru familiile cu 1 sau 2 copii) și 2 zile (pentru familiile cu cel puțin 3 copii)
În situațiile în care evenimentele de mai sus apar în timpul efectuării concediului de odihnă acesta se suspendă și va continua după efectuarea zilelor libere plătite.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Românca acuzată că vindea parfumuri contrafăcute a scăpat de pedeapsă. Decizia Judecătoriei Suceava

Publicat

Publicitate

Judecătoria Suceava a dispus încetarea procesului penal pentru femeia acuzată de vânzarea de parfumuri contrafăcute.

Într-o decizie recentă, Judecătoria Suceava a dispus încetarea procesului penal împotriva unei femei de afaceri din Suceava acuzată de vânzarea de parfumuri contrafăcute.

Decizia Judecătoriei Suceava

Printre brandurile care au intentat acțiune în justiție se numără Victoria’s Secret, Bvlgari, Guerlain și Lacoste. Sentința a fost pronunțată după ce instanța a constatat că termenul de prescripție a intervenit pentru faptele imputate, respectiv de cinci ani, începând de la data săvârșirii infracțiunii.Instanța a motivat decizia prin faptul că părțile civile nu au prezentat dovezi concrete ale prejudiciului material, precum facturi sau documente contabile, și nu au demonstrat că cifra de afaceri a fost afectată de vânzarea produselor contrafăcute, scrie playtech.ro.

De asemenea, nu s-a demonstrat că potențialii clienți au refuzat produsele originale ca urmare a activității inculpatei. Astfel, instanța a respins cererile de daune formulate de companiile de renume și a decis că simpla deținere și vânzare a parfumurilor contrafăcute nu constituie o dovadă suficientă pentru a justifica daune morale.

„În plus, părțile civile nu au făcut dovada faptului că prin comiterea, de către inculpată, a faptei, cifra lor de afaceri ar fi fost afectată ori potenţialii clienţi au refuzat să mai cumpere produse originale, aspecte care de asemenea ar putea justifica aprecierea producerii unei vătămări şi implicit existenţa unui prejudiciu. Astfel, simpla deținere în vederea comercializării bunurilor contrafăcute nu poate fi prezumată de instanța de judecată ca aducând atingere unor drepturi nepatrimoniale ale părții civile și să justifice acordarea de daune morale”, mai spun magistrații de la Judecătoria Suceava.
Femeia de afaceri a fost investigată de procurori după ce în august 2018, în urma unor percheziții, au fost descoperite peste 1.000 de parfumuri și produse cosmetice contrafăcute în standul său din Bazarul Suceava. Procesul a fost inițiat în iulie 2023, dar instanța a considerat că termenul de prescripție a făcut imposibilă continuarea procedurilor legale. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată în termen de zece zile.

Publicitate

Riscurile parfumurilor contrafăcute

Parfumurile contrafăcute reprezintă o problemă semnificativă în industria cosmeticelor, având efecte negative atât asupra consumatorilor, cât și asupra companiilor de branduri renumite. Aceste produse imitatoare sunt adesea fabricate cu ingrediente de calitate inferioară, care pot provoca reacții adverse la utilizatori, precum iritații ale pielii sau alergii.

În plus, parfumurile contrafăcute nu respectă standardele de siguranță și igienă, putând conține substanțe nocive. Pe lângă riscurile pentru sănătate, ele contribuie la pierderi financiare pentru companiile legitime, care investesc în dezvoltarea și promovarea produselor lor. Aceste practici ilicite subminează, de asemenea, încrederea consumatorilor în produsele originale și afectează echitatea pe piață, generând daune considerabile industriei parfumurilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră pensiile în august, luna în care pensionarii vor primi și deciziile de recalculare

Publicat

Publicitate

Când intră pensiile în august 2024. Este luna în care pensionarii vor primi și deciziile de recalculare, în vederea majorărilor din septembrie.În luna august, pensionarii din România își vor primi pensiile conform unui program specific, variind în funcție de modul de livrare – fie prin poștă, fie prin transfer bancar, scrie alba24.ro. Potrivit calendarului oficial, achitarea pensiilor prin poștă se face în intervalul 1 – 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor.

Când intră pensiile în august 2024

Aproximativ 2,5 milioane de pensionari își primesc pensiile prin poștă, iar distribuirea va avea loc până în 10 august.

Conform Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), achitarea pensiilor pe carduri se face în jurul datei de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Cel mai probabil, banii vor începe să fie distribuiți din data de joi, 1 august, dar banii vor intra pe card sau vor fi aduși de poștași în termenele asumate.

Când vin deciziile de recalculare a pensiilor

În luna august pensionarii vor primi și deciziile de recalculare a pensiilor, în urma modificărilor recente ale legislației.

 

Publicitate

Se așteaptă ca aproximativ un milion de români să primească decizii de recalculare.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a transmis că deciziile de recalculare a pensiilor vor ajunge în perioada 16 – 31 august la pensionari.

Potrivit acesteia, Casele Teritoriale de Pensi au început deja listarea deciziilor de pensionare. De asemenea, ministrul a adat asigurări că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării.

Publicitate

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit în urmă cu două luni modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.

Ministrul Muncii a transmis că este „un formular cât mai simplu realizat de cei de la casa Naţională de Pensii, pentru ca fiecare pensionar să poată verifica uşor aceste date”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending