Connect with us

Eveniment

Lângă noi: Alertă de HOLERĂ la Suceava. Oamenii sunt sfătuiți să bea apă din surse sigure. Ce este și cum se transmite

Publicat

Publicitate

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis o atenționare pentru populație și toate unitățile medicale din județ, după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera.

Holeră reprezintă o boală infecțioasa epidemică acută și  se caracterizează prin diaree apoasă, pierdere extremă de lichide și electroliți și deshidratare severă. Această boală poate fi fatală. Este cauzată de bacteria Vibrio cholerae (V. cholerae). În ciuda faptului că este ușor de tratat, holeră se estimează că afectează între trei și cinci milioane de persoane în fiecare an și provoacă peste 100.000 de decese la nivel mondial.

DSP Suceava a sporit atenția la triajul epidemiologic în taberele de refugiați, verifică riguros respectarea regulilor igienico-sanitare din aceste tabere și a atenționat rețeaua medicală din teritoriu să anunțe imediat DSP despre orice caz de suspiciune.

În astfel de cazuri se vor recolta probe biologice de la cazurile suspecte, pentru investigații de laborator, scrie monitorulsv.ro.

Pentru populație, DSP recomandă consumarea apei de băut numai din surse controlate (autorizate), respectarea riguroasă a regulilor de igienă privind spălarea mâinilor, precum și a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate.

Se recomandă evitarea scăldatului în bălți/lacuri a căror apa este necontrolată.

Publicitate

Vibrionul de holeră a fost depistat în probe de apă pe plaja de la Vadul lui Vodă, de pe malul Nistrului. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției Sănătate de la Chișinău, Boris Gîlca.

Și la Botoșani autoritățile sunt în alertă.

Despre holeră se știe în primul rând că din cauza deshidratării severe, ratele de mortalitate sunt ridicate atunci când nu este tratată, in special la copii si sugari. Moartea poate surveni la adulții infectați în cateva ore. Cei care se vindeca dezvolta o imunitate pe termen lung impotriva bacteriei Vibrio cholerae.

Holera, in prezent, este rara deoarece exista sisteme sanitare bine dezvoltate si conditii de viata. Cu toate acestea, se recomanda celor care calatoresc in Asia, Africa si in anumite parti ale Americii Latine se se protejeze impotriva holerei, avand in prealabil facute vaccinarile adecvate si sa consume numai apa fiarta sau din sticle sigilate, respectand regulile de igiena.

Semne și simptome

Numai 1 din 20 de infecții cu holeră este severă, iar un procent ridicat de persoane infectate nu prezintă simptome. Simptomele vor apărea după 12 ore, până la 5 zile de la expunere, iar acestea pot varia de la o simptomatologie ușoară la una severă.

Simptomele holerei includ:

  • Volum mare de scaune diareice numite și „scaune de apă de orez”, deoarece semăna cu apă care a fost folosită pentru a spală orezul;
  • Vărsături;
  • Crampe musculare.

O persoană cu holeră poate pierde rapid fluide, până la 20 de litri pe zi, astfel încât poate să apară o deshidratare severă.

Semnele deshidratarii:

– pliu leneș cutanat;

– ochi înfundați în orbită;

– gură uscată;

– scăderea secretiei sudoripare;

– tahicardie;

– hipotensiune;

– vertij;

– pierdere rapidă în greutate;

– șoc.

Șocul poate duce la prăbușirea sistemului circulator. Este o afecțiune ce pune viață pacientului în pericol și reprezintă o urgență medicală. Copiii au, de obicei, aceleași simptome că adulții. De asemenea, copiii pot prezența și următoarele simptome:

  • Somnolență severă;
  • Febra;
  • Convulsii;
  • Comă.

Cauze

Cholerae poate pătrunde în organism prin cavitatea bucală, prin intermediul alimentelor sau a apei contaminate cu deșeuri umane din cauza condițiilor de igienă precară.

Această bacterie poate pătrunde în organim, de asemenea, prin intermediul fructelor de mare crude sau insuficient preparate termic, în special crustaceele, cum ar fi stridiile sau crabii.

Fructele și legumele nespălate înainte de consumare, irigate de surse de apă contaminate, reprezintă o altă sursă obișnuită de infecție.

Diagnostic

Un medic poate suspectă infecția cu V. cholerae dacă un pacient are diaree apoasă, vărsături și deshidratare severă, mai ales dacă a călătorit recent sau dacă a consumat recent crustacee.

O proba de scaun va fi trimisă la laborator pentru testare însă, dacă este suspectată holeră, pacientul trebuie să înceapă tratamentul înainte de venirea rezultatelor.

Tratament

În mod normal, holeră duce la moarte prin intermediul deshidratarii severe, de aceea, cel mai important tratament este rehidratarea pacientului oral sau intravenos. Hidratarea orală se realizează prin consumarea unor cantități mari de apă cu săruri. Cazurile de deshidratare severă necesită înlocuirea hidratarii orale cu cea intravenoasă.

Un adult ce cântărește 70 de kilograme va avea nevoie de cel puțîn 7 litri de fluide intravenoase.

Antibioticele pot scurtă durata bolii, dar specialiștii nu recomandă utilizarea în masă a antibioticelor pentru holeră, din cauza riscului tot mai mare de rezistență bacteriană.

Medicamentele antidiareice nu sunt utilizate deoarece împiedică eliminarea bacteriei din corp. Cu o îngrijire și un tratament adecvat, rată mortalității ar trebui să fie de aproximativ 1%.

Profilaxie

Holeră este adesea răspândită prin alimente și din cauza unei igiene deficitare. Unele măsuri simple pot reduce riscul de contractare a holerei. Când se călătorește în zone în care boală este endemică, este important:

– să se consume numai fructe foarte bine spălate;

– să se evite salatele, peștele crud și legumele nefierte;

– se se asigure că mâncarea este bine preparată termic;

– se se asigure că apă este îmbuteliată sau fiartă înainte de consum;

– călătorii ar trebui să se informeze cu privire la holeră înainte de a vizită o țară în care această boală este răspândită.

Oamenii trebuie să solicite imediat asistență medicală dacă suferă de simptome precum crampe, vărsături și diaree în timp ce se află într-o comunitate în care există boală.

Vaccinul antiholeric

În prezent, există trei vaccinuri antiholera recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Toate trei necesită două doze pentru a oferi protecție completă.

Factori de risc

Persoanele cele mai expuse riscului de a consumă alimente sau apă infectată cu V. cholerae sunt:

  • Persoanele care lucrează în domeniul asistenței medicale și tratează pacienții cu holeră;
  • Cadrele medicale care se află în focarele de holeră;
  • Persoanele care călătoresc în zone endemice și nu respectă regulile de igienă.

Epidemiile cu răspândire largă a holerei se produc adesea din cauza aprovizionării cu apă contaminată cu deșeuri umane și din cauza furnizorilor de alimente pe stradă.

Următoarele persoane sunt, de asemenea, mai expuse unei reacții severe la V. cholerae decât altele:

  • Persoanele cu aclorhidrie, o afecțiune ce elimina acidul clorhidric din stomac;
  • Persoanele cu grupa saguina 0;
  • Persoanele care suferă de afecțiuni cronice;
  • Persoanele fără acces la servicii medicale.

Măsurile eficiente de igienă pot contribui la reducerea riscului de infectare cu V. cholerae. Sistemele de canalizare moderne și tratarea apei au eliminat efectiv holeră în majoritatea țărilor.

Este totuși o problema în țările din Asia, America Latină, Africa, India și Orientul Mijlociu. Țările afectate de război, sărăcie sau catastrofe naturale prezintă cel mai mare risc pentru apariția unei epidemii de holeră din cauza faptului că aceste condiții tind să forțeze oamenii să locuiască în zone aglomerate, fără o igienă adecvată.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Klaus Iohannis: DEMISIONEZ din funcția de președinte al României. Dumnezeu să binecuvânteze România

Publicat

Publicitate

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat astăzi, 10 februarie 2025, demisia din funcție, în contextul în care Parlamentul urma să dezbată mâine cererea de suspendare înaintată de Opoziție. Într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, Iohannis a afirmat că procedura de suspendare este un demers nefondat și păgubos, subliniind că nu a încălcat niciodată Constituția. El a avertizat că un astfel de demers ar fi avut efecte negative atât pe plan intern, cât și extern, divizând societatea și bulversând întreaga țară.

În urma demisiei, conform Constituției României, interimatul funcției prezidențiale va fi asigurat de președintele Senatului, Ilie Bolojan. Acesta va prelua atribuțiile de șef al statului până la organizarea unor noi alegeri prezidențiale.

Klaus Iohannis a fost ales pentru prima dată în funcția de președinte al României în 2014 și reales în 2019. Demisia sa marchează o premieră în istoria post-decembristă a României, fiind primul președinte care renunță la mandat înainte de termen.

Reacțiile din partea clasei politice și a societății civile sunt așteptate în orele următoare, pe măsură ce țara se pregătește pentru tranziția către un nou leadership.

 

Klaus Iohannis a demisionat! Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă, în ziua în care a decis să-i decoreze pe magistrații CCR care au anulat alegerile prezidențiale, scrie realitatea.net

Publicitate

Klaus Iohannis a demisionat! Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă, în ziua în care a decis să-i decoreze pe magistrații CCR care au anulat alegerile prezidențiale.

Citeste mai mult

Economie

O nouă ediție a titlurilor de stat Tezaur a început luni, 10 februarie. Dobânzi neimpozabile de până la 7,95%

Publicat

Publicitate

Românii pot investi, începând de luni, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu dobânzi anuale de 6,95%, 7,65% și, respectiv, 7,95%, a transmis într-un comunicat Ministerul Finanțelor, informează alba24.ro.

„Prima ediție Tezaur din 2025, desfășurată în perioada 13 ianuarie – 7 februarie, a marcat un record istoric, cu 5 miliarde de lei investite de către români, ceea ce confirmă interesul crescut și încrederea în economisirea prin intermediul titlurilor de stat, ca alternativă sigură și avantajoasă”, se menționează în comunicat.

Titlurile de stat pot fi cumpărate în intervalul 10 februarie – 6 martie 2025 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului.

 

Unde și cum pot fi cumpărate titlurile de stat

  • Între 10 februarie 2025 – 6 martie 2025 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online;
  • Între 10 februarie 2025 – 7 martie 2025 de la sediul unităților Trezoreriei Statului;
  • Între 10 februarie 2025 – 6 martie 2025 în mediul urban și 10 februarie 2025 – 5 martie 2025 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Ghid pentru cei care vor să economisească prin intermediul Tezaur.

Avantajele investiției în Programul Tezaur

Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile. Dobânda este anuală și se plătește la datele de plată prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Publicitate

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Tezaur și Fidelis, alternative pentru economisire și investiții

Potrivit reprezentanților Ministerului Finanțelor, între 7 și 14 februarie, este în derulare și prima ediție a Programului Fidelis din 2025, desfășurată de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, Rock FM, cu dobânzi atractive și beneficii suplimentare pentru donatorii de sânge.

În plus, Fidelis are, începând din acest an, emisiuni lunare și noi parteneri.

„Indiferent de alegere – Tezaur sau Fidelis – investițiile în titlurile de stat oferă garanția unor dobânzi competitive, venituri neimpozabile și o metodă sigură de valorificare a economiilor”, se mai precizează în comunicat.

Citeste mai mult

Educație

Ministrul Educației, despre analfabetismul funcțional: De ce este o problemă de securitate națională

Publicat

Publicitate

Ministrul Educației, Daniel David, a explicat de ce analfabetismul funcțional este o problemă de securitate națională. Acesta precizează că un mare procent din populație nu știe cum să folosească cunoștințele acumulate, scrie alba24.ro.

„Un procent mare dintre noi știe lucruri, dar nu știe cum să le folosească, în această lume competitivă.

„Când vorbești de analfabetism funcțional înseamnă că ești alfabetizat, în ghilimele, adică nu mă refer doar la faptul că știi să scrii și să citești, ai și elementele de bază de matematică, artimetică, de geometrie, dar utilizarea lor fie în domeniul respectiv, adică să rezolvi probleme de matematică, fie în viața de zi cu zi, (…) această funcționare este afectată”, a spus Daniel David, duminică, la Digi24, potrivit Mediafax.

El a explicat de ce acest lucru este o problemă de securitate națională.

„Dacă noi suntem în situația în care un procent foarte mare dintre noi știe lucruri, dar nu știe cum să le folosească, nu știe cum să le aplice în viață, nu știe cum să le aplice în domeniile de specialitate, într-o lume competitivă, modernă în care trăim, devine o pronbbl de securitate națională.

N-am spus-o prima dată, doar că acum din poziția de ministru al Educației poate reușim să conștientizăm mai bine acest lucru și atunci unele măsuri pe care le luăm trebuie să vină să corecteze, dar nu peste un an, doi tre, ar fi trebuit corectate de mult”, a mai spus ministrul Educației.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Ziua Națională a Lecturii / Zilele Lecturii, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești ‒ Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, propune, pentru ediția din 2025 a Zilei Naționale a Lecturii, o gamă extinsă de activități ‒ Zilele Lecturiipentru cât mai mulți participanți, instituții partenere și public vizitator.

Începând cu 12 februarie 2025, în incinta Bibliotecii Naționale de Poezie Mihai Eminescu va putea fi văzută expoziția temporară Cartea și ipostazele ei (sec.XIX – sec. XX), care va cuprinde volume rare din Donația Mihai și Gheorghe Ursachi ‒ ediții în mai multe limbi ale textelor sacre, ediții germane de epocă ale scrierilor lui Goethe, Schiller, Schelling ‒ și edițiile Maiorescu ale operei eminesciene. Vernisajul va avea loc la ora 10:00.

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 10 Botoșani și ai Școlii Gimnaziale nr. 12 Botoșani, vor fi implicați, pe data de 12 februarie, în proiectul derulat în Amfiteatrul Laurențiu Ulici„Bucuria lecturii”/„Muzică, mișcare, culoare și comunicare”.

Pe 13 februarie 2025, ora 13:00, la Biblioteca Municipală „Păstorel Teodoreanu” Dorohoi, cititorii sunt invitați să participe la lansarea volumului Congresul propriilor conștiințe rotitoare în prezența autorului, scriitorul Stelorian Moroșanu. În preambul, vor fi prezentate, în cadrul semnalului editorial, volumele apărute în anul 2024 în Colecția Ipotești.

Pe 14 februarie, începând cu ora 10:00, în Amfiteatrul Laurențiu Ulici, va avea loc  videoconferința Ziua Națională a Lecturii: Traiectorie 2025 ‒ proiect derulat pe 14 februarie în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani. Mesaje de salut vor fi adresate din partea Parlamentului Republicii Moldova ‒ Liliana Nicolăiescu-Onofrei, Angela Munteanu-Pojoga, Marcela Nistor, a Ministerului Culturii – Sergiu Prodan, ministru, și a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova – Elena Pintilei, director general. Eminescu… prin ochii experților literari, Trei proiecte și toată țara, Dezvoltarea competențelor de lectură, în contextual obiectivelor PNLC 2025 și Hotărârii Parlamentului de a declara anul 2025 – „Anul Mihai Eminescu”, Programul Național Lectura Central: obiective și priorități 2025 sunt panelurile în cadru cărora vor fi organizate dezbaterile moderate de Lucia Țurcanu (cercetător științific, Memorialul Ipotești), Elena Pintilei (director, Biblioteca Națională a Republicii Moldova), Maria Șleahtițchi (director, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”), Ludmila Corghenci (șefa Centrului de Formare Profesională Continuă în Biblioteconomie și Știința Informării în cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova) și Vera Osoianu (director adjunct, Biblioteca Națională a Republicii Moldova).

Activitățile derulate în parteneriat cu unitățile școlare botoșănene vor continua la Memorialul Ipotești pe 14 februarie, ora 12:00 (Sala Castel) cu Atelierul „Semne de carte” ‒ la care participă elevi ai Școlii Gimnaziale „Elena Rareș”, și pe 15 februarie, în intervalul 9:00-12:00 cu o serie de trei ateliere: Cartea născută din imagini – „Când desenele prind glas” și „Puzzle literar: Expoziția textelor renăscute” ‒ în parteneriat cu Centrul Județean de Excelență Botoșani, și Atelierul de lectură regizată: Momente și schițe ‒ în parteneriat cu Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ipotești.

Publicitate

În cadrul extins al Zilelor Lecturii, Ipotești, 12-15 februarie 2025, vizitatorii Memorialului Ipotești au prilejul să revadă expozițiile vernisate la Zilele Eminescu, ianuarie 2025: în Sala Horia Bernea Alex Bodea și Ciprian Mureșan. Ilustrat, tipărit, copiat, învățat o expoziție propusă de galeriile Plan B (Cluj-Berlin) și Lutnița (Chișinău), îngrijită de Mihai Pop la Memorialul Ipotești, iar în holul Corpului administrativ –expoziția designerilor grafici ilustratori de poezie Poster X Poem.

 

Comunicat de presă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending