Connect with us
Publicitate

Eveniment

Lansarea cărții „Jocuri populare din județul Botoșani”, la Săveni

Publicat

Publicitate

Atelierul de cunoaștere a jocurilor populare din județul Botoșani și Lansarea cărții „Jocuri populare din județul Botoșani”, autor maestrul-coregraf Mihai Chelărescu, va fi organizat pe parcursul a două zile în cadrul festivalului SMS-Seri Magice Săveni, 2024.

Primul se va desfășura Miercuri, 29 mai a.c.ora 16.00 în Comuna Havârna la Școala Gimnazială „Ioan Cernat”, unde un număr de 40 de copii, elevi și tineri cu vârstele între 6-19 ani, vor beneficia de cele mai eficiente și oportune modalități de valorificare a jocurilor, tradițiilor și datinilor locale și naționale. Ansamblul folcloric „Zorile Havârna”, coordonați de profesor Roberta Carla Mihalciuc, Roboschi Ionel și coregraf Narcis Fediuc, alături de ansamblul folcloric „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu”, coordonați de instructorul coregraf Alin Chiorescu și ansamblul folcloric „Stejărelul” din comuna Coțușca, coordonați de prof. Violeta Dănilă și prof. Gheorghe Simirad., vor prezenta momente specifice din tradițiile și jocurilor populare din județul Botoșani.
Al doilea atelier se va desfășura Joi, 30 mai a.c.ora 16.00 în Comuna Vlăsinești la Căminul Cultural Sârbi, unde un număr de 40 de copii, elevi și tineri cu vârstele între 6-19 ani, vor beneficia de cele mai eficiente și oportune modalități de valorificare a jocurilor, tradițiilor și datinilor locale și naționale. Ansamblul folcloric „Hora” Vlăsinești, coregraf Alexandru Boaru vor prezenta momente specifice jocurilor populare din județul Botoșani.

Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” este un eveniment cultural ajuns la cea de-a treia ediție, organizat de Asociația ARLECHIN Botoșani cu finanțare de la Ministerul Culturii, avănd ca parteneri principali Primăria orașului Săveni, Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, Școala Gimnazială nr.1 Săveni și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani. Proiectul aduce în fața publicului producții teatrale de calitate, care au ca principal scop promovarea artei și atragerea copiilor și tinerilor spre forme de exprimare și de educare prin cultură. Anul acesta, timp de șapte zile, în perioada 27 mai – 02 iunie 2024, publicul de toate vârstele va fi invitat la spectacole de teatru, iar copiii și tinerii la concerte, lansări de carte și ateliere de teatru, educație muzicală, dans-clasic și balet, care dincolo de asigurarea unor modele de succes prin lucrul cu artiști cunoscuți îi antrenează pentru lucrul în echipă și învățare.
Scopul proiectului Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” este de a consolida poziția artelor spectacolului în topul preferințelor tinerilor, copiilor și adulților, precum și de a cultiva dragostea, respectul și prețuirea față de valorile culturale locale/naţionale, prin facilitarea întâlnirii membrilor comunității cu artiști de renume și producții teatrale de valoare. Se pun în valoare patrimoniul și resursele culturale naționale, dar și locale, prin intermediul teatrului și al atelierelor interactive.
Proiectul își propune și promovarea manifestărilor de valoare, dar și dezvoltarea prin cultură a comunității locale, prezentarea elementelor specifice zonei și atragerea turiștilor. Se urmărește realizarea unui dialog între artiști, personalități din domeniul cultural artistic și spectatori care provin din zone slab dezvoltat economic, acolo unde educația culturală în rândul copiilor și tinerilor este limitată.
Prin expunerea la proiecte culturale a tinerei generațiii se contribuie major la dezvoltarea acestora, la motivarea și oferirea unei noi perspective, cu impact pe termen lung și mediu, de dezvoltare a societății din care aceștia fac parte. Proiectul de față are capacitatea de adeveni emblematic pentru Orașul Săveni, satele aparținătoare și comunitățile din vecinătate. În realizarea activităților cuprinse în proiect de anul acesta s-au alăturat organizatorilor, atât instituțiile de învățământ, cât și Primăriile din localitățile: Havârna, Mileanca, Coțușca, Manoleasa și Dângeni. Continuarea proiectului început în 2022 reprezintă un pas înainte spre cultivarea și educarea coerentă a publicului. Gusturile și înclinația spre artă și spectacol se formează de la cea mai tânără vârstă și se cimentează prin bunele practici.
Info: www.arlechinromania.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul

Publicat

Publicitate

Sfântul Nicodim Aghioritul s-a născut în anul 1749 în oraşul Naxos, situat în sud-estul arhipelagului Ciclade din Marea Egee. Până la intrarea în monahism, s-a numit Nicolae Kallivurtzis. La vârsta de 16 ani este trimis la Smirna, pentru a deprinde învăţătura dascălului Ierotei. Aici a învăţat latina şi franceza, devenind un bun cunoscător al Sfintilor Parinti, al aghiografiei şi sfintelor canoane. În anul 1770, după terminarea studiilor, Nicolae se întoarce la Naxos, unde mitropolitul Antimos îil angajează secretar.

La 26 de ani, după câteva vizite în Sfântul Munte, intră în monahism, la Mănăstirea Dionisiu. După doi ani de ascultare, este tuns rasofor şi primeşte numele de Nicodim. Episcopul Macarie al Corintului îi va cere să corecteaze şi să pregătească pentru tipar „Filocalia”. Este tipărită  în anul 1782, în Veneţia. Numărul de autori patristici cuprinşi în colecţie este de 36 şi acoperă o perioadă de unsprezece secole: IV-XV. Tot la cerearea acestuia revizuieşte şi Everghetinosul şi Despre Împărtăşania necontenită.

Datorită dorinţei de a se dărui total rugăciunii în linişte, Sfântul Nicodim Aghioritul părăseşte Manastirea Dionisiu şi se retarge într-o chilie aproape de Haries. Doreste să intre în obştea Cuviosului Paisie Velicikovski, însă, nu reuşeşte să ajungă în Moldova din cauza unei furtuni. Dumnezeu avea alt plan cu el  şi merge să vieşuiască într-o chilie din Capsala, din zona pustnicească între Karies şi Mănăstirea Pantocrator, unde va copia multe manuscrise. Apoi se retrage într-o insulă aproape pustie lângă Eubeea, în anul 1782. Aici, la cererea vărului său, Episcopul Ierotei din Euripos, Sfântul Nicodim a scris „Manualul sfaturilor bune”, sau „Paza celor cinci simţiri”.

El iînvaţă cum se poate dezrobi mintea de înlanţuirea plăcerilor simţurilor, pentru a-i permite înălţarea prin rugaciunea inimii la cugetările duhovniceşti ale contemplaţiei. Revine în Sfântul Munte şi i se încredinţează traducerea şi editarea operelor complete ale Sfântului Simeon Noul Teolog. A redactat şi un „Îndreptar de spovedanie” care este folosit regulat în Biserica Greacă de azi.

El a publicat, de asemenea, două opere adaptate dupa vestitele cărţi duhovniceşi din Apus, adică „Războiul nevăzut” de Lorenzo Scuppoli (1589) şi „Deprinderi duhovniceşti”, care au cunoscut până în zilele noastre un mare ecou. Ieromonahul Agapie din Peloponez i-a propus Sfântului Nicodim să traducă o antologie a Sfintelor Canoane. După doi ani de muncă a terminat această operă, pe care a numit-o „Pidalion”. Această lucrare a fost editată prima dată la Leipzig, în anul 1800, însoţită de binecuvântarea sfântului sinod şi a patriarhului ecumenic. În lb. română a apărut  tradus  în  anul  1844  la  Mănăstirea Neamţ.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Plan Roșu de intervenție la un centru de recuperare neuropsihiatrică, la Suceava. Aproape 150 de persoane, evacuate

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă după amiaza, la acoperișul unei anexe ale Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, a precizat că la fața locului intervin pompierii militari și civili pentru localizarea și lichidarea incendiului.

El a spus că apelul la 112 a fost efectuat în jurul orei 17:00, când s-a anunțat izbucnirea incendiului, informează newsbucovina.ro.

Deoarece Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică avea cazați 136 de beneficiari, pentru gestionarea optimă a misiunii, Inspectoratul pentru situații de urgență a declanșat Planul Roșu de Intervenție.

Astfel, spre locul intervenției au fost alocate, gradual, cinci autospeciale de stingere, o autoscară mecanică, o ambulanță SMURD, două ATPVM (autospecială de transport personal și victime multiple) și un microbuz de transport persoane. În sprijn, au fost trimise patru autospeciale de la SVSU Cornu Luncii (2), Mălini și Slatina și două echipaje SAJ.

De asemenea, au fost solicitate și câte un microbuz și un ATPVM de la ISU Botoșani și ISU Neamt.

Publicitate

La fața locului au ajuns, primele, echipajele pompierilor militari suceveni, care au localizat și lichidat incendiul, astfel că Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat, iar forțele solicitate în sprijin de la inspectoratele pentru situații de urgență învecinate au fost întoarse din drum. Flăcările s-au manifestat la astereala acoperișului de deasupra intrării secundare a unui spațiu de cazare pentru beneficiari.

Intervenția promptă a pompierilor militari a împiedicat propagarea incendiului la întregul corp al clădirii. Astfel, au fost afectați aproximativ 30 de metri pătrați de astereală din lemn, iar clădirea a fost inundată cu fum.

Concomitent cu lichidarea incendiului, fumul a fost evacuat cu ajutorul ventilatoarelor specializate, dar și natural, prin deschiderea ușilor și ferestrelor.

Publicitate

Cele 136 de persoane cazate au fost evacuate în siguranță de către personalul angajat al centrului, până la sosirea pompierilor.

După finalizarea acestor operațiuni, beneficiarii se vor putea întoarce în spațiile de cazare.

Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, prin efect termic, din cauza fumatului în locuri nepermise.

Citeste mai mult

Educație

Elevii români au obţinut două medalii de bronz şi o menţiune la Olimpiada Internaţională de Biologie

Publicat

Publicitate

Elevii români au obţinut două medalii de bronz şi o menţiune la cea de-a 35-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Biologie, care se desfăşoară, în perioada 6 – 14 iulie, la Astana, în Kazahstan.

Potrivit Ministerului Educaţiei, România a fost reprezentată de: Teodor Cârloanţă, clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, medalie de bronz; Ioana-Noemi Munteanu, clasa a XI-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” Bacău, medalie de bronz; Ionuţ Dumitru Adrian Găvănescu, clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, menţiune; Mihai Manta, clasa a XII-a la “Colegiul Naţional I. L. Caragiale”, Ploieşti, diplomă de participare.

Pregătirea lotului pentru nivelul înalt al competiţiei a inclus sesiuni intensive de studiu teoretic, lucrări practice şi simulări de examene, sub îndrumarea cadrelor didactice de la Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi al Ministerului Educaţiei.

”Felicitări tuturor”, au transmis reprezentanţii ministerului pe Facebook. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

O femeie de 44 de ani, din Știubieni, parcă a intrat în pământ. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii botoșăneni au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie 44 de ani, satul Negreni, comuna Știubieni a plecat de la domiciliu la data de 12 iulie 2024 fără a mai reveni până în prezent.

PÂRVU LUCIA-IONELA are următoarele semnalmente: 1,60 metri înălțime, aproximativ 40-45 kg, păr brunet, lung, ten măsliniu, sprâncene pronunțate.

Vestimentația: tricou culoare verde, pantaloni de culoare închisă, încălțăminte sport de culoare albă.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending