Connect with us

Actualitate

Lângă noi: O femeie din Suceava a fost înşelată cu peste 22.000 de euro de un fals general, pe care l-a cunoscut pe internet

Publicat

Publicitate

O femeie din oraşul sucevean Vicovu de Sus a sesizat Poliţia că a fost înşelată de un bărbat pe care l-a cunoscut pe o reţea de socializare şi care, pretinzând că este general de război în Orientul Mijlociu, i-a cerut, cu titlu de împrumut, peste 22.000 de euro, relatează Agerpres.

Potrivit IPJ Suceava, din verificările efectuate de poliţişti a rezultat faptul că, din luna iunie 2022 până în prezent, femeia a luat legătura prin intermediul unei reţele de socializare cu o persoană necunoscută, care i-ar fi relatat că este general de război în misiune şi are nevoie urgentă de bani pentru a se întoarce în România.

„Persoana vătămată a acceptat să o ajute pe persoana necunoscută, din milă, de bună voie efectuând mai multe tranzacţii de transfer numerar de la diferite sucursale din municipiul Rădăuţi către diverse conturi bancare pe care persoana necunoscută i le-a oferit”, precizează poliţiştii.

Persoana vătămată i-a transferat falsului general suma totală de 22.760 de euro.

În urmă cu câteva zile, persoana vătămată a relatat cele întâmplate membrilor familiei sale, ocazie cu care aceasta şi-a dat seama că a fost indusă în eroare.

Potrivit IPS Suceava, sumele de bani pe care persoana vătămată le-a virat în diferite conturi erau bani primiţi de la copiii săi.

Publicitate

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, ce urmează a fi soluţionat procedural prin unitatea de parchet competentă.

Poliţiştii atrag atenţia cu privire la acest mod de înşelăciune şi recomandă să nu se dea curs unor astfel de relaţionări păguboase şi să nu fie virate sume de bani în conturile solicitate de persoane necunoscute.

Metoda se bazează pe încrederea celor care se lasă abordaţi, de obicei oameni fără prea multă experienţă pe internet, de către o femeie sau un bărbat, care le devine iubit(ă) şi care aleg să trimită o sumă de bani către iubit(ă), pentru a crea sau păstra legătura amoroasă, mai relatează Agerpres.

Pe baza avansului tehnologic şi aplicaţiilor de ultimă generaţie accesibile gratuit de pe internet, direct pe telefon sau calculator, în ultima perioadă, această metodă a devenit tot mai sofisticată, deoarece infractorii folosesc limba de origine a victimei şi comunică prin intermediul unor aplicaţii criptate, ceea ce îngreunează mult atât identificarea infractorilor, cât şi dovedirea faptelor lor.

Sumele de bani obţinute de la victimele credule nu sunt însuşite, de obicei, direct de către destinatarul lor final, ci parcurg circuite financiare complicate, fiind transferate de la o persoană la alta, de pe un cont pe altul, prin diverse medii financiare bancare şi nebancare (aşa-numitele „conducte”), folosindu-se de diferite persoane şi justificări, scopul fiind acela de a se crea o mai mare aparenţă de legalitate a încasării finale şi o credibilitate sporită a provenienţei sumei de bani dintr-o operaţiune reală de către dobânditorii subsecvenţi până la beneficiarul final, subliniază poliţiştii, conform aceleiași surse.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: „Școala Altfel”, la Lunca și Zlătunoaia: „Un cămin sigur pentru copilul tău” – grija pentru frații mai mici

Publicat

Publicitate

Grija pentru frații mai mici a fost lecția predată de pompieri, elevilor de la Școala Gimnazială nr. 1 Lunca și Școala Gimnazială Zlătunoaia, astăzi. Aceștia le-au explicat cât de periculos este să lase la îndemâna celor mici obiecte care pot bloca căile respiratorii, aparate electrice care pot provoca arsuri sau vase cu lichid fierbite cu care cel mic ar putea să se opărească.

Nu au omise nici sfaturile legate de produsele cosmetice sau medicamentele care trebuie să fie ținute în locuri unde frații mai mici nu au acces, știut fiind faptul că inghițite pot genera intoxicații grave.

Ținând cont de faptul că în județul Botoșani au fost situații în care copii nesupravegheați s-au rănit cu uneltele acuțite din gospodărie din gospodărie, elevilor li s-a reamintit că acestea trebuie depozitate în magazii.

Pompierii le-au explicat și faptul că în case și gospodării există numeroase situații în care cei mici ar putea fi în pericol de înec și i-au îndemnat să acopere cu capace orice vas cu apă din curte sau casă: cratițe mari, găleți, căzi, butoaie, etc. La fel și fântâna. Orice goapă cu apă poate pune în primejdie copilul mic și trebuie îngrădit accesul în aceste zone.

Pe timpul activităților au mai fost transmise următoarele sfaturi:

– nu lăsați la îndemâna fraților mai mici obiecte de uz casnic – foarfece, forfecuțe, lame, ace, bricege, andrele de tricotat, cârlige de croșetat etc;

Publicitate

– păstrați în sertarele din partea de sus cuțitele, furculițele, scobitorile, tirbușoanele și orice ustensile din bucătărie;

– așezați în dulapurile de haine eșarfele, fularele, cordoanele, curelele. Din joacă, frații mai mici le pot înfășura în jurul gâtului, neavând abilitatea de a le mai desface.

Pompierii le-au explicat și cum trebuie să reacționeze în cazul în care cel mic are nevoie de ajutor medical în urma unui accident casnic fie că vorbim de arsuri sau opăriri, înghițire corpi străini, traumatisme sau intoxicații, dar și în caz de incendiu sau cutremur.

La finalul întâlnirii, elevii au primit câte o broșură din cadrul campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău”, editată cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) Botoșani și Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Botoșani, care conține sfaturi pentru înlăturarea pericolelor din mediul casnic.

Activitatea s-a desfășurat în baza protocolului de colaborare încheiat între unitatea de învățământ și ISU Botoșani, în cadrul programului național „Școala Altfel”.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultate excelente ale elevilor botoșăneni la Olimpiada Națională de Biologie

Publicat

Publicitate

În perioada 5 – 10 aprilie 2024, la Târgu Mureș, s-a desfășurat Olimpiada Națională de Biologie.

Lotul județului Botoșani a fost format din următorii elevi: Prelipceanu Matei George, elev în cl. a  IX-a și Purușniuc Ștefana, elevă în cl. a XI-a, de la Liceul „Regina Maria” Dorohoi, Onofrei Roxana-Maria, elevă în cl. a X-a la Colegiul National „Mihai Eminescu” Botoșani și Ștefănescu Denis-Dimitris, elev în cl. a XII-a la Colegiul National „A. T. Laurian” Botoșani.

Calificarea, pentru al treilea an consecutiv, la etapa națională i-a adus Ștefanei Purușniuc o Mențiune, iar, după ce a trecut proba de baraj, eleva a fost inclusă în lotul reprezentativ lărgit al României, pentru pregătirea participării la etapa internațională, ce va avea loc în Quezon City, Philippines, în perioada 20-27 iulie 2025. Menționăm că, în fiecare dintre cei trei ani, eleva pregătită de doamna profesoară Monica Ștefan de la Liceul „Regina Maria” Dorohoi, a obținut cel mai bun rezultat al județului Botoșani, ocupând primele poziții.

Eleva Onofrei Roxana-Maria, pregătită de domnul profesor Huțanu Orest-Liviu de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani a obținut un Premiu special din partea Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

„Suntem extrem de mândri de performanțele excepționale ale lotului județului Botoșani la Olimpiada Națională de Biologie. Rezultatele obținute reflectă nu doar talentul și dedicarea elevilor noștri, ci și efortul susținut al profesorilor care i-au pregătit. Apreciem profund munca și sacrificiile depuse pentru atingerea acestui nivel de excelență.

Felicitări tuturor elevilor și profesorilor implicați! Sunteți o inspirație pentru întreaga comunitate educațională!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

APIA Botoșani: A analizat cererile pentru sprijinul sectorului de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a primit și a analizat cererile și documentele necesare pentru acordarea sprijinului financiar de urgență  pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de seceta pedologică din agricultură manifestată în perioada septembrie 2023 și august 2024, conform Hotărârii de Guvern nr. 69/2025.

Sprijinul financiar de urgență este în cuantum de 248 lei/cap de animal tineret femel ovin/caprin și se acordă fermierilor care dețin un efectiv de tineret femel ovin/caprin de minim 50 capete/exploatație cu cod ANSVSA.

La Botoșani, funcționarii din centrele APIA au primit un număr de 218 solicitări, dintre care 201 cereri sunt eligibile la plată, conform HG 69/2025. Cei 201 fermieri au solicitat această subvenție pentru un număr total de 14.985 de capete de tineret femel ovin/caprin.

Valoarea totală alocată fermierilor botoșăneni a acestui sprijin financiar este de 3.716.000 lei. Această sumă va fi alocată atât din bugetul de stat, adică 1.688.000 lei dar și din Fondul European de Garantare Agricolă in cuantum de 2.028.000 lei.

În zilele următoare vor fi emise deciziile de plată urmând ca până pe data de 30 aprilie fermierilor botoșăneni să le fie virați banii în conturile bancare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Pădurar reținut după ce ar fi emis zeci de avize false

Publicat

Publicitate

Un pădurar din județul Botoșani a fost reținut de polițiști după ce ar fi emis zeci de avize false de însoțire a materialului lemnos, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Delia Nenișcu.

Potrivit acesteia, tânărul de 25 de ani, din orașul Flămânzi, este cercetat pentru fals intelectual și uz de fals.

‘În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în perioada ianuarie 2024- februarie 2025, în calitate de pădurar, ar fi emis peste 70 de avize de însoțire a materialului lemnos, introducând în aplicația electronică date nereale referitoare la mijlocul de transport, destinația, punctul de descărcare și transportator’, a precizat Nenișcu.

Ea a adăugat că joi dimineața, polițiștii au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară pe raza orașului Flămânzi, fiind ridicate mai multe bunuri care prezintă interes în cauză. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending