Connect with us

Eveniment

Lângă noi: Noi boli diagnosticate și tratate de medicii pneumologi ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava

Publicat

Publicitate

Doua afectiuni pulmonare ( sindromul de apnee in somn si fibroza pulmonara ), pentru care, pana acum, pacientii erau trimisi in clinicile universitare, vor putea fi diagnosticate si tratate de medicii pneumologi ai SCJU Suceava, in urma achizitionarii prin contract de comodat a unor dispozitive medicale ( poligraf, aparat de ventilatie cu presiune pozitiva si aparat pentru decelarea DLCO ( decelarea transferului gazos prin membrana alveolo-capilara) ).

Poligraful (dispozitiv care monitorizeaza si inregistreaza parametrii fluxului respirator, a activitatii toracice, a saturatiei in oxigen, a sforaitului, a frecventei cardiace si a pozitiei corpului) si aparatul de ventilatie cu presiune pozitiva sunt folosite pentru diagnosticul si tratamentul sindromului de apnee in somn. Aparatul pentru decelarea DLCO poate fi folosit in mai multe afectiuni ( boala pulmonara obstructiva cronica, astm bronsic ) dar, foarte important, in diagnosticul si tratamentul fibrozelor pulmonare, boala pentru care pacientii erau trimisi la clinicile universitare, deoarece initierea si monitorizarea la 3 luni a tratamentului cu antifibrotice necesita decelarea DLCO.

„ Sindromul de apnee in somn se diagnosticheaza prin polisomnografie/poligrafie de catre medici cu atestat in Managementul general, clinic si terapeutic al tulburarilor respiratorii in timpul somnului, care realizeaza si monitorizarea terapiei.

Riscurile netratarii acestei patologii:

  • 3% din pacienti decedeaza in accidente de masina pentru ca adorm la volan;
  • 3-6 % din pacienti fac stop cardio-respirator;
  • Dezvoltarea de accidente vasculare cerebrale;
  • Hipertensiune arteriala necontrolabila;
  • Diabet zaharat dezechilibrat si greu de tratat;
  • Infarct miocardic, aritmii;
  • Deteriorare neurocognitiva.

Terapia CPAP ( ventilatie cu presiune pozitiva) implica folosirea pe timpul noptii a

unui aparat care introduce in caile respiratorii aer cu presiune pozitiva, mentinandu-le permeabile in timpul somnului.

Publicitate

 

Pneumopatiile interstitiale difuze (fibroza pulmonara) reprezinta un grup de peste 200 de afectiuni respiratorii si se diagnosticheaza si monitorizeaza in special prin tomografie computerizata cu inalta rezolutie si explorare functionala respiratorie ( spirometrie, teste functionale complexe – masurarea difuziunii gazelor la nivel alveolo-capilar (DLCO)). Netratata, fibroza pulmonara duce la insuficienta respiratorie cu necesar de oxigen, hipertensiune pulmonara, insuficienta cardiaca dreapta, tromboembolism pulmonar, pneumotorax, infectii pulmonare severe, cancer pulmonar.

Tratamentul actual include folosirea de agenti antifibrotici, iar monitorizarea acestuia presupune efectuarea periodica a tomografiei computerizate si DLCO.

Spirometria este principala metoda de diagnostic si monitorizare a afectiunilor respiratorii obstructive ( astm bronsic, boala pulmonara obstructiva cronica) si contribuie alaturi de anamneza si examenul clinic la stabilirea celui mai potrivit tratament pentru pacientii care sufera de aceste afectiuni. ” dr. Nicolae Sorin medic sef sectie Pneumologie.

 

Serviciile se acceseaza prin Ambulatorul de Pneumologie, cu programare la nr. de telefon 0737411024, atat cu bilet de trimitere de la medicul de familie, cat si la cerere contra cost ( preturile vor fi : spirometrie 25 lei, DLCO 100 lei).

Pentru diagnosticarea sindromului de apnee in somn, pacientul primeste poligraful acasa o noapte, dupa care datele sunt descarcate a doua zi si interpretate de medicul pneumolog, care va recomanda terapia cu presiune pozitiva (CPAP) in cazul confirmarii diagnosticului. Aparatul de CPAP va putea fi achizitionat sau inchiriat de pacient de la distribuitori autorizati.

 

Pentru pacientii care doresc servicii medicale la cerere, trebuie de stiut ca preturile practicate de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Suceava sunt semnificativ mai mici decat cele ale clinicilor private, pentru a ajuta si pacientii cu venituri mici care nu beneficiaza de asigurare de sanatate.

 

sursa:comunicat Spitalul Județean Suceava

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un erou al badmintonului din Botoșani a plecat dintre noi: Rămas bun, „Profu” Daniel Hrițcu

Publicat

Publicitate

Badmintonul din Botoșani și din întreaga țară își ia astăzi rămas bun de la cel mai mare antrenor pe care aceste meleaguri l-au dat vreodată. Daniel Hrițcu, un Maestru Emerit al Sportului, a lăsat o moștenire de neprețuit în lumea sportului, fiind un mentor deosebit pentru zeci de generații de copii.

Timp de aproape trei decenii, Daniel Hrițcu a fost sufletul secției de badminton a Clubului Sportiv Botoșani. Prin mâinile sale au trecut sute de sportivi care au obținut rezultate excepționale atât pe plan național, cât și internațional.

„Profu”, așa cum era cunoscut și respectat de toți cei care l-au avut ca antrenor, a reușit să modeleze și să șlefuiască talente care au dus numele Botoșaniului și al României pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor.

Fost handbalist, Daniel Hrițcu a ales să își dedice viața badmintonului după încheierea carierei sportive. Chiar dacă drumul său s-a schimbat, pasiunea și devotamentul față de sport au rămas aceleași. A „dat ora exactă” în nenumărate rânduri, prin rezultatele extraordinare obținute de sportivii pe care i-a îndrumat.

„Astăzi, când veștile triste ne aduc în față dispariția sa, întreaga comunitate de badminton din Botoșani și din România este în doliu. Rămas bun, „Profu”! Moștenirea ta va trăi mereu în fiecare sportiv care a avut privilegiul de a te cunoaște și de a învăța de la tine”, au transmis cei care l-au cunoscut și l-au prețuit ăe marele antrenor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 23 februarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 23 februarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 23 februarie 2025:

Loto 6/49: 23, 43, 21, 32, 1, 49

Loto 5/40: 19, 18, 31, 16, 1, 17

Joker: 42, 14, 6, 44, 40 +9

Noroc: 5 1 9 6 5 0 3

Publicitate

Noroc Plus: 1 2 5 6 6 8

Super Noroc: 1 0 9 8 2 6

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Transport agabaritic de 788 de tone pe șoselele din România. Este cel mai mare care a traversat țara

Publicat

Publicitate

Transport agabaritic RECORD pentru centrala de la Mintia, adus duminică pe șoselele din România. Ministrul Energiei a declarat că la Mintia prinde contur cea mai mare centrală pe gaz din UE, relatează alba24.ro.

În aceste zile, la Mintia este adusă o turbină de mari dimensiuni, cu un convoi agabaritic record pentru România.

Centrala ar urma să fie pusă în funcţiune în totalitate în anul 2026.

Imagini cu transportul turbinei de mari dimensiuni, au fost postate duminică de DRPD Timișoara.

Potrivit reprezentanților DRDP Timișoara, duminică dimineață, la ora 9, de la Nădlac DN 7, a pornit cel mai mare transport agabaritic care parcurge vestul țării, un transport lung cât un teren de fotbal.

Publicitate

Utilajul are o greutate de 788 de tone și convoiul care îl transportă are o lungime de 120 de metri.

Destinația finală a acestuia este Termocentrala Mintia.

Citeste mai mult

Eveniment

Liga Profesionistă de Fotbal a modificat ora la care se joacă sâmbătă Universitatea Cluj – FC Botoşani în etapa a 29-a

Publicat

Publicitate

Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat astăzi că vor avea loc trei modificări în programul etapei a 29-a din Superliga, respectiv la orele de disputare ale meciurile de sâmbătă şi a primului programat duminică, relatează mediafax.ro.

Potrivit sursei citate, programul modificat este următorul:

Vineri, 28 februarie

Ora 17.00 Unirea Slobozia – Oţelul Galaţi

Ora 20.00 Sepsi OSK Sf. Gheorghe – CFR 1907 Cluj

Sâmbătă, 1 martie

Publicitate

Ora 16.00 Universitatea Cluj – FC Botoşani

Ora 19.00 Universitatea Craiova – Farul Constanţa

Duminică, 2 martie

Ora 15.00 Politehnica Iaşi – Petrolul Ploieşti

Ora 20.00 FC Rapid 1923 – FCSB

Luni, 3 martie

Ora 17.00 Gloria Buzău – UTA Arad

Ora 20.00 Dinamo Bucureşti – FC Hermannstadt

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending