Connect with us
Publicitate

Actualitate

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii

Publicat

Publicitate

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii. Guvernul a aprobat în ședința de joi, 4 iulie, metodologia privind susţinerea financiară, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, precizează alba24.ro.

Reamintim faptul că în județul Alba sunt două licee tehnologice cu profil preponderent agricol. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea“ din Blaj și Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza“ din Ciumbrud. 

Publicitate

Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern, pentru stoparea declinului învățământului agricol românesc, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a susținut modificarea și completarea Legii educației prin promovarea Legii nr. 57/2020. Astfel, a fost creat cadrul legal pentru asigurarea finanțării unor investiții specifice activității din agricultură, a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, precum și a celor aferente înființării de noi specializări/calificări și pentru programele de perfecționare a cadrelor didactice de specialitate din aceste instituții.

În data de 5 iulie 2023 a fost publicată Legea învățământului preuniversitar nr. 198, în care, la articolele 36 și art. 37 au fost cuprinse o serie de prevederi legale care vin cu completări și clarificări referitoare la tipurile de investiții și cheltuieli ce pot fi finanțate liceelor de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Astfel, potrivit prevederilor alin. (5) al art. 36 și alin (3) al art. 37 din lege, investițiile și cheltuielile materiale necesare funcționării liceelor se referă la:

Publicitate
  • construcțiile agricole și zootehnice, clădirile cu destinație săli de clasă și laboratoare, inclusiv costurile aferente modernizării, înființării sau demolării acestora, precum și cele legate de cheltuielile privind costurile generale ale proiectului și pentru racordarea la utilități;
  • achiziționarea de combine, tractoare și echipamentele de lucru specifice acestora, mijloace de transport, echipamente pentru irigații, motoare și alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor și loturilor didactice, a atelierelor mecanice, animale vii și echipamente specifice activității în zootehnie și medicină veterinară, echipamente de procesare, încălzire, celule fotovoltaice, mijloace informatice pentru digitalizare în domeniul agriculturii și conexe acesteia;
  • înființarea/modernizarea de plantații pomicole, viticole, sere, solarii și răsadnițe, inclusiv cheltuielile privind costurile generale de proiectare;
  • alte tipuri de construcții precum cantine, internate, săli de sport, inclusiv costurile aferente modernizării, înființării sau demolării acestora, precum și cele legate de cheltuielile privind costurile generale ale proiectului;
  • întreținerea și repararea bunurilor achiziționate;
  • cheltuielile privind costurile generale ale proiectului, care sunt cele prevăzute în legislația în vigoare cu privire la elaborarea și desfășurarea obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice;
  • elaborarea de manuale/module școlare de specialitate în format digital;
  • modernizarea stagiilor de practică a elevilor în concordanță cu noile schimbări din agricultură;
  • perfecționarea cadrelor didactice de specialitate și schimburi de experiență;
  • cheltuieli aferente înființării de noi specializări/calificări profesionale în domeniul agriculturii.

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii

Pentru implementarea prevederilor art. 36 și 37 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, a fost  necesară elaborarea metodologiei prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să poată finanța investițiile specifice din agricultură, precum și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol.

Astfel, liceele tehnologice cu profil preponderent agricol vor beneficia de susținere financiară din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Susținerea financiară a liceelor va consta în finanțarea de investiții specifice în agricultură, industria alimentară cu toate ramurile ei și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor.

Finanțarea se realizează în baza unui program anual de finanțare a investițiilor specifice activității de învățământ, precum și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor, aprobat prin hotărâre de către Consiliul de Administrație al liceului în baza propunerii prezentate de conducerea acestuia.

Publicitate

Programul elaborat de către licee este avizat de către autoritățile administrației publice locale pe raza cărora funcționează respectivele licee și se aprobă de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii. Criterii

Criteriile pentru finanţarea de investiţii specifice în agricultură, precum şi a cheltuielilor materiale necesare funcţionării liceelor de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt următoarele:

  • menținerea profilului liceului pe toată perioada finanțării pentru care a fost inclus în lista liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol;
  • prezentarea către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, înainte de începerea anului școlar următor, a unui program de măsuri care să conducă atât la menținerea sau, după caz, la creșterea numărului de clase/calificări profesionale, cât și la diversificarea acestora, în raport cu cerințele de pe piața muncii în domeniul agriculturii, industriei alimentare cu toate ramurile ei și conexe acesteia.

Manuale școlare de specialitate în domeniul agricol, în format digital

Metodologia prevede constituirea unor grupuri de lucru pe discipline de specialitate pentru elaborarea proiectelor de manuale școlare de specialitate în format digital la inițiativa conducerii unor consorții universitare și/universități agricole de profil, în baza unei solicitări a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru lansarea de apeluri de către Ministerul Educației prin Centrul Național Politici și Evaluare în Educație.

La elaborarea proiectelor de manuale școlare de specialitate în domeniul agricol și a ramurilor conexe acesteia pentru învățământul liceal tehnologic cu profil preponderent agricol, în cadrul grupurilor de lucru, alături de cadre didactice din învățământul preuniversitar și superior care predau disciplinele de specialitate pentru care se propune elaborarea proiectului de manual școlar, pot participa sau pot fi cooptați/consultați:

  • reprezentanți ai agenților economici din agricultură,
  • organizații neguvernamentale care desfășoară activități în domeniul învățământului agricol,
  • reprezentanți ai unor unități de cercetare,
  • reprezentanți ai unor instituții de învățământ agricol din state membre ale Uniunii Europene cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are încheiate parteneriate de colaborare în domeniul învățământului agricol.

Ministerul Agriculturii poate propune înființarea/dezvoltarea unor noi calificări profesionale

La propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Educației prin Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic poate aproba înființarea/dezvoltarea unor noi calificări profesionale, în conformitate cu prevederile Metodologiei de elaborare și actualizare a calificărilor profesionale școlarizate prin învățământul preuniversitar.

Finanțarea pentru înființarea/dezvoltarea unor noi calificări profesionale se asigură de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în baza contractelor încheiate între liceele tehnologice cu profil preponderent agricol și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține stagiile de practică a elevilor din învățământul tehnologic prin finanțarea următoarelor categorii de activități:

  • achiziția de echipamente de protecția muncii;
  • cheltuielile cu transportul elevilor la și de la locul de practică, după caz;
  • cheltuielile cu rechizitele necesare pe perioada practicii;
  • cheltuieli pentru obținerea permisului de tractorist rutierist;
  • cheltuieli pentru achiziția de microbuze pentru transportul elevilor la practică.
  • cheltuieli pentru acordarea unui suport alimentar pe perioada stagiilor de practică, constând într-o masă caldă sau după caz, într-un pachet alimentar, în cuantum maxim de 20 lei/elev/zi.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (303)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 11-12 din 2024. Reţin din articolele publicate: Nina Cassian: „Ochii – dacă nu-i descoperim la vreme – / Lunecă iremediabil spre fundul pământlui” ; Nina Cassian: „Pân` la ferestre au crescut trotuare”; George Paul Volceanov: „Lacrima din colţul pleoapei nu-i compasiune, e invidie şi frustrare!”; Helga Nemeş: „Vieţi construite ca oglinzi – / la noi ca să ajungem, / iar noi oglinzi îţi suntem – / Ţie”; Ion Grigoraş: „E-atât de mult zgomot în mine, / Că nu mai aud veşnicia”; Hanna Bota: „Să ne jucăm de-a timpul, / mi-a spus bătrânul: / iei din dreapta o clipă / şi o muţi în partea stângă. / Toată viaţa, ca Sisif, rostogoleşti dintr-o parte în alta bolovanul”;

Publicitate

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 11-12 din 2024.   Mihaela Stanciu publică un eseu despre Hortensia Papadat – Bengescu. Reţin: „ Atunci când îi acordă  un capitol dulce-acrişor în „Istoria literaturii române de la origini până în  prezent”, G. Călinescu consideră justificată atitudinea ambelor cercuri literare care au avut un rol benefic în evoluţia Hortensiei Papadat – Bengescu: „Cenaclul literar „Viaţa Românească” socoteşte că ceea ce produsese scriitoarea în cadrul lui fusese remarcabil. Dar că, orientată greşit la „Sburătorul”, se rătăcise cu desăvârşire. Dimpotrivă, cercul literar „Sburătorul” respinge ca insuficiente începuturile de la „Viaţa Românească”, admiţând numai producţia închinată lui.” G. Ibrăileanu nu priveşte cu seninătate detaşarea ei de „Viaţa Românească”, dar tratează acest capitol cu discreţie; nici Lovinescu nu dezvoltă polemici, însă expune ferm credinţa personală că rolul focalizator pentru perceperea corectă a literaturii Hortensiei Papadat-Bengescu îi aparţine „Sburătorului”;

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 11-12 din 2024.   Evelyne Croitoru, în cronica „Conversaţie cu moartea” la volumul lui Varujan Vosganian „Dublu autoportret”, ne introduce în modurile de a defini un roman, IDEATIC şi ESTETIC: 1. Din punct de vedere ideatic se poate raporta la modul cum provoacă mintea şi stârneşte interesul asupra unui subiect despre care  o masă de oameni nu ştiu aproape nimic şi cum ne raportează la esenţe; 2. Valoarea estetică este generată de  echilibrul raportului dintre individual şi colectiv, între concret şi abstract, între temporal şi etern etc.;

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 11-12 din 2024.    Horia Gârbea îi ia un interviu scriitorului Mihai Măniuţiu. Reţinem: 1. „doar învinşii sunt, ficţional vorbind, convingători”; 2. „am impresia că învinşii şi marginalii pot vorbi percutant despre eşecul nostru existenţial ca oameni”; 3. „murim, orice am face, aşadar suntem o lume de învinşi”; 4. „am ales structura fragmentară şi monologală, sperând ca astfel să reuşesc să schiţez portretul lumii noastre fărămiţate de azi”: 5. „misterul lipsei de sens este cel mai de seamă mister al credinţei”; 6. „scriind, mă vindec de răul din mine@<

Publicitate

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 11-12 din 2024.    Revista publică o anchetă care vizează „debutul în literatură”.  E ceva benefic pentru istoria literară, pentru alcătuitorii de dicţionare.  Răspunde şi Gellu Dorian. Reţinem: „Debutul meu în presă, în general, a fostul unul, cumva, la timp. Am început să scriu pe la  şaisprezece ani. Primele încercări le-am trimis la „Luceafărul” lui Geo Dumitrescu.. N-a ieşit din prima.  Geo Dumitrescu, prin 1970 sau 1971 a lansat printre corespondenţii de la „Poşta redacţiei” o anchetă despre „evoluţia poeziei” sau aşa ceva. Am îndrăznit să răspund, dând titlul intervenţiei mele „Poezia nu are limite de dezvoltare”.  A fost prima mea semnătură, să zic aşa, într-o revistă de cultură. Între timp, m-am mutat de la Câmpulung Moldovenesc la Botoşani, unde apăreau o dată pe săptămână, în ziarul „Clopotul”, două pagini de literatură foarte bune, unde colaborau scriitori din toată ţara. Pe 6 august 1972 mi s-au publicat sub pseudonimul Gelu Coşula, două poezii în acele pagini, iar cel care mi-a făcut o scurtă prezentare a fost Nicolae Cântec, redactorul-şef al ziarului.  Am intrat astfel în atenţia poetului Lucian Valea, venit nu de mult timp din exilul dărăbănean la Botoşani.  Ân acelaşi an, la finalul lunii decembrie, în antologia pe care Geo Dumitrescu o făcea cu cele mai reuşite poezii ale corespondenţilor în „România literară”, unde-şi mutase „Poşta redacţiei”, am apărut cu păoezia „Eu”. Pe acesta îl consider adevăratul meu debut literar, cu pseudonimul George Dor”;

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Verginel Gireadă, vicepreședinte PSD Botoșani

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Verginel Gireadă vicepreședintele PSD Botoșani și primarul comunei Mihai Eminescu din județul Botoșani.

Verginel Gireadă a vorbit despre candidații PSD Botoșani pentru Parlamentul României dar și despre contracandidații din această campanie electorală.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240017)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani! Un incendiu a alertat locatarii. Un bărbat de 67 de ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-un apartament situat la etajul III al unui bloc de pe Calea Națională din municipiul Botoșani.

Mai multe materiale combustibile dintr-o încăpere s -au aprins de la un reșou electric în funcțiune. Vecinii au observat fumul dens și au sunat după ajutor.

 

Publicitate

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat faptul că ardea lenjeria de pe un pat, cu degajări mari de fum și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la bunurile din interiorul camerei. Proprietarul, în vârstă de 67 de ani, a fost găsit în apartament. Acesta a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, întrucât a suferit o ușoară intoxicație cu fum.

Citeste mai mult

Administratie

Primăria Municipiului Botoșani dă startul sezonului de sărbătoare

Publicat

Publicitate

Începând cu seara de 30 noiembrie, când în credința ortodoxă este cinstit Sfântul Andrei, cel Întâi Chemat, Apostolul românilor, va fi deschis iluminatul festiv în municipiul Botoșani.

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, după ceremonialul religios și militar organizat pentru eroii neamului, municipalitatea va oferi 1.000 de porții de fasole cu cârnați, ceai și suc, în Centrul Istoric, începând cu ora 12:00.
Ca în fiecare an, produsele vor fi pregătite la Cantina de ajutor social din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS).
Porțiile oferite botoșănenilor vor fi asigurate din sponsorizări.
Municipalitatea asigură bucatele tradiționale, de Ziua Națională a României, începând cu anul 2005.
În seara de 1 decembrie, clădirea Primăriei Municipiului Botoșani va fi iluminată în culorile drapelului național.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending