Connect with us
Publicitate

Eveniment

La mulți ani părintelui Dumitru Butnariuc, duhovnicul creștinilor din cartierul Rotunda

Publicat

Publicitate

Părintele Dumitru Butnariuc, unul dintre cei mai îndrăgiți preoți din municipiul Botoșani, își aniversează astăzi ziua de naștere. Este binecunoscut botoșănenilor ca păstor de suflete în Cartierul Rotunda din municipiul-reședință de județ, fiind înainte de toate un fin cunoscător al firii umane, reușind de multe ori să aducă lumină în suflete întunecate și nădejde în inimi greu încercate. Este de asemenea și un păstrător al tradițiilor strămoșești, un promotor al patriotismului.

Ca paroh al Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare” din municipiul Botoșani a reușit să consolideze o comunitate devotată, cu spirit creștin, la slujbele oficiate de  părinte Dumitru lăcașul de cult  fiind, de fiecare dată, plin până la refuz. Sfintele Liturghii sunt înălțătoare, la aceasta contribuind și vocile copiilor care dau răspunsurile la strană, ordinea și liniștea din biserică, dar și evlavia profundă a credincioșilor.

Biserica „Sfântul Antonie cel Mare”, o bijuterie a municipiului, care se ițește semeață dintre blocurile din cartierul Rotunda, a fost ridicată cu sacrificii mari, în cei 12 ani de lucrări evidențiindu-se ajutorul sfântului ocrotitor, ajungând să semene acum cu un colțișor de Rai.

Publicitate

 

Părintele Dumitru Butnariuc s-a născut pe 9octombrie 1971, în localitatea Prăjeni din județul Botoșani, ca fiu al lui Vasile și Ileana Butnariuc, fiind al patrulea copil din cei șase (doi băieți și patru fete).

A absolvit opt clase la școala generală din  Trușești, jud. Botoșani, după care a urmat cursurile liceale la actualul Colegiu Național ,,A.T.Laurian’’ din Botoșani, profil matematică-fizică pe care l-a absolvit în anul 1990.

Publicitate

În toamna aceluiași an s-a încadrat ca educator-suplinitor la Centrul de plasament ,,Sf. Nicolae’’ din Trușești, unde a funcționat până în anul 1993, cu întrerupere între oct.1991-oct.1992, timp în care a făcut stagiul militar.

În perioada 1993-1996 a urmat cursurile școlii postliceale de cântăreți bisericești-învățători din cadrul Seminarului Teologic Liceal ,,Sf.M.Mc.Gheorghe’’ din Botoșani.

Între 1996-2000 a urmat cursurile Facultății de Teologie ortodoxă ,,Dumitru Stăniloaie’’ din Iași, specializarea teologie pastorală susținând lucrarea de licență la catedra de drept bisericesc.

Publicitate

La 5 august 1999 a fost hirotonit diacon pe seama Capelei Facultății de Teologie din Iași de către I.P.S. Daniel.

La 22 aprilie 2000, în Catedrala Mitropolitană din Iași a fost hirotonit în treapta de preot de către I.P.S. Daniel pentru parohia ,,Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul’’, Negreni, Comuna Ştiubieni, protopopiatul Săveni.

La 1 octombrie 2001 a fost numit, prin transfer, preot paroh la parohia ,,Sf. Antonie cel Mare’’ din municipiul Botoșani, protopopiatul Botoșani.

Publicitate

Părintele Dumitru este căsătorit cu prezbitera Laura care este cadru medical din anul 1998, fiind sprijinul său în momentele cele mai dificile, femeia care a știut să ridice omul din spatele reverendei. Împreună au trei copii, cu nume de  sfinți, pregătiți pentru a deveni OAMENI adevărați : Iustin (n.1999), Antonie (n.2005) și Maria-Anastasia (n.2008).

IUSTIN BUTNARIUC este student al Facultății de Medicină Generală din Iași. Printre altele, este pasionat de literatură și scrie în limba română eseuri, recenzii, proză, dar mai ales poezie. A fost premiat la diferite concursuri literare naționale și a publicat texte în reviste precum Poesis International, Timpul, pe platformele online Omiedesemne, Poetic Stand, Literomania, Hyperion, Liternet, Junimea XXI. A avut lecturi publice în cadrul Institutului Blecher (martie, 2022) și cu ocazia Maratonului Librarium de Ziua Internațională a Poeziei (martie, 2023). Nu a debutat încă în volum, dar plănuiește să facă acest lucru cât de curând.

La mulți ani, părinte Dumitru Butnariuc, vă urează și colectivul redacției Botoșani24.ro. Ziua de astăzi să vă fie plină de recunoștință și lumină față de darul vieții pe care l-ați primit de la Dăruitorul Ceresc.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

3 Mai: Ziua soțiilor de militari

Publicat

Publicitate

Nu e uşor să fii soţie de pompier! Deloc! E mai greu decât să fii chiar pompier! Pentru că soţiile noastre poartă în suflet toată responsabilitatea familiei. Ele ne poartă de grijă atunci când plecăm, ele se frământă toată noaptea, până ne întoarcem sănătoşi, ele încurajează copiii şi îndepărtează grijile din jurul lor, când suntem în misiune, a dezvăluit maiorul Găleată de la ISU BUCOVINA.

Dar cele mai grele momente pentru soţiile de pompier sunt acelea în care vin să-şi comemoreze soţii căzuţi la datorie sau pe cei care au pierdut bătălia cu boli necruţătoare, unele survenite la vârste la care nici la pensie nu apuci să te gândeşti…

Nu! Nu e uşor să fii soţie de pompier! Şi dacă pentru pompieri sunt atât de multe statui ridicate, sunt sigur că şi soţiile noastre merită adevărate monumente închinate lor, pentru viaţa pe care şi-o asumă alături de noi…

Publicitate

* * *

Ziua soțiilor de militari a fost decisă, la nivel internațional, în anul 1984.

La mulți ani cu sănătate jumătăților noastre, care ne-au fost alături si fără de care nu am fi putut suporta privațiunile serviciului militar!

Publicitate

La mulți ani tuturor soțiilor de militari !

Citeste mai mult

Eveniment

MAE condamnă ferm actele de violenţă împotriva jurnaliştilor. Mesajul tranșant transmis de Ziua Libertății Presei

Publicat

Publicitate

MAE condamnă “ferm” toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.

În context, MAE reiterează importanţa libertăţii şi pluralismului media, părţi componente ale libertăţii de exprimare şi liberului acces la informaţie, elemente esenţiale pentru o democraţie consolidată, rezilientă şi pentru un stat de drept funcţional.

“Prin tema din acest an aleasă la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite/UNESCO, A press for the Planet: Journalism in the face of the environmental crisis, comunitatea internaţională subliniază importanţa pe care jurnalismul şi libertatea de expresie îl au în contextul crizei mondiale a protecţiei mediului, activitatea jurnaliştilor fiind esenţială în diseminarea informaţiilor privind chestiuni de actualitate în acest domeniu, precum schimbările climatice, poluarea şi, mai ales, educaţia pentru mediu a tinerei generaţii”, se precizează într-un comunicat transmis, vineri, de reprezentanții instituției conduse de Luminița Odobescu.

Publicitate

MAE îşi exprimă susţinerea pentru jurnalismul independent, siguranţa şi protecţia jurnaliştilor şi a lucrătorilor media şi reafirmă importanţa acţiunilor decisive care asigură funcţionarea mass-media într-un mediu politic, economic şi juridic viabil.

Citeste mai mult

Eveniment

Jandarmii botoșăneni au promovat cariera militară în Parcul Cholet din Dorohoi. Școlile de subofițeri au scos 700 de locuri

Publicat

Publicitate
După ce jandarmii botoșăneni au promovat cariera militară în Jandarmeria Română pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, în fața Muzeului de Istorie, vineri, oamenii legii s-au aflat în Parcul Cholet din municipiul Dorohoi. Asta pentru oferi informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de admitere aprilie – iulie 2024 au pus la dispoziția candidaților nu mai puțin de 700 de locuri.
„Dacă ai vârsta de maxim 27 de ani, diplomă de bacalaureat și ești într-o formă fizică bună, atunci ai ocazia să te înscrii pentru examenul de admitere până pe data de 14 mai inclusiv.
Unul din cele 700 de locuri poate fi al tău, dacă dorești să lucrezi într-o echipă profesionistă”, dau asigurări jandarmii botoșăneni.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape 300 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare, în 2023

Publicat

Publicitate

Un număr de 295 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare, în 2023, cu 89 mai puţini faţă de anul anterior, conform datelor publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Dintre aceştia, 223 de copii au fost părăsiţi în maternităţi, 66 în secţiile de pediatrie, iar şase au fost lăsaţi în altă secţie de spital.

Pe de altă parte, anul trecut au fost externaţi 285 de copii părăsiţi în unităţi sanitare. Dintre aceştia, 58 s-au reîntors la familiile lor, unul a ajuns la familie extinsă, 20 au fost plasaţi la familii/persoane şi 192 la asistenţi maternali.

Publicitate

Totodată, un copil a fost trimis la un serviciu de tip rezidenţial, cinci au fost plasaţi în centre de primire în regim de urgenţă, iar opt copii se regăsesc în alte situaţii, conform datelor ANPDCA. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending