Connect with us

Eveniment

La mulți ani părintelui Dumitru Butnariuc, duhovnicul creștinilor din cartierul Rotunda

Publicat

Publicitate

Părintele Dumitru Butnariuc, unul dintre cei mai îndrăgiți preoți din municipiul Botoșani, își aniversează astăzi ziua de naștere. Este binecunoscut botoșănenilor ca păstor de suflete în Cartierul Rotunda din municipiul-reședință de județ, fiind înainte de toate un fin cunoscător al firii umane, reușind de multe ori să aducă lumină în suflete întunecate și nădejde în inimi greu încercate. Este de asemenea și un păstrător al tradițiilor strămoșești, un promotor al patriotismului.

Ca paroh al Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare” din municipiul Botoșani a reușit să consolideze o comunitate devotată, cu spirit creștin, la slujbele oficiate de  părinte Dumitru lăcașul de cult  fiind, de fiecare dată, plin până la refuz. Sfintele Liturghii sunt înălțătoare, la aceasta contribuind și vocile copiilor care dau răspunsurile la strană, ordinea și liniștea din biserică, dar și evlavia profundă a credincioșilor.

Biserica „Sfântul Antonie cel Mare”, o bijuterie a municipiului, care se ițește semeață dintre blocurile din cartierul Rotunda, a fost ridicată cu sacrificii mari, în cei 12 ani de lucrări evidențiindu-se ajutorul sfântului ocrotitor, ajungând să semene acum cu un colțișor de Rai.

 

Părintele Dumitru Butnariuc s-a născut pe 9octombrie 1971, în localitatea Prăjeni din județul Botoșani, ca fiu al lui Vasile și Ileana Butnariuc, fiind al patrulea copil din cei șase (doi băieți și patru fete).

A absolvit opt clase la școala generală din  Trușești, jud. Botoșani, după care a urmat cursurile liceale la actualul Colegiu Național ,,A.T.Laurian’’ din Botoșani, profil matematică-fizică pe care l-a absolvit în anul 1990.

Publicitate

În toamna aceluiași an s-a încadrat ca educator-suplinitor la Centrul de plasament ,,Sf. Nicolae’’ din Trușești, unde a funcționat până în anul 1993, cu întrerupere între oct.1991-oct.1992, timp în care a făcut stagiul militar.

În perioada 1993-1996 a urmat cursurile școlii postliceale de cântăreți bisericești-învățători din cadrul Seminarului Teologic Liceal ,,Sf.M.Mc.Gheorghe’’ din Botoșani.

Între 1996-2000 a urmat cursurile Facultății de Teologie ortodoxă ,,Dumitru Stăniloaie’’ din Iași, specializarea teologie pastorală susținând lucrarea de licență la catedra de drept bisericesc.

La 5 august 1999 a fost hirotonit diacon pe seama Capelei Facultății de Teologie din Iași de către I.P.S. Daniel.

La 22 aprilie 2000, în Catedrala Mitropolitană din Iași a fost hirotonit în treapta de preot de către I.P.S. Daniel pentru parohia ,,Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul’’, Negreni, Comuna Ştiubieni, protopopiatul Săveni.

La 1 octombrie 2001 a fost numit, prin transfer, preot paroh la parohia ,,Sf. Antonie cel Mare’’ din municipiul Botoșani, protopopiatul Botoșani.

Părintele Dumitru este căsătorit cu prezbitera Laura care este cadru medical din anul 1998, fiind sprijinul său în momentele cele mai dificile, femeia care a știut să ridice omul din spatele reverendei. Împreună au trei copii, cu nume de  sfinți, pregătiți pentru a deveni OAMENI adevărați : Iustin (n.1999), Antonie (n.2005) și Maria-Anastasia (n.2008).

IUSTIN BUTNARIUC este student al Facultății de Medicină Generală din Iași. Printre altele, este pasionat de literatură și scrie în limba română eseuri, recenzii, proză, dar mai ales poezie. A fost premiat la diferite concursuri literare naționale și a publicat texte în reviste precum Poesis International, Timpul, pe platformele online Omiedesemne, Poetic Stand, Literomania, Hyperion, Liternet, Junimea XXI. A avut lecturi publice în cadrul Institutului Blecher (martie, 2022) și cu ocazia Maratonului Librarium de Ziua Internațională a Poeziei (martie, 2023). Nu a debutat încă în volum, dar plănuiește să facă acest lucru cât de curând.

La mulți ani, părinte Dumitru Butnariuc, vă urează și colectivul redacției Botoșani24.ro. Ziua de astăzi să vă fie plină de recunoștință și lumină față de darul vieții pe care l-ați primit de la Dăruitorul Ceresc.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Acțiune a polițișilor pentru prevenirea accidentelor rutiere. 22 de șoferi depistați cu viteză peste limită

Publicat

Publicitate

Luni, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță rutieră pe drumurile din județ.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 09:00-12:00, pe sectoarele de drum D.N. 29A – în interiorul localității Vârfu Câmpului și pe D.E.58 (D.N. 28B) – pe raza localităților Copălău și Flămânzi, locuri în care au fost înregistrate accidente grave, fiind vizați conducătorii auto care încalcă limita legală de viteză.

 

În cadrul activităților desfășurate, au fost controlate peste 40 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 35 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 40.000 de lei.  22 dintre sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

 

Publicitate

Totodată, au fost reținute opt permise de conducere, în vederea suspendării exercitării acestui drept.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” nr. 8 , Dorohoi au aflat de la polițiști cum să se păzească de accidente

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au desfășurat activități de prevenire cu elevii Școlii Gimnaziale ”Mihail Kogălniceanu” nr. 8 , Dorohoi.

 

Polițiștii au oferit elevilor  sfaturi cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte atunci când sunt pe stradă, precum şi cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia atunci când siguranţa le este pusă în primejdie .

 

Accentul a fost pus pe siguranţa rutieră, fiindu-le prezentate principalele reguli de comportament în trafic. Polițiștii au discutat  despre traversarea în siguranță, care sunt regulile de circulație atunci când sunt pe biciclete/trotinete , unde este locul lor în automobil, precum și alte noțiuni de educație rutieră necesare fiecărei categorii de vârstă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Frumușica, reținut pentru furt de materiale de construcții        

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore,     pe numele unui tânăr, de 26 de ani, din comuna Frumușica, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în perioada 10-13 ianuarie a.c., ar fi sustras din incinta unei societăți comerciale, materiale de construcții, constând în material lemnos și fier fasonat, în valoare de aproximativ 3.000 de lei.

 

Polițiștii au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, la locuința acestuia, prilej cu care au fost identificate bunuri care prezintă înteres în cauză, totodată, fiind recuperat parțial prejudiciul și restituit persoanei vătămate.

 

Publicitate

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

FOTO: arhivă

Citeste mai mult

Eveniment

Cum poți scăpa de amenda radar și cum funcționează noile radare fixe instalate pe drumuri în cadrul sistemului e-SIGUR

Publicat

Publicitate

Cum poți scăpa de amenda radar: Sistemul de monitorizare a traficului rutier e-SIGUR, înființat prin lege încă din 2022, a fost inaugurat în ianuarie 2025, scrie alba24.roPoliția Română a activat sistemul e-SIGUR, iar primele radare fixe au fost deja instalate pe drumuri, potrivit unei postări de pe pagina oficială de facebook a Poliției Române.

Acestea sunt primele radare fixe pentru măsurarea vitezei implementate în România, ca parte a sistemului e-SIGUR.

Șoferii care depășesc limita de viteză pe autostrăzile A1 și A2, precum și pe drumul național DN2 din județul Vrancea, vor primi amenzile direct acasă.

„Camerele mobile (cunoscute sub numele de pistoale radar), amplasate pe marginea drumului, înregistrează activitatea din trafic în zona supravegheată. Înregistrările sunt trimise și analizate de polițiști” au precizat polițiștii.

Cum poți scăpa de amenda radar

Verifică legalitatea procesului verbal

Publicitate

Analizează procesul-verbal primit. Poți contesta amenda dacă:

  • Datele sunt incorecte: Verifică dacă informațiile despre mașină, locație sau viteză sunt corecte.
  • Semnătura lipsește: Dacă procesul-verbal nu este semnat de agentul constatator, acesta poate fi considerat invalid.
  • Termenele nu au fost respectate: Procesul-verbal trebuie să fie emis și comunicat în termenul legal specificat de lege (de obicei, 15 zile).

Solicită dovezi

În cazul unei amenzi radar, ai dreptul să ceri:

  • Fotografia sau filmarea care atestă viteza înregistrată. Verifică dacă:Mașina ta este clar identificabilă.
  • Radarul era omologat și verificat periodic.

Consultă un avocat

Un specialist în drept rutier te poate ajuta să identifici posibile greșeli în emiterea amenzii și să-ți pregătești apărarea.

De multe ori, un avocat poate crește șansele de anulare a sancțiunii.

Plătește amenda redusă (dacă nu contești)

Dacă nu dorești să contestezi amenda, poți beneficia de reducerea la jumătate a sumei, dacă o plătești în termenul legal (de obicei, 15 zile).

Cum poți scăpa de amenda radar: ce să nu faci

Nu încerca să eviți plata pe căi ilegale. Orice falsificare sau întârziere intenționată poate atrage consecințe mai grave.

Respectă legislația rutieră pe viitor pentru a evita alte amenzi.

Contestă amenda în instanță

Dacă consideri că amenda este nedreaptă, poți depune o contestație:

Termen: Ai 15 zile de la primirea procesului-verbal pentru a depune contestația la judecătoria competentă din zona unde a fost emisă amenda.

Documente necesare: Include o copie a procesului-verbal, dovada plății taxei de timbru (dacă este cazul) și orice alte dovezi relevante (fotografii, filmări, declarații).

Motive de contestație: Invocă aspecte precum erori ale radarului, neclaritatea dovezilor sau încălcarea procedurilor legale.

Cum poți scăpa de amenda radar: ce poți folosi în instanță

Instanța de judecată decide anularea amenzii auto în situațiile în care aceste informații sunt incorecte sau lipsesc:

  • datele agentului constatator (nume, prenume, funcție, instituție);
  • datele de identificare ale contravenientului, inclusiv CNP-ul;
  • data și locul unde a fost încheiat procesul-verbal;
  • descrierea faptelor, inclusiv menționarea datei, orei, a locului și a împrejurărilor;
  • încadrarea faptei în textul legii și identificarea prevederilor legale încălcate;
  • semnătura agentului constatator trebuie să fie pe fiecare pagină a procesului-verbal.

Care sunt limitele de viteză în România

În România, limitele de viteză diferă în primul rând în funcție de tipul de drum pe care se aplică.

Viteza maximă acceptată este de:

  • 50 km/h în localitate;
  • 90 km/h pe drumurile naționale sau județene;
  • 100 km/h pe drumurile europene;
  • 120 km/h pe drumurile expres;
  • 130 km/h pe autostradă.

Amenda pentru nerespectarea vitezei

  • 10-20 km/h: 2-3 puncte de amendă;
  • 21-30 km/h: 4-5 puncte de amendă;
  • 31-40 km/h: 6-8 puncte de amendă;
  • 41-50 km/h: 9-20 puncte de amendă;
  • peste 50 km/h: 9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
  • peste 70 km/h: 9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2025, la 202,5 de lei.

Asta înseamnă că cea mai mică amendă pentru depășirea limitei de viteză este de 405 lei, iar cea maximă e de 4.050 de lei.

Confuzia legată de zecile de radare fixe care urmează să fie instalate pe drumuri

În spațiul public a circulat o listă cu zeci de radare fixe care ar fi fost sau urmează să fie instalate pe tot atâtea sectoare de drum din România.

Europa Liberă a aflat că este vorba de fapt, despre o confuzie.

Lista, de fapt, include punctele cu camere pentru depistarea șoferilor care circulă fără rovinietă, explică purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Drumuri (CNAIR), Alin Șerbănescu.

Sunt aproximativ 100 de camere de monitorizare a rovinietei în România.

Confuzia vine din faptul că CNAIR are în pregătire un proiect de aproximativ 16 milioane de euro (80 de milioane de lei), cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care ar urma să fie instalate peste 400 de radare fixe.

Contractul nu a fost încă scos la licitație publică, iar operarea sistemului are termen până la final de 2026.

„Locurile unde vom instala acele radare fixe poate să coincidă, dar în foarte puține cazuri, cu cele unde sunt camerele pentru rovinietă, care sunt adeseori în zone mai puțin expuse vitezei.

Ori prin radarele pentru depistarea vitezomanilor vizăm locurile expuse accidentelor grave”, a explicat Șerbănescu.

De altfel, până în 2030, România își propune să reducă cu 129 numărul punctelor negre de pe șosele, care semnalează o zonă cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere. În prezent sunt aproape 270 de astfel de zone.

Foto: Poliția Română

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending