Connect with us

Eveniment

Lângă noi: Plan Roșu de intervenție la un centru de recuperare neuropsihiatrică, la Suceava. Aproape 150 de persoane, evacuate

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă după amiaza, la acoperișul unei anexe ale Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, a precizat că la fața locului intervin pompierii militari și civili pentru localizarea și lichidarea incendiului.

El a spus că apelul la 112 a fost efectuat în jurul orei 17:00, când s-a anunțat izbucnirea incendiului, informează newsbucovina.ro.

Deoarece Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică avea cazați 136 de beneficiari, pentru gestionarea optimă a misiunii, Inspectoratul pentru situații de urgență a declanșat Planul Roșu de Intervenție.

Astfel, spre locul intervenției au fost alocate, gradual, cinci autospeciale de stingere, o autoscară mecanică, o ambulanță SMURD, două ATPVM (autospecială de transport personal și victime multiple) și un microbuz de transport persoane. În sprijn, au fost trimise patru autospeciale de la SVSU Cornu Luncii (2), Mălini și Slatina și două echipaje SAJ.

De asemenea, au fost solicitate și câte un microbuz și un ATPVM de la ISU Botoșani și ISU Neamt.

Publicitate

La fața locului au ajuns, primele, echipajele pompierilor militari suceveni, care au localizat și lichidat incendiul, astfel că Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat, iar forțele solicitate în sprijin de la inspectoratele pentru situații de urgență învecinate au fost întoarse din drum. Flăcările s-au manifestat la astereala acoperișului de deasupra intrării secundare a unui spațiu de cazare pentru beneficiari.

Intervenția promptă a pompierilor militari a împiedicat propagarea incendiului la întregul corp al clădirii. Astfel, au fost afectați aproximativ 30 de metri pătrați de astereală din lemn, iar clădirea a fost inundată cu fum.

Concomitent cu lichidarea incendiului, fumul a fost evacuat cu ajutorul ventilatoarelor specializate, dar și natural, prin deschiderea ușilor și ferestrelor.

Cele 136 de persoane cazate au fost evacuate în siguranță de către personalul angajat al centrului, până la sosirea pompierilor.

După finalizarea acestor operațiuni, beneficiarii se vor putea întoarce în spațiile de cazare.

Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, prin efect termic, din cauza fumatului în locuri nepermise.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de viscol și ninsori

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au anunțat că până mâine seară, la ora 23:00, județul Botoșani, va fi sub incidența a două coduri galbene de intensificări ale vântului, viscol și ninsori. Potrivit acestora, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50-70 km/h.

Din această seară, de la ora 23:00, până mâine seară, la aceeași oră, va ninge, pe alocuri viscolit. Stratul de zăpadă va fi atinge 5 ….10 centimetri.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

ISU Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.

❗️Informare preventivă❗️

Dacă sunteți nevoiți să porniți la drum, informați-vă despre condițiile de trafic. Puneți în mașină lucruri necesare în caz de urgență: lanțuri antiderapante, lopată pentru zăpadă, lanternă, un sac cu nisip, apă, pături, încărcător pentru telefon.

Publicitate

Aveți grijă unde parcați autoturismele, astfel încât acestea să fie în siguranță.

Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi a modului în care acestea evoluează!

În perioada cu vânt puternic, fiți foarte atenți dacă vă deplasați în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți. Dacă este posibil, întrerupeți orice activitate în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția!

Parcați autoturismele în locuri ferite!

Nu atingeți firele de electricitate dacă sunt căzute la pământ și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate: corturi, schele sau clădiri cu fațade ce prezintă semne de degradare.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Start Up Nation 2025: Lista furnizorilor de formare profesională, publicată de minister. Cum se fac înscrieri

Publicat

Publicitate

Start Up Nation 2025: Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a publicat lista celor 151 de furnizori de formare profesională selectați. Aceștia care vor organiza cursuri de pregătire antreprenorială pentru persoanele interesate să obțină finanțare prin intermediul programului Start-Up Nation, scrie alba24.ro.

”Pentru prima dată, finanțăm în Start-Up Nation nu doar afacerile aflate la început de drum, ci și cursuri gratuite de formare antreprenorială.

O nouă afacere se bazează pe curajul și ambiția antreprenorului de a porni pe un traseu necunoscut. Pentru ca afacerea să aibă succes, este esențial ca antreprenorul să fie pregătit, să aibă instrumentele necesare pentru a depăși eventualele obstacole”, a declarat ministrul Bogdan Ivan, potrivit unui comunicat al ministerului.

Prin intermediul programul Start-Up Nation 2024-2025, MEDAT oferă sprijin financiar nerambursabil de până la 250.000 de lei ( circa 50.000 de euro) pentru cel puțin 7.500 de beneficiari. Obiectivul este de a genera un minimum de 15.000 de noi locuri de muncă.

Start Up Nation 2025: Cum se fac înscrieri

Începând cu 15 aprilie 2025, persoanele fizice eligibile se vor putea înscrie la cursurile gratuite de competențe antreprenoriale, defășurate în cadrul programului Start-Up Nation 2024-2025.

Prin intermediul platformei electronice dedicate, aceștia vor avea posibilitatea de a selecta furnizorul de formare profesională și de a alege formatul de desfășurare a cursurilor: fie în sistem online, fie în format fizic, în una dintre locațiile puse la dispoziție de organizatori.

Publicitate

Lista completă a furnizorilor contractați de MEDAT, alături de detalii despre locațiile și modalitățile de desfășurare a cursurilor, va fi disponibilă și în aplicația informatică.

AICI, LISTA furnizorilor.

Start Up Nation 2025: cursuri de pregătire pentru înființarea de firme

Platforma electronică va rămâne activă până la ocuparea integrală a locurilor disponibile pentru cursuri, fiind prevăzută și o listă de rezervă. Cursurile se vor desfășura pe durata a patru luni calendaristice, iar la finalizarea acestora participanții vor primi o adeverință/certificat de absolvire.

În urma obținerii acestui document, absolvenții care intenționează să aplice pentru finanțare prin programul Start-Up Nation vor avea obligația de a înființa și înregistra la ONRC o societate.

Start Up Nation 2025: buget

Programul Start-Up Nation, ajuns la a patra ediție, este structurat pe doi piloni principali.

Pilonul I are în vedere activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, cu un buget de 295,750 milioane de euro, echivalent în lei, destinat tinerilor sub 30 de ani, atât în regiunile mai puțin dezvoltate, cât și în București-Ilfov.

Pilonul II reprezintă un sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului, cu un buget de 150,435 milioane de euro, echivalent în lei, având ca grup țintă persoanele din regiunile mai puțin dezvoltate și care se încadrează în una din următoarele categorii eligibile: tineri cu vârsta de între 30 ani și până în 35 de ani neîmpliniți; persoane în căutarea unui loc de muncă; șomeri; șomeri de lungă durată; persoane inactive și persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii.

Bugetul total al celei de-a patra ediții Start-Up Nation este de 446,18 milioane de euro, provenind din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.

Citeste mai mult

Administratie

Gazul ajunge în comunele Albești, Trușești și Sulița: Contractul pentru rețea a fost semnat, lucrările încep în 90 de zile

Publicat

Publicitate

Vești excelente pentru locuitorii comunelor Albești, Trușești și Sulița: proiectul privind introducerea rețelelor de gaze naturale prinde contur după ce a fost semnat oficial contractul de proiectare și execuție a Sistemului de Distribuție a Gazelor Naturale, un moment important în demararea acestui obiectiv de interes major pentru comunitățile locale.

Contractul a fost atribuit unei asocieri de firme desemnate câștigătoare în urma procedurilor legale, iar acestea au la dispoziție un termen de 60 de zile pentru a finaliza proiectul tehnic. Ulterior, se va trece direct la faza de execuție a lucrărilor.

Estimările arată că, în cel mult 90 de zile, vor începe săpăturile pentru instalarea efectivă a rețelei de distribuție a gazelor naturale. Este un pas mult așteptat și extrem de important pentru confortul și dezvoltarea economică a celor trei comune.

Autoritățile locale își exprimă încrederea că proiectul va fi dus la bun sfârșit în termenele prevăzute, aducând o schimbare majoră în viața de zi cu zi a oamenilor.

Citeste mai mult

Eveniment

5 aprilie, Ziua internațională a conștiinței. Inițiativă ONU de promovare a păcii, prin condiţii de stabilitate şi bunăstare

Publicat

Publicitate

Ziua internaţională a conştiinţei – International Day of Conscience (ONU) este sărbătorită în fiecare an la 5 aprilie. Aceasta urmăreşte promovarea unei culturi a păcii prin dragoste şi conştiinţă, scrie alba24.ro. Adunarea Generală a ONU a declarat această zi cu scopul de a crea condiţii de stabilitate şi bunăstare, de relaţii paşnice şi prietenoase bazate pe respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale pentru toată lumea, fără deosebire de rasă, sex, limbă sau religie.

Adunarea Generală a invitat toate statele membre, organizaţiile sistemului Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale şi regionale, sectorul privat şi societatea civilă, precum şi organizaţiile neguvernamentale şi persoanele fizice, să construiască cultura păcii cu dragoste şi conştiinţă în raport cu cultura sau obiceiurile adecvate comunităţilor locale, naţionale şi regionale, inclusiv prin educaţie de calitate şi activităţi de sensibilizare a publicului, favorizând astfel dezvoltarea durabilă.

Conceptul de cultură a păcii

Conceptul de cultură a păcii a apărut în urma Congresului internaţional al UNESCO organizat, în 1989, în Coasta de Fildeş, care a avut ca temă „Pacea în mintea oamenilor”. De atunci, promovarea unei culturi a păcii a fost considerată tot mai mult ca un obiectiv demn al comunităţii internaţionale, notează Agerpres.

Conceptul în evoluţie a inspirat activităţi la atât de multe niveluri şi în atâtea regiuni cu participarea deplină a societăţii civile încât cultura păcii a preluat treptat caracteristicile unei mişcări globale.

În cadrul sistemului Naţiunilor Unite, conceptul se regăseşte în Constituţia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), adoptată în urmă cu mai bine de 50 de ani.

Sarcina construirii unei culturi a păcii necesită acţiuni educaţionale, culturale, sociale şi civice cuprinzătoare, în care fiecare persoană are ceva de învăţat şi ceva de oferit ori de împărtăşit. Se adresează tuturor vârstelor şi tuturor grupurilor.

Publicitate

Pacea nu este doar absenţa diferenţelor şi a conflictelor. Este un proces pozitiv, dinamic, participativ, legat intrinsec de democraţie, justiţie şi dezvoltare pentru toţi prin care se respectă diferenţele, este încurajat dialogul iar conflictele sunt transformate constant prin mijloace non-violente în noi căi de cooperare, notează www.un.org.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) şi Alianţa Civilizaţiilor din cadrul ONU joacă un rol important în încurajarea dialogului intercultural. Acestea desfăşoară activităţi legate de cultura păcii şi a non-violenţei şi depun eforturi în promovarea unei culturi a păcii printr-o serie de proiecte practice în domeniile tineretului, educaţiei, mass-media şi migraţiei, în colaborare cu guvernele, organizaţiile internaţionale, fundaţiile şi grupurile societăţii civile, precum şi mass-media şi sectorul privat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending