Connect with us
Publicitate

Actualitate

Legitimații noi de parcare pentru persoanele cu DIZABILITĂȚI. Toate trebuie schimbate în perioada iulie – decembrie 2023

Publicat

Publicitate

Potrivit unui proiect de ordin publicat în dezbatere de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), modelul cardului-legitimație de parcare de care beneficiază persoanele cu handicap urmează să fie schimbat în curând relatează alba24.ro.

Legitimațiile actuale, emise până la sfârșitul lunii iunie, își vor păstra valabilitatea doar până la finalul anului și vor trebui în Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Potrivit proiectului, cardurile-legitimație de parcare emise până la data de 1 iulie 2023 își vor păstra valabilitatea până la data de 31 decembrie 2023 urmând ca beneficiarii dreptului la cardul-legitimație de parcare să se adreseze autorităților locale în vederea eliberării unui nou card-legitimație de parcare.

Publicitate

Astfel, toate legitimațiile de parcare vor trebui înlocuite cu noul model de carduri, în perioada iulie 2023 – decembrie 2023.

Cum vor arăta noile carduri-legitimație de parcare

card legitimatie parcare handicap2 e1674130895826 768x549

Dimensiunile generale ale noului card-legitimație de parcare pentru persoane cu handicap sunt:

Publicitate

– înălțime: 106 mm,
– lățime: 148 mm.

Culoarea cardului-legitimație de parcare va fi albastru-deschis,  excepțe făcând doar simbolul alb al utilizatorului de fotoliu rulant, care va avea un fundal albastru închis. Cardul-legitimație de parcare pentru persoane cu handicap va fi plastifiat, cu excepția spațiului rezervat semnăturii titularului de pe partea stângă a reversului.

Cardul-legitimație de parcare pentru persoane cu handicap se împarte vertical în două părți atât pe față, cât și pe spate.

Publicitate

Cine beneficiază de cardul-legitimație de parcare

De cardul-legitimație eliberat persoanelor cu handicap beneficiază și reprezentanții legali ai acestora.

În interesul persoanei cu handicap, cardul-legitimație de parcare poate fi utilizat și de asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul persoanei adulte cu handicap, părintele, tutorele, sau persoana care se ocupă de creșterea și ingrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecție specială, stabilită în condițiile legii.

Autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimație beneficiază de parcare gratuită.

Publicitate

Cum se poate elibera cardul-legitimație de parcare

Cererea pentru eliberarea cardului-legitimație de parcare se depune fizic sau prin mijloace electronice la autoritățile administrației publice locale în a cărei rază teritorială domiciliază beneficiarul, modelul acesteia fiind prevăzut în proiectul publicat de ANPDPD.

Vezi AICI – Model cerere pentru eliberarea cardului-legitimație de parcare pentru persoanele cu handicap (.pdf)

La depunerea cererii, fizic, beneficiarul dreptului la cardul-legitimație de parcare prezintă, în original, următoarele documente: document identitate, certificatul de încadrare în grad de handicap, o fotografie tip carte de identitate/buletin de identitate (poate fi depusă pe suport electronic, în format JPEG).

În situația în care beneficiarul depune documentele de mai sus prin mijloace electronice, acestea vor fi prezentate în original la eliberarea cardului-legitimație de parcare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Ediția anuală a Săptămânii Naționale a Bibliotecilor, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești ‒ Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 23-29 aprilie 2024, ediția anuală Săptămânii Naționale a Bibliotecilor.

Cu acest prilej, din anul 2021, s-a derulat proiectul Biblioteci în dialog, ocazie cu care biblioteci specializate sau generaliste au participat prin conferențieri și prezentări ale specificului patrimoniului fiecărei biblioteci. Amintim, dintre participanți, Biblioteca Judeţeană Mihai Eminescu Botoşani, Biblioteca Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu Iaşi, Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu Neamţ, Biblioteca Universității Iu. Fedkovich din Cernăuți, Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița Năsăud.

La activitățile din anul acesta, care se vor derula pe 25 aprilie, începând cu ora 11:00, în Sala de expoziții temporare Horia Bernea, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi revine, în cadrul proiectului Biblioteci în dialog, cu conferențierea Bibliotecile ca liant comunitar: bilanț, protagoniști, susținută de Carmen Voroneanu ‒ Serviciul de Comunicarea Colecțiilor.

Publicitate

O premieră este participarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova cu o suită de trei conferențieri, care urmăresc să facă cunoscut publicului participant patrimoniul și inițiativele specifice instituției naționale din Chișinău, după cum urmează: Biblioteca Națională a Republicii Moldova – instituție identitară a țării ‒ Elena Pintilei, director general; Colecțiile de patrimoniu ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova ‒ Veronica Cosovan, șef secție Carte Veche și Rară; Dezvoltarea programelor naționale de promovare a cărții și lecturii ‒ Victoria Vasilica, șef secție Studii și Cercetări.

Biblioteca Națională de Poezie Mihai Eminescu Ipotești propune participanților o expoziție de carte Eminescu în ediții de patrimoniu și o prezentare a Fondului Documentar Ipotești ‒ unicate. Activitățile sunt organizate în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și Colegiul Economic Octav Onicescu Botoșani (responsabili-coordonatori: prof. Anca Ifrim și bibliotecar Niculina Petrea).

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pompierii intensifică acțiunile de control și informare preventivă în bisericile din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Inspectorii de prevenire și-au intensificat, în ultima perioadă, acțiunile de control și informare preventivă la lăcașurile de cult din județul Botoșani. Aceștia au în atenție respectarea condițiilor de securitate la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție și starea acestora, dar și modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor pe timpul slujbelor religioase.

Inspectorii de prevenire verifică perioada de garanție a stingătoarelor, dacă acestea sunt poziţionate corect, dacă personalul este pregătit şi ştie să le folosească.

Totodată, aceștia au în vedere menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică, respectiv de acces a autospecialelor de stingere, utilizarea corectă a instalațiilor electrice și posibilitatea utilizării hidranţilor exteriori, în cazul unui incendiu.

Publicitate

Preoții și personalul neclerical sunt instruiți cum să prevină situațiile de urgență, dar și cum să acționeze în cazul producerii acestora.

Măsuri preventive la lăcașurile de cult:

▪ accesul în biserici se va realiza astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul. Se urmărește prevenirea producerii unor evenimente nedorite și asigurarea evacuării credincioșilor în condiții de siguranță, în cazul producerii unei situații de urgență;

Publicitate

▪ pe durata serviciului religios, ușile de acces / evacuare în / din biserică se vor menține în permanență deschise;

▪ lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, de mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă;

▪ parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenție al autospecialelor de pompieri sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori.

Publicitate

În Noaptea de Înviere vor fi operaționalizate și dislocate echipe de prevenire și echipaje de intervenție la bisericile și mănăstirile unde este așteptat un număr mare de persoane.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Copiii din Școala Gimnazială ”Ion Bojoi” din Flămânzi, vizitați de polițiști. Conduita din școli, pe lista subiectelor discutate

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi”, din orașul Flămânzi.

Prin intermediul activitățlor educative, cei peste 100 de elevi prezenți,  au fost informați cu privire la conduita pe care trebuie să o adopte atât în unitatea de învățământ, cât și în afara acesteia.

Polițiștii au  adus în discuție o temă de actualitate, cea a siguranței în mediul online, precum și siguranța rutieră, scopul activității fiind reducerea gradului de victimizare a elevilor și menținerea unui climat de ordine și siguranță publică în zona unităților de învățământ.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Dorohoi

Razie în trafic la Dorohoi: 117 sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză

Publicat

Publicitate

O amplă acțiune cu efective mărite a poliției a avut loc la Dorohoi în ultimele 24 de ore, zeci de oameni fiind legitimați și peste 100 de mașini fiind oprite la control.

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, au organizat la data de 23 aprilie 2024 o acțiune cu efective mărite,  împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală arondate, a Poliției Municipiului Botoșani, a Poliției Orașului Săveni, a Poliției Orașului Ștefănești  și a Serviciului Rutier, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul cetățenilor.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost legitimate 135 de persoane și au fost controlate 130 de autovehicule.

Publicitate

“În urma neregulilor constatate au fost aplicate 139 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 45.000 de lei, 117 dintre sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending