Connect with us

Actualitate

Legendele uriașilor de la Botoșani, duse mai departe. În satele nordice ale județului bătrânii spun că acestea sunt adevărate

Publicat

Publicitate

Localnicii din satele nordice ale județului Botoșani susțin cu tărie legendele „urieșilor” sunt bazate pe fapte reale și cred că pot dovedi acest lucru cu mormintele rămase de la aceste creaturi gigantice, relatează adevărul.ro.

Aparent între irlandezi și țăranii botoșăneni de la frontiera de nord a României nu este niciun fel de legătură. Nici lingvistică, nici etnică sau culturală. Cu toate acestea irlandezii și botoșănenii din nord se întâlnesc pe tărâmul legendelor. Și anume în cele legate de uriași.

Ambele categorii cred că tărâmurile lor au fost locuite în timpuri imemoriale de creaturi gigantice. În satele din nordul județului Botoșani, aproape că nu există țăran trecut de 65 de ani care să nu știe poveștile, spuse din generație în generație despre „urieșii” care au stăpânit odinioară acele pământuri și au făcut viața grea oamenilor.

Mulți dintre ei sunt convinși că legendele sunt adevărate, având drept dovezi tot felul de movile uriașe despre care spun că sunt mormintele acelor creaturi dispărute,  mai scrie adevărul.ro.

Tărâmul celor 600 de movile

Pe toată marginea de nord a județului Botoșani, în special pe malurile Prutului, dar și la marginea marilor păduri de la granița României cu Ucraina, se află o abundență de movile uriașe. Unele au fost arate sau parțial nivelate în timp ce altele continuă să arate impresionant prin dimensiuni și să aprindă imaginația localnicilor.

Publicitate

Conform Registrului Arheologic Național la Botoșani sunt nu mai puțin de 600 de tumuli. Adică, așa cum sunt denumite științific acele movile uriașe, considerate de specialiști morminte foarte vechi, în care defunctul era depus sub o cantitate mare de pământ și materiale de umplere sub forma unei movile.

Marea lor majoritate nu au fost însă niciodată săpate și cercetate din punct de vedere științific, de aceea nu s-a putut spune cu exactitate cui au aparținut și ce se află în ele. Asta a contribuit și mai mult la păstrarea legendelor despre uriași.

„Pe locurile astea au trăit, odată, urieșii”

La Corjăuți, un cătun din comuna Hilișeu-Horia, județul Botoșani, aproape de granița României cu Ucraina, localnicii în vârstă știu că la marginea satului există un mormânt de uriaș. Ba chiar, un localnic a trăit o viață întreagă la poalele movilei și chiar primise porecla de „Nea Nicu de la Talpa Urieșului”.

Mulți oameni în vârstă sunt convinși că acum multe mii de ani, acolo a fost un tărâm al uriașilor. Și le făceau numai probleme oamenilor, furându-le oile pentru a-și astâmpăra foamea. Legendele locului spun că uriașii au terorizat satele până când oamenii le-au găsit punctul slab, undeva în frunte, între ochi. Așa i-ar fi ucis și le-ar fi stârpit seminția.

La marginea Corjăuțiului, în aceea movilă de lângă casa lui Nea Nicu Cuciureanu ar fi de fapt îngropat un copil de uriaș, ucis de oameni fiindcă le fura oile.

„Spunea poveștile, așa am auzit de la mama mea, că în movila de lângă casă zace un copil de uriaș. Mormântul a fost făcut de o urieșoaică mare de 17 metri, după ce i l-au omorât oamenii fiindcă fura animale.  Îi ucideau dându-le între ochi, acolo era punctul lor slab”, povestea cu ani în urmă nea Nicu Cuciureanu din Corjăuți pentru adevărul.ro.

Un alt localnic, ceva mai tânăr confirmă povestea și spune că a auzit de la bătrâni că prin pădurile de la Hilișeu Horia s-a afla comorile uriașilor, dar evident sunt blestemate și nimeni nu s-ar putea atinge de ele. Legendele cu uriași sunt cunoscute și la Dragalina, în comuna Ibănești, aflată la doar 10-15 kilometri depărtare de Corjăuți.

La Dragalina, în tradiția locului se spune că uriașii au trăit pe acele pământuri și au dat mult de furcă oamenilor. Oamenii spun că au venit de dincolo de păduri mânați de foame nestăvilită. În acest sat al Ibăneștilor se află un iaz uriaș, despre care există două legende. Ambele legate de uriași.

Una dintre ele, arată că de fapt iazul este o urmă de uriaș care s-a umplut cu apă de ploaie. Alta zice că iazul este de fapt un mormânt săpat de o urieșoaică bătrână pentru fiul ucis în luptele cu oamenii.

„Atât a plâns namila ceea că a umplut mormântul cu lacrimi și s-a făcut lac. Nimeni nu știe ce-i pe fundul lui. Cred că ceea ce a rămas din urieș și din comoara lui. Așa-mi povestea bunicul”, spune o localnică trecută de 80 de ani.

În altă parte a județului, tot aproape de malurile Prutului, în satele din jurul Ștefăneștiului, localnicii cred că o movilă uriașă, care se vede de la marginea drumului național care vine dinspre municipiul Botoșani, se află îngropat tot un uriaș.

„Era cred că la 25 de metri înălțime. Așa spun bătrânii. Mare de tot, tartorul lor. Omorât că făcea prădăciuni. Erau puțini, dar mari. Au pierit de foame și că le-au găsit oamenii slăbiciunile”, mărturisește un sătean din apropiere de Durnești.

De altfel, specialiștii în etnografie mărturisesc că la Botoșani este o tradiție mitică a uriașilor. Despre „urieși” știu și oamenii de la Ripiceni, Mitoc sau Suharău. „Aceste legende ale uriașilor există în tot judeţul Botoșani. Au fost transmise din generație în generație.”, spunea regretatul etnograf botoșănean Margareta Mihalache într-un interviu pentru „Adevărul”.

Blestemele „urieșilor”

În credințele populare din satele de nord ale Botoșaniului, uriașii nu au dispărut pur și simplu. Au lăsat în urma lor și blesteme. Acestea ar viza, spun sătenii mormintele unde i-au îngropat pe cei uciși. Unii spun că deasupra movilelor apar flăcări, alții adaugă că s-ar auzi și ceva vaiete în toiul nopții.

Moș Petrea din Corjăuți își face mereu cruce când trece pe lângă movilă. A auzit lucruri rele despre ea. „Este Ferească Sfântu. Noaptea se aud gemete, ies tot felul de lumini. Este necurat”, spune bătrânul.

Tot la Ibănești, dar de această dată, chiar în satul Ibănești, pe un deal foarte înalt, numit Măgura, localnicii în vârstă cred că au stat uriașii. La fel, este un loc de care oamenii care știu poveștile de demult se feresc noaptea. Și aici apar aceleași mărturi, zgomote ciudate, stranii, care bagă în sperieți pe oricine s-ar încumeta să cerceteze locurile după lăsarea serii. Evident, sunt numeroase povești despre comorile uriașilor, păzite strașnic de blesteme.

Movilele sunt morminte, dar nu de uriași

Din punct de vedere științific toate aceste movile sunt cu adevărat morminte și se numesc tumuli. Dar nu de uriași. Ci de oameni ca toți ceilalți oamenii. În mare parte sunt morminte ale popoarelor migratoare, ale călăreților de stepă care au străbătut partea de nord a județului Botoșani, de astăzi.

Prutul avea acum multă vreme vaduri bune de trecere și comunități rurale înfloritoare, ținta predilectă a migratorilor. Cei care odihnesc în tumuli sunt războinici călare, din epoci diferite, cimerieni, sciți sau huni.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Emoție, precizie și onoare: Jandarmerița Mihaela Vorniceanu din Botoșani, pe podiumul Campionatului de Tir al MAI

Publicat

Publicitate

Într-o atmosferă încărcată de emoție și mândrie, plutonier major Mihaela Vorniceanu, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, a urcat din nou pe podiumul unei competiții naționale importante, reprezentând cu onoare Jandarmeria Română la Campionatul de Tir al Ministerului Afacerilor Interne, ediția 2025.

Evenimentul s-a desfășurat în perioada 21–22 mai, în Poligonul din Sângeorgiu de Mureș, și a reunit nu mai puțin de 214 participanți din toate structurile MAI, dornici să-și dovedească precizia, stăpânirea de sine și spiritul de echipă.

Mihaela, un nume deja cunoscut în rândul sportivilor din sistem, a făcut din nou cinste județului Botoșani, contribuind la obținerea locului II pe echipe pentru Jandarmeria Română, depășită doar de Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București. Podiumul a fost completat de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

În clasamentul individual feminin (categoria pistol 9×19 mm), botoșăneanca noastră s-a clasat pe locul IV, la doar două puncte distanță de podium, dintr-un total de 18 concurente. A fost, din nou, acolo sus, între cei mai buni, cu emoțiile bine stăpânite și cu zâmbetul modest al celor care muncesc în tăcere și reușesc cu discreție.

Mihaela nu este la prima sa reușită. A fost mereu o prezență constantă în competițiile sportive ale MAI, iar în 2018 a câștigat locul I la săritura în lungime, în cadrul Campionatului de atletism și cros al Ministerului. Întotdeauna cu pași hotărâți, întotdeauna cu eleganță în mișcare și forță în privire.

Din echipa botoșăneană au mai făcut parte alți doi subofițeri jandarmi, la prima lor experiență într-un campionat de tir național. Pentru aceștia, Mihaela a fost nu doar coechipier, ci un model de echilibru, profesionalism și determinare.

Publicitate

Competiția, devenită tradiție în rândul angajaților Ministerului, a fost mai mult decât o întrecere sportivă. A fost o întâlnire între oameni care poartă același spirit: respect, disciplină, colegialitate și onoare.

Felicitări, Mihaela! Felicitări echipei Jandarmeriei Române! Și felicitări Botoșaniului, care are în rândurile sale o jandarmeriță ce trage nu doar cu precizie, ci și cu suflet, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Botoșani.

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

Citeste mai mult

Educație

Lecție de ambiție și pasiune: Echipa puștilor cu suflet de campioni din Avrămeni a dus Botoșaniul până în finala Cupei Satelor!

Publicat

Publicitate

Pe frumoasa bază sportivă din Putna, județul Suceava, s-a scris o poveste cu suflet, muncă și visuri duse până la marginea gloriei. Echipa de fotbal a copiilor din Școala Gimnazială Nr. 1 din Avrămeni, care a reprezentat județul Botoșani la faza regională a prestigioasei competiții „Cupa Satelor”, a demonstrat că fotbalul rural are viitor, inimă și forță.

Tinerii jucători botoșăneni au câștigat Grupa A, învingând categoric reprezentantele județului Neamț, cu scorul 2–0, și pe cele ale județului Suceava, cu 3–0, calificându-se astfel meritat în marea finală a turneului.

Și acolo au fost eroi. Într-un meci cu intensitate, emoție și momente spectaculoase, copiii din Avrămeni au condus, au luptat și au visat, dar au fost învinși în ultimul minut, cu scorul de 2–3, de echipa județului Iași, într-un final de partidă care a smuls aplauze, dar și lacrimi.

Antrenorii Sorin Ignătescu și Tudor Grădinaru au reușit să transforme o echipă de copii talentați într-o formație unită, curajoasă și disciplinată, care a purtat cu mândrie numele comunei și al județului. Efortul, pregătirea și spiritul de echipă au făcut ca această participare să devină o experiență memorabilă, nu doar o competiție sportivă.

“Au făcut și au scris o pagină de istorie pentru comuna Avrămeni cu munca și dorința lor de a obține rezultate remarcabile la această fază zonală care s-a desfășurat la Putna. Felicitările se îndreaptă spre fiecare jucător, pentru curajul, determinarea și bucuria pe care au adus-o pe teren.

Pentru toți cei care cred în fotbalul curat, în sportul format din efort, caracter și muncă în echipă, școala din Avrămeni este deja un model”,  a transmis antrenorul Tudor Grădinaru.

Publicitate

„Împreună suntem fotbal” nu este doar un slogan, ci o realitate trăită cu fiecare pas, cu fiecare pasă și cu fiecare vis. Iar această generație de mici fotbaliști botoșăneni a demonstrat că viitorul se construiește cu oameni care cred în ei, chiar și atunci când fluierul final vine cu o înfrângere amară. Ei au câștigat mult mai mult: respect, experiență și inimile celor care i-au urmărit.

La rândul nostru, avem același mesaj pentru micii sufletiști: Mult succes, campionilor din Avrămeni, în competițiile viitoare!

Iată și câteva imagini de la festivitatea de premiere dar și de la această competiție:

Citeste mai mult

Eveniment

Risc de inundații pe râul Jijia. Cod galben prelungit până pe 27 mai. ISU Botoșani anunță măsuri de prevenție

Publicat

Publicitate

Pericolul de inundații nu a trecut în județul Botoșani. Hidrologii au anunțat prelungirea Codului galben de inundații până luni, 27 mai, ora 24:00, pe râul Jijia și afluenții acestuia.

Potrivit specialiștilor, se pot produce scurgeri importante pe versanți, viituri rapide pe râurile mici, dar și creșteri de debite și depășiri ale cotelor de apărare, cu posibile efecte locale.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani a anunțat că a activat toate măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea eficientă a eventualelor situații de urgență generate de fenomenele hidrologice.

Evoluția cursurilor de apă este monitorizată în permanență atât de Centrul Operațional al ISU, cât și în teren, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

Totodată, toate subunitățile de pompieri din județ se află în stare de pregătire pentru a interveni în cel mai scurt timp, în sprijinul populației afectate.

Autoritățile recomandă cetățenilor din zonele vizate să fie vigilenți, să evite traversarea cursurilor de apă și să urmeze instrucțiunile transmise de autorități în cazul unor intervenții sau evacuări de urgență.

Publicitate

În aceste condiții ISU Botoșani a transmis și mai multe reguli de comportare și acțiune la inundații:

1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:

– aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);

– blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;

– evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

– încuiați ușile casei și ferestrele dupa ce inchideți apa, gazul și instalațiile electrice.

2. Dacă inundatia este iminentă, procedați astfel:

– mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;

– în cazul în care sunteti surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

3. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:

– respectati ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;

– înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideti ferestrele;

– scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;

– la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;

– după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupaț locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

4. La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:

– nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;

– nu atingeți firele electrice;

– nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;

– consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;

– nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;

– acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;

– executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundatii:

* curățarea, adâncirea sau realizarea șanturilor de preluare a apelor pluviale;

* drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;

* regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;

* crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;

* deținatorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;

* curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;

* achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;

* executarea unor lucrari de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;

* întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejari de maluri și diguri;

* achizitionarea, la nivelul fiecarei localitati, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuarii apei din clădirile instituțiilor și populatiei din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

Citeste mai mult

Economie

Transportatorii autorizați acuză Guvernul că tolerează evaziunea fiscală a platformelor de ride-sharing. Prejudiciu estimat: Peste 50 de milioane de euro

Publicat

Publicitate

Reprezentanții transportatorilor autorizați din întreaga țară trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa de reacție a autorităților în fața evaziunii fiscale practicate de platformele de ride-sharing.

Coaliția Asociațiilor Taxi, care reunește cele mai importante organizații de profil din România, acuză Guvernul că tolerează un sistem paralel și netransparent, în care companiile de transport alternativ funcționează în afara principiilor de concurență loială și în dauna bugetului de stat.

Într-un comunicat transmis presei, semnat de Remus Nedelcu, președintele ANPOTRT (Asociația Națională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi) și reprezentant al Coaliției, se subliniază că prejudiciul estimat adus economiei naționale depășește 50 de milioane de euro anual, sumă generată de lipsa unei impozitări corecte a veniturilor obținute prin platformele de transport alternativ.

„Avem o piață dublă. Pe de o parte, taximetriștii autorizați, controlați fiscal, supuși regulilor stricte și obligați să respecte standarde clare. Pe de altă parte, platformele de ride-sharing, care eludează legislația, plătesc taxe minime și operează pe baza unor contracte de comodat sau alte artificii juridice. Asta nu înseamnă concurență, ci o formă legalizată de evaziune fiscală”, afirmă reprezentanții Coaliției. 

Proteste ignorate, revendicări neasumate

Coaliția amintește că în perioada februarie – martie 2024 au fost organizate proteste ample în marile orașe din România, prin care s-a solicitat modificarea Ordonanței de Urgență nr. 49/2019, actul normativ care reglementează activitatea de transport alternativ. Cu toate acestea, Guvernul nu a reacționat, iar revendicările formulate atunci sunt, și astăzi, nerezolvate.

Publicitate

Printre cele mai importante solicitări ale transportatorilor se numără:

  1. Clarificarea statutului legal al platformelor de ride-sharing, prin aplicarea strictă a articolului 6 din OUG 49/2019;
  2. Eliminarea posibilității de operare pe baza contractelor de comodat, o practică abuzivă care permite evitarea plății taxelor;
  3. Limitarea numărului de copii conforme, după modelul deja aplicat în taximetrie (maximum două autorizații la 1.000 de locuitori);
  4. Identificarea vizibilă a autovehiculelor care efectuează transport alternativ, prin montarea ecusoanelor pe portierele spate;
  5. Impunerea unei vechimi maxime de 5 ani pentru autoturismele acceptate, pentru a asigura siguranța și confortul pasagerilor.

Apel urgent către Guvern: „Vrem controale reale și o legislație echitabilă”

Coaliția solicită controale fiscale extinse și reale, aplicate tuturor operatorilor de transport alternativ, precum și adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care să corecteze cadrul legislativ și să elimine toate portițele care permit actuala formă de evaziune fiscală.

„Acest vid legislativ a creat un mediu concurențial inechitabil, în care transportatorii autorizați sunt discriminați. Fără acțiuni rapide, vom reveni în stradă pentru a ne apăra drepturile și a cere egalitate de tratament”, avertizează Remus Nedelcu. 

Cine sunt semnatarii protestului?

Coaliția Asociațiilor Taxi reunește organizații reprezentative din întreaga țară, între care:

  • Asociația Națională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi – ANPOTRT (la nivel național),
  • Asociația Camerei Taximetriștilor Independenți Craiova,
  • Asociația Banat Crișana-Taxi,
  • Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania,
  • Asociația Taxi Neamț,
  • Asociația Taxi Transilvania,
  • Asociația Taximetriștilor Independenți din Județul Sibiu,
  • Asociația Banat Taxi,
  • Asociația Taxi Suceava,
  • Asociația Profesională a Taximetriștilor din Tulcea.

Aceste organizații reprezintă mii de transportatori autorizați, afectați direct de actualul dezechilibru de pe piața serviciilor de transport urban. Ei cer doar o aplicare corectă a legii și tratament egal în fața obligațiilor fiscale și legale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending