Connect with us
Publicitate

Eveniment

Lângă noi: Alertă de HOLERĂ la Suceava. Oamenii sunt sfătuiți să bea apă din surse sigure. Ce este și cum se transmite

Publicat

Publicitate

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis o atenționare pentru populație și toate unitățile medicale din județ, după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera.

Holeră reprezintă o boală infecțioasa epidemică acută și  se caracterizează prin diaree apoasă, pierdere extremă de lichide și electroliți și deshidratare severă. Această boală poate fi fatală. Este cauzată de bacteria Vibrio cholerae (V. cholerae). În ciuda faptului că este ușor de tratat, holeră se estimează că afectează între trei și cinci milioane de persoane în fiecare an și provoacă peste 100.000 de decese la nivel mondial.

DSP Suceava a sporit atenția la triajul epidemiologic în taberele de refugiați, verifică riguros respectarea regulilor igienico-sanitare din aceste tabere și a atenționat rețeaua medicală din teritoriu să anunțe imediat DSP despre orice caz de suspiciune.

Publicitate

În astfel de cazuri se vor recolta probe biologice de la cazurile suspecte, pentru investigații de laborator, scrie monitorulsv.ro.

Pentru populație, DSP recomandă consumarea apei de băut numai din surse controlate (autorizate), respectarea riguroasă a regulilor de igienă privind spălarea mâinilor, precum și a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate.

Se recomandă evitarea scăldatului în bălți/lacuri a căror apa este necontrolată.

Publicitate

Vibrionul de holeră a fost depistat în probe de apă pe plaja de la Vadul lui Vodă, de pe malul Nistrului. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției Sănătate de la Chișinău, Boris Gîlca.

Și la Botoșani autoritățile sunt în alertă.

Despre holeră se știe în primul rând că din cauza deshidratării severe, ratele de mortalitate sunt ridicate atunci când nu este tratată, in special la copii si sugari. Moartea poate surveni la adulții infectați în cateva ore. Cei care se vindeca dezvolta o imunitate pe termen lung impotriva bacteriei Vibrio cholerae.

Publicitate

Holera, in prezent, este rara deoarece exista sisteme sanitare bine dezvoltate si conditii de viata. Cu toate acestea, se recomanda celor care calatoresc in Asia, Africa si in anumite parti ale Americii Latine se se protejeze impotriva holerei, avand in prealabil facute vaccinarile adecvate si sa consume numai apa fiarta sau din sticle sigilate, respectand regulile de igiena.

Semne și simptome

Numai 1 din 20 de infecții cu holeră este severă, iar un procent ridicat de persoane infectate nu prezintă simptome. Simptomele vor apărea după 12 ore, până la 5 zile de la expunere, iar acestea pot varia de la o simptomatologie ușoară la una severă.

Simptomele holerei includ:

  • Volum mare de scaune diareice numite și „scaune de apă de orez”, deoarece semăna cu apă care a fost folosită pentru a spală orezul;
  • Vărsături;
  • Crampe musculare.

O persoană cu holeră poate pierde rapid fluide, până la 20 de litri pe zi, astfel încât poate să apară o deshidratare severă.

Semnele deshidratarii:

– pliu leneș cutanat;

– ochi înfundați în orbită;

– gură uscată;

– scăderea secretiei sudoripare;

– tahicardie;

– hipotensiune;

– vertij;

– pierdere rapidă în greutate;

– șoc.

Șocul poate duce la prăbușirea sistemului circulator. Este o afecțiune ce pune viață pacientului în pericol și reprezintă o urgență medicală. Copiii au, de obicei, aceleași simptome că adulții. De asemenea, copiii pot prezența și următoarele simptome:

  • Somnolență severă;
  • Febra;
  • Convulsii;
  • Comă.

Cauze

Cholerae poate pătrunde în organism prin cavitatea bucală, prin intermediul alimentelor sau a apei contaminate cu deșeuri umane din cauza condițiilor de igienă precară.

Această bacterie poate pătrunde în organim, de asemenea, prin intermediul fructelor de mare crude sau insuficient preparate termic, în special crustaceele, cum ar fi stridiile sau crabii.

Fructele și legumele nespălate înainte de consumare, irigate de surse de apă contaminate, reprezintă o altă sursă obișnuită de infecție.

Diagnostic

Un medic poate suspectă infecția cu V. cholerae dacă un pacient are diaree apoasă, vărsături și deshidratare severă, mai ales dacă a călătorit recent sau dacă a consumat recent crustacee.

O proba de scaun va fi trimisă la laborator pentru testare însă, dacă este suspectată holeră, pacientul trebuie să înceapă tratamentul înainte de venirea rezultatelor.

