Connect with us
Publicitate

Actualitate

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii

Publicat

Publicitate

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii. Guvernul a aprobat în ședința de joi, 4 iulie, metodologia privind susţinerea financiară, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, precizează alba24.ro.

Reamintim faptul că în județul Alba sunt două licee tehnologice cu profil preponderent agricol. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea“ din Blaj și Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza“ din Ciumbrud. 

Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern, pentru stoparea declinului învățământului agricol românesc, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a susținut modificarea și completarea Legii educației prin promovarea Legii nr. 57/2020. Astfel, a fost creat cadrul legal pentru asigurarea finanțării unor investiții specifice activității din agricultură, a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, precum și a celor aferente înființării de noi specializări/calificări și pentru programele de perfecționare a cadrelor didactice de specialitate din aceste instituții.

În data de 5 iulie 2023 a fost publicată Legea învățământului preuniversitar nr. 198, în care, la articolele 36 și art. 37 au fost cuprinse o serie de prevederi legale care vin cu completări și clarificări referitoare la tipurile de investiții și cheltuieli ce pot fi finanțate liceelor de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Astfel, potrivit prevederilor alin. (5) al art. 36 și alin (3) al art. 37 din lege, investițiile și cheltuielile materiale necesare funcționării liceelor se referă la:

Publicitate
 • construcțiile agricole și zootehnice, clădirile cu destinație săli de clasă și laboratoare, inclusiv costurile aferente modernizării, înființării sau demolării acestora, precum și cele legate de cheltuielile privind costurile generale ale proiectului și pentru racordarea la utilități;
 • achiziționarea de combine, tractoare și echipamentele de lucru specifice acestora, mijloace de transport, echipamente pentru irigații, motoare și alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor și loturilor didactice, a atelierelor mecanice, animale vii și echipamente specifice activității în zootehnie și medicină veterinară, echipamente de procesare, încălzire, celule fotovoltaice, mijloace informatice pentru digitalizare în domeniul agriculturii și conexe acesteia;
 • înființarea/modernizarea de plantații pomicole, viticole, sere, solarii și răsadnițe, inclusiv cheltuielile privind costurile generale de proiectare;
 • alte tipuri de construcții precum cantine, internate, săli de sport, inclusiv costurile aferente modernizării, înființării sau demolării acestora, precum și cele legate de cheltuielile privind costurile generale ale proiectului;
 • întreținerea și repararea bunurilor achiziționate;
 • cheltuielile privind costurile generale ale proiectului, care sunt cele prevăzute în legislația în vigoare cu privire la elaborarea și desfășurarea obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice;
 • elaborarea de manuale/module școlare de specialitate în format digital;
 • modernizarea stagiilor de practică a elevilor în concordanță cu noile schimbări din agricultură;
 • perfecționarea cadrelor didactice de specialitate și schimburi de experiență;
 • cheltuieli aferente înființării de noi specializări/calificări profesionale în domeniul agriculturii.

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii

Pentru implementarea prevederilor art. 36 și 37 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, a fost  necesară elaborarea metodologiei prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să poată finanța investițiile specifice din agricultură, precum și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol.

Astfel, liceele tehnologice cu profil preponderent agricol vor beneficia de susținere financiară din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Susținerea financiară a liceelor va consta în finanțarea de investiții specifice în agricultură, industria alimentară cu toate ramurile ei și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor.

Finanțarea se realizează în baza unui program anual de finanțare a investițiilor specifice activității de învățământ, precum și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor, aprobat prin hotărâre de către Consiliul de Administrație al liceului în baza propunerii prezentate de conducerea acestuia.

Publicitate

Programul elaborat de către licee este avizat de către autoritățile administrației publice locale pe raza cărora funcționează respectivele licee și se aprobă de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii. Criterii

Criteriile pentru finanţarea de investiţii specifice în agricultură, precum şi a cheltuielilor materiale necesare funcţionării liceelor de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt următoarele:

 • menținerea profilului liceului pe toată perioada finanțării pentru care a fost inclus în lista liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol;
 • prezentarea către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, înainte de începerea anului școlar următor, a unui program de măsuri care să conducă atât la menținerea sau, după caz, la creșterea numărului de clase/calificări profesionale, cât și la diversificarea acestora, în raport cu cerințele de pe piața muncii în domeniul agriculturii, industriei alimentare cu toate ramurile ei și conexe acesteia.

Manuale școlare de specialitate în domeniul agricol, în format digital

Metodologia prevede constituirea unor grupuri de lucru pe discipline de specialitate pentru elaborarea proiectelor de manuale școlare de specialitate în format digital la inițiativa conducerii unor consorții universitare și/universități agricole de profil, în baza unei solicitări a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru lansarea de apeluri de către Ministerul Educației prin Centrul Național Politici și Evaluare în Educație.

La elaborarea proiectelor de manuale școlare de specialitate în domeniul agricol și a ramurilor conexe acesteia pentru învățământul liceal tehnologic cu profil preponderent agricol, în cadrul grupurilor de lucru, alături de cadre didactice din învățământul preuniversitar și superior care predau disciplinele de specialitate pentru care se propune elaborarea proiectului de manual școlar, pot participa sau pot fi cooptați/consultați:

 • reprezentanți ai agenților economici din agricultură,
 • organizații neguvernamentale care desfășoară activități în domeniul învățământului agricol,
 • reprezentanți ai unor unități de cercetare,
 • reprezentanți ai unor instituții de învățământ agricol din state membre ale Uniunii Europene cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are încheiate parteneriate de colaborare în domeniul învățământului agricol.

Ministerul Agriculturii poate propune înființarea/dezvoltarea unor noi calificări profesionale

La propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Educației prin Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic poate aproba înființarea/dezvoltarea unor noi calificări profesionale, în conformitate cu prevederile Metodologiei de elaborare și actualizare a calificărilor profesionale școlarizate prin învățământul preuniversitar.

Finanțarea pentru înființarea/dezvoltarea unor noi calificări profesionale se asigură de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în baza contractelor încheiate între liceele tehnologice cu profil preponderent agricol și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține stagiile de practică a elevilor din învățământul tehnologic prin finanțarea următoarelor categorii de activități:

 • achiziția de echipamente de protecția muncii;
 • cheltuielile cu transportul elevilor la și de la locul de practică, după caz;
 • cheltuielile cu rechizitele necesare pe perioada practicii;
 • cheltuieli pentru obținerea permisului de tractorist rutierist;
 • cheltuieli pentru achiziția de microbuze pentru transportul elevilor la practică.
 • cheltuieli pentru acordarea unui suport alimentar pe perioada stagiilor de practică, constând într-o masă caldă sau după caz, într-un pachet alimentar, în cuantum maxim de 20 lei/elev/zi.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

TAUR, rămas captiv într-o fântână, salvat de pompierii militari și voluntari din Săveni

Publicat

Publicitate

Rămas captiv într-o fântână, un taur a fost salvat de pompierii militari și voluntari. Acesta a căzut în puțul adânc de aproximativ doi metri, iar localnicii au încercat să îl ajute pe proprietar să îl elibereze. Eforturile lor au fost zadarnice, motiv pentru care au sunat la 112.

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Stației Saveni au ajuns, în cel mai scurt timp, la fața locului, cu o autospecială de intervenție și accesorii specifice. Acestora li s-a alăturat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Săveni, cu un buldoexcavator.

Pentru a putea ajunge la animal, s-a săpat în jurul fântânii și s-a îndepartat primul tub, cu ajutorul utilajului.

Folosindu-se de kitului de salvare din spații înguste, pompierii au reuşit să îl aducă la suprafaţă. Acesta nu a fost rănit.

Intervenţia, care s-a încheiat în urmă cu puțin timp, a durat aproape o oră. Întâmplarea a avut loc în gospodăria unui localnic din Petricani.

“În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate

Iată și câteva imagini de la acțiunea pompierilor:

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un șarpe de peste un metru lungime a băgat GROAZA într-o familie din Corni. Au intervenit jandarmii

Publicat

Publicitate

Un șarpe de peste un metru lungime a speriat-o, în această dimineață, pe proprietara unei locuințe din comuna Corni, au anunțat jandarmii de la Botoșani.

Femeia a observat șarpele care se târa pe trotuarul casei și a solicitat sprijinul jandarmilor prin apel telefonic.

Un echipaj de jandarmerie a intervenit prompt în urma apelului făcut de proprietară  și a prins șarpele cu ùn dispozitiv special, după care l-a eliberat în siguranță într-o zonă împădurită, departe de zonele locuite.

“Recomandăm cetățenilor care se confruntă cu situații similare să nu se apropie de șerpii pătrunși în curte sau în locuințe, să îi supravegheze cu atenție, astfel încât să cunoască locul unde se află și să solicite sprijinul autorităților competente prin apel la numărul unic de urgență 112, în vederea îndepărtării pericolului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, plutonier adjutant șef Dan Izotov.

Citeste mai mult

Eveniment

America FIERBE: Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Atacatorul a fost împușcat

Publicat

Publicitate

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump, la un miting electoral. Fostul preşedinte Donald Trump, candidat republican la alegerile americane din noiembrie, a fost evacuat de urgență de la un miting de campanie în Pennsylvania. 

S-au auzit focuri de armă, iar Trump avea sânge vizibil la urechea dreaptă. Cel puţin o persoană din rândul asistenţei a murit, dar și atacatorul scriu AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Presupusul trăgător şi un spectator au fost ucişi, iar o altă persoană a fost rănită în stare gravă, potrivit presei americane, citând autorităţile judiciare locale.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din SUA a confirmat că focurile de armă care l-au vizat sâmbătă pe Donald Trump la un miting de campanie în Pennsylvania au fost cu adevărat „o tentativă de asasinat”, relatează AFP şi Reuters.

YouTube video

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump, confirmată de FBI

„În această seară am asistat la ceea ce numim o tentativă de asasinat asupra fostului nostru preşedinte Donald Trump”, a declarat un oficial al FBI, Kevin Rojek într-o conferinţă de presă.

Publicitate

FBI l-a identificat pe atacatorul de la mitingul lui Trump. Este vorba de Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, transmite CNN.

„FBI l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, ca fiind subiectul implicat în tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump, pe 13 iulie, în Butler, Pennsylvania.

Aceasta rămâne o anchetă activă și în curs de desfășurare, iar orice persoană care deține informații care ar putea contribui la anchetă este încurajată să trimită fotografii sau înregistrări video online la FBI.gov/butler sau să sune la 1-800-CALL-FBI.”

Publicitate

Nepotul congresmanului republican de Texas Ronny Jackson a fost rănit în împuşcăturile de la mitingul lui Donald Trump, informează Politico.

„Un glonţ i-a trecut prin gât şi sângera”, a declarat Jackson pentru Fox News, adăugând că nepotul său era aşezat în spatele lui Trump şi „în prima linie”.

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din cauza caniculei şi a unor lucrări

Publicat

Publicitate

Restricţii de circulaţie sunt impuse duminică pe mai multe drumuri din România din cauza caniculei şi a unor lucrări, așa că cei care pleacă la drum în această perioadă de concedii sau cei care sunt profesioniști trebuie să fie atenți la trasele pe care e urmează, relatează mediafax.ro.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că duminică dimineaţă nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a vreunui eveniment rutier sau a condiţiilor meteorologice.

Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A 1 Bucureşti-Piteşti, A 2 Bucureşti-Constanţa, A 3 Bucureşti-Braşov, DN 1 Ploieşti-Braşov şi DN 7 Piteşti-Râmnicu Vâlcea, „se circulă pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună şi valori de trafic scăzute”.

Restricţii sunt impuse din cauza unor lucrări şi a caniculei.

Până la data de 9 august, pe DN 7 Piteşti-Sibiu, pe tronsonul kilometric 242 – 250, în zona localităţii Boiţa, judeţul Sibiu, este instituită măsura de închidere a circulaţiei rutiere, zilnic, în intervalul orar 6:00 – 20:00, pentru derularea lucrărilor de defrişare versant, ce se impun a fi executate premergător construcţiei autostrăzii Sibiu – Piteşti. În acest interval de timp, traficul autovehiculelor se desfăşoară pe rute ocolitoare.

Începând din data de 10 iulie, timp de aproximativ 2 ani, se vor executa lucrări de reparaţie a Podului Giurgiu-Ruse, pe tronsonul bulgar, lucrări care se vor desfăşura zilnic, timp de 10-12 ore. Din acest motiv, traficul rutier se va desfăşura alternativ pe DN 5, pe o singură bandă, prin semaforizare, indicatoare rutiere şi personal de dirijare. În prima etapă a lucrărilor, circulaţia va fi restricţionată pe sensul de intrare în Bulgaria, ulterior pe sensul de intrare în România. În prezent este formată coloană de autovehicule la ieşirea din ţară, pe o distanţă de aproximativ 4 kilometri, a naunţat Infotrafic, duminică dimineaţă.

Publicitate

Până luni, la ora 6:00, sunt instituite restricţii de tonaj, pentru autovehiculele mai mari de 7,5 tone, pe DN 39 Agigea – Vama Veche, în perioada desfăşurării festivalului BEACH, PLEASE! din staţiunea Costineşti, judeţul Constanţa. Această măsură a fost luată pentru evitarea ambuteiajelor, reducerea riscului accidentelor rutiere şi protejarea participanţilor la trafic şi la eveniment! În acest interval de timp, autocamioanele vor circula pe ruta alternativă de pe DN 38.

Totodată, ca urmare a temperaturilor extreme din această perioadă, pentru care Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări cod roşu de caniculă, astăzi, în intervalul orar 10:00 – 20:00, sunt instituite restricţii de tonaj pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe toate sectoarele de drumuri naţionale, drumurile expres şi autostrăzi din judeţele: Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

Măsura este impusă pentru „prevenirea degradărilor provocate de circulaţia traficului greu şi prevenirea deformaţiilor majore ireversibile, cu pierderea stabilităţii straturilor rutiere”.

Publicitate

Excepţii sunt transporturile de persoane, transporturile de animale vii şi produse perisabile de origine animală sau vegetală, vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturile funerare, poştale, de echipamente de prim ajutor, pentru distribuire de carburanţi, de mărfuri sub temperatură controlată, pentru tractări vehicule avariate, pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, de apă îmbuteliată, produse provenite din exploatări agricole şi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending