Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii. Guvernul a aprobat în ședința de joi, 4 iulie, metodologia privind susţinerea financiară, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, precizează alba24.ro.
Reamintim faptul că în județul Alba sunt două licee tehnologice cu profil preponderent agricol. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea“ din Blaj și Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza“ din Ciumbrud.
Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern, pentru stoparea declinului învățământului agricol românesc, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a susținut modificarea și completarea Legii educației prin promovarea Legii nr. 57/2020. Astfel, a fost creat cadrul legal pentru asigurarea finanțării unor investiții specifice activității din agricultură, a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, precum și a celor aferente înființării de noi specializări/calificări și pentru programele de perfecționare a cadrelor didactice de specialitate din aceste instituții.
În data de 5 iulie 2023 a fost publicată Legea învățământului preuniversitar nr. 198, în care, la articolele 36 și art. 37 au fost cuprinse o serie de prevederi legale care vin cu completări și clarificări referitoare la tipurile de investiții și cheltuieli ce pot fi finanțate liceelor de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Astfel, potrivit prevederilor alin. (5) al art. 36 și alin (3) al art. 37 din lege, investițiile și cheltuielile materiale necesare funcționării liceelor se referă la:
- construcțiile agricole și zootehnice, clădirile cu destinație săli de clasă și laboratoare, inclusiv costurile aferente modernizării, înființării sau demolării acestora, precum și cele legate de cheltuielile privind costurile generale ale proiectului și pentru racordarea la utilități;
- achiziționarea de combine, tractoare și echipamentele de lucru specifice acestora, mijloace de transport, echipamente pentru irigații, motoare și alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor și loturilor didactice, a atelierelor mecanice, animale vii și echipamente specifice activității în zootehnie și medicină veterinară, echipamente de procesare, încălzire, celule fotovoltaice, mijloace informatice pentru digitalizare în domeniul agriculturii și conexe acesteia;
- înființarea/modernizarea de plantații pomicole, viticole, sere, solarii și răsadnițe, inclusiv cheltuielile privind costurile generale de proiectare;
- alte tipuri de construcții precum cantine, internate, săli de sport, inclusiv costurile aferente modernizării, înființării sau demolării acestora, precum și cele legate de cheltuielile privind costurile generale ale proiectului;
- întreținerea și repararea bunurilor achiziționate;
- cheltuielile privind costurile generale ale proiectului, care sunt cele prevăzute în legislația în vigoare cu privire la elaborarea și desfășurarea obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice;
- elaborarea de manuale/module școlare de specialitate în format digital;
- modernizarea stagiilor de practică a elevilor în concordanță cu noile schimbări din agricultură;
- perfecționarea cadrelor didactice de specialitate și schimburi de experiență;
- cheltuieli aferente înființării de noi specializări/calificări profesionale în domeniul agriculturii.
Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii
Pentru implementarea prevederilor art. 36 și 37 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, a fost necesară elaborarea metodologiei prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să poată finanța investițiile specifice din agricultură, precum și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol.
Astfel, liceele tehnologice cu profil preponderent agricol vor beneficia de susținere financiară din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Susținerea financiară a liceelor va consta în finanțarea de investiții specifice în agricultură, industria alimentară cu toate ramurile ei și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor.
Finanțarea se realizează în baza unui program anual de finanțare a investițiilor specifice activității de învățământ, precum și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor, aprobat prin hotărâre de către Consiliul de Administrație al liceului în baza propunerii prezentate de conducerea acestuia.
Programul elaborat de către licee este avizat de către autoritățile administrației publice locale pe raza cărora funcționează respectivele licee și se aprobă de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii. Criterii
Criteriile pentru finanţarea de investiţii specifice în agricultură, precum şi a cheltuielilor materiale necesare funcţionării liceelor de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt următoarele:
- menținerea profilului liceului pe toată perioada finanțării pentru care a fost inclus în lista liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol;
- prezentarea către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, înainte de începerea anului școlar următor, a unui program de măsuri care să conducă atât la menținerea sau, după caz, la creșterea numărului de clase/calificări profesionale, cât și la diversificarea acestora, în raport cu cerințele de pe piața muncii în domeniul agriculturii, industriei alimentare cu toate ramurile ei și conexe acesteia.
Manuale școlare de specialitate în domeniul agricol, în format digital
Metodologia prevede constituirea unor grupuri de lucru pe discipline de specialitate pentru elaborarea proiectelor de manuale școlare de specialitate în format digital la inițiativa conducerii unor consorții universitare și/universități agricole de profil, în baza unei solicitări a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru lansarea de apeluri de către Ministerul Educației prin Centrul Național Politici și Evaluare în Educație.
La elaborarea proiectelor de manuale școlare de specialitate în domeniul agricol și a ramurilor conexe acesteia pentru învățământul liceal tehnologic cu profil preponderent agricol, în cadrul grupurilor de lucru, alături de cadre didactice din învățământul preuniversitar și superior care predau disciplinele de specialitate pentru care se propune elaborarea proiectului de manual școlar, pot participa sau pot fi cooptați/consultați:
- reprezentanți ai agenților economici din agricultură,
- organizații neguvernamentale care desfășoară activități în domeniul învățământului agricol,
- reprezentanți ai unor unități de cercetare,
- reprezentanți ai unor instituții de învățământ agricol din state membre ale Uniunii Europene cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are încheiate parteneriate de colaborare în domeniul învățământului agricol.
Ministerul Agriculturii poate propune înființarea/dezvoltarea unor noi calificări profesionale
La propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Educației prin Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic poate aproba înființarea/dezvoltarea unor noi calificări profesionale, în conformitate cu prevederile Metodologiei de elaborare și actualizare a calificărilor profesionale școlarizate prin învățământul preuniversitar.
Finanțarea pentru înființarea/dezvoltarea unor noi calificări profesionale se asigură de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în baza contractelor încheiate între liceele tehnologice cu profil preponderent agricol și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține stagiile de practică a elevilor din învățământul tehnologic prin finanțarea următoarelor categorii de activități:
- achiziția de echipamente de protecția muncii;
- cheltuielile cu transportul elevilor la și de la locul de practică, după caz;
- cheltuielile cu rechizitele necesare pe perioada practicii;
- cheltuieli pentru obținerea permisului de tractorist rutierist;
- cheltuieli pentru achiziția de microbuze pentru transportul elevilor la practică.
- cheltuieli pentru acordarea unui suport alimentar pe perioada stagiilor de practică, constând într-o masă caldă sau după caz, într-un pachet alimentar, în cuantum maxim de 20 lei/elev/zi.