Tratament

În mod normal, holeră duce la moarte prin intermediul deshidratarii severe, de aceea, cel mai important tratament este rehidratarea pacientului oral sau intravenos. Hidratarea orală se realizează prin consumarea unor cantități mari de apă cu săruri. Cazurile de deshidratare severă necesită înlocuirea hidratarii orale cu cea intravenoasă.

Un adult ce cântărește 70 de kilograme va avea nevoie de cel puțîn 7 litri de fluide intravenoase.

Antibioticele pot scurtă durata bolii, dar specialiștii nu recomandă utilizarea în masă a antibioticelor pentru holeră, din cauza riscului tot mai mare de rezistență bacteriană.

Medicamentele antidiareice nu sunt utilizate deoarece împiedică eliminarea bacteriei din corp. Cu o îngrijire și un tratament adecvat, rată mortalității ar trebui să fie de aproximativ 1%.

Profilaxie

Holeră este adesea răspândită prin alimente și din cauza unei igiene deficitare. Unele măsuri simple pot reduce riscul de contractare a holerei. Când se călătorește în zone în care boală este endemică, este important:

– să se consume numai fructe foarte bine spălate;

– să se evite salatele, peștele crud și legumele nefierte;

– se se asigure că mâncarea este bine preparată termic;

– se se asigure că apă este îmbuteliată sau fiartă înainte de consum;

– călătorii ar trebui să se informeze cu privire la holeră înainte de a vizită o țară în care această boală este răspândită.

Oamenii trebuie să solicite imediat asistență medicală dacă suferă de simptome precum crampe, vărsături și diaree în timp ce se află într-o comunitate în care există boală.

Vaccinul antiholeric

În prezent, există trei vaccinuri antiholera recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Toate trei necesită două doze pentru a oferi protecție completă.

Factori de risc

Persoanele cele mai expuse riscului de a consumă alimente sau apă infectată cu V. cholerae sunt:

  • Persoanele care lucrează în domeniul asistenței medicale și tratează pacienții cu holeră;
  • Cadrele medicale care se află în focarele de holeră;
  • Persoanele care călătoresc în zone endemice și nu respectă regulile de igienă.

Epidemiile cu răspândire largă a holerei se produc adesea din cauza aprovizionării cu apă contaminată cu deșeuri umane și din cauza furnizorilor de alimente pe stradă.

Următoarele persoane sunt, de asemenea, mai expuse unei reacții severe la V. cholerae decât altele:

  • Persoanele cu aclorhidrie, o afecțiune ce elimina acidul clorhidric din stomac;
  • Persoanele cu grupa saguina 0;
  • Persoanele care suferă de afecțiuni cronice;
  • Persoanele fără acces la servicii medicale.

Măsurile eficiente de igienă pot contribui la reducerea riscului de infectare cu V. cholerae. Sistemele de canalizare moderne și tratarea apei au eliminat efectiv holeră în majoritatea țărilor.

Este totuși o problema în țările din Asia, America Latină, Africa, India și Orientul Mijlociu. Țările afectate de război, sărăcie sau catastrofe naturale prezintă cel mai mare risc pentru apariția unei epidemii de holeră din cauza faptului că aceste condiții tind să forțeze oamenii să locuiască în zone aglomerate, fără o igienă adecvată.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cu ce gând a plecat Nicolae Ciucă de la Botoșani: Un rezultat bun la alegerile din 24 noiembrie este o certitudine având în vedere forţa PNL

Publicat

Publicitate

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, şi-a manifestat, duminică, încrederea că va accede în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, relatează agerpres.ro.

El a declarat, la finalul unei vizite pe care a făcut-o la Mănăstirea Vorona din judeţul Botoşani, că un rezultat bun la alegerile din 24 noiembrie este o certitudine având în vedere forţa PNL, care este cea mai mare formaţiune politică de centru-dreapta din România.

“Nu mă îngrijorează absolut nimic, pentru că există o certitudine. Ea este dată de forţa PNL, în sensul în care avem peste 1.100 de primari, mai precis 1.146 de primari, avem 12 preşedinţi de consilii judeţene, avem peste 12.000 de consilieri locali şi peste 400 de consilieri judeţeni. Ca atare, aici este vorba de organizarea şi mobilizarea PNL, cea mai puternică formaţiune politică din centru-dreapta şi mai mult decât atât ceea ce resimt din întâlnirile pe care le am cu oamenii peste tot în ţară. Oamenii sunt cei care ne dau încrederea că au în faţă un candidat şi un proiect cât se poate de onest, cât se poate de aliniat pe cerinţele şi aşteptările cetăţenilor”, a afirmat Ciucă.

Publicitate

Totodată, candidatul PNL a fost întrebat dacă în rugăciunile sale de la Mănăstirea Vorona s-a gândit la un rezultat bun la alegerile prezidenţiale.

“Aici nu este vorba de divinitate. Aici este vorba despre mesajele pe care reuşim să le transmitem către oameni, programele şi proiectele pe care le asumăm şi odată ce reuşim să îi convingem că merităm încrederea lor, atunci avem nevoie de a lucra împreună cu oamenii ca să împlinim ce ne asumăm în campanie. Asta cred că ne lipseşte în momentul de faţă: încrederea oamenilor şi unitatea. Nu mai au încredere pentru că ne angajăm cu foarte multe promisiuni. Sunt o serie întreagă de declaraţii că vom face, că vom drege, iar în final oamenii nu resimt nimic. Angajamentul nostru este să facem ceea ce trebuie pentru oameni, astfel încât să vadă că există şi responsabilitate, există şi asumare şi că, într-adevăr, clasa politică trebuie să se pună în slujba oamenilor”, a răspuns liderul liberal.

Nicolae Ciucă a mai vizitat, duminică, Staţiunea de cercetare dezvoltare pentru creşterea ovinelor şi caprinelor de la Popăuţi, unde a avut o întâlnire electorală cu fermierii din judeţul Botoşani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) George Simion, astăzi, la Flămânzi: Am revenit alături de botoșăneni, așa cum am promis!

Publicat

Publicitate

Astăzi, George Simion a fost prezent în orașul Flămânzi împreună cu candidații AUR la alegerile parlamentare unde și-a reafirmat angajamentul față de toți românii, oriunde s-ar afla aceștia. Dacă ceilalți lideri politici găsesc drumul spre Botoșani doar în campania electorală, George Simion nu este străin de județul Botoșani, prezența sa devenind o obișnuință aici, în locul unde se agață harta în cui.

Liderul AUR a scris pe pagina de facebook că ziua sa a început în Flămânzi acolo “unde în 1907 moldovenii s-au revoltat împotriva asupritorilor. În 2024 voința oamenilor trebuie să fie implementată pașnic, nu înăbușită.”

Ariadna Cîrligeanu, președinte interimar AUR Botoșani și candidat la Camera Deputaților, a declarat după vizita în orașul Flămânzi, că AUR poate schimba România în bine.

Publicitate

“În acest moment suntem singurul partid care prezintă un proiect de țară în fața românilor. George Simion este singurul candidat la prezidențiale care merge printre români. Toți ceilalți, Ciucă, Ciolacu, și-au adus aminte de botoșăneni în perioada campaniei electorale. Să  nu uităm că și în perioada guvernării lor am fost un județ izolat și condamnat la sărăcie. Au plecat așa cum au și venit: după întâlnirea cu proprii membri de partid s-au urcat în mașini și au plecat, pentru că nu au curajul să privească în ochi botoșănenii. Nu au cum să vină în fața celor care vând produsele pe marginea drumului pentru că această realitate este efectul politicii partidelor pe care le conduc. Botoșănenii nu mai au încredere în vechea clasă politică. Aceasta este lupta generației noastre împotriva mafiei lor. Prin Planul Simion ne-am luat angajamentul atât în fața locuitorilor din orașul Flămânzi, cât și a tuturor românilor, că vom reconstrui România alături de singurul lider politic care poate să refacă ceea ce ei au distrus”, a spus Ariadna Cîrligeanu.

La rândul său, Cătălin Silegeanu, candidat la Senat, a declarat că promisiunea pe care George Simion o face românilor este una clară: peste tot unde vor fi români, vom fi și noi.

“AUR îi ascultă pe români și vine cu soluții pentru problemele lor reale. Avem pregătite 200 de măsuri pe care vi le prezentăm în Planul Simion și prin care vom reuși să reconstruim România. Suntem aici pentru voi, pentru fiecare botoșănean care își dorește o schimbare reală. George Simion este președintele pe care, de prea multă vreme, românii îl așteaptă”, a afirmat Cătălin Silegeanu.

Publicitate

CMF 1240014

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 10 noiembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 10 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 10 noiembrie 2024:

Loto 6/49: 6, 4, 17, 39, 26, 7

Publicitate

Loto 5/40: 6, 37, 36, 11, 21, 20

Noroc: 0 5 4 1 2 6 8

Noroc Plus: 2 1 8 6 9 3

Publicitate

Super Noroc: 4 2 5 1 5 0

Joker: 31, 40, 18, 11, 8 + 19

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

O botoșăneancă plecată în ITALIA a dispărut. Familia și polițiștii o caută cu disperare

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, care în luna august, a.c. a plecat la muncă în Italia, păstrând legătura cu familia în mod constant.

Acest lucru după ce polițiștii au fost informați că din data de 1 noiembrie a.c. aceasta nu a mai putut fi contactată.

NICOARĂ DOINA CARMEN are următoarele semnalmente: 1,62 de m înălțime, 56 de kg, păr blond, ochi căprui, poartă ochelari.

Publicitate

“Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending