Connect with us

Administratie

Liceul din Pomârla a pierdut cele aproape 2.000 de hectare de pădure și teren agricol primite moștenire. Este la mila primarului

Publicat

Liceul din comuna Pomârla, situată în judeţul Botoşani, a pierdut dreptul de proprietate şi administrare asupra unor terenuri forestiere de aproximativ 1.800 de hectare şi a unor terenuri agricole de peste 150 de hectare, în baza unei hotărâri judecătoreşti, relatează spotmedia.ro, citând AGERPRES.

Liceul din localitatea Pomârla a obţinut proprietăţile imobiliare de la fostul boier Anastasie Başotă, în baza unui testament depus la Tribunalul Dorohoi în 1869. Anastasie Başotă, care a dat şi numele liceului din Pomârla, a decis, cu puţin timp înainte de a muri, să doneze jumătate din averea sa, care era formată din 6.000 ha de pământ arabil şi 3.000 ha de pădure, pentru crearea unui liceu care să-i poarte numele şi care să permită educaţia copiilor din mediul rural astfel încât absolvenţii să poată fi primiţi în orice universitate din Europa.

Cealaltă jumătate a averii îi revenea unicei fiice în viaţă, Elena, căsătorită cu cneazul George Cantacuzino, guvernator al Basarabiei.

Liceul din Pomârla a obţinut, în 2007, printr-o decizie a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Botoşani, drept de proprietate pentru o suprafaţă de 1.808 ha de teren forestier, dar şi pentru peste 150 de hectare de teren agricol.

Timp de mai mulţi ani, proprietăţile au fost exploatate în virtutea dreptului dobândit, însă, în 2011, controlorii Curţii de Conturi, invocând o prevedere din legea învăţământului, au considerat că liceul, aflat în subordinea administraţiei locale, nu poate deţine aceste terenuri şi că dreptul de proprietate trebuie transferat la Consiliul Local.

Actul de control al Curţii de Conturi a fost contestat în instanţă, iar Tribunalul Botoşani dă câştig de cauză unităţii de învăţământ. Soluţia primei instanţe a fost contestată, astfel încât Curtea de Apel Suceava se pronunţă definitiv, în 2021, în acest dosar, transferând terenurile din proprietatea liceului în cea a Consiliului Local Pomârla, în ciuda testamentului fără echivoc semnat de Anastasie Başotă.

„Pădurea, de anul trecut, este în domeniul public al comunei, nu al liceului şi îl administrează Consiliul Local şi nu Consiliul de Administraţie al şcolii, dar pentru că nimeni nu ştie în ţara asta, niciun Avocat al Poporului, nicio altă instituţie, cum faci tu dacă ai dat titlul la Legea 18 …. vii şi îi rupi titlul?”, a declarat primarul din Pomârla, Dumitru Chelariu, care consideră că modul de transfer al proprietăţii este o formă de naţionalizare.

Liceul, la mila primarilor

El susţine că, deşi a militat pentru ca proprietatea să rămână a Liceului Anastasie Başotă, instanţa a decis în mod contrar, astfel încât terenurile ajung la administraţia locală.

El admite că, prin această sentinţă, modul de utilizare a banilor este decis exclusiv de deliberativul local.

„Cu mine au noroc, pentru că dacă va veni un primar care nu va vrea să dea nimic din veniturile obţinute din exploatarea terenurilor către liceu, banii pot fi folosiţi pentru orice. Banii pot ajunge la comună şi poţi face orice cu ei. Până în momentul acesta, niciun leu, absolut niciun leu nu a plecat decât la liceu”, a subliniat primarul Dumitru Chelariu.

Din exploatarea celor 1.808 ha de pădure şi cele 158 ha de teren agricol, liceul obţinea fonduri de aproximativ 1,5 milioane de lei pe an, de trei ori mai mult decât veniturile proprii ale Primăriei Pomârla.

Directorul Liceului „Anastasie Başotă”, Bogdan-Maricel Jîşcanu, consideră că decizia Curţii de Apel Suceava este imorală.

„Când am făcut ca lucrurile să meargă foarte bine, atunci s-a schimbat totul. Aşa merg lucrurile la noi. Dacă el (boierul Anastasie Başotă – n.red.) ar fi vrut să lase comunităţii, lăsa comunităţii. Este clar că este în afara intenţiei boierului. El a lăsat liceului. Ne întristează un pic. Noroc este că banii acum vin tot la liceu. Depinde ce va fi peste ani…”, a afirmat directorul Jîşcanu.

Un liceu de renume, vizitat de Eminescu sau Slavici

Institutul Liceal „Anastasie Başotă” a fost inaugurat abia la 18 februarie 1879. Institutul, care poseda internat, cantină, laborator şi farmacie proprie, a fost administrat până în 1906 de Epitropia Institutului „Anastasie Başotă”, ai cărei primi epitropi administratori au fost junimiştii Vasile Pogor şi Ioan Ianov.

Cei doi l-au convins pe scriitorul Samson Bodnărescu, un alt junimist, să accepte funcţia de director al şcolii, funcţie pe care acesta a păstrat-o până la moartea sa, în anul 1902.

În perioada cât Bodnărescu a fost director, Liceul din Pomârla a primit vizita a numeroşi scriitori, precum Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Iacob Negruzzi, Vasile Pogor. După 1906, administrarea şcolii a trecut în sarcina Casei Şcoalelor.

Clădirea în care şi-a început activitatea liceul în 1879 fiind distrusă aproape integral în Primul Război Mondial, refacerea şi construirea de noi clădiri a fost realizată între anii 1929 – 1946. Începând cu anul 1936, pe lângă profilul teoretic al liceului, s-a creat şi un profil agricol, iar din 1948 până în 1966 liceul a fost transformat în Şcoala medie tehnică agricolă Pomârla.

Ulterior, aici au funcţionat succesiv o şcoală profesională agricolă, o şcoală agricolă de maiştri şi o casă de copii şcolari. Începând cu anul 1998, liceul a fost reînfiinţat sub numele de Liceul teoretic „Anastasie Başotă”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Educație

Sâmbătă, „Ziua porților deschise” în toate școlile din județul Botoșani

Publicat

În toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Botoșani, care școlarizează clase de învățământ primar în anul școlar 2023-2024, se va organiza „Ziua porților deschise” sâmbătă, 1 aprilie.

La această activitate pot participa părinți, copii și alte persoane interesate de modul de organizare și desfășurare a activității școlare și extrașcolare la clasa pregătitoare. Se pot vizita spațiile dedicate activităților claselor pregătitoare și se vor purta discuții cu personalul unității de învățământ implicat în această activitate.

„Fiecare părinte își dorește cea mai bună școală pentru copilul său. Este școala noastră, este cea de peste drum, este cea din cartier. Este fiecare unitate de învățământ, la fel cum „cel mai bun copil” este al fiecăruia dintre noi.

Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani oferă comunicare. Ne place ideea de echipă cu familia, astfel încât elevii să descopere cea mai bună versiune a lor, indiferent în ce direcție vor decide să meargă mai departe. Important este ca direcția să fie înainte, cu determinare, încredere, spirit critic și de ce nu?, cu bucurie.

Să avem curajul de a ne accepta imperfecțiunile și să găsim cel mai potrivit drum împreună”, au transmis cadrele didactice de la Școala 11 Botoșani.

Citeste mai mult

Educație

Sesiunea specială a examenului de Bacalaureat pentru absolvenţii de liceu participanţi la loturile olimpice va începe pe 15 mai

Publicat

Sesiunea specială a examenului de Bacalaureat pentru absolvenţii de liceu participanţi la loturile olimpice şi la competiţiile sportive şi artistice internaţionale va începe pe 15 mai cu proba la Limba şi literatura maternă care va fi susţinută de elevii aparţinând minorităţilor naţionale, potrivit calendarului aprobat de ministrul Educaţiei.

Înscrierea candidaţilor pentru susţinerea sesiunii speciale se va face în zilele de 11 şi 12 mai.

Proba obligatorie a profilului este programată pe 16 mai , iar cea la alegere a profilului şi specializării o zi mai târziu, pe 17 mai.

Următoarea probă – Limba şi literatura română – va fi susţinută pe 18 mai.

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română v avea loc pe 19 mai, iar între 22 – 23 mai vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Pe 24 mai se vor evalua competenţele digitale, iar elevilor din partea minorităţilor naţionale le vor fi evaluate pe 25 mai competenţele lingvistice de comunicare orală în limba maternă.

Pe 26 mai se vor afişa rezultatele şi tot în aceeaşi zi se vor depune contestaţiile.

Rezultatele finale după rezolvarea contestaţiilor vor fi afişate pe 29 mai. AGERPRES

Citeste mai mult

Administratie

Legea prin care instalarea oficială a primarilor nu mai poate fi amânată a fost promulgată. Vor intra mai repede în „pâine”

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 31 martie, decretul  Legii pentru modificarea art. 150 alin. (1) din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Primarii aleși nu vor mai putea fi amânați la depunerea jurământului, iar termenul pentru instalare a fost redus de la 60 de zile la 30.

Legea susținută de o largă majoritate parlamentară modifică modalitate de depunere a jurământului de către primari, pentru a se înlătura unele situații incerte și întârzierile în preluarea mandatelor acestor aleși locali.

Cum arată noua formă a textului de lege:

„Articol unic. – La articolul 150 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 555 din 5 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 150. – (1) Primarul depune jurământul prevăzut la art. 117 în şedinţa privind ceremonia de constituire a consiliului local sau în faţa judecătorului delegat, în camera de consiliu, în cazul în care şedinţa privind ceremonia de constituire a consiliului local nu are loc în termen de 30 de zile de la data alegerilor sau în cazul când, din alte motive temeinice, acesta nu a putut depune jurământul în această şedinţă.

Încheierea judecătorului delegat este definitivă şi se comunică de îndată prefectului şi secretarului general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale.”

Varianta anterioară a textului de lege:

„(1) Primarul depune jurământul prevăzut la art. 117 în prima ședință privind ceremonia de constituire a consiliului local sau în fața judecătorului delegat, în camera de consiliu, în cazul în care prima ședință privind ceremonia de constituire a consiliului local nu are loc în termen de 60 de zile de la data alegerilor.”

Ce modifică noua formă a legii

Noua formă a articolului 150 alin. (1) din Codul Administrativ scurtează astfel intervalul în care primarul nou ales trebuie să depună jurământul. De asemenea, clarifică și condițiile în care se poate depune jurământul în fața judecătorului, percizând și caracterul definjtiv al încheierii date de judecător.

După alegerile locale din 2020, au existat situații în care primarii aleși au așteptat mai multe săptămâni până să poată prelua mandatul, din cauza unor circumstanțe independente de voința lor.

Citeste mai mult

Eveniment

Șoferii ar putea rămâne fără permis dacă nu-și plătesc amenzile. Care este termenul propus

Publicat

Un proiect de lege înregistrat pentru dezbateri la Camera Deputaților prevede posibilitatea ca șoferilor care nu plătesc amenzile primite să le fie suspendat permisul de conducere. Inițiativa a fost motivată de nivelul scăzut de încasare a amenzilor rutiere la bugetele locale.

Propunerea este ca permisul să fie suspendat până în momentul achitării amenzii, dacă aceasta nu a fost plătită în termen de 60 de zile de la sancționare.

”Art 103 din OUG 195/2002 (Codul Ruter) se modifică și completează astfel:

Suspendarea exercității dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere se dispune:

f) până în momentul achitării amenzii, dacă aceasta nu a fost achitată în termen de 60 de zile de la sancționarea contravenientului”.

Legislația actuală

”Art. 103

(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:

a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare

b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.

c) pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi procurorul sau instanţa de judecată a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal

d) pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulaţie pentru care se prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) şi g) din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. e) şi g) din Codul de procedură penală

e) pentru o perioadă de 180 de zile, când titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (1) şi (3) din Codul penal”.

Motivarea propunerii și opinia parlamentarilor

Inițiatorii menționează că, dincolo de numeroasele accidente rutiere, o altă problemă este nivelul scăzut de achitare a amenzilor rutiere. Aceștia spun că unitățile administrativ-teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma în venit la bugetul local, sumele fiind recuperate doar după perioade lungi sau niciodată.

Proiectul a fost inițiat de deputatul PNL de Alba Florin Roman și alți parlamentari.

Florin Roman a precizat pentru alba24.ro: ”Neîncasarea amenzilor la bugetele locale reprezintă o problemă pentru bugetele locale ale primăriilor, care nu pot realiza astfel veniturile estimate; la redistribuirea de la bugetul național primesc mai puțin decât încasează. În plus, la nivel local nu sunt instrumente pentru executarea silită a contravenienților”.

”1. Nu se încasează banii la buget, deci un prejudiciu la bugetul local. 2. Vine Curtea de Conturi, constată că nu s-au încasat aceste amenzi și impută ca și sarcina administrației locale să recupereze sumele și e foarte greu”, a explicat Laurențiu Leoreanu, deputat PNL, potrivit TVR.

”Sunt de acord cu orice iniţiativă legislativă care aduce mai multe reglementări în acest sens. Ordine şi disciplină şi în trafic”, a precizat Natalia Intotero, deputat PSD, potrivit sursei citate.

”Legislaţia actuală prevede că neatacarea procesului verbal sau a hotărârii judecătoreşti constituie doar titluri executorii. Contravenientul nu suportă o altă sancţiune, decât posibilitatea de a fi executat silit. Din acest motiv, România are un nivel foarte scăzut de plată a amenzilor. Este legală o astfel de modificare”, a declarat Ștefania Ciobănescu, avocat.

”Sunt multe primării care nu încasează amenzi, dar nu se duc și nu execută aceste debite pe care ar trebui să le recupereze. Cred că este o măsură bună”, a spus Ionuț Moșteanu, deputat USR.

În momentul de față, o amendă poate fi achitată la jumătate dacă este plătită în termen de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal.

Proiectul urmează să intre la dezbatere pentru vot în Camera Deputaților.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending