Connect with us
Publicitate

Eveniment

Lângă noi: Alertă de HOLERĂ la Suceava. Oamenii sunt sfătuiți să bea apă din surse sigure. Ce este și cum se transmite

Publicat

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis o atenționare pentru populație și toate unitățile medicale din județ, după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera.

Holeră reprezintă o boală infecțioasa epidemică acută și  se caracterizează prin diaree apoasă, pierdere extremă de lichide și electroliți și deshidratare severă. Această boală poate fi fatală. Este cauzată de bacteria Vibrio cholerae (V. cholerae). În ciuda faptului că este ușor de tratat, holeră se estimează că afectează între trei și cinci milioane de persoane în fiecare an și provoacă peste 100.000 de decese la nivel mondial.

DSP Suceava a sporit atenția la triajul epidemiologic în taberele de refugiați, verifică riguros respectarea regulilor igienico-sanitare din aceste tabere și a atenționat rețeaua medicală din teritoriu să anunțe imediat DSP despre orice caz de suspiciune.

În astfel de cazuri se vor recolta probe biologice de la cazurile suspecte, pentru investigații de laborator, scrie monitorulsv.ro.

Pentru populație, DSP recomandă consumarea apei de băut numai din surse controlate (autorizate), respectarea riguroasă a regulilor de igienă privind spălarea mâinilor, precum și a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate.

Se recomandă evitarea scăldatului în bălți/lacuri a căror apa este necontrolată.

Vibrionul de holeră a fost depistat în probe de apă pe plaja de la Vadul lui Vodă, de pe malul Nistrului. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției Sănătate de la Chișinău, Boris Gîlca.

Și la Botoșani autoritățile sunt în alertă.

Despre holeră se știe în primul rând că din cauza deshidratării severe, ratele de mortalitate sunt ridicate atunci când nu este tratată, in special la copii si sugari. Moartea poate surveni la adulții infectați în cateva ore. Cei care se vindeca dezvolta o imunitate pe termen lung impotriva bacteriei Vibrio cholerae.

Holera, in prezent, este rara deoarece exista sisteme sanitare bine dezvoltate si conditii de viata. Cu toate acestea, se recomanda celor care calatoresc in Asia, Africa si in anumite parti ale Americii Latine se se protejeze impotriva holerei, avand in prealabil facute vaccinarile adecvate si sa consume numai apa fiarta sau din sticle sigilate, respectand regulile de igiena.

Semne și simptome

Numai 1 din 20 de infecții cu holeră este severă, iar un procent ridicat de persoane infectate nu prezintă simptome. Simptomele vor apărea după 12 ore, până la 5 zile de la expunere, iar acestea pot varia de la o simptomatologie ușoară la una severă.

Simptomele holerei includ:

  • Volum mare de scaune diareice numite și „scaune de apă de orez”, deoarece semăna cu apă care a fost folosită pentru a spală orezul;
  • Vărsături;
  • Crampe musculare.

O persoană cu holeră poate pierde rapid fluide, până la 20 de litri pe zi, astfel încât poate să apară o deshidratare severă.

Semnele deshidratarii:

– pliu leneș cutanat;

– ochi înfundați în orbită;

– gură uscată;

– scăderea secretiei sudoripare;

– tahicardie;

– hipotensiune;

– vertij;

– pierdere rapidă în greutate;

– șoc.

Șocul poate duce la prăbușirea sistemului circulator. Este o afecțiune ce pune viață pacientului în pericol și reprezintă o urgență medicală. Copiii au, de obicei, aceleași simptome că adulții. De asemenea, copiii pot prezența și următoarele simptome:

  • Somnolență severă;
  • Febra;
  • Convulsii;
  • Comă.

Cauze

Cholerae poate pătrunde în organism prin cavitatea bucală, prin intermediul alimentelor sau a apei contaminate cu deșeuri umane din cauza condițiilor de igienă precară.

Această bacterie poate pătrunde în organim, de asemenea, prin intermediul fructelor de mare crude sau insuficient preparate termic, în special crustaceele, cum ar fi stridiile sau crabii.

Fructele și legumele nespălate înainte de consumare, irigate de surse de apă contaminate, reprezintă o altă sursă obișnuită de infecție.

Diagnostic

Un medic poate suspectă infecția cu V. cholerae dacă un pacient are diaree apoasă, vărsături și deshidratare severă, mai ales dacă a călătorit recent sau dacă a consumat recent crustacee.

O proba de scaun va fi trimisă la laborator pentru testare însă, dacă este suspectată holeră, pacientul trebuie să înceapă tratamentul înainte de venirea rezultatelor.

Tratament

În mod normal, holeră duce la moarte prin intermediul deshidratarii severe, de aceea, cel mai important tratament este rehidratarea pacientului oral sau intravenos. Hidratarea orală se realizează prin consumarea unor cantități mari de apă cu săruri. Cazurile de deshidratare severă necesită înlocuirea hidratarii orale cu cea intravenoasă.

Un adult ce cântărește 70 de kilograme va avea nevoie de cel puțîn 7 litri de fluide intravenoase.

Antibioticele pot scurtă durata bolii, dar specialiștii nu recomandă utilizarea în masă a antibioticelor pentru holeră, din cauza riscului tot mai mare de rezistență bacteriană.

Medicamentele antidiareice nu sunt utilizate deoarece împiedică eliminarea bacteriei din corp. Cu o îngrijire și un tratament adecvat, rată mortalității ar trebui să fie de aproximativ 1%.

Profilaxie

Holeră este adesea răspândită prin alimente și din cauza unei igiene deficitare. Unele măsuri simple pot reduce riscul de contractare a holerei. Când se călătorește în zone în care boală este endemică, este important:

– să se consume numai fructe foarte bine spălate;

– să se evite salatele, peștele crud și legumele nefierte;

– se se asigure că mâncarea este bine preparată termic;

– se se asigure că apă este îmbuteliată sau fiartă înainte de consum;

– călătorii ar trebui să se informeze cu privire la holeră înainte de a vizită o țară în care această boală este răspândită.

Oamenii trebuie să solicite imediat asistență medicală dacă suferă de simptome precum crampe, vărsături și diaree în timp ce se află într-o comunitate în care există boală.

Vaccinul antiholeric

În prezent, există trei vaccinuri antiholera recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Toate trei necesită două doze pentru a oferi protecție completă.

Factori de risc

Persoanele cele mai expuse riscului de a consumă alimente sau apă infectată cu V. cholerae sunt:

  • Persoanele care lucrează în domeniul asistenței medicale și tratează pacienții cu holeră;
  • Cadrele medicale care se află în focarele de holeră;
  • Persoanele care călătoresc în zone endemice și nu respectă regulile de igienă.

Epidemiile cu răspândire largă a holerei se produc adesea din cauza aprovizionării cu apă contaminată cu deșeuri umane și din cauza furnizorilor de alimente pe stradă.

Următoarele persoane sunt, de asemenea, mai expuse unei reacții severe la V. cholerae decât altele:

  • Persoanele cu aclorhidrie, o afecțiune ce elimina acidul clorhidric din stomac;
  • Persoanele cu grupa saguina 0;
  • Persoanele care suferă de afecțiuni cronice;
  • Persoanele fără acces la servicii medicale.

Măsurile eficiente de igienă pot contribui la reducerea riscului de infectare cu V. cholerae. Sistemele de canalizare moderne și tratarea apei au eliminat efectiv holeră în majoritatea țărilor.

Este totuși o problema în țările din Asia, America Latină, Africa, India și Orientul Mijlociu. Țările afectate de război, sărăcie sau catastrofe naturale prezintă cel mai mare risc pentru apariția unei epidemii de holeră din cauza faptului că aceste condiții tind să forțeze oamenii să locuiască în zone aglomerate, fără o igienă adecvată.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Incendiile de vegetație din Havârna au băgat localnicii în sperieți. „Suntem aici în frică și panică, trăim clipe de groază, suntem disperați”

Publicat

Locuitorii comunei Havârna asistă neputincioși de două zile la flăcări cât casa pe câmpurile din apropierea gospodăriilor și își strigă îngrijorarea pe rețelele de socializare. Oamenii cer ajutor în găsirea celor care se fac vinovați, pentru că sunt convinși că la mijloc este o mână criminală.

În ultimele două zile, aproape 20 de hectare de vegetație uscată și stufăriș s-au făcut scrum și numai intervenția pompierilor din Darabani și a voluntarilor din comuna Havârna au limitat proporțiile unor incendii pornite să mistuie totul în cale.

„Ferească Dumnezeu suntem aici în frica și panica trăim clipe de groaza suntem disperații pe viețile noastre ,sunt oameni bătrâni bolnavi în case care nu se pot deplasa la pat ,copii mici eu am 2 copii mici unu de 6 ani și unu nou născut unde plec cu copii în brate din calea focului, Rugam autoritățile și cei de la Primăria Havarna sa ia masuri urgente nu e de gluma cu viețile oamenilor vrem și noi explicații sa ne zică ce mana criminala da foc ,Vrem siguranță dar se pare ca nimănui nu hi pasa de noi suntem a nimănui, vrem sa știm cine deține iazul ala sa răspundă dacă face asa ceva și sperie lumea Va mulțumim de Înțelegere și vrem siguranță”, este unul dintre strigătele după ajutor pe o rețea de socializare.

„Cum este posibil să ardă stuful pe iaz a doua noapte săptămâna asta și nimeni să nu facă nimic? Atât de nepăsători pot fi cei responsabili cu găsirea persoanei care face treaba asta? Sau e important ca persoana să fie acoperită? E Postul Paștelui, oameni buni… Să vă dea Dumnezeu după suflet. Iar cei care închideți ochii la așa ceva, să vă ferească Dumnezeu să fiți în postura în care focul e la câțiva metri de voi. Rușine! Rușine tuturor cărora nu le pasă de viețile oamenilor din sat!!!”,  a spus o localnică care se uita din curtea locuinței  flăcări aflate  la câțiva metri.

„Lumea are nevoie de certitudinea ca nu vor lua foc in casa. Am ajuns in 2024 sa mergem la somn cu frica asta? Presupun ca oamenii au fost buni doar cand v-au ales pe post de primar. După aceea…Dumnezeu cu mila…”, este o altă opinie extrasă din zecile care au împânzit rețeaua de socializare.

Pompierii fac apel după apel: „STOP VEGETAȚIEI USCATE”, însă la Havârna încă nu a ajuns mesajul lor și oamenilor le este frică să adoarmă și sunt deciși să aleagă reprezentanți care să stea de pază în zona iazului din comună care a ars de două ori în două zile două zile.

„La Havîrna a intervenit un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciul Voluntar din comună pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată și stufăriș pe o suprafață de aproximativ 10 hectare. Incendiul a fost lichidat după mai bine de două ore. Cauza probabilă a fost utilizarea focului în spații deschise.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”, este comunicatul transmis de pompieri.

Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Am încercat să obținem un punct de vedere al primăriței comunei Havârna, Rodica Baltă, însă apelurile au rămas cără răspuns.

Citeste mai mult

Eveniment

Prețuri mai mari la biletele de tren, de la 1 aprilie

Publicat

Se scumpesc biletele de tren de la 1 aprilie. Este o decizie internă a CFR Călători care stabilește prețuri mai mari pentru locurile din vagoanele de dormit, pe timp de noapte.

Astfel, noul preț va fi de 225 de lei pentru suplimentul de cabină single, cu 15 lei mai mult decât acum.

Un loc în cabinele de doua paturi va costa 120 de lei, iar un loc în cabina de trei paturi va fi 100 de lei. CFR Călători dispune însă de cabine cu trei paturi doar pe trenurile internaționale.

La vagoanele cușetă, suplimentele vor fi de 78 de lei pentru patul în cabină cu patru locuri şi de 58 de lei pentru un pat în cabina de şase locuri.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 24 de ani din Știubieni, la volanul unei mașini cu numere false

Publicat

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr de 24 de ani,  din comuna Știubieni.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că numerele de înmatriculare ale autoturismului sunt false și aparțin  altui autovehicul.

 

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de punere în circulație a unui autovehicul cu numere false.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr din Vârfu Câmpului s-a dat cu mașina peste cap la Cândești

Publicat

Miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier în timp ce se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că un tânăr, de 26 de ani, din comuna Vârfu Câmpului, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe D.N. 29 C, dinspre localitatea Cândești spre localitatea Lunca, a pierdut controlul asupra direcției de mers, împrejurare în care s-a răsturnat în afara părții carosabile.

 

În urma impactului au rezultat doar pagube materiale.

 

Fiind testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending