Connect with us
Publicitate

Eveniment

Liberalii de la Botoșani fug de acuzațiile lui Șlincu: Programul Start-Up Nation nu a fost blocat de guvernarea P.N.L. – U.S.R.

Publicat

Publicitate

Liberalii de la Botoșani au transmis într-un comunicat de presă că, ca urmare a declaraților făcute de deputatul P.S.D. Dan Șlincu, referitor la reluarea Programului Start-Up Nation și a acuzațiilor aduse împotriva guvernării P.N.L.-U.S.R., vor să facă o seri de precizări care ar trebui să ducă la o corecta informare a opiniei publice.

Iată precizările liberalilor de la Botoșani:

Programul Start-Up Nation nu a fost blocat de guvernarea P.N.L.-U.S.R.. Finanțarea acestui program a fost inclusă în Programul Operațional Educație și Ocupare (P.E.O.), aprobat de Comisia Europeană în decembrie 2022. Procesul de implementare a fost adaptat pentru a respecta noile reguli financiare stabilite pentru exercițiul financiar 2021-2027.

Publicitate

În cadrul P.E.O., toate apelurile, fie că sunt în consultare publică, fie că sunt deschise pentru  depunerea Cererilor de Finanțare, sunt gestionate prin intermediul platformei MySMIS 2021.

Această platformă a devenit operațională pentru P.E.O. abia în trimestrul 4 al anului 2023. De asemenea, Comitetul de Monitorizare al P.E.O. a devenit operațional tot din 2023, ceea ce a

influențat calendarul implementării.

Publicitate

În conformitate cu prevederile aplicabile, Programul Start-Up Nation nu a putut continua în forma sa precedentă. În aprilie 2024, Comitetul de Monitorizare a decis ca Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului să implementeze Start-Up Nation în calitate de beneficiar printr-un mecanism non-competitiv, nu ca Autoritate de Management, așa cum s-a procedat anterior.

Ulterior, prin Hotărâre de Guvern, a fost reglementat cadrul necesar și a fost publicat ghidul cu condițiile specifice spre consultare. După finalizarea acestei etape, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va depune cererea de finanțare, urmând să încheie contractul de finanțare în calitate de unic solicitant eligibil.

Procesul de implementare a Programului Start-Up Nation, conform P.E.O., este următorul:

Publicitate
  1. Publicarea ghidului cu condiții specifice în consultare.
  2. Publicarea ghidului final al apelului, cu suma alocată și termenul de depunere.
  3. Deschiderea apelului în MySMIS 2021.
  4. Încărcarea și transmiterea cererilor de finanțare.
  5. Evaluarea cererilor după închiderea apelului.
  6. Semnarea contractelor de finanțare cu beneficiarii selectați și începerea implementării.

“În concluzie, operaționalizarea MySMIS 2021 în trimestrul 4 al anului 2023 și modificările P.E.O. din 2024 pentru Programul Start-Up Nation sunt motivele care explică modul în care acesta va fi implementat în cadrul exercițiului financiar 2021-2027. Aceste modificări nu reflectă o blocare a programului de către guvernarea P.N.L.-U.S.R., ci o adaptare necesară la noile cerințe europene”, a mai adăugat Organizația Municipală a PNL Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cum poți obține teren gratuit pentru casă, în România. Condiții și acte necesare

Publicat

Publicitate

Cum poți obține teren gratuit pentru casă, în România. Tinerii români, cu vârsta între 18 şi 35 de ani, pot primi și în 2024 terenuri gratuite de la stat pentru a-şi construi locuinţă. Legislația a fost actualizată recent, informează alba24.ro.

Solicitările pot fi depuse la primăriile de domiciliu. Pentru a putea primi gratis acest teren, este necesară îndeplinirea unor condiții.

Cadrul legal pentru acordarea gratuită a suprafețelor de teren este Legea 15/2003, actualizată și modificată prin HG 748/2023.

Publicitate

Primăriile trebuie să actualizeze în fiecare an situația terenurilor disponibile și să o facă publică.

Cum poți obține teren gratuit pentru casă. Suprafețe până la 1000 mp

Atribuirea terenului se face în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală.

Terenul se acordă, în limita suprafețelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului municipiului București în care este situat.

Publicitate

Este stabilită o ordine de prioritate, pe baza unor criterii aprobate prin hotărâre a consiliului local.

Suprafețele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personal pot fi:

  • între 150 mp și 300 mp în municipii și sectoarele municipiului București
  • între 250 mp și 400 mp în orașe
  • între 250 mp și 1.000 mp în comune și satele aparținătoare unităților administrativ-teritoriale.

Cum poți obține teren gratuit pentru casă. Condiții pentru beneficiari

Pot beneficia o singură dată de această facilitate, tinerii care:

Publicitate
  • la data depunerii cererii au vârsta între 18 și 35 de ani
  • la data depunerii cererii, precum și la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu dețin în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosință a unui teren, cât și în alte localități
  • consiliile locale pot stabili criterii suplimentare

Cum poți obține teren gratuit pentru casă. Documente necesare

Cererea se depune la consiliul local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului municipiului București în care solicitantul are domiciliul.

Cererea cuprinde numele și prenumele solicitantului și domiciliul acestuia, la care se anexează:

  • copie certificat de naștere
  • copie carte de identitate
  • declarație a solicitantului, pe propria răspundere, în care se menționează că nu deține sau nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe; o declarație similară se depune și la data rezolvării cererii.

Beneficiarul este obligat să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului. Acesta trebuie să respecte prevederile legii construcțiilor.

După finalizarea construirii locuinței, consiliul local poate hotărî, la solicitarea proprietarului locuinței, vânzarea directă către acesta a terenului respectiv.

Prețul de vânzare se stabilește prin expertiză tehnică, întocmită de un expert evaluator autorizat și aprobată de consiliul local.

Citeste mai mult

Eveniment

Maria Ilaș, primarul comunei Concești, a semnat astăzi adeziunea la PNL. A candidat ca independent, susținută de PSD

Publicat

Publicitate

Maria Ilaș, primarul comunei Concești, a semnat astăzi adeziunea la Partidul Național Liberal. Totul s-a întâmplat la ședința de învestire a noului Consiliu Local, în prezența președintelui Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime și a numeroși invitați.

Maria Ilaș a spus că a ales să vină în PNL tocmai pentru a face parte din Echipa Valeriu Iftime, în care are mare încredere că poate aduce investiții noi în comuna Concești.
De altfel, președintele Consiliului Județean Botoșani a declarat în cadrul ședinței de învestire: „Comuna Concești este un exemplu de urmat pentru alte comunități locale din județ. Consiliul Județean Botoșani va face tot ce trebuie pentru oamenii de aici, însa doamna primar împreuna cu consilierii au o misiune dificilă pentru că fostul primar a ridicat ștacheta și locuitorii de aici au măcar aceleași așteptări”.

Reamintim că Maria Ilaş a candidat ca independent, susţinută de Partidul Social Democrat, pentru funcţia de primar al comunei Conceşti.

Publicitate

Ilaş, care în prezent este secretar al comunei, a fost votată de 679 din totalul celor 763 de alegători care şi-au exprimat corect voturile.

Contracandidatul acesteia a fost Petru Adrian Pătraşcu, de la Alianţa pentru Unirea Românilor, care a fost votat de 84 de persoane, obţinând 11% din voturi.

Maria Ilaş este singurul candidat independent care s-a impus în alegerile locale din Botoșani pentru funcţia de primar.

Publicitate

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Război pentru TERITORIU: În loc de turism, în Centrul Istoric din municipiul Botoșani avem chiriași care își fac de cap seară de seară

Publicat

Publicitate

Chiriașii din Centrul Istoric al municipiului Botoșani continuă să-și facă de cap în această zonă în ciuda tuturor criticlor aduse de cea mai mare parte a cetățenikor municipiului.

Duminică, 27 octombrie, în jurul orei 18:37, polițiștii locali cu atribuții în identificarea faptelor contravenționale sau penale prin activitatea de supraveghere video a municipiului, în timp ce se aflau de serviciu în Dispecerat, au observat în zona Centrului Istoric, un grup de aproximativ 50 de tineri.

Aceștia, erau extrem de gălăgioși, unii dintre ei urcându-se cu picioarele pe fântâna arteziană din fața Bisericii Uspenia.

Publicitate

În zonă, a fost direcționată patrula de ordine publică a Poliției Locale, care a aplicat tinerilor avertismente verbale și i-au îndepărtat din zonă, aceștia afirmând că se află acolo pentru a filma un videoclip.

Citeste mai mult

Administratie

Circulația va fi restricționată, miercuri, pe o stradă din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Lucrările de reabilitare și modernizare a uneia din cele mai circulate străzi din municipiul Botoșani continuă! Mâine, 30 octombrie 2024, de la ora 18.00, strada Pacea – de la intersecția cu str. Manolești Deal până la intersecția cu str. Sucevei, va fi restricționată circulației pentru turnarea stratului de asfalt.

„Încercăm să producem cât mai puțin disconfort și am luat decizia de a interveni cu stratul de binder pe parcursul serii, ca o continuare a lucrărilor de modernizare care au început pe această porțiune de drum cu tronsonul cuprins între intersecțiile cu Cornișa și Manolești Deal”, a conchis primarul Cosmin Andrei.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending