Connect with us
Publicitate

Administratie

Legea prin care tinerii de până la 35 de ani primesc TEREN GRATUIT de la primărie pentru construirea unei case a fost simplificată

Publicat

Publicitate

La finele acestei săptămâni  a fost simplificată procedura prin care tinerii de până în 35 de ani pot obține gratuit terenuri pentru construirea unei case. Guvernul a decis vineri că autoritățile locale sunt obligate dacă au suprafețe disponibile să acorde parcele de până la 1.000 de metri pătraţi, pentru construirea unei case, relatează alba24.ro.

Legea există de aproape 20 de ani dar nu toate primăriile o aplică. Vineri, guvernul a modificat legea, iar procedura de atribuire a fost semnificativ simplificată.

Asfel prin noul OUG se elimină din normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 15/2003 obligația de a depune declarația părinților solicitantului, pe propria răspundere, că nu dețin sau că nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafața mai mare de 500 de metri pătraţi în mediul urban și de 5.000 de metri pătraţi în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.

Publicitate

Legea 15/2003 stabilește posibilitatea „atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală”.

Terenuri gratis pentru tineri: ce suprafețe sunt atribuite

Atribuirea terenului se face gratuit pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local, în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii.

În ceea ce priveşte dimensiunile terenurilor, acestea depind de tipul localității în care se află. Suprafeţele de teren care pot fi date tinerilor sunt:

Publicitate
  •  150-300 de metri pătraţi – în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti;
  • 250-400 de metri pătraţi – în oraşe;
  • 250-1.000 de metri pătraţi – în comune şi sate.

Terenuri gratuite de la stat: Condiții de eligibilitate

Conform legii, pot cere un teren (o singură dată) pe care să-și construiască o casă proprietate personală tinerii de până la 35 de ani, care îndeplinesc următoarele condiţii:

  • au împlinit vârsta de 18 ani;i acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală.

Se dau terenuri gratis de la stat pentru tineri: Care este procedura

Cererea pentru atribuirea terenului trebuie depusă la co

  • la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvări

nsiliul local al comunei, oraşului ori municipiului (sector) în care solicitantul are domiciliul și trebuie să fie însoțită de mai multe documente, printre care și o copie de pe certificatul de naștere și una de pe actul de identitate.

Publicitate

Mai mult decât atât, această atribuire a terenului se face gratuit pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile. Totodată, decizia se va face și ea prin hotărâre a consiliului local, în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii.

Cererea trebuie să fie însoțită de mai multe documente, printre care și o copie de pe certificatul de naștere și una de pe actul de identitate.

De ce acte ai nevoie pentru a obține un teren gratis de la stat

După ce proiectul de HG va intra în vigoare vor mai trebui depuse, doar următoarele acte:

Publicitate
  • – copie de pe certificatul de naștere;
  • – copie de pe actul de identitate;
  • – declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe.

În cazul în care i se aprobă atribuirea unui teren pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, beneficiarul acestuia este obligat să înceapă construcţia locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului.

Terenuri gratuite pentru tineri: exemplul unui primar din Bihor

Primarul unei comune din Bihor a lansat o inițiativă inovatoare pentru a atrage tinerii din diaspora să revină în comună. La Sânmartin primăria oferă tinerilor terenuri gratuit pentru a-și putea construi o casă.  Astfel au fost acordate sute de terenuri, iar numărul cererilor continuă să crească, potrivit ȘtiriDiaspora.ro.

Programul lansat la Sânmartin oferă terenuri gratuite cu suprafețe între 250 și 500 de metri pătrați tinerilor cu vârsta de până în 35 de ani, care sunt rezidenți ai comunei și nu dețin alte proprietăți.

Cu terenuri gratuite oferite pentru construirea unei locuințe, tinerii au o oportunitate unică de a-și construi un viitor într-o zonă turistică și dezvoltată economic, situată în apropierea de Oradea. Comuna Sânmartin este una dintre cele mai atractive zone turistice din județul Bihor, cu peste 250.000 de turiști anual.

Populația locală a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, ca urmare a dezvoltării economice și a creșterii numărului de firme, înregistrând în 2016 un număr de 9.600 de locuitori. Comuna găzduiește în prezent nu mai puțin de 1800 de firme, semn al dezvoltării în contiuare a acestei zone.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Concert prepascal de pricesne în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Concești

Publicat

Publicitate

Duminică, 28 aprilie,  în biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Concești, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani, a avut loc Concertul prepascal de pricesne și cântări religioase specifice Postului Mare, intitulat sugestiv „Duminica la Florii”.

În cadrul evenimentului au cântat Grupul vocal „Datina străbună” al Școlii Gimnaziale „Dimitrie Pompeiu” din Broscăuți, coordonat de prof. Marilena Ciucur, Corul de copii și tineri al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Concești, coordonat de pr. Alin Constantin Aroșoaie, Corul „Haris” al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, dirijat de prof. Răzvan Sarafim, Sorina Avasiloaei și Denisa Georgiana Sănduleac.

„O duminică a Floriilor cu adevărat specială, cu o încărcătură spirituală și emoțională intensă, pe care am trăit-o cu bucurie alături de oamenii dragi de la mine din sat, oameni minunați pe care îi admir și respect pentru toată implicarea și susținerea lor”, a declarat interpreta Denisia Georgiana Sănduleac.

Publicitate

„O bucurie să fiu părtașă la un eveniment așa frumos într-o perioadă atât de semnificativă pentru creștini! Mulțumim pentru implicare și dăruire!”, a mărturisit Sorina Avasiloaei.

Citeste mai mult

Eveniment

Magazinele Lidl din România vor fi închise în zilele de 5 și 6 mai 2024

Publicat

Publicitate

Unul dintre principiile după care Lidl se ghidează în relația cu angajații este menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională. Astfel, pentru a petrece mai mult timp împreună cu cei dragi de sărbători, și anul acesta, Lidl România le oferă angajaților din cele peste 350 de magazine două zile libere, în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții își vor putea face cumpărăturile în magazinele Lidl până sâmbătă, 4 mai, inclusiv, activitatea fiind reluată marți, 7 mai.

Demersul face parte din strategia mai amplă a retailerului de a oferi echipei sale cele mai bune beneficii și cele mai bune condiții de muncă. Pentru Lidl România, bunăstarea celor peste 12.000 de angajați este esențială, iar, în acest moment, conform unor analize proprii, este retailerul alimentar care oferă cele mai mari pachete salariale și de beneficii din piață.

Program magazine Lidl

Publicitate

Concret, în perioada 29.04.2024 – 07.05.2024, orarul magazinelor Lidl din țară se va modifica astfel:

  • De luni, 29.04, până vineri, 03.05: 07:00 – 22:00;
  • Sâmbătă, 04.05 – program unitar în toate magazinele din țară: 07:00 – 18:00;
  • Duminică, 05.05, și luni, 06.05: ÎNCHIS*;
  • Marți, 07.05 – orar de funcționare prelungit: 07:00 – 22:00.

Totodată, *magazinele din: Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Sovata, Sfântu Gheorghe, Covasna și Târgu Secuiesc, care au beneficiat de un program personalizat în perioada 31.03 – 01.04, pentru a celebra Paștele Catolic, vor fi închise doar pe data de 05.05, iar pe data de 06.05 vor funcționa cu program redus, respectiv 09:00 – 17:00.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Produsele lactate comercializate pe piața din România, verificate de inspectorii ANSVSA

Publicat

Publicitate

Inspectorii sanitari veterinari au efectuat 996 de controale, în intervalul 16 – 29 martie a.c., pentru depistarea unor practici frauduloase la produsele lactate comercializate pe piața din România, în urma acestora fiind aplicate 101 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 703.200 de lei.

De asemenea, au fost reţinute oficial şi puse sub sechestru peste 14 tone de produse lactate.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), transmis luni AGERPRES, controalele au fost realizate în depozite alimentare autorizate, unităţi de reambalare a produselor lactate, platforme logistice/terminale de distribuţie care aprovizionează lanţurile de unităţi de tip supermarket/hypermarket, magazine alimentare, unităţi de alimentaţie publică, pieţe en gros, magazine alimentare amenajate în incinta unor pieţe şi/sau complexuri comerciale şi în unităţi de tip supermarket/hypermarket.

Publicitate

Potrivit ANSVSA, cu ocazia acestor controale au fost verificate şi loturile de produse alimentare obţinute prin procesarea laptelui şi/sau a unor produse lactate provenite din state membre UE/ţări terţe, care au fost reambalate în unităţi din România, autorizate sanitar veterinar pentru desfăşurarea activităţii de reambalare, modul de marcare şi etichetare.

“Ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, s-au aplicat 101 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 703.200 de lei. Totodată, au fost emise patru ordonanţe de suspendare a activităţii, două ordonanţe de interzicere a activităţii şi s-a dispus măsura de reţinere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 14.443 de kg de produse lactate”, se precizează în comunicatul autorităţii.

Printre neregulile constatate se numără: nerespectarea normelor sanitare veterinare privind ambalarea, etichetarea şi depozitarea; purtarea echipamentelor de protecţie sanitară incomplete de către personalul ce manipulează produse alimentare; utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare.

Publicitate

De asemenea, au fost recoltate 148 de probe din lactate şi produse lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor fizico-chimici, în scopul verificării conformităţii cu înscrisurile de pe etichete, identificarea speciei de provenienţă a laptelui utilizat pentru fabricarea acestor produse, precum şi pentru decelarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală şi a proteinelor de soia.

“Din rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat următoarele neconformităţi, în special în ceea ce priveşte analiza parametrilor fizico-chimici, diferenţe procentuale raportate la declaraţiile privind valorile de pe etichetă de către producător: procent mai mic de grăsime faţă de cel declarat; procent de cloruri/sare mai mare faţă de cel declarat; procent de substanţă uscată mai mic faţă de cel declarat; procent de proteină mai mic faţă de cel declarat; neconcordanţe privind specia de la care provine laptele, raportată la informaţiile de pe etichetă”, se arată în comunicat.

Inspectorii ANSVSA vor sancţiona toţi operatorii economici care nu respectă normele şi cerinţele de igienă pentru a preveni apariţia riscurilor privind siguranţa alimentară, au mai transmis reprezentanţii ANSVSA.AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Programul casieriilor Modern Calor în perioada sărbătorilor de Paște

Publicat

Publicitate

S.C. Modern Calor S.A. Botoșani aduce la cunoștința clienților săi, programul casieriilor pentru perioada 01– 08 mai 2024:

 

  Str. Vârnav

Publicitate

(lângă Școala nr. 7)

Direcția de Taxe și Impozite Locale Uvertura Mall
01 mai ÎNCHIS ÎNCHIS ÎNCHIS
02 mai 07:00 – 13:00 ÎNCHIS 10:00 – 13:00
03 – 07 mai ÎNCHIS ÎNCHIS ÎNCHIS
08 mai 07:00 – 17:00 8:30 – 16:30 10:00 – 17:00

 

Biroul Relații cu Publicul din Str. Vârnav (lângă Școala nr. 7) va fi închis în perioada 01 – 07 mai 2024, urmând ca acesta să-și reia activitatea de miercuri 08 mai.

Eventualele sesizări pot fi comunicate pe email la adresele: office@moderncalor.ro, relatii.clienti@moderncalor.ro .

Publicitate

În această perioadă facturile pentru energia termică pot fi plătite la bănci (în funcție de programul propriu al acestora), on-line, prin accesarea site-ului www.moderncalor.ro, secțiunea Clienți, PayPoint sau aplicația un-doi Centru de plăți.

Pentru urgențe de ordin tehnic, ce țin de funcționarea sistemului de furnizare a apei calde sunt disponibile numerele de telefon: 0231.537.100 – tasta 1 sau 0231.515.959 – tasta 1.

Sectoarele de producție și distribuție ale S.C. Modern Calor S.A., inclusiv formațiile de intervenție, vor funcționa însă, în toată perioada, cu program continuu.

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending