Connect with us
Publicitate

Educație

Lângă noi: Nota 1 acordată de un profesor, anulată în instanță, la Iași

Publicat

Publicitate

Părinții unui elev de gimnaziu au reușit să obțină în instanță anularea unei note 1 acordate de un profesor, copilului lor. Cazul a fost înregistrat la Iași și în instrumentarea acestuia s-a ținut cont și de opinia unui expert din Ministerul Educației, scrie alba24.ro.

Familia unui elev de clasa a VI-a de la Colegiul Național din Iași a apelat la instanță, după ce au solicitat unității de învățământ și inspectoratului școlar să reevalueze situația. Elevul primise nota 1 la o testare de Educație Muzicală. Cerințele erau să transcrie pe portativ note muzicale și să identifice enarmonicul sunetelor.

Cele două instituții au menținut nota, motivând că notele se pot acorda de la 1 la 10. Părinții elevului însă, ambii magistrați, au identificat în lege că nota 1 se poate acorda doar pentru fraudă, iar acesta nu copiase. Prin urmare, au dat în judecată colegiul.

Publicitate

Instanța a concluzionat că elevul a așezat incorect notele muzicale. „Toate notele au fost scrise pe portativ în mod greşit, respectiv cu un spaţiu (o linie) mai sus”, se arată în hotărârea instanței, citată de hotnews.ro.

Nota 1 acordată de un profesor, anulată în instanță. Motivul

Pentru a soluționa cazul, instanța a cerut unui specialist din Ministerul Educației. Acesta a precizat că subiectul al doilea al testării nu era inclus în programa școlară pentru clasa a VI-a. Avocatul colegiului a cerut să fie menționat și dacă subiectul era de clasa a V-a, însă instanța a considerat că nu este necesară clarificarea acestui aspect.

”Deși viciul constatat vizează doar unul dintre cele două subiecte ale lucrării scrise, sancţiunea nulităţii se extinde asupra întregii evaluări, dat fiind faptul că instanţa de contencios administrativ nu se poate substitui cadrelor didactice în vederea acordării unui alt punctaj”, a motivat judecătorul, potrivit sursei citate.

Publicitate

Astfel că instanța a anulat evaluarea și totodată nota 1.

”Anulează evaluarea făcută la data de …, la care reclamantul a fost notat cu nota 1 (unu), precum şi reevaluarea prin care a fost menţinută nota 1 (unu)”, se arată în soluția pe scurt la Tribunalul Vaslui din septembrie 2024.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Bocitoarele vesele” vin la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „Bocitoarele vesele” după William Shakespeare.

Vă invităm sâmbătă, 2 noiembrie și duminică, 3 noiembrie de la ora 1800, la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48 la spectacolul „Bocitoarele vesele” după William Shakespeare, în regia lui Alexandru Vasilachi. Scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia și ilustrația muzicală sunt asigurate de Victoria Bucun.

Distribuția: Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Dana Bucătaru, Lidia Uja, Irina Mititelu, Gheorghe Frunză, Narcisa Vornicu, Crenola Muncaciu, Silvia Răileanu, Sorin Ciofu, Ella Nistor, Bogdan Muncaciu, Gina Pătraşcu Zamfirache, Ioan Creţescu, Cristina Gheorghe, Dragoş Radu, Lorena-Petronela Chiribuţă, Răzvan Amitroaei, Alexandra Vicol, Anastasia Șoptică, Volin Costin.

Publicitate

„Bocitoarele vesele”  este o realizare artistică totală, dar mai ales unicat în România. Este singurul spectacol în care tradiţiile arhaice şi geto-dacii reuşesc să intre în lumea lui Shakespeare. „Totul a pornit de la o idee din una din piesele lui Shakespeare. Eu am mai făcut încercări de a adapta texte din Shakespeare la legendele noastre, la folclorul nostru. Cunoscând trupa Teatrului „Mihai Eminescu“, mi-am dorit să aduc în prim-plan o echipă de fete care poate trece de la dramatic, de la tragic, aşa cum sunt bocitoarele, la o situaţie comică, plină de viaţă – de unde şi veselia din spectacol. Totul se construieşte pe ideea veşniciei. Liniile de dragoste din opera lui Shakespeare arată tocmai raporturile de dragoste veşnică dintre oameni. Spectacolul este construit cu ecouri care vin de la daci, cu îndeletnicirile lor, cu cântecele lor. Tot ceea ce am moştenit noi din folclor vine tocmai din măreţia acestui popor.”, a declarat regizorul Alexandru Vasilachi, managerul Teatrului „Mihai Eminescu”.

Citeste mai mult

Eveniment

Când și unde încep ninsorile: ANM a anunțat prognoza oficială a iernii

Publicat

Publicitate

Meteorologii anunță că vom avea parte de o iarnă blândă, cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal, însă „nu ar fi exclus ca sărbătorile să ne aducă iarna la munte”, scrie realitatea.net.

Directorul ANM Florinela Georgescu anunță că vom avea „un sezon mai extins de iarnă”, care urmează să înceapă din luna noiembrie și se va termina în martie.

Întrebată cum va fi vremea în perioada sărbătorilor de iarnă, Florinela Georgescu, director ANM, a transmis că este posibil să se depună zăpadă la munte, însă spune nu sunt foarte multe șanse să ningă și în zonele de câmpie.

Publicitate

„E puțin probabil să apară ninsoarea, cel puțin în următoarele patru săptămâni în zonele de câmpie, pentru că temperaturile s-ar putea menține ușor peste normalul acestei perioade”, spune Florinela Georgescu.

Cu toate că sezonul de iarnă nu va fi unul prea friguros, specialiștii menționează că ar putea urma și episoade cu vreme severă, care nu pot fi anticipate cu atât de mult timp înainte.

„Pe de o parte, vorbim despre posibilitatea unor temperaturi în general apropiate de normalul climatologic și un regim al precipitațiilor de asemenea, ceea ce ar însemna că în fiecare din lunile următoare am putea avea, în medie, cantități de precipitații între 30 și 60l/m². Pe de altă parte, primele fenomene de iarnă noi le-am avut deja, pentru că au fost primele ninsori la munte, au fost primele dimineți cu temperaturi sub 0°C, nu doar în zonele depresionare”, a explicat Florinela Georgescu.

Publicitate

La sfârșitul săptămânii 28 octombrie – 3 noiembrie, în care ne vom bucura de o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă a anului, cu temperaturi de până la 27°C în sudul şi estul ţării, urmează ca temperaturile să mai scadă și să apară „scurte episoade cu precipitații mai puternice pe arii mai extinse și mai degrabă o evoluție firească de intrare în iarnă, ceea ce înseamnă, sigur, o scădere treptată a temperaturilor. Deci, n-ar fi exclus ca sărbătorile să ne aducă ninsoarea la munte, a mai spus directorul ANM.

„Ne-am obișnuit cu ierni mai calde decât normalul. Trebuie să fim însă întotdeauna pregătiți pentru orice eveniment cu adevărat de iarnă”, mai spune Florinela Georgescu.

Sursa: realitatea.net

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Încă un lot din secțiunea montană de pe Autostrada Unirii – A8, care leagă Moldova de Transilvania, este de azi în licitație

Publicat

Publicitate

Încă un lot din secțiunea montană de pe A8, autostrada care leagă Moldova de Transilvania și mai departe cu rețeaua de autostrăzi din Uniunea Europeană, este de azi în licitație de Proiectare și Execuție.

Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Sorin Grineanu, care a explicat că ofertele pentru contractul necesar construcției Lotului Sărățeni-Joseni al A8, secțiunea montană a Autostrăzii Unirii, se pot depune până pe 16 decembrie.

Contractul lansat de CNIR în licitație are o valoare estimată de 6,1 miliarde lei (fără TVA) și o durată de 54 de luni (14 luni pentru etapa de proiectare și 40 de luni pentru execuția lucrărilor).

Publicitate

Pe cei 32,4 kilometri ai Lotului 1C se vor construi inclusiv:

  • ⁠ ⁠39 de poduri și pasaje;
  • ⁠ ⁠3 tuneluri unidirecționale;
  • ⁠ ⁠4 polate;
  • ⁠ ⁠2 pasaje pentru permeabilitatea animalelor (ecoducte);
  • ⁠ ⁠2 parcări de scurtă durată (cu 12 spații de încărcare pentru mașini electrice).

Lungimea pasajelor și a tunelurilor este de aproximativ 16 kilometri și reprezintă 50 % din lungimea totală a acestui lot de autostradă.

Cel mai lung pasaj va avea 1.736 metri, iar cel mai înalt viaduct va avea 45 de metri.

Publicitate

Pe Lotul Sărățeni-Joseni vor fi asigurate descărcări provizorii pentru ca acesta să poată funcționa independent, până la finalizarea loturilor vecine.

Construcția este finanțată prin Programul Transport 2021-2027.

Secțiunea de munte Sărățeni-Pipirig de pe Autostrada Unirii (A8) are o lungime de 116 kilometri și include patru loturi :

Publicitate

1.⁠Lotul 1C (Sărățeni-Joseni): 32,4 km

2.⁠⁠Lotul 1D (Joseni-Ditrău): 14,4 km

3.Lotul 2A (Ditrău-Grințieș): 37,9 km

4.Lotul 2B (Grințieș-Pipirig): 31,5 km

Pentru Lotul 1D (Joseni-Ditrău), data limită stabilită pentru depunerea ofertelor este 25 noiembrie.

Pentru Lotul 2A (Ditrău-Grințieș) se așteaptă validarea documentației.

“Până la sfârșitul săptămânii, CNIR va transmite spre validare la ANAP documentația pentru Lotul 2 B (Grințieș-Pipirig), ultimul lot al secțiunii Sărățeni-Pipirig”, a transmis ministrul Sorin Grindeanu.

Pe de altă parte și președintele Consiliului de Administrație al CNIR, Cătălin Urtoi, a transmis că noua structură continuă să-și facă treaba cu profesionalism.

“Asta demonstrează și pentru cei mai pesimiști că această companie este pregătită să preia și tronsonul Motca-Letcani-Ungheni de pe A8, după publicarea HG-ului în Monitorul Oficial și lansarea acestuia în licitația de Proiectare și Execuție în acest an”, a transmis Cătălin Urtoi.

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un tânăr de 19 ani, din municipiul Botoșani care s-a urcat la volan cu toate că nu avea permis

Publicat

Publicitate

Polițiștii din  Botoșani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Mihai Eminescu, un autovehicul condus de un tânăr, de 19 ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending