Connect with us

Administratie

Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice va fi schimbată

Publicat

Publicitate

Modificarea Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice este propusă în cadrul unui proiect la Parlament. Sporurile pentru condiţiile de muncă ar urma să fie incluse în salariul de bază, scrie alba24.ro.

Proiectul de lege este depus la Parlament de 27 deputaţi şi senatori liberali.

Potrivit proiectului, „cuantumul brut al sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, acordat pentru luna anterioară

se introduce în salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.
Salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare prevăzute de prezenta lege se majorează în mod corespunzător.

Sporurile pentru condiţii de muncă reglementate de Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice se abrogă, mai prevede actul normativ.

De ce este propusă modificarea
Potrivit expunerii de motive, aplicarea „deficitară” şi „neunitară” a legii salarizării bugetarilor a generat „multiple discriminări în rândul angajaţilor din sectorul public, precum şi o reprezentare deficitară a politicii salariale în sectorul public”.

Publicitate

Conform iniţiatorilor proiectului, „deşi legiutorul a prevăzut o ierarhizare a funcţiilor publice, în baza unor coeficienţi de ierarhizare şi în temeiul complexităţii muncii şi al pregătirii profesionale,
modificările legislative succesive, operate de regulă prin intermediul ordonanţelor de urgenţă, aparent nesemnificative, prin care au fost introduse unele sporuri salariale pentru condiţii de muncă au introdus distorsiuni majore între valoarea salariului de bază, a soldei de funcţie/salariului de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare şi cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă”.
Sporuri și de 100%
„Astfel, sporurile reglementate în aceste condiţii variază de la 10-15% şi ajung la 100% şi chiar şi peste această valoare pentru anumite funcţii de execuţie şi pentru anumite familii ocupaţionale, generând o imagine distorsionată asupra veniturilor brute totale ale angajaţilor din sectorul public”, mai explică parlamentarii PNL.

Ei completează că, prin măsurile propuse, cuantumul niciunui salariu, soldă de funcţie sau salariu de funcţie şi indemnizaţie de încadrare nu va scădea şi nu se generează niciun impact bugetar asupra bugetului general consolidat, cheltuielile de personal nefiind afectate.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, în calitate de primul for sesizat, Camera Deputaţilor fiind decizională, potrivit Agerpres.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Ministerul Educației cere directorilor de școli să verifice dacă sunt respectate regulile privind utilizarea telefoanelor mobile

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației cere inspectorilor școlari și directorilor de școli să verifice dacă sunt respectate regulile privind utilizarea telefoanelor mobile. Ministrul Daniel David spune că nu susține interzicerea totală a telefoanelor mobile în școală, scrie alba24.ro.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că nu susține interzicerea totală a telefoanelor mobile în școală. Însă, în spiritul practicilor psihopedagogice și al reglementărilor legale existente, trebuie să fie asigurat un control ”riguros” în privința utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când este cazul și pentru a evita ”interferența perturbatoare” cu actul educațional.

”Toți actorii sistemului de educație – elevi, profesori, părinți – trebuie să cunoască aceste reglementări și să le implementeze riguros și curajos, inclusiv pe linia sancțiunilor existente. În cazul specific al telefoanelor mobile, așa cum am mai declarat, nu susțin interzicerea totală a acestora în școală.

Însă, în spiritul practicilor psihopedagogice și al reglementărilor legale existente, trebuie să asigurăm un control riguros în privința utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când este cazul și mai ales pentru a evita interferența perturbatoare cu actul educațional”, a declarat ministrul Daniel David, citat într-un comunicat al ministerului, potrivit Agerpres.

Ministerul Educației și Cercetării solicită tuturor inspectorilor și directorilor de unități școlare examinarea regulamentelor proprii privind prevenirea, controlul și sancțiunile impuse în astfel de situații, inclusiv evaluarea modalității de implementare a acestora.

”Obiectivul este protejarea contextului educațional și a intereselor educaționale ale elevului, implicit ale statutului cadrului didactic”, a transmis MEC.

Publicitate

Reprezentanții ministerului reamintesc că, în cazul concret al telefoanelor mobile, există – prin lege și prin alte norme legale subsecvente – reglementări privind interdicția utilizării acestora pe durata orelor de curs, cu excepția situațiilor în care sunt folosite cu acordul cadrului didactic în scop educațional.

Citeste mai mult

Eveniment

Rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Botoșani în luna ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

La sfârșitul lunii ianuarie 2025, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 4.971 șomeri (din care 2.091 femei), rata șomajului fiind de 4,52%.

Din totalul de 4.971 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 1.066 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.905 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență 3.672 șomeri provin din mediul rural și 1.299 sunt din mediul urban.

 

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 4.971
< 25 ani    306
între 25-29    201
între 30-39    762
între 40-49       1.294
între 50-55 1.138
peste 55 ani       1.270

 

Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoșani 44,82%. Șomerii cu studii primare si fara studii cu reprezintă 21,52% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal 13,22%,  cei cu învățământ profesional 16,68%,cei cu studii superioare sunt 2,72% iar cei cu învățământ postliceal  1,05% .

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 306 persoane foarte greu ocupabile, 3.377 greu ocupabile,1.264 mediu ocupabile, iar 24 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

Publicitate

Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Botoșani sunt afişate pe pagina agenției la adresa : https://www.anofm.ro/botosani/programe-statistici/.

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru tânăr un tânăr de 27 de ani, din Coțușca, care a fost prins beat la volan. Cum s-a dat de gol în fața polițiștilor

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din Săveni au identificat, pe strada Gheorghe Asachi, din orașul Săveni, un autoturism, de la volanul căruia a coborât un tânăr, de 27 de ani, din comuna Coțușca. La vederea forțelor de ordine, conducătorul auto a avut un comportament suspect, ceea ce i-a determinat pe polițiști să-l intercepteze.

 

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: A condus beat și și-a băgat iubita în spital. Isprava unui tânăr de 24 de ani

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Botoșani – Biroul Rutier au fost sesizați, marți, cu privire la faptul că pe drumul comunal din localitatea Tudora s-a produs un accident rutier, iar conducătorul auto este posbil să se afla sub influența băuturilor alcoolice.

 

Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au stabilit următoarea situație de fapt:

Un tânăr de 24 de ani, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe DC 55, în localitatea Tudora,

Ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, împrejurare în care s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma evenimentului a rezultat vătămarea corporală a unei tinere, pasageră în auto, care a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

 

Publicitate

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infrcațiunilor de conducere sub influența alcoolului și vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending