Connect with us

Eveniment

Lemne fără acte confiscate de polițiști. Transport oprit în trafic de polițiștii botoșăneni

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, împreună cu inspectori din cadrul Gărzii Forestiere și sprijiniți de jandarmi, au organizat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul forestier.

Scopul activităților a fost verificarea modului de respectare a normelor legale în domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

În cadrul acțiunilor desfășurate au fost verificate aproximativ 120 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 7.500 de lei.

Totodată, în urma depistării în trafic a autovehiculelor care nu aveau documente legale pentru cantitatea de material lemnos transportată, au fost confiscați aproximativ 20 metri cubi de material lemnos, de pe raza municipiului Botoșani, orașelor Bucecea și Ștefănești și comunelor Albești și Vârfu Câmpului.

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea au oprit pentru control, în orașul Bucecea, o autoutilitară condusă de un tânăr de 32 de ani, din județul Suceava, care transporta cantitatea de 7,8 metru cubi de material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deținea documente legale de proveniență pentru materialul lemnos transportat.

Publicitate

Tânărul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 4.000 de lei, iar ca măsură complementară, a fost dispusă confiscarea materialului lemnos.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

La un pas de tragedie la Străteni: Un coșul de fum a luat foc. Pompierii au salvat la timp locuința unei familii

Publicat

Publicitate

Un incendiu izbucnit seara trecută în localitatea Străteni, comuna Lozna, a pus în pericol casa unei familii, după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins. Din fericire, flăcările au fost observate la timp, iar intervenția rapidă a pompierilor a prevenit extinderea focului la întreaga locuință.

La fața locului a intervenit un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi, cu o autospecială de stingere, sprijinit de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Lozna. Eforturile coordonate ale salvatorilor au reușit să țină sub control incendiul, care ar fi putut avea consecințe grave dacă nu era sesizat la timp.

Pompierii atrag atenția asupra importanței întreținerii corespunzătoare a coșurilor de fum. Curățarea periodică a acestora este esențială pentru prevenirea incendiilor care pot izbucni, mai ales în sezonul rece, din cauza acumulării de funingine și reziduuri inflamabile.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coşurilor și a burlanelor de evacuare a fumului, trebuie adoptate următoarele măsuri:

✔ curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

✔ verificarea coşurilor / burlanelor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

Publicitate

✔ păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului;

✔ îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

✔ tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.).

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Citeste mai mult

Eveniment

Intervenție rapidă la Darabani: Incendiu izbucnit de la un scurtcircuit, oprit înainte să cuprindă întreaga locuință

Publicat

Publicitate

Un incendiu izbucnit în cursul zilei de ieri a pus în pericol o locuință din orașul Darabani, după ce un scurtcircuit electric a aprins o parte din acoperiș. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pagubele materiale au fost limitate datorită intervenției rapide a echipajelor de pompieri.

La fața locului au intervenit prompt pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, sprijiniți de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, care au acționat cu două autospeciale de stingere. Flăcările riscau să se extindă la întreaga construcție, însă forțele de intervenție au reușit să localizeze și să stingă incendiul în timp util.

Potrivit reprezentanților ISU, focul a afectat acoperișul locuinței pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați. Ancheta preliminară indică drept cauză probabilă un scurtcircuit produs la instalația electrică a casei.

Intervenția eficientă a pompierilor a prevenit un dezastru, reamintind totodată importanța verificării periodice a instalațiilor electrice pentru a evita astfel de incidente.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

▪ verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

Publicitate

▪ nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

▪ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

▪ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

▪ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

▪ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

▪ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

▪ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Citeste mai mult

Eveniment

Se stinge o generație: Tot mai puțini PENSIONARI cu indemnizația socială. Botoșani, printre județele cu cei mai mulți agricultori beneficiari

Publicat

Publicitate

Numărul pensionarilor care primesc indemnizația socială de la stat este în continuă scădere. În luna martie 2025, doar 907.612 persoane mai beneficiau de acest sprijin financiar, cu 8.681 mai puține față de luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceștia, 819.985 erau pensionari din sistemul public, iar 87.627 proveneau din fostul sistem de pensii al agricultorilor – o categorie care rămâne numeroasă mai ales în zonele rurale.

În ceea ce privește suma medie acordată pensionarilor din sistemul public, aceasta s-a situat la 529 de lei. Cele mai mari indemnizații s-au înregistrat în județele Maramureș (614 lei), Hunedoara (598 lei), Bistrița-Năsăud (591 lei) și Prahova (589 lei). Cei mai mulți beneficiari ai acestei indemnizații se află în Capitală (38.599 persoane), fiind urmați de pensionarii din Suceava (34.184), Iași (30.598), Dolj (29.458), Prahova (27.068) și Constanța (26.703).

În ceea ce privește pensionarii agricultori, media indemnizației sociale suportate de la bugetul de stat a fost de 342 de lei, cu valori maxime în județele Ilfov (483 lei), Gorj (443 lei), Hunedoara (424 lei) și în Sectorul 2 al Capitalei (447 lei).

Județul Botoșani continuă să se situeze printre cele cu un număr ridicat de beneficiari ai acestei forme de sprijin din rândul agricultorilor, cu 5.681 de persoane. Doar județul Iași a avut mai mulți (6.056), Botoșaniul fiind urmat de Dolj (5.454), Olt (4.994) și Teleorman (5.944).

Conform legislației în vigoare (Legea nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare), această indemnizație este destinată pensionarilor ale căror venituri totale lunare din pensii și alte drepturi nu depășesc 1.281 de lei.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Ninge în mai multe județe din țară. Traficul se desfășoară normal

Publicat

Publicitate

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la ora transmiterii ştirii, nu sunt înregistrate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a condiţiilor meteorologice, relatează mediafax.ro.

„Sunt prezente precipitaţii sub formă de ninsoare în judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava şi Vaslui, însă fără depuneri pe partea carosabilă şi fără a fi impuse restricţii de trafic. Traficul rutier se desfăşoară pe un carosabil umed în celelalte judeţe vizate de atenţionarea meteorologică în vigoare, fiind semnalate precipitaţii sub formă de ploaie uşoară. Pe principalele artere rutiere, adiacente Capitalei, respectiv autostrăzile A 0, A 1, A 2 şi A 3 se circulă pe un carosabil umed, pe alocuri în condiţii de ploaie, fără restricţii de circulaţie şi fără probleme de vizibilitate”, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, pe timpul nopţii, pe raza judeţelor în care a nins, s-a acţionat cu utilaje şi cu material antiderapant, nefiind semnalate momentan accidente rutiere care să genereze restricţii de trafic.

„În aceste condiţii, venim în sprijinul conducătorilor auto cu următoarele recomandări. Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi echipaţi-vă maşina corespunzător, cu anvelopele de iarnă. Reduceţi semnificativ viteza, evitând bruscarea comenzilor autovehiculului atunci când sunt precipitaţii, iar carosabilul este umed sau acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei. Curăţaţi farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/ceţii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducătorii auto reduce riscul producerii unor accidente rutiere”, recomandă poliţiştii rutieri.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending