Connect with us

Eveniment

”La mulți ani!” de Sfântul Andrei. Câți români își celebrează astăzi ziua numelui și cui mai poți transmite felicitări

Publicat

Publicitate

 Sfântul Andrei a fost unul dintre apostolii lui Iisus și cel care a răspândit creștinismul în zona țării noastre și este sărbătorit pe 30 noiembrie atât de ortodocși cât și de romano-catolici.

Misiunea de creştinare a neamurilor pe care a avut-o Sfântul Apostol a început după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime, atunci Sfinţii Apostoli au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru propovăduirea Evangheliei, adică pentru a vorbi despre „Vestea cea Bună” a mântuirii în Iisus Hristos.

Apostolul Andrei a predicat pe pământurile Daciei, iar faptul că a înlocuit o divinitate precrestină, personificare a lupului, arată importanța pe care a avut-o Sfântul Apostol Andrei pe pământurile noastre.

De Sfântul Andrei, peste 900.000 de români îşi sărbătoresc onomastica. Majoritatea sunt bărbați: peste 500.000.

Ce nume se sărbătoresc în 30 noiembrie
La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Andrei. Alte derivate întâlnite sunt:

Andi
Andreeas
Andreiasi/Andreiaşi
Andreiu
Andrew
Andrias/Andriaş
Andries/Andrieş
Andru
Andrusa/Andruşa
Andrusca/Andruşca/Andruşcă
Andruta/Andruţă
Andrăs/Andras/Andraş
Andrea
Andreas/Andreas/Andreaş
Andu
Endre
Ondras.

Publicitate

Dintre prenumele feminine cel mai des întâlnit este Andreea. De asemenea, sunt prenume derivate ca:

Andra
Andrada
Andreia
Andrusa/Andruşa
Andrusca/Andruşca
Andruta/Andruţa
Andrea/Andrea
Deea
Deia

Originea și semnificația numelui Andrei

Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.

Acesta este un nume grecesc, deși Sfântul Apostol Andrei era iudeu. Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să-l urmeze pe Iisus din Nazaret.

Fiind pescar, sfântul Andrei este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor.

În România, este socotit cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri.

Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Paraiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea Apostolului pe aceste meleaguri. Conform Tradiției Bisericii, sorții au căzut pentru Sfântul Apostol Andrei să meargă în părțile Mării Negre și cunoscute pe vremea aceea ca Scythia.

După cucerirea romană din anul 46 d.Hr. aceasta este inclusă în Moesia Inferior. În lucrarea „Despre apostoli” a lui Hipolit Romanul se arată că Sf. Andrei a predicat sciților și tracilor, alăturarea celor două popoare arătând că Scythia Minor (Dobrogea), aflată lângă Tracia, a fost creștinată. De asemenea, Sfântul Apostol Pavel, cu două secole înainte, în Epistola către Coloseni, spune că și sciții au auzit cuvântul lui Dumnezeu (Coloseni, 3,11). Sf. Andrei a murit ca martir în Ahaia, la Patras.

Apostolul Andrei este primul ucenic al Mântuitorului Iisus Hristos, împreună cu fratele său, Sfântul Apostol Petru. Potrivit tradiţiei bisericeşti, consemnată de Eusebiu de Cezareea, cel mai important istoric din primele veacuri creştine, Sfântul Apostol Andrei a predicat Evanghelia în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, în Sciţia Mică (Dobrogea de astăzi) şi Crimeea.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Accident la Vârfu Câmpului! Mașină răsturnată pe cupolă, într-un șanț. Trei persoane implicate

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe DN 29 A, în localitatea Vârfu Câmpului. În eveniment au fost implicate un autoturism și o autoutilitară, în care se aflau, în total, trei persoane.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare.

Aceștia au constatat faptul că autoturismul era în șanț, răsturnat pe cupolă, iar toate persoanele erau ieșite din autovehicule. Nu au fost persoane rănite.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Cultura

Memorialul Ipotești: Invitație la consultarea publică pentru o viitoare strategie culturală a județului Botoșani

Publicat

Publicitate

La inițiativa Consiliului Județean Botoșani, Memorialul Ipotești organizează miercuri, 15 ianuarie 2025, de la 12:00 la 13:30, la Cafeneaua Artelor din Botoșani  prima consultare publică pentru o viitoare strategie culturală a județului Botoșani.

La consultare sunt așteptați manageri ai instituțiilor culturale din județul Botoșani, manageri culturali din sectorul cultural privat și independent din Botoșani, artiști, directori ai instituțiilor de învățământ, lideri ai societății civile și ai mediului de afaceri, reprezentanți ai administrației publice, precum și simpli cetățeni care doresc să contribuie la conversație.

Această primă consultare are ca obiectiv principal clarificarea conceptului și alternativelor metodologice pentru realizarea unei strategii culturale a județului și identificarea reprezentanților sectorului cultural botoșănean interesați de a contribui la acest demers.

 

Evenimentul va fi moderat de Ștefan Teișanu, antreprenor și manager cultural botoșănean stabilit la Cluj-Napoca, co-fondator al Centrului Cultural Clujean, al Asociației Fapte (festivalul Jazz in the Park) și al Asociației Nord (festivalul Zilele Nordului), secretar general al rețelei de orașe europene Culture Next și reprezentant al sectorului cultural și al societății civile în Consiliul Economic și Social al României.

La eveniment și-a anunțat participarea și președintele Consiliului Județean, Valeriu Iftime.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

O avarie a lăsat fără apă mai multe cartiere din municipiul Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea efectuării lucrărilor de remediere a unei avarii depistată la căminul de vane situat pe str. Mihail Kogălniceanu nr. 49 din municipiul Botoșani,  S.C. Nova Apaserv S.A.  anunță întreruperea furnizării apei, astăzi, 14 ianuarie 2025.

Astfel, în intervalul orar 11:30-15:30 sunt afectați de lipsa apei consumatorii ce locuiesc în imobilele situate pe străzile: Bucovina, Viilor, Mihail Kogălniceanu, inclusiv pe Aleea Azurului, Aleea Mihail Kogălniceanu, Aleea Bucovina și Aleea Amurgului.

„Ne cerem scuze față de abonații afectați și îi asigurăm că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, au transmis oficialii Nova Apaserv.

 

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Magazin din Botoșani, închis pentru 15 zile de polițiștii de la „Economic”. Comerț „pe lângă lege”

Publicat

Publicitate

Luni, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a  Criminalității Economice, au acționat pe raza municipiului Botoșani, pe linia prevenirii și combaterii actelor de evaziune fiscală.

 

În urma verificărilor efectuate de către polițiști, la un operator economic de pe raza municipiului Botoșani, s-a stabilit faptul că acesta nu emite bonuri fiscale pentru produsele comercializate către consumatori, acesta fiind sancționat cu amendă contravențională de 15.000 de lei, totodată fiind dispusă și suspendarea activității la unitatea de vânzare a bunurilor, pentru o perioadă de 15 zile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending