Connect with us

Cultura

Laurienii de la „Drama Club” la Festivalul Naţional de Teatru Tânăr „Ideo Ideis”. Începe vineri, la Alexandria

Publicat

Publicitate

Adolescenţi din 15 oraşe din ţară vor participa, în perioada 11 – 18 august, la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr „Ideo Ideis”, care se va desfăşura sub îndemnul „Faci lumea să semene cu tine”, iar printre ei se numără în acest an și „laurienii” de la Drama Club, trupa de teatru tânăr a Colegiului Național ”A.T.Laurian” din Botoșani, care și-au prupus să reprezinte cu fruntea sus județul Botoșani la aceast festival.

La ediţia din acest an a festivalului au fost selectate trupele Brightside Drama (Bucureşti), Mircea Albulescu (Câmpina), Praf de Stele (Constanţa), Drama Club (Botoşani), Gong (Roman), Nobody’s Group (Bacău), A.C.T. (Bacău). Lor li se vor alătura 20 de adolescenţi selectaţi din opt oraşe din ţară în proiectul Experienţa Ideo Ideis, relatează agerpres.ro.

Gala de deschidere a festivalului va avea loc vineri, de la ora 19,30, la Centrul Multifuncţional pentru Tineri. Evenimentul va da startul unui adevărat maraton de spectacole de teatru profesionist şi proiecţii de film, ateliere dedicate adolescenţilor din trupele selectate, expoziţii şi picturi pe ziduri, întâlniri cu artişti şi profesionişti care regândesc implicarea comunitară, dar şi activităţi şi spectacole de teatru pentru copii, organizate în aer liber, în Parcul Vedea.

După ceremonia de deschidere, de la ora 20,00, va fi prezentat spectacolul „Un basm urban”, o producţie a Teatrului Metropolis, în regia lui Norbert Boda, cu Vlad Pânzaru, Tiberius Zavelea, Francesca Fülöp, Stella Cora, David Drugaru, Ştefan Alexandru Iancu, Teona Stavarachi şi Irina Sibef.

În cadrul festivalului sunt programate, de asemenea, spectacolele de teatru profesionist „Acrobaţii – 7 zile din viaţa unor profesori de ţară”, în regia lui David Schwartz, cu David Drugaru, Anamaria Feraru, Silvana Mihai, Katia Pascariu, Octavian Voina; „Disco Regret” în regia Irisz Kovacs, cu Ioana Abur, Cezar Antal şi Iosif Paştina şi „‘NAUFRAGIAT!’ Fantasticele aventuri ale lui Louis Rougemont (povestite de el însuşi)” în regia lui Andrei Huţuleac, cu Nicholas Caţianis Jr., Ciprian Chiricheş, Blanca Doba şi Corina Borş.

În cea de-a doua jumătate a perioadei petrecute în Alexandria, timp în care vor locui, vor lucra şi vor repeta împreună, trupele de adolescenţi vor prezenta spectacolele de teatru cu care s-au înscris anul acesta la festival.

Publicitate

Pe 16 august, vor evolua LAB SQUAD – trupă formată din adolescenţi din Alexandria participanţi la atelierele de teatru din Laboratorul Ideo Ideis şi Praf de stele din Constanţa.

În aceeaşi zi este programată o reprezentaţie specială cu spectacolul realizat în cadrul Experienţa Ideo Ideis, urmată, la câteva ore, de o proiecţie a scurtmetrajului realizat în tabăra organizată în această vară la Predeal.

Pe 17 august, scena va aparţine celor de la Nobody’s Group (Bacău) şi Gong (Roman), iar pe 18 august vor juca cei de la A.C.T. (Bacău), Mircea Albulescu (Câmpina), Drama Club (Botoşani) şi Bightside Drama (Bucureşti).

În cadrul secţiunii POV:eşti şi invitaţi, trupele vor primi, zilnic, feedback, susţinere şi îndrumare din partea artiştilor care au acceptat anul acesta provocarea de a le deveni mentori: Pavel Bartoş, Andreea Grămoşteanu, Andreea Vasile, Maria Obretin, Judith State, Andrei Huţuleac, Bogdan Farcaş, Marin Grigore şi Ştefan Lupu.

Publicul din Alexandria va avea ocazia să-i cunoască şi să participe la discuţii cu tinerii în cadrul a două evenimente cu acces gratuit.

„POV:eşti de vară” – seria de întâlniri cu mentorii Ideo Ideis – va începe pe 16 august, de la ora 17,30, şi va continua pe 17 august, de la 16,30.

Seara povestitorilor, care asigură an de an doza de inspiraţie pentru participanţi şi comunitate, va fi o celebrare a aniversării primilor 18 ani de Ideo Ideis. Duminică, de la ora 20,00, Alex Ion şi Andreea Borţun, cofondatorii festivalului, vor rememora cel mai importante momente din istoria evenimentului, alături de Marcel Iureş, preşedinte onorific, şi Cătălin Ştefănescu.

Una dintre surprizele rezervate adolescenţilor din Alexandria va fi masterclass-ul susţinut luni, de la ora 20,00, de creatorul de conţinut Alex Zlăvog. În aceeaşi seară de la 21,30, Alex Ştefănescu, artistul care semnează ilustraţia muzicală a spotului oficial Ideo Ideis, va concerta la Alexandria, iar Ada Milea şi Bobo Burlăcianu vor cânta în seara următoare.

În cadrul programului „Cinemateca Târzie”, după proiecţiile lungmetrajelor „Oameni de treabă”, „Tigru” şi „Între revoluţii”, spectatorii vor intra în dialog cu regizorul Paul Negoescu, care semnează şi „Încă două lozuri”, proiectat sâmbătă seară, actorul Bogdan Tulbure şi scenarista Lavinia Branişte.

Copiii şi părinţii vor avea parte de un program al lor. Sâmbătă, de la ora 18,00, în Parcul Vedea, va fi prezentat spectacolul „Crina şi păpuşile vorbitoare”, iar duminică, de la aceeaşi oră, se va putea vedea „Cei trei purceluşi”. Luni, de la ora 10,00, este programat spectacolul „Castelul Vrăjitoarei”, iar de la 18,00, în Laborator, „Ora de Păpuşi”.

Ziua de marţi debutează la ora 10,00 cu o lansare de carte: „Poveşti cu paşi mici”. De la ora 11,00 va începe Atelierul de distracţie, urmat de o demonstraţie cu gheaţă carbonică.

Seara, de la 19,30, pe platoul ANAF, părinţii şi profesorii din Alexandria sunt invitaţi la o dezbatere pe tema educaţiei, pornind de la cartea „Alandalia”, de Zeno Daniel Şuştac, în lectura Corinei Moise.

În cadrul proiectului” PIXEL. Comunităţi în focus”, unii dintre cei mai talentaţi şi cunoscuţi artişti stradali din România, Maria Zurbagiu, Sweet Damage Crew şi Wanda Hutira vor crea, în zilele de festival, picturi pe zidurile Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza”, Şcolii Gimnaziale „Alexandru Colfescu” şi Şcolii Gimnaziale nr. 7.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Razie economică în piețele din Dorohoi și Botoșani: Zeci de amenzi și bani confiscați

Publicat

Publicitate

În ultimele două zile, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au desfășurat o amplă acțiune de control în piețele centrale din municipiile Dorohoi și Botoșani. Alături de ei au participat inspectori din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor și Direcției de Sănătate Publică.

Scopul acțiunii a fost verificarea respectării legislației privind comerțul cu produse agroalimentare. Au fost controlați peste 80 de agenți economici, iar bilanțul controalelor indică 42 de sancțiuni contravenționale aplicate, cu o valoare totală ce depășește 116.000 de lei.

Totodată, autoritățile au confiscat aproximativ 4.000 de lei, sumă provenită din încasări nefiscalizate. Acțiunea face parte dintr-un efort mai amplu de combatere a evaziunii fiscale și de protejare a consumatorilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Ce simbolizează ouăle roșii și de ce se vopsesc în Joia Mare

Publicat

Publicitate

Joia Mare este o zi importantă din Săptămâna Patimilor, în care se comemorează evenimente semnificative din viața lui Iisus Hristos, înainte de răstignirea sa. Această zi este cunoscută și sub numele de Joia Patimilor și are o semnificație profund religioasă în tradiția ortodoxă, fiind marcată prin diverse obiceiuri și ritualuri.

Semnificația religioasă

Conform Evangheliei, în Joia Mare, Iisus Hristos a spălat picioarele ucenicilor săi pentru a le arăta smerenia și iubirea de slujire, demonstrând astfel că cei mari trebuie să fie umili și să slujească celor mici. Acest gest este simbolic pentru iubirea și slujirea unii altora, un act de smerenie și de dăruire.

Tot în această zi, Iisus a instituit Euharistia, cunoscută ca Cina cea de Taină, când a împărțit pâinea și vinul ca simbol al trupului și sângelui său, prefigurând astfel sacrificiul său pe cruce. Acesta este un moment de mare importanță în creștinism, deoarece Sfintele Taine ale Euharistiei sunt continuate de Biserica Ortodoxă și de celelalte confesiuni creștine.

În Joia Mare, se remarcă și momentul trădării lui Iuda Iscarioteanul, care, din dorința de a-l vinde pe Iisus, s-a înțeles cu preoții să-l predea pentru 30 de arginți. Aceasta este o parte esențială a patimilor lui Hristos.

Obiceiuri și tradiții

Publicitate

Vopsirea ouălor: În tradiția ortodoxă, în Joia Mare, gospodinele vopsesc ouă roșii. Ouăle simbolizează viața, iar vopsirea lor în roșu reprezintă sângele lui Hristos vărsat pe cruce. Acesta este un obicei vechi, legat de celebrarea Învierii.

Spovedania și împărtășania: Mulți credincioși merg la biserică pentru a se spovedi și a se împărtăși, pregătindu-se astfel pentru marea sărbătoare a Paștelui.

Slujbe speciale: În biserici, se oficiază slujbe speciale în Joia Mare, iar în unele locații se țin Prohodul Domnului, care se cântă în memoria jertfei lui Iisus. În unele tradiții, se face Udatul în biserică, un obicei în care preoții stropesc cu apă sfințită credincioșii, simbolizând curățirea de păcate.

Ce simbolizează ouăle roșii și de ce se vopsesc în Joia Mare

Ouăle roșii simbolizează viața, renașterea și sacrificiul, având o semnificație puternică în tradițiile religioase, în special în contextul Paștelui Ortodox. Culoarea roșie este asociată cu sângele lui Iisus Hristos, care a fost răstignit pentru mântuirea oamenilor. Astfel, ouăle roșii reprezintă jertfa Mântuitorului, dar și învierea Sa, fiind un simbol al Învierii și al înnoirii vieții.

În tradiția ortodoxă, ouăle se vopsesc în Joia Mare, o zi semnificativă din Săptămâna Patimilor. Aceasta este ziua în care Iisus a spălat picioarele ucenicilor, un act de smerenie, și este, de asemenea, ziua în care are loc pregătirea pentru sărbătoarea Învierii. Vopsirea ouălor în această zi reprezintă un ritual de pregătire pentru Paște, simbolizând curățirea și sfințirea, dar și începerea unui nou ciclu de viață spirituală.

Se spune că ouăle vopsite în Joia Mare sunt considerate mai puternice, fiind binecuvântate și încărcate cu o energie spirituală specială. De asemenea, în multe tradiții, ouăle roșii sunt folosite în jocuri și obiceiuri populare, precum ciocnirea ouălor, care simbolizează lupta dintre viață și moarte, dar și între bine și rău.

Citeste mai mult

Eveniment

Sfânta și Marea Joi: DENIA celor douăsprezece Evanghelii

Publicat

Publicitate

La Cina cea de Taină din joia mare, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creştineşti: Taina Împărtăşaniei. El a săvârşit un lucru neobişnuit de tainic şi de sfânt: a luat pâinea, a binecuvântat-o, şi-a înălţat privirile către cer, a lăudat pe Dumnezeu, a frânt pâinea şi a dat-o ucenicilor Săi spunând uluitoarele, cu totul neobişnuitele cuvinte pe care le auzim la fiecare Sfântă Liturghie: „Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu, care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor”.

După aceea, Domnul Iisus Hristos a binecuvântat potirul cu vin şi, dându-l ucenicilor, a grăit: „Beţi dintru acesta toţi: acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi, care pentru voi şi pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor. Aceasta să faceţi spre pomenirea Mea” (Matei 26, 28). Noi facem asta spre pomenirea Lui la fiecare Sfântă Liturghie prin Taina Euharistiei. Mai înainte, El spusese: „Eu sunt Pâinea vieţii… Eu sunt Pâinea cea vie, Care S-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci – iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viaţa lumii este trupul Meu… Cel ce mănâncă Trupul Meu şi bea Sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi” (Ioan 6, 48-51, 53-56).

Aceste cuvinte au fost atât de şocante când oamenii le-au auzit pentru prima dată încât mulţi, chiar dintre ucenicii Lui, L-au părăsit, neputând înţelege cum avea El să le dea de mâncat Trupul Său şi de băut Sângele Său, cum putea să îşi dea numele de „Pâinea Cerească”. Dar cei doisprezece apostoli, pe care Domnul Iisus Hristos i-a întrebat: „Nu vreţi şi voi să Mă părăsiţi?”, i-au răspuns prin gura Sfântului Apostol Petru: „Doamne, unde să mergem? Doar Tu ai cuvintele vieţii veşnice” (Ioan 6, 67-68). Apostolii au primit, au făcut loc în inimile lor pentru cuvintele tainice ale Domnului, au crezut în faptul că Domnul Iisus Hristos este Pâinea vieţii, care s-a pogorât din cer – iar la Cina cea de Taină, când El le-a dat Trupul şi Sângele Său sub chipul pâinii şi al vinului, şi-au amintit cu adâncă credinţă de ceea ce le spusese Hristos.

Şi noi, creştinii, suntem datori să primim în inimile noastre aceste mari şi sfinte cuvinte ale lui Hristos, suntem datori să ne amintim ce ne-a spus Hristos în minunatul Său cuvânt despre viţa de vie: „Eu sunt Viţa cea adevărată şi Tatăl Meu este lucrătorul. Eu sunt Viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cel ce rămâne întru Mine şi Eu întru el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic” (Ioan 15, 1-6). Dacă noi suntem mlădiţe ale Viţei lui Hristos, înseamnă că ne hrănim cu seva acestei Viţe, aşa cum viţa de vie obişnuită se hrăneşte cu seva pe care o primeşte de la rădăcinile sale. Nu putem trăi fără hrana tainică primită de la Viţa Hristos, ale cărei mlădiţe El ne-a învrednicit să fim. El ne-a învrednicit să fim.

Suntem datori să credem din toată inima în faptul că, împărtăşindu-ne cu Trupul şi Sângele lui Hristos sub chipul pâinii şi al vinului, cu adevărat mâncăm Trupul lui Hristos şi bem Sângele Lui. Şi nimeni dintre noi să nu se îndoiască văzând că pâinea rămâne pâine şi vinul rămâne vin şi că ele au gust de pâine şi de vin. Să nu se îndoiască nimeni de faptul că nu sunt pâine simplă şi vin simplu, ci adevăratul Trup şi adevăratul Sânge al lui Hristos.

În Taina Euharistiei, la Liturghie, se săvârşeşte cu adevărat neasemuita minune a prefacerii pâinii şi vinului în Trupul şi Sângele lui Hristos. Episcopii şi preoţii care săvârşesc cu mare evlavie Taina Euharistiei, simt limpede că se petrece o Taină foarte mare, simt cum Se pogoară Duhul Sfânt asupra pâinii şi a vinului. Să ne apropiem și noi de marea Taină a Împărtăşaniei cu frică, cutremur, cu credinţă adâncă în faptul că sub chipul pâinii şi al vinului ne împărtăşim cu Trupul şi cu Sângele lui Hristos, că se împlinesc asupra noastră cuvintele lui Hristos: „Cel ce mănâncă Trupul Meu şi bea Sângele Meu întru Mine rămâne şi Eu întru el”. Amin.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Coțușca! Acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări. Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemnate

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit, ieri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Puțureni, comuna Coțușca. Acoperișul casei a fost cuprins de flăcări. Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemnate.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Coțușca, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Coțușca, cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. Aceștia au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga construcție. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

▪ verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

▪ nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

▪ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

Publicitate

▪ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

▪ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

▪ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

▪ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

▪ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending