Connect with us
Publicitate

Cultura

Laureatul Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum 2024, pentru DEBUT: Alexandru Funieru

Publicat

Publicitate

Laureatul Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” –  Opus Primum, care numără 26 de ediții,  a fost desemnat, pe data de 15 iunie, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”.

Desemnarea s-a făcut în baza deciziei juriului din care au făcut parte: Doris Mironescu (președinte), Al Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Andreea Pop, Simona Popescu, Adriana Stan, Andrei Terian, Lucia Țurcanu.

Poeții nominalizați la această ediție sunt: Daniel Coman, Polaroide, OMG; Alexandru Funieru, Candelabre în valul artificial, Casa de Editură Max Blecher; Vasile Gribincea, Coerența labirintică, Cartier; Mădălina Oprea, Curriculum: refrene ale recuperării memoriei, Fractalia; Alberto Păduraru, Cartea cu moace, Dezarticulat.

Laureatul ediției 2024, pentru debut în 2023, este Alexandru Funieru, cu volumul „Candelabre în valul artificial”, Casa de Editură Max Blecher.

La concurs s-au înscris anul acesta 20 de volume.

Gala de acordare a premiului, care s-a desfășurat la Ipotești, a fost precedată de lecturi ale poeților: Rita Chirian, Nichita Danilov, Ion Mureșan, Dan Sociu, Lucian Vasiliu, și masa rotundă „Poezia de debut în anul 2023”, la care au participat membrii juriului.

Publicitate

Gala de acordare a premiului a făcut parte din evenimentul „Zilele Eminescu, ediția iunie”, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, prin programul „Cultură scrisă, program Prioritar”, și Consiliul Județean Botoșani. Partenerii principali ai proiectului sunt Primăria Botoșani și Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Postul Sfinților Petru și Pavel 2024. Zilele cu dezlegare la ulei și vin

Publicat

Publicitate

Postul Sfinților Petru și Pavel 2024 a început luni, 24 iunie. În acest an, postul durează doar cinci zile.

În fiecare an, pe 29 iunie, sunt prăznuiţi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. În 2024, cei doi sfinţi vor fi sărbătoriţi într-o zi de sâmbătă.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi împreună în 29 iunie. Biserica a hotărât ca aceşti doi mari Apostoli să fie cinstiţi în aceeaşi zi deoarece în aceeaşi zi şi în acelaşi an au pătimit moarte de martiri la Roma. Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel a fost martirizat prin tăierea capului.

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este precedată de un număr de zile de post, care variază în funcţie de data Sfintelor Paşti. De exemplu, anul trecut, postul a fost de două săptămâni și jumătate.

Postul Sfinților Petru și Pavel 2024. Zilele cu dezlegare la ulei și vin
În 2024, postul ține cinci zile. De luni, 24 iunie până vineri, 28 iunie.

Luni a fost dezlegare la pește, fiind zi de sărbătoare: Lunea Sfântului Duh și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Publicitate

Marți, 25 iunie și joi 27 iunie, va fi dezlegare la ulei și vin.

Practic, zilele de pos tmai aspru vor fi miercuri și vineri (26 și 28 iunie).

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Astăzi începe Evaluarea Națională 2024. Peste 3500 de elevi din Botoșani s-au înscris. Prima probă, Limba și literatura română

Publicat

Publicitate

Evaluarea Națională 2024 începe în data de 25 iunie, marți, cu proba la Limba și literatura română.

Joi, 27 iunie, este proba la Matematică, iar vineri, 28 iunie – la Limba maternă.

 

Pentru elevii claselor a VIII-a acesta este primul examen important din viața lor.

De aceea este esențial ca atât elevii, cât și părinții, să știe care sunt regulile din sălile de examen, ce au voie să facă, ce este interzis și care sunt consecințele încălcării regulamentului.

Elevii care susțin probele scrise la Evaluarea Națională 2024 nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să aibă asupra lor, în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, transmite Edupedu.

Publicitate

Potrivit informațiilor oferite de IȘJ Botoșani, la nivelul județului vor susține 3.651 de absolvenți de gimnaziu în 87 de centre de examen.

Evaluare Națională 2024. Reguli

Elevii vor avea la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor. Acestea sunt primite sub formă de broșură.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

Publicitate

Totodată, în sălile de examen este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea. Elevii au obligația de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen. Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptați în examen. Probele sunt monitorizate audio-video.

 

Evaluare Națională 2024. Calendar

  • 25 iunie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 27 iunie 2024: Matematică – probă scrisă
  • 28 iunie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 3 iulie 2024 (până la ora 14.00): afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 3 iulie 2024 (ora 16.00-ora 19.00) și 4 iulie 2024 (ora 8.00-ora 12.00): depunerea contestațiilor
  • 4 -9 iulie 2024: soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Mare Muceniță Fevronia

Publicat

Publicitate
Sfânta Fevronia s-a călugărit de tânără, intrând într-o mănăstire din apropierea orașului Nisibi din Mesopotamia de Sus, la vârsta de 20 de ani. În timpul prigoanei împotriva creștinilor a împăratului Dioclețian (284-305), guvernatorul Selin, ajutat de nepotul său Lisimah, îi urmărea pe creștinii aflați la granița Imperiului Roman cu Persia. Pe cât de aprig era Selin, pe atât de bun era Lisimah față de creștini, anunțându-i înainte, să se ascundă.
Soldații lui Selin au spart porțile mănăstirii unde se nevoia Sfânta Fevronia, vrând să ucidă toate maicile, însă acestea au rămas în viață. Luând-o doar pe tânăra Fevronia, Selin i-a impus să jertfească idolilor și să se logodească cu nepotul său, Lisimah. Din cauză că Fevronia a refuzat, a fost supusă la chinuri: a fost biciuită, i s-au spart dinții, i s-au tăiat sânii, mâinile și picioarele.
În cele din urmă, a primit moarte martirică, la anul 310 d.Hr., iar trupul ei a fost dus, din porunca lui Lisimah, la mănăstire. Mai târziu, guvernatorul Selin a fost găsit mort. După martirizarea Sfintei Fevronia, Selin s-a îndrăcit. Purtându-se ca un demonizat, Silenius s-a izbit cu capul de un stâlp de marmură și a murit. Nepotul acestuia, Lisimah, a primit Sfântul Botez și a intrat în mănăstirea arhimandritului Marcel. Sfânta Mucenică Fevronia a făcut multe minuni prin moaștele sale și s-a arătat maicilor care se rugau noaptea în biserica mănăstirii. Aceasta se arăta în ziua prăznuirii sale, în mijlocul surorilor din mănăstire. Stătea timp de trei ceasuri în văzul tuturor, apoi se făcea nevăzută. Însă, nimeni nu se putea atinge de dânsa, atunci când se arăta în chip minunat maicilor.

Citeste mai mult

Administratie

Nu la Botoșani: Tot mai multe orașe amplasează coșuri de gunoi cu dozatoare de pungi pentru excrementele animalelor de companie

Publicat

Publicitate

Tot mai multe orașe din România încep să amplaseze coșuri de gunoi cu dozatoare de pungi pentru excrementele animalelor de companie.

Deși nu la Botoșani, soluția este agreată de tot mai multe municipalități, iar ultima dintre ele este din Alba Iulia, unde urmează să fie amplasate 15 coșuri stradale prevăzute cu dispensere de punguțe speciale pentru excrementele animalelor de companie, relatează alba24.ro.

Primăria Alba Iulia a cumpărat pe 18 iunie, prin achiziție directă pe platforma SEAP, 15 coșuri stradale cu suport de pungi pentru excrementele animalelor de companie. Valoarea celor 15 coșuri stradale a fost de 8.100 de lei, fără TVA, ofertantul fiind Elkoplast Romania.

Potrivit documentației, coșurile sunt confecționate din polietilenă de înaltă densitate – HDPE. Sunt rezistente la intemperii, radiații UV cât și șocuri. Suprafața netedă a acestora asigura curățarea facilă.

Caseta suport pentru pungile de hârtie si flapsurile sunt realizate din otel inoxidabil. Pungile sunt fixate în interiorul containerului, atârnate de cârlige.

Dacă cumva municipalitatea de la Botoșani ar înțelege că și excrementele animalelor de companie au devenit o problemă, atunci trebuie să știe și faptul că capacitatea coșurilor stradale pentru deșeuri este de 50 de litri.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending