Connect with us

Actualitate

Legendele uriașilor de la Botoșani, duse mai departe. În satele nordice ale județului bătrânii spun că acestea sunt adevărate

Publicat

Publicitate

Localnicii din satele nordice ale județului Botoșani susțin cu tărie legendele „urieșilor” sunt bazate pe fapte reale și cred că pot dovedi acest lucru cu mormintele rămase de la aceste creaturi gigantice, relatează adevărul.ro.

Aparent între irlandezi și țăranii botoșăneni de la frontiera de nord a României nu este niciun fel de legătură. Nici lingvistică, nici etnică sau culturală. Cu toate acestea irlandezii și botoșănenii din nord se întâlnesc pe tărâmul legendelor. Și anume în cele legate de uriași.

Ambele categorii cred că tărâmurile lor au fost locuite în timpuri imemoriale de creaturi gigantice. În satele din nordul județului Botoșani, aproape că nu există țăran trecut de 65 de ani care să nu știe poveștile, spuse din generație în generație despre „urieșii” care au stăpânit odinioară acele pământuri și au făcut viața grea oamenilor.

Mulți dintre ei sunt convinși că legendele sunt adevărate, având drept dovezi tot felul de movile uriașe despre care spun că sunt mormintele acelor creaturi dispărute,  mai scrie adevărul.ro.

Tărâmul celor 600 de movile

Pe toată marginea de nord a județului Botoșani, în special pe malurile Prutului, dar și la marginea marilor păduri de la granița României cu Ucraina, se află o abundență de movile uriașe. Unele au fost arate sau parțial nivelate în timp ce altele continuă să arate impresionant prin dimensiuni și să aprindă imaginația localnicilor.

Publicitate

Conform Registrului Arheologic Național la Botoșani sunt nu mai puțin de 600 de tumuli. Adică, așa cum sunt denumite științific acele movile uriașe, considerate de specialiști morminte foarte vechi, în care defunctul era depus sub o cantitate mare de pământ și materiale de umplere sub forma unei movile.

Marea lor majoritate nu au fost însă niciodată săpate și cercetate din punct de vedere științific, de aceea nu s-a putut spune cu exactitate cui au aparținut și ce se află în ele. Asta a contribuit și mai mult la păstrarea legendelor despre uriași.

„Pe locurile astea au trăit, odată, urieșii”

La Corjăuți, un cătun din comuna Hilișeu-Horia, județul Botoșani, aproape de granița României cu Ucraina, localnicii în vârstă știu că la marginea satului există un mormânt de uriaș. Ba chiar, un localnic a trăit o viață întreagă la poalele movilei și chiar primise porecla de „Nea Nicu de la Talpa Urieșului”.

Mulți oameni în vârstă sunt convinși că acum multe mii de ani, acolo a fost un tărâm al uriașilor. Și le făceau numai probleme oamenilor, furându-le oile pentru a-și astâmpăra foamea. Legendele locului spun că uriașii au terorizat satele până când oamenii le-au găsit punctul slab, undeva în frunte, între ochi. Așa i-ar fi ucis și le-ar fi stârpit seminția.

La marginea Corjăuțiului, în aceea movilă de lângă casa lui Nea Nicu Cuciureanu ar fi de fapt îngropat un copil de uriaș, ucis de oameni fiindcă le fura oile.

„Spunea poveștile, așa am auzit de la mama mea, că în movila de lângă casă zace un copil de uriaș. Mormântul a fost făcut de o urieșoaică mare de 17 metri, după ce i l-au omorât oamenii fiindcă fura animale.  Îi ucideau dându-le între ochi, acolo era punctul lor slab”, povestea cu ani în urmă nea Nicu Cuciureanu din Corjăuți pentru adevărul.ro.

Un alt localnic, ceva mai tânăr confirmă povestea și spune că a auzit de la bătrâni că prin pădurile de la Hilișeu Horia s-a afla comorile uriașilor, dar evident sunt blestemate și nimeni nu s-ar putea atinge de ele. Legendele cu uriași sunt cunoscute și la Dragalina, în comuna Ibănești, aflată la doar 10-15 kilometri depărtare de Corjăuți.

La Dragalina, în tradiția locului se spune că uriașii au trăit pe acele pământuri și au dat mult de furcă oamenilor. Oamenii spun că au venit de dincolo de păduri mânați de foame nestăvilită. În acest sat al Ibăneștilor se află un iaz uriaș, despre care există două legende. Ambele legate de uriași.

Una dintre ele, arată că de fapt iazul este o urmă de uriaș care s-a umplut cu apă de ploaie. Alta zice că iazul este de fapt un mormânt săpat de o urieșoaică bătrână pentru fiul ucis în luptele cu oamenii.

„Atât a plâns namila ceea că a umplut mormântul cu lacrimi și s-a făcut lac. Nimeni nu știe ce-i pe fundul lui. Cred că ceea ce a rămas din urieș și din comoara lui. Așa-mi povestea bunicul”, spune o localnică trecută de 80 de ani.

În altă parte a județului, tot aproape de malurile Prutului, în satele din jurul Ștefăneștiului, localnicii cred că o movilă uriașă, care se vede de la marginea drumului național care vine dinspre municipiul Botoșani, se află îngropat tot un uriaș.

„Era cred că la 25 de metri înălțime. Așa spun bătrânii. Mare de tot, tartorul lor. Omorât că făcea prădăciuni. Erau puțini, dar mari. Au pierit de foame și că le-au găsit oamenii slăbiciunile”, mărturisește un sătean din apropiere de Durnești.

De altfel, specialiștii în etnografie mărturisesc că la Botoșani este o tradiție mitică a uriașilor. Despre „urieși” știu și oamenii de la Ripiceni, Mitoc sau Suharău. „Aceste legende ale uriașilor există în tot judeţul Botoșani. Au fost transmise din generație în generație.”, spunea regretatul etnograf botoșănean Margareta Mihalache într-un interviu pentru „Adevărul”.

Blestemele „urieșilor”

În credințele populare din satele de nord ale Botoșaniului, uriașii nu au dispărut pur și simplu. Au lăsat în urma lor și blesteme. Acestea ar viza, spun sătenii mormintele unde i-au îngropat pe cei uciși. Unii spun că deasupra movilelor apar flăcări, alții adaugă că s-ar auzi și ceva vaiete în toiul nopții.

Moș Petrea din Corjăuți își face mereu cruce când trece pe lângă movilă. A auzit lucruri rele despre ea. „Este Ferească Sfântu. Noaptea se aud gemete, ies tot felul de lumini. Este necurat”, spune bătrânul.

Tot la Ibănești, dar de această dată, chiar în satul Ibănești, pe un deal foarte înalt, numit Măgura, localnicii în vârstă cred că au stat uriașii. La fel, este un loc de care oamenii care știu poveștile de demult se feresc noaptea. Și aici apar aceleași mărturi, zgomote ciudate, stranii, care bagă în sperieți pe oricine s-ar încumeta să cerceteze locurile după lăsarea serii. Evident, sunt numeroase povești despre comorile uriașilor, păzite strașnic de blesteme.

Movilele sunt morminte, dar nu de uriași

Din punct de vedere științific toate aceste movile sunt cu adevărat morminte și se numesc tumuli. Dar nu de uriași. Ci de oameni ca toți ceilalți oamenii. În mare parte sunt morminte ale popoarelor migratoare, ale călăreților de stepă care au străbătut partea de nord a județului Botoșani, de astăzi.

Prutul avea acum multă vreme vaduri bune de trecere și comunități rurale înfloritoare, ținta predilectă a migratorilor. Cei care odihnesc în tumuli sunt războinici călare, din epoci diferite, cimerieni, sciți sau huni.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Locuri de muncă prin intermediul reţelei EURES pentru botoșănenii care vor să muncească în străinătate

Publicat

Publicitate

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 253 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Danemarca – 30 locuri de muncă vacante pentru : tehnician de  automatizări (ucenic) cu vârsta cuprinsă între 18-23 de ani ( îndeplinirea cerințelor de vârstă pentru ucenicie)  și instalator țevi (tubulator naval) – calificare si experiență profesională în domeniu. Cunostințe de limba engleză;

Finlanda – 14 locuri de muncă vacante pentru: sudor TIG, muncitor la demolari, culegatori de fructe de padure, taietor de lemne. Se solicită experienţă și cunostințe de limba engleză pentru sudor TIG, muncitor la demolari şi taietor de lemne;

Germania – 51 locuri de muncă vacante pentru: lucrator in productie – procesare produse din carne, operator stivuitor, lucrător ajutor la prelucrarea metalelor, electrician, sudor MAG, lucrător ferma. Calificare și experienţa în domeniu. Cunoştinţe de limbă germană;

Irlanda – 3 locuri de muncă vacante pentru : Îngrijitor persoane, specialist in domeniul stiintelor medicale de laborator, specialist clinician in domeniul stiintelor medicale de laborator. Se solicită experiență și cunostințe de limba engleză;

Italia – 56 locuri de muncă vacante pentru :  lucrători în domeniul sportului și al pregătirii fizice – animator/animatoare centru de vacanță, specialiști în vânzări, marketing și relații publice, lucratori in gospodarie. Se solicită cunoștințe de limba engleză sau italiană.

Malta – 3 locuri de muncă vacante pentru: (Senior) Dezvoltator software – BAS (Business Administration Systems), specialist Procese Operationale (vorbitor de limba romana). Se solicită calificare, experienţă şi cunostințe de limba engleză;

Publicitate

Norvegia – 85 locuri de muncă vacante pentru: Muncitor in productie – industria piscicola, electrician, personal bucatarie, șofer camion colectare deșeurilor, zugrav, dulgher de interior (producție artizanală), betonist, ngrijitor caini, montator folie autovehicule, designer grafică, montator pardoseli. Se solicită calificare și experienţă şi cunostințe de limba engleză sau limbă scandinavă;

Polonia – 8 locuri de muncă vacante pentru reprezentant de vanzari in Romania (la angajare vor fi doua saptamani de pregatire  in Grudziadz). Se solicită diploma universitara in domeniul economic sau similar, experiență și cunostințe limba engleza.

Slovenia – 3 locuri de muncă vacante pentru muncitor forestier. Se solicită experiență in domeniu și limba engleză sau slovenă.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând https://www.anofm.ro/legaturi-eures/

Informaţii suplimentare la Consilierul EURES, telefon 0231536791 sau e-mail gabriela.drobota.bt@anofm.gov.ro

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Vreme frumoasă în mini-vacanța de 1 Mai, în întreaga țară. Averse de scurtă durată în zonele de deal și de munte

Publicat

Publicitate

Vremea va fi în general frumoasă în mini-vacanța de 1 Mai, cu zile mult mai calde pentru această perioadă, în unele zone, însă vor apărea și fenomene de instabilitate atmosferică temporare, pe arii restrânse, la deal și la munte, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, meteorologul de serviciu al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Alina Șerban.

„În această mini-vacanță putem spune că vremea va fi, în general, frumoasă și mai caldă pentru unele zone, chiar cu mult mai calde decât în mod normal pentru această perioadă, astfel încât, dacă ne raportăm la aspectul termic, putem spune că temperaturile maxime se vor situa, în marea lor majoritate, între 18 și 20 de grade, în zona Litoralului, în depresiunile din estul Transilvaniei, și până spre 25 – 26 de grade, în mod deosebit în partea de vest, de centru și de sud a teritoriului. Mai mult decât atât, duminică pare că vom avea temperaturi destul de ridicate, în jumătatea de sud a țării, cu maxime spre 27, 28, poate chiar 29 de grade, în condițiile în care vor apărea și ploile. Vor fi fenomene de instabilitate atmosferică, acest lucru însemnând averse care foarte probabil să aibă și caracter torențial, descărcări electrice, chiar și intensificări de scurtă durată ale vântului. Astfel de fenomene vor fi pentru perioade scurte de timp, pe arii relativ restrânse. În mod deosebit se vor manifesta după-amiaza și seara, în zonele de deal și de munte. Vor fi mai frecvente joi și în partea de sud a teritoriului, apoi cu precădere în jumătatea nordică, însă nu ar fi de speriat nici acest lucru, pentru că nu sunt de lungă durată. Seara se pot forma nori convectivi, ce vor aduce averse și descărcări electrice”, a spus Șerban.

Potrivit specialistei ANM, duminică, 4 mai, vremea va intra într-un proces de răcire treptată, începând din jumătatea nordică a teritoriului, unde se va înregistra o scădere a temperaturilor față de sâmbătă, precum și fenomene de instabilitate atmosferică pe arii mai extinse, care pot deveni și mai intense.

‘Cam în fiecare după-amiază vom avea instabilitate atmosferică, deci mare atenție că va trebui să ne pregătim și pentru ploi de după-amiază, pentru cei care aleg ca destinație turistică zona montană, oricare ar fi ea, din orice parte a teritoriului. Temperaturile vor fi destul de ridicate. Aș spune temperaturi în funcție de altitudine, pornind de la 20 – 21 de grade, în zona mai joasă, montană, până la 2 -3 grade, la altitudini de 2.000 și peste 2.000 de metri’, a punctat meteorologul.

Pentru zona de Litoral, este prognozat un regim termic mai rece decât în restul țării, pe parcursul mini-vacanței de 1 Mai.

‘Pe Litoral, vremea va fi ușor mai rece decât în restul țării, cam în toată perioada. Temperaturi maxime de 16 până la 19, 20, cu indulgență 21 de grade, în condițiile în care vântul va avea intensificări cam pe tot intervalul, nu cu rafale mari, de cel mult 45 – 50 km/h, dar va avea intensificări. Temperaturile minime vor fi de 13, poate chiar 14 grade, dar în general va fi o vreme frumoasă ca aspect, cu multe perioade de cer senin. Deocamdată, nu se estimează precipitații în zona Litoralului’, a menționat Alina Șerban.

Publicitate

În ceea ce privește Capitala, estimările meteorologice relevă o vreme mai caldă decât în mod normal pentru perioada din calendar, cu maxime ce vor ajunge și la 29 de grade, duminică.

‘În Capitală, vreme în general frumoasă, mult mai caldă decât în mod normal. Temperaturile maxime vor fi de 23, până la 25 – 26 de grade, Duminică, foarte probabil va fi mult mai cald, cu 28 – 29 de grade, iar minimele se vor încadra între 10 și 13 grade. Pot apărea fenomene de instabilitate, joi, pe 1 mai, însă, cel mai probabil, după aceea scade probabilitatea pentru ploi’, a subliniat Șerban.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Ședință de Colegiu Prefectural, la Botoșani: Măsuri pentru prevenirea incendiilor și sprijin pentru agricultori

Publicat

Publicitate

Miercuri a avut loc ședința Colegiului Prefectural al Județului Botoșani, în cadrul căreia autoritățile au discutat măsuri esențiale pentru siguranța publică și buna funcționare a activităților administrative și economice.

Unul dintre subiectele centrale a fost prevenirea incendiilor în contextul lucrărilor de igienizare a terenurilor agricole. Reprezentanții ISU au atras atenția asupra responsabilității autorităților locale și a cetățenilor în gestionarea riscurilor, mai ales în contextul unei veri secetoase, prognozată de meteorologi. Prefectul Dan Nechifor a cerut vigilență sporită pentru a evita incendiile de vegetație.

Totodată, au fost analizate măsuri de prevenire a incendiilor în spitale și centre de asistență socială, fiind subliniată necesitatea respectării stricte a normelor de siguranță, mai ales în instituțiile care găzduiesc persoane vulnerabile.

Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană, a prezentat o informare privind starea culturilor înființate în toamna anului 2024 și pregătirile pentru campania agricolă de primăvară. Prefectul a solicitat intensificarea campaniilor de informare privind programele de sprijin pentru fermieri, inclusiv ajutoarele de minimis programate pentru 2025.

Ședința a inclus și informări din partea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, privind controalele din perioada sărbătorilor pascale, și a Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor, referitoare la verificările efectuate înainte de Paște.

Prefectura Botoșani a reiterat angajamentul de a colabora strâns cu toate instituțiile județene pentru a asigura un mediu sigur, stabil și bine administrat pentru toți cetățenii.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție la pasta de dinți: Cercetătorii au găsit substanțe toxice precum plumb și arsenic

Publicat

Publicitate

Pasta de dinți, chiar și cea pentru copii sau etichetate ca „eco”, poate conține plumb și alte metale grele toxice, arată un studiu recent. Cercetarea, realizată de organizația Lead Safe Mama și citată de The Guardian, a identificat substanțe periculoase în majoritatea mărcilor testate, relatează alba24.ro.

„Este inadmisibil – mai ales în 2025. Ce mi se pare cu adevărat interesant este că nimeni nu a considerat că aceasta ar fi o problemă”, a declarat Tamara Rubin, fondatoarea Lead Safe Mama.

Substanțe toxice, detectate în pasta de dinți

Plumbul poate provoca deteriorări cognitive la copii, poate afecta rinichii și poate cauza boli de inimă, printre alte probleme. Plumbul, mercurul, cadmiul și arsenicul sunt toate substanțe cancerigene.

Rubin a aflat pentru prima dată că ingredientele contaminate cu plumb erau adăugate în pasta de dinți în urmă cu aproximativ 12 ani, în timp ce lucra cu familii cu copii care aveau niveluri ridicate ale acestui metal în sânge. Numitorul comun dintre acestea era o marcă de pastă de dinți, Earthpaste, care conținea plumb.

Anul trecut, ea a detectat niveluri ridicate de plumb în unele paste de dinți folosind un instrument XRF de detectare a plumbului. Nivelurile erau suficient de ridicate pentru a genera îngrijorare, așa că a strâns fonduri prin crowdfunding cu ajutorul cititorilor pentru a trimite mărcile populare la un laborator independent pentru testare.

Publicitate

sursa: theguardian.com, tamararubin.com, leadsafemama.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